28 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/41

 Kızıl Bayrak'tan
“Milli birlik-bütünlük” değil, mücadeleyi ve dayanışmayı
büyütme zamanı!
Özgürlük için direnen
halklar kazanacak!
Deprem değil devlet öldürüyor!
Deprem bir kez kapitalizm her gün öldürür!
Faşist kudurganlığa karşı devrimci direniş!
“Bir başka ulusu ezen her ulus,
kendisini zincire vurur”- H. Eylül
Kirli savaş için birleştiler
25 Sefer oldu zafer olmadı
Gençliğin 6 Kasım hazırlıklarından
Genç komünistler III. Ümit Altıntaş Gençlik Kampı’nda buluştu
Tarihsel dönem ve devrimci parti
İzmir’de kıdem tazminatı forumu
DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası TİS Uzmanı İrfan Kaygısız: “Kıdem tazminatı cephe savaşıdır”
Bir Çel-Mer işçisinden Birleşik Metal Gebze Genel Kurulu üzerine
BEDAŞ işçilerinden yürüyüş
Grevsiz sendika yasası ve KESK’in tutumu üzerine
Tunus’ta seçimlerin galibi dinci parti oldu
“İşgal et” eylemlerinepolis terörü
Yunanistan’da eylemlere
‘sol içi çatışma’ gölgesi
Her şeye rağmen umut insanda!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yunanistan’da eylemlere ‘sol içi çatışma’ gölgesi

Yunanistan’da krizin yarattığı yıkımı “kemer sıkma politikaları” adı altında emekçilere ödetmeye çalışan Papandreu hükümeti ve Yunan devletine karşı 18-19 Ekim günleri örgütlenen genel grevin ikinci gününde sol güçler arasında çatışma yaşandı.

Yunanistan Parlamentosu’nun bulunduğu Syntagma (Anayasa) Meydanı’nda, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve onun etkin olduğu Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) Sendikası ile başını anarşist grupların çektiği sol güçler arasında ciddi çatışmalar oldu. Taşlar ve sopalar kullanarak birbirine giren gruplardan çok sayıda yaralanan oldu.

Halihazırda hemen hemen tüm eylemlere saldıran Yunan polisi, sol güçler arasındaki çatışmayı bahane ederek Syntagma Meydanı’nı bir kez daha gaza boğdu. Polisin azgın saldırısı sonucu, çatışmalardan ve gazdan etkinlendiği ifade edilen Dimitris Kotsaridis isimli 53 yaşındaki PAME üyesi inşaat işçisi yaşamını yitirdi.

KKE ve PAME: “Maskeli grupların provokasyonu”

Papandreu hükümetinin yeni saldırılar içeren paket yasayı geçirmesini engellemek için PAME tarafından parlamentoyu kuşatma çağrısı yapılmıştı.

sol.org.tr’nin haberine göre, meydanda toplanan KKE ve PAME üyelerine “koukoulofori” (maskeliler) adı verilen gruplar sabah saatlerinden itibaren sözlü sataşmalarda bulundular. Aynı habere göre, bu maskeli gruplar, uzun süredir polis tarafından provokasyon yaratılmasına uygun bir ortam sağlıyordu. Bu tespit sol.org.tr’nin haberinde şu ifadelerle tamamlandı:

3 sene önce Alexis isimli gencin polis tarafından öldürülmesinin tetiklediği eylem dalgası sırasında da maskeli gruplar çeşitli provokasyonlarda bulunmuşlar, Yunanistan Komünist Partisi de ‘yüzlerini saklayan kişilerin hem eylemlerin meşruiyetini zedelediğini, hem de polisin de aynı şekilde yüzünü saklayarak kışkırtmalarda bulunmasına ortam sağladığını’ söylemiş, haklı olan eylemlere katılanların yüzlerini saklamaması gerektiğini savunarak, maske takanları polis olmakla suçlamıştı”

Haberde, PAME’li güvenlik görevlilerinin, alana gelen provokatörleri yakalamak amacıyla kimlik kontrolü yaptıkları sırada maskeli iki kişinin üzerinde polis kimliği buldukları da belirtildi.

Yaşanan olaylara ilişkin PAME tarafından yapılan açıklamada, “Bugün Meclis’in çevresindeki emekçi halkın görkemli hareketi provokasyonlara maruz kaldı. PAME bu provokasyona işçilerle ve gençlerle karşı koydu” denildi.

KKE’nin açıklamasında ise, “Parlamentoyu kuşatmış olan emekçilere, maskeli gruplar tarafından saldırı düzenlendi” ifadelerine yer verildi. Çatışmayı değerlendiren KKE Genel Sekreteri Aleka Papariga, “Devletin müdahalesine açık olan ‘koukouloforizm’ (maskecilik) sol kimi çevrelerin ideolojik sorunlarına yaslanmaktadır” diyerek, maskeli grupların paramiliter kuvvetlerle ilişkili olduklarını iddia etti.

Öte yandan, sol.org.tr’nin haberinde, PAME’ye saldıran grubun içinde anarşistlerin yanısıra çeşitli diğer sol grupların da bulunduğu ifade edildi.

Haberde, “Krizin başından beridir giderek güçlenen ve etkili eylemler örgütleyen YKP’nin elinden inisiyatifi almanın yolu bu çevreler için YKP’yi ‘düzen safında’ göstermekten geçiyor” sözlerine de yer verilerek, bu amaçla YKP’yi karalama kampanyaları düzenlendiği söylendi. Ayrıca, “YKP ve diğer solun birçok noktada ayrıştığı” da vurgulandı.

