20 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/03

 Kızıl Bayrak'tan
Birleşik direnişi yükseltme sorumluluğu!
Faşist saldırganlığa karşı Kürt halkı ile emekçilerin birleşik militan direnişi!
12 Eylül iddianamesi ile ortalığa saçılan gerçekler
Faşist baskı ve terör hız kesmiyor!
Düzen yargısı “görevini” yaptı
Karadağ cinayeti davasında 6. duruşma
Katiller serbest bırakılır,
hafızalar silinemez!
“Esin Yıldız serbest bırakılsın!”
Hugo Boss’ta kararlı direniş!
Sömürü ve kölelik
cehenneminden bir kesit
Maltepe Belediyesi’nde
direniş kazandı
Sahte sendika yasası ve baskılar protesto edildi
Petrol-İş Gebze Şube Genel Kurulu gerçekleştirildi
Yeni dönem ve
gelişmeler - EKİM
Parti Okulu
Habip Gül Devresi / 2011
Partiye Rapor’dan
Tunus: Yeni isyanlar için enerji biriktiriyor!
Filistin-İsrail “barış görüşmeleri”
yeniden başlatıldı...
AB’nin “yeni” sömürge alanı
Doğu Avrupa
Yunanistan’da
basın emekçileri grevde
Onbinler Rosa Luxemburg ve
Karl Liebknecht’i andı.
Berlin’de XVII.Enternasyonal Rosa Luxemburg Konferansı
Alman tekellerinin “şaşılası” büyümesinin sırrı!
Gençlik füze kalkanına
karşı yürüdü
Efeoğlu Ailesi’nin avukatı Mustafa Yağcı ile görüştük
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kültür Sanat-Sen: Cinsel tacize son!

KESK’e bağlı Kültür Sanat Sen, 16 Ocak günü İzmir Arkeoloji Müzesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Çanakkale Koruma Kurulu Müdürü tarafından tacize uğrayan üyesine sahip çıktı.

Kültür Sanat Sen İzmir Şube Başkanı Nesrin Tatlıoğlu tarafından yapılan açıklamada, kadınlara yönelik şiddetin, tacizin son dönemlerde iyice arttığı ifade edildi. Son dönemde gündem olan Bursa müftüsünün ve yazar Sema Maraşlı’nın kadınlara yönelik açıklamaları kınandı. Mücadele eden, hakkını arayan kadınların tepkilere maruz kaldığı, pasifize edilmeye çalışıldığı vurgulandı. Tatlıoğlu açıklamasının devamında şiddetin, tacizin, tecavüzün kadının yaşamının bir parçası gibi gösterilip meşrulaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Erkek egemen kültürün ve iktidarın resmi kurumlar aracılığıyla kadına yönelik işlenen suçların her geçen gün artmasının bir bütünün parçası olduğu vurgulanarak Çanakkale’de yaşanan olayın da bu bütünün parçası olduğu belirtildi. Çanakkale’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ na bağlı bir kurumda çalışırken amirinin tacizine uğrayan üyelerinin konuyu mahkemeye taşıması, ses ve telefon kayıtlarının mahkemece bilirkişiye inceletilmesi üzerine, usulsüz olarak bakanlığa bildirilmeden valilik oluru ile bakanlığa bağlı başka bir kuruma geçici olarak görevlendirildiği söylendi. Tatlıoğlu, üyelerinin daha önce de işyerinde mobbinge karşı mücadele ettiğini belirtti. Üyelerinin, göreve başladığı ilk günden beri müdürün küçümseyici, aşağılayıcı tavırlarına maruz kaldığını, aynı iş yerinde çalışan erkek mesai arkadaşlarından da iş yerinde dayak yediği belirtildi. Olayların özellikle basında yer bulması sonucu, tepkileri durdurmak için tacizci amirin Malatya’ya tayini çıktığını ama aradan 2,5 ay geçmesine rağmen tayinin gerçekleşmemiş olması protesto edildi.

Tacize uğrayan üyelerinin de Edirne’ye zorla tayin edildiğini belirten Tatlıoğlu, mahkeme sürecinin devam ettiğini, üyeleri üzerindeki baskının arttığını ifade etti ve sendika olarak bu sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

TAKSAV İzmir’de açıldı

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir’de de faaliyetlerine başladı.

1993 yılında, İstanbul’da “Başka bir dünya mümkün!” parolasıyla, Can Yücel, Fikret Başkaya, Korkut Boratav, A. Başer Kafaoğlu, Ertuğrul Kürkçü, Oğuzhan Müftüoğlu ve pek çok bilim insanı, sanatçı ve aydının kurduğu TAKSAV, 12 Ocak’ta İzmir’de temsilcilik açtı. Açılış etkinliğinde ilk olarak basın metni okundu.

Metinde TAKSAV’ın kuruluş süreci anlatıldıktan sonra şunlar söylendi: “TAKSAV, yeni anlayışların, çağdaş düşüncelerin topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yolu ile ulaşacağına inanır. Sanatı seyirlik ve eğlencelik bir tüketim malzemesi, ticari bir etkinlik, bir meta değil, düşünmeyi, hayatı ve oluşu sorgulamaya yönelten bir etkinlik olarak yorumlar.”

Açılış etkinliğine Balçova belediye başkanı, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Oğuzhan Müftüoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yöneticileri birer konuşma yaparak katıldılar.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

ÜİB’den film gösterimi

Ümraniye İşçi Birliği 14 Ocak Cumartesi akşamı “Press” isimli filmi gösterime sundu. Öncesinde ozalit ve A3 afişler ile filmin çağrısı yaptı. Doksanlı yıllarda Gündem gazetesinde çalışan gazetecilerin maruz kaldığı devlet terörünü anlatan film, güncelliği açısından çok anlamlı. Film gösterimi sonrasında bir işçi saz çalıp türkü söyledi.

Film gösterimleri önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

Mamak Emekçi Kadın Komisyonu toplantıları devam ediyor

Mamaklı emekçi kadınlar, yaşadıkları toplumsal-siyasal sorunları tartışıyor, çözüm yollarını güçlendirmek için buluşuyorlar. Aylık toplantılar düzenleyen Emekçi Kadın Komisyonu, bu ayki toplantısında “Emekçi kadınların talepleri ne olmalıdır?” sorusunun yanıtlarını tartıştı.

14 Ocak günü Mamak İşçi Kültür Evi’nde düzenledikleri toplantıda kadınların yaşadıkları sorunlar çerçevesinde kısa bir sunum yapıldı. Sunumun ardından kadınlar söz alarak yaşanan sorunlara dair canlı örnekler sundular.

Kadınların pek çok sosyal haktan ve güvenceden yoksun bırakıldığına dikkat çekilen konuşmalarda, işsizlik sorunundan şiddete, sosyal güvenceden yoksun bırakılmaktan son sağlık yasasına pek çok konuya değinildi.

Yaşanılan saldırılara karşı kadınların örgütlü bir mücadele içerisinde olmalarının gerekliliğinin tartışıldığı son bölümde kadınlar EKK çalışmasını güçlendirmeye çağrıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara