20 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/03

 Kızıl Bayrak'tan
Birleşik direnişi yükseltme sorumluluğu!
Faşist saldırganlığa karşı Kürt halkı ile emekçilerin birleşik militan direnişi!
12 Eylül iddianamesi ile ortalığa saçılan gerçekler
Faşist baskı ve terör hız kesmiyor!
Düzen yargısı “görevini” yaptı
Karadağ cinayeti davasında 6. duruşma
Katiller serbest bırakılır,
hafızalar silinemez!
“Esin Yıldız serbest bırakılsın!”
Hugo Boss’ta kararlı direniş!
Sömürü ve kölelik
cehenneminden bir kesit
Maltepe Belediyesi’nde
direniş kazandı
Sahte sendika yasası ve baskılar protesto edildi
Petrol-İş Gebze Şube Genel Kurulu gerçekleştirildi
Yeni dönem ve
gelişmeler - EKİM
Parti Okulu
Habip Gül Devresi / 2011
Partiye Rapor’dan
Tunus: Yeni isyanlar için enerji biriktiriyor!
Filistin-İsrail “barış görüşmeleri”
yeniden başlatıldı...
AB’nin “yeni” sömürge alanı
Doğu Avrupa
Yunanistan’da
basın emekçileri grevde
Onbinler Rosa Luxemburg ve
Karl Liebknecht’i andı.
Berlin’de XVII.Enternasyonal Rosa Luxemburg Konferansı
Alman tekellerinin “şaşılası” büyümesinin sırrı!
Gençlik füze kalkanına
karşı yürüdü
Efeoğlu Ailesi’nin avukatı Mustafa Yağcı ile görüştük
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Onbinlerce işçi, emekçi ve genç Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andı

“Kapitalizmle barış olmaz,

komünizm için ileri!”

Adları kapitalizme karşı bir mücadele çağrısı olan Alman proletaryasının ve sosyalizmin seçkin önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, savaş suçlusu Alman burjuvazisi tarafından alçakça katledilişlerinin 93. yıldönümünde yapılan yürüyüş ve anıt mezar töreni ile anıldılar.

Geçtiğimiz yılki anmaya göre çok daha canlı ve kalabalık geçen bu yılki yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Gün boyu büyük çoğunluğu yaşlı kuşak sosyalist olan on binlerce insan anıt mezarları ziyaret etti. Alman Kasım Devrimi’nin seçkin önderlerine bir kez daha bağlılıklarını bildiren binlerce kişi, Rosa ve Karl’ın mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktı.

Yürüyüşe devrimci coşku ve canlılık hakimdi

15 Ocak günü saat 10.00’da Frankfurter Tor’dan başlayan yürüyüşe Almanya’nın çeşitli kentlerinden ve yakın ülkelerden gelen binlerce işçi, emekçi ve yaşlı ve genç kuşak sosyalist katılırken, yürüyüşte başından itibaren belirgin bir canlılık ve coşku hakimdi.

Yürüyüşe yerli ilerici ve devrimci parti ve örgütlerden DKP, MLPD, SAV (Sosyalist Alternatif ) ve Antifa katıldı. DKP ve yaklaşık bin kişilik korteji ile Antifa’nın katılımı dikkat çekti. Göçmen ilerici ve devrimci parti ve örgütlerden TKP/ML, MLKP, ADHK, DİDF de yürüyüşte yerlerini aldılar.


Devrim ve sosyalizm isteği

Yürüyüş sırasında hemen tüm kortejlerde kapitalizmi sorgulayan, devrim vurgusu yapan ve net biçimde sosyalizmi alternatif olarak gösteren pankart ve dövizler taşındı. Katılımcı tüm parti ve örgütler kendilerine özgü sloganların yanı sıra, sıklıkla kapitalizm karşıtı sloganlar haykırdı ve bir kez daha sosyalizm isteğini dile getirdi. Güçlü ses cihazları aracılığıyla sık sık ajitatif konuşmalar yapılarak Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in bıraktığı mirasa bağlılık dile getirildi. Çeşitli türden müzik dinletilerinin yanı sıra yürüyüş boyunca söylenen devrimci marşlar anmaya canlılık kazandırdı.