Anarşist gruplar: “KKE polis rolüne büründü”

Liberter Komünistler Grubu, Eutopia dergisi gibi Yunanistanlı anarşist grupların haber ve açıklamalarına yer veren en.contrainfo.espiv.net sitesinde de çatışmalara ilişkin değerlendirme ve gözlemler yer aldı. Sitedeki haberde, PAME üyelerinin ellerinde sopalarla bekleyerek diğer göstericilerin parlamento binası önündeki Meçhul Asker Anıtı’na doğru haraket etmesini engellediği, burada kimlik kontrolleri yapmaya çalıştığı ifade edildi.

Haberde, sopalı ve kasklı PAME güvenlik ekiplerinin göstericilerin geçişini engellemesine karşı ilk tepkinin Den Plirono (Faturasını Ödemem) hareketi üyelerinden geldiği belirtildi. Ardından ise anti-otoriter anarşist grupların Den Plirono’ya katıldığı söylendi. Toplanmanın ardından kalabalık bir anarşist grubun PAME’lilerin güvenlik çemberini yarmak için müdahalede bulunduğu belirtildi. Ardından ise karşılıklı çatışmaların yaşandığı aktarıldı.

Haberde, KKE ve PAME’nin, olası isyan eylemlerini bastırmak için birkez daha polis rolüne büründüğü de ifade edildi.

Öte yandan, KKE’nin gençlik örgütü KNE’nin, Yanya kentinin kuzeybatısında diğer göstericilere saldırdığı da iddia edildi.

Maskeli eylemciler” ve kitle eylemleri üzerine tartışma ilk değil

Yunanistan’daki kitle hareketini kırmak amacıyla polisin “eylemci” kılığında gösterilere katıldığı ve provokasyon yaratmaya çalıştığı, KKE dışında birçok sol örgüt tarafından da dile getiriliyor.

Örneğin, 15 Haziran günü Anayasa Meydanı’nda parlamentoyu bloke etmek amacıyla gerçekleştirilen eylemi değerlendirdiği yazısında Yunanistan Komünist Örgütü (KOE), böylesi girişimlere dikkat çekmişti. KOE şunları söylemişti:

Kararlı kitle eylemlerinin basıncı altında sallanan Papandreou “hükümeti”, tüm barbarlığıyla özel polis kuvvetlerini - sivil giyimli siyasi polis ajanlarının ve hükümetin “Meydanları boşaltın” oyununu oynayan ‘Nihilistler’ isimli birkaç grubun yardımıyla - halkın üzerine salarak, eylemleri terörize etme ve Indignados (Öfkeliler) hareketine son verme girişiminde bulundu”

Ancak KOE, “maske takmayı” tek başına “provokasyon” olarak niteleyerek eylemlere karşı çıkan ve düzen güçlerinin ekmeğine başka cepheden yağ süren bir tutum içerisinde bulunmadı.

Bununla birlikte KOE, KKE’nin özellikle militanlaşan kitle hareketleri karşısındaki tutumunu da sert bir dille eleştirerek mahkum etmişti.

Alexis isimli anarşist bir gencin 2008 yılı sonunda polis tarafından katledilmesinin ardından ülke geneline yayılan isyan sırasında gerçekleştirilen eylemler, KKE tarafından açık biçimde eleştirilmişti. KKE, KOE’nin de bileşeni olduğu Radikal Sol Koalisyonu’nun (SYRIZA), başını “maskeli grupların” ve anarşistlerin çektiği eylemleri desteklemesini eleştirmiş ve “Radikal Sol Koalisyonu (SYRIZA) liderliği, ayaklanmacılarla flört etmeyi bırakmalı” açıklamasında bulunmuştu.

Bu gelişmeleri değerlendiren KOE ise, KKE’nin Kostas Karamanlis Hükümeti’ne ve “düzen ve hukuk” kurallarına bağlılığını ilan etmek için sıraya girdiğini tespit ederek şu eleştiriyi getirmişti:

Toplumsal gerilim ve politik dengesizlik zamanlarında, komünistlerin görevi sistemi yeniden dengeye kavuşturmak değildir. Tam tersine, sisteme daha fazla vurarak, iktidarının sınırlarını ortadan kaldırmak ve böylece onu devirmek için gerekli ön koşulları ortaya çıkarmaktır. KKE bu pratikten kopmuş durumda.”

 

 

 

Şili’de öğrenciler senatoyu bastı

Şili’de öğrenci eylemleri büyümeye devam ediyor.

20 Ekim günü başkent Santiago’da eğitime ayrılacak bütçeye ilişkin görüşmelerin yapıldığı senato binasının önünde eylem yapan öğrencilerle polis arasında sert çatışmalar yaşandı.

Polis araçlarından tazyikli su sıkılırken öğrencilerden bazıları gözaltına alındı. Öğrenciler gözaltına alınan arkadaşlarının bulunduğu araçları durdurmaya çalıştı. Güvenlik kordonunu aşmayı başaran bir grup öğrenci ise görüşmelerin yapıldığı salonu bastı. Eğitim bütçesinin görüşüldüğü senato salonunu basan öğrenciler pankart açıp taleplerini haykıran sloganlar attı. Öğrencilerin eylemi nedeniyle görüşmelere birkaç kez ara verildi.