28 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/41

 Kızıl Bayrak'tan
“Milli birlik-bütünlük” değil, mücadeleyi ve dayanışmayı
büyütme zamanı!
Özgürlük için direnen
halklar kazanacak!
Deprem değil devlet öldürüyor!
Deprem bir kez kapitalizm her gün öldürür!
Faşist kudurganlığa karşı devrimci direniş!
“Bir başka ulusu ezen her ulus,
kendisini zincire vurur”- H. Eylül
Kirli savaş için birleştiler
25 Sefer oldu zafer olmadı
Gençliğin 6 Kasım hazırlıklarından
Genç komünistler III. Ümit Altıntaş Gençlik Kampı’nda buluştu
Tarihsel dönem ve devrimci parti
İzmir’de kıdem tazminatı forumu
DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası TİS Uzmanı İrfan Kaygısız: “Kıdem tazminatı cephe savaşıdır”
Bir Çel-Mer işçisinden Birleşik Metal Gebze Genel Kurulu üzerine
BEDAŞ işçilerinden yürüyüş
Grevsiz sendika yasası ve KESK’in tutumu üzerine
Tunus’ta seçimlerin galibi dinci parti oldu
“İşgal et” eylemlerinepolis terörü
Yunanistan’da eylemlere
‘sol içi çatışma’ gölgesi
Her şeye rağmen umut insanda!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençliğin 6 Kasım hazırlıklarından...

Eskişehir

Ekim Gençliği, Genç-Sen, DPG, PDG, SGD ve YDG’den oluşan YÖK Karşıtı Platform 6 Kasım çalışmalarına başladı. Anadolu Üniversitesi’nde afiş ve bildirilerin yanısıra yemekhanenin önüne açılan stantla öğrenciler 6 Kasım Hazırlık Komitesi’ne çağrıldı.

6 Kasım Hazırlık Komitesi’nin toplantısı ise 25 Ekim günü İİBF kantininde yapıldı.

Toplantının giriş bölümünde gençliğin ve üniversitelerin içinde bulunduğu durum ve gençliğin başlıca gündemleri üzerinde duruldu. YÖK’ün üniversiteler üzerinde baskı mekanizması olarak işlediğine vurgu yapıldı. Güncel siyasal sorunlara da değinilen tartışmada, gençliğin sadece YÖK’ü değil, bir bütün olarak YÖK düzenini hedefe alması gerektiği vurgulandı.

Daha sonra 6 Kasım’a kısa bir süre kala nasıl bir çalışma hattı izlenmesi gerektiği konuşuldu. Bunun için komitelerin öncelikle yerellerde oluşması gerektiği ifade edildi. Anadolu Üniversitesi Yunus Emre ve İki Eylül kampüslerinde ve Osmangazi Üniversitesi’nde komiteler kurulmasına karar verildi.


İzmir

İzmir’de 6 Kasım protestoları için Ege Üniversitesi Felsefe Kulübü, Ekim Gençliği, Kaldıraç, Siyah Pembe Üçgen, TÜM-İGD ortak eylem yapma kararı aldı.

Eşit, Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim İçin Yürüyoruz” şiarı ile örgütlenecek protestolar 2 Kasımda Ege Üniversitesi’nde yapılacak panel ile başlayacak. Panelde ‘Üniversite Tarihi ve Bilimsel Eğitimin Koşulu’, ‘Eğitimin Ticarileştirilmesi ve Bologna Süreci’, ‘Öğrenci Muhalefeti Nasıl Örgütlenmeli?’ konuları üzerine sunumlar yapılacak, bileşen adına bir temsilci öğrenciler cephesinden gündemi tartışacak.

3 Kasım’da saat 12.15’te Ege Üniversite’sinde Edebiyat Fakültesi’nden başlanarak kampüs dolaşılacak ve E-Cafe’de basın açıklaması yapılacak. Aynı gün Alsancak ÖSYM bürosu önünde saat 18.00’da toplanılarak merkezi eylem gerçekleştirilecek. Yürüyüş, Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde basın açıklaması ile sona erecek.

Eylemin yapılacağı güne kadar afiş ve bildiriler ile öğrenciler alanlara çağrılacak.


Ankara

Ankara’da ilerici ve devrimci öğrenciler 30 Ekim günü gerçekleştirecekleri 6 Kasım mitinginin çalışmalarına başladılar.

Genç-Sen, Ekim Gençliği, DPG, ÖEP, ÖGM, SDH, TÜM-İGD, YDG, SÖZ Dergisi ve Tıp Öğrenci Kolu’nun birlikte gerçekleştireceği mitingin çağrısı Ankara’da bulunan tüm üniversitelerde yapılıyor. “YÖK’e ve YÖK düzenine BAŞKALDIRIYORUZ!” şiarıyla örgütlenen miting için öğrenciler 12.00’de Kolej Meydanı’nda toplanacak. Buradan yapılan yürüyüşün ardından Sakarya Caddesi’nde miting programı gerçekleştirilecek.


YTÜ

Devrimci Gençlik, DÖB, Ekim Gençliği, Gençlik Cephesi, İşçi Cephesi, Kaldıraç, ÖEP, TÜM-İGD ve YDG tarafından oluşturulan “YÖK Karşıtı Birlik”in 6 Kasım’a hazırlık çalışmaları YTÜ Yıldız ve Davutpaşa kampüslerine taşındı.

Yıldız Kampüsü’nde hafta boyunca yemekhane, fakülteler ve Tonoz Kantini’nde yapılan afiş çalışmaları ile 2 Kasım’da Beyazıt Meydanı’nda gerçekleşecek eyleme ve 6 Kasım Hazırlık Komitesi toplantısına çağrı yapıldı. Ayrıca yemekhane ve mimarlık fakültesinde sınıflara el ilanı dağıtımları yapıldı.