Uzun bir güzergahtan geçilerek anıt mezarların bulunduğu alana gelindi. Kortejler alana girerken daha bir canlandı, coşku bir kat daha arttı. Binler on binler oldu, anıt mezarlara aktı. On binlerce kişi önce ellerindeki kızıl karanfilleri anıt mezarlara bıraktı, alanda açılan çeşitli partilere ait kitap standlarını dolaştı.

Anıt mezarların olduğu alanın hemen yakınında MLPD’nin organize ettiği mini bir miting gerçekleştirildi. Burada MLPD ve ICOR içinde yer alan parti ve örgütler adına kısa konuşmalar yapıldı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yürüyüşe katılıp, anıt mezarları ziyaret eden on binlerce kişi, gelecek yıl yine aynı yerde buluşma, devrimci değerlere bağlılıklarını yineleme, sosyalizme olan inançlarını haykırma sözü ve dileğiyle geldikleri kentlere döndüler.

Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) taraftarları ise geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Rosa Luxemburg ve Karl Liebnecht için yapılan tüm eylem ve etkinliklere önem verdi. TKİP kortejinde 60 kişi yer alırken, yürüyüş boyunca “Gelecek her yerde sosyalizme aittir!”, “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!” ve “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” pankatları taşındı.

Korteje gözle görülür bir canlılık ve coşku egemendi. Devrim ve sosyalizme ait sloganlar sıklıkla haykırıldı. Yanı sıra savaş karşıtı sloganlar ve “Türk ordusu Kürdistan’dan defol!” gibi, sermaye devletinin Kürt halkına dönük kanlı ve kirli savaşına dikkat çeken sloganlar atıldı. Yol boyunca ve anıt mezarların olduğu alana girerken topluca enternasyonal devrimci marşlar söylendi. Bu marşlara katkıları ve canlılıkları ile Ekimci Genç Komünistler oldukça dikkat çekti. Yürüyüş sırasında “Kapitalist barbarlığa karşı, sosyalizm için mücadeleye!” başlıklı ve TKİP/ Yurtdışı Örgütü imzalı bildiri yaygın biçimde dağıtıldı.


Devrimci önderler sahiplenildi

Hem bir gün önceki Rosa Luxemburg Konferansı sırasında hem de yürüyüş ve anıt mezar töreni sırasında devrimci önderler, simge ve semboller ile orak-çekiçli materyaller gözle görülür bir biçimde sahiplenildi. Devrim ve sosyalizm sözcüklerinin çok daha belirgin biçimde ve netlikle telaffuz edildiği görüldü. Konferans salonunda ve yürüyüş sırasında taşınan tüm pankartlara yazılan sloganlar da bunun ifadesiydi.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

Mısır’da ayaklanmanın yıldönümü yaklaşıyor...

Mısırlı emeçilerin Mübarek rejimine karşı başlattığı ayaklanmaların yıldönümü olan 25 Ocak’ta diktatörün devrilmesinin kutlamaları yapılacak.

Yıldönümünün resmi olarak kutlanmasını isteyen iktidardaki Yüksek Askeri Konsey, 25 Ocak 2012 tarihini resmi tatil ilan etti ve kutlamaların toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile resmi çerçevede yapılacağını açıkladı.

Ancak Mısırlı emekçiler 25 Ocak günü Tahrir Meydanı’nda eylem düzenleyerek iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey’in istifasını isteyeceklerini duyurdular.

Tahrir Meydanı’nda geniş katılımlı mitingler düzenleyebilmeyi hedefleyen emekçiler çalışmalara başladı. Sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen birçok aktivist ise, 25 Ocak 2012’de yapacakları gösterilere “Yeniden devrim, devrimi koruma ve devrimi tamamlama’’ gibi isimler koydular.

Seçimlerde oyların yüzde 70’ini alan Müslüman Kardeşler ile Selefi Nur Partisi’nin ise kutlamalar ile ilgili net bir tutumu yok.