20 Ekim günü Tonoz Kantin önünde gerçekleşen komite toplantısında, sürece yeni dahil olan öğrencilerle 6 Kasım ve YÖK düzeni üzerine sohbet gerçekleştirildi. Ayrıca üniversitede gerçekleşek pratik faaliyet de belirlendi.

Davutpaşa Kampüsü’nde de hafta boyunca yemekhane, hazırlık ve fen-edebiyat fakültelerinde afişler ve el ilanlarıyla hazırlık komitesine ve 2 Kasım eylemine çağrı yapıldı. Fen-Edebiyat Fakültesi avlusunda gerçekleşen komite toplantısında ise, o gün kampüsün gündeminde olan, polis-ÖGB işbirliğinde örgütlenen “şehitleri anma” eylemi başlıca tartışma konusu oldu. Bu kapsamda halkların kardeşliğini öne çıkaran çalışmaların yapılması gerektiği tartışıldı. Üniversitede yapılacak Öğrenci Forumu’nun temel gündemlerinden biri olarak bu başlığın ele alınması kararlaştırıldı.


Uludağ Üniversitesi

Uludağ Üniversitesi’nde Ekim Gençliği, DGH, Genç-Sen, Yurtsever Gençlik, Öğrenci Gençlik Meclisi ve Antikapitalist tarafından 3 Kasım günü kampüs içinde ortak bir eylem gerçekleştirilecek. Saat 12.30’da İİBF-Sevgi Meydanı’nda toplanılarak buradan Mediko-Sosyal önüne yürünecek ve basın açıklaması yapılacak.

“Eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitim için alanlara!” şiarı ile hazırlanan ortak afiş ve stiker ile eylemin duyurusu üniversite öğrencilerine yapılacak. Ayrıca 6 Kasım’a yönelik bir fanzin hazırlanarak toplu dağıtımlarla öğrenciler eyleme çağrılacak.

Öğrenci gençliğin sorunlarının tartışalacağı açık bir toplantının yanısıra kampüs içerisinde “Üniversitede öğrenci olmak” temalı bir fotoğraf sergisi açılacak. Şehir merkezinde de güçlü bir eylem yapabilmek için başta Eğitim Sen olmak üzere sendika ve kurumlarla görüşülecek.

Ekim Gençliği / Eskişehir-İstanbul-İzmir-
Ankara-Bursa


 

DLB’den 6 Kasım hazırlıkları

Esenyurt Devrimci Liseliler Birliği (DLB) 23 Ekim günü bir toplantı yaparak 6 Kasım çalışmaları ve gündemlerini belirledi.

Toplantıda; eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim talebiyle birlikte YÖK’ü ve YÖK sistemini teşhir eden bir faaliyet yürütme kararı alındı. Yanısıra, 6 Kasım eylemlerine çağrı için okul önlerinde kullanılmak üzere el ilanı ve ozalitler çıkarma kararı da alındı.

Yürütülecek çalışmaların bütününde YÖK’e ve YÖK düzenine karşı DLB saflarında örgütlü mücadeleyi büyütme çağrısı yapılacak.

DLB / Esenyurt

 

 

 

Ekim Gençliği okurlarına 5 ay ceza

2009 yılı Haziran ayında Boğaziçi Köprüsü’nde soruşturma ve ceza terörüne karşı eylem yapan Ekim Gençliği okurlarına 5 ay hapis cezası verildi.

YTÜ ve İTÜ’den Ekim Gençliği okurları, 11 Haziran 2009 tarihinde Boğaziçi Köprüsü’nde üniversitelerdeki anti-demokratik uygulamaları ve soruşturma-ceza terörünü protesto etmek için bir eylem gerçekleştirmişti. “Soruşturmalar ve cezalar geri çekilsin, eğitim hakkımız engellenemez! / Ekim Gençliği” pankartıyla köprü yolunu trafiğe kapatan ve köprü korkuluklarına kendilerini zincirleyen devrimci öğrenciler polisin saldırısı sonucu gözaltına alınmışlardı.

Daha sonra ise Ekim Gençliği okurları hakkında, “izinsiz gerçekleştirilen toplantı ve gösterilere katılma, bunları yönetme” ve “polise mukavemet” suçlamalarıyla İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Davanın 21 Ekim günü görülen ikinci ve son duruşmasında mahkeme, devrimci öğrencilerin eylemini ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendirmeyerek ceza kararı verdi.

Buna göre, Mustafa Tuncay Karaca, Deniz Aydın, Bekir Sürücü, İpek Bozkurt ve Dilbirin Acar hakkında 5’er ay hapis cezası kararı verildi. Mahkeme, iki yılın altında olması nedeniyle cezanın ertelenmesini de karara bağladı.

 

 

AÜ’de ‘kalkan’ eylemi

Anadolu Üniversitesi’nde 20 Ekim günü füze kalkanı projesine karşı eylem gerçekleştirildi.

Yemekhane önünde yapılan basın açıklamasında, Türkiye’nin füze kalkanı projesiyle emperyalizme ve siyonizme kalkan olduğu, bunu da AKP’nin aktif taşeronluk rolüyle gerçekleştirdiği belirtildi. Füze kalkanı projesinin başta Kürt halkını hedeflediği belirtildi. Gençliğin antiemperyalist mücadeleyi büyütmesi gerektiği söylendi.

Eylemi Genç-Sen, Ekim Gençliği, EHP Gençliği örgütlerken DYG, DPG, SGD, PDG de destek verdi.