24 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/08

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye iktidarı
kıdem tazminatına el atmaya hazırlanıyor
Faşist baskı ve zorbalıkla toplumsal mücadelenin önü alınamayacak!
Dinci-gerici güçler arasında uzlaşma
Dinci-Amerikancı rejim ırkçı-inkarcı politikada ısrarlı
Roboski’nin sorumluluğundan kurtulamazsınız!
Kürt halkı ‘anadil’ talebiyle
sokaklara çıktı
“Örgütlenmeli ve sonuna kadar
mücadele etmeliyiz!”
“Katil NATO, işbirlikçi-uşak TC!”
Maliye emekçilerinden
1 günlük grev
“Kadınlar evde,
işyerinde direnişte”
“Örgütlenmeyi Çiğli Organize’ye yaymalıyız”
İMO’da direniş başladı!
Taşeron işçileri hakları için
Ankara yolunda
Bahar süreci ve
kitle çalışması üzerine
BDSP’nin 8 Mart
etkinlikleri programı..
Emekçi kadınlara
devrimci 8 Mart çağrısı...
BDSP’nin devrimci bahar çalışmalarından
TC ve kriz süreci - Volkan Yaraşır
Sokak eylemleri
Romanya’da hükümeti devirdi
Dünya çapında grevler
Cumhurbaşkanı Wulff’un istifası ve sonrası
Almanya’da metal işkolu toplu iş sözleşmeleri başladı
Kavganın baharında gençliği
devrime kazanalım!.
İstanbul Eğitim-Sen 6 Nol Şube
Başkanı İsmet Akça ile konuştuk
Devrimci müzik çalışması üzerine
Bir yağma, talan ve rant projesi: Haydarpaşa
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya çapında grevler...

Güney Afrika’da madenci grevi

Güney Afrika’da dünyanın en büyük platin madeninde 17.200 madenci Şubat ayı başından beri süresiz grevde. Platin maden işçileri kendileri için de, diğer madenci arkadaşlarına ödenen ek ödenek miktarını talep ederek greve gitmişlerdi. Maden ocaklarının kapıları 5.000 işçi tarafından tutuldu. Daha sonra daha düşük ücretle 6.000 işçi işe alındı. Grev kırıcılığını engellemek isteyen işçilere saldıran polis, panzerlerini ve helikopterlerini işçilerin üzerine gönderdi. Çıkan çatışmalarda iki kişi yaşamını yitirdi. İşçiler büyük bir kararlılıkla grevi sürdürdüler. Maden İşçileri Sendikası (NUM) patron ile yaptığı görüşmeler sonucu madencileri işlerinin başına dönmeye zorluyor. İşçilerin buna uyup uymayacakları henüz bilinmiyor. Patron daha önce kendiliğinden başlayan illegal grev nedeniyle işten attığı 17.200 işçiyi yeniden işe aldığını da açıkladı.


Almanya’da grev felç etti

Almanya’da Frankfurt Havalimanı’nda uçuş kontrolörleri ve yer hizmetleri işçilerinin grevi havayolu ulaşımını felç etti.

Uçuş Güvenliği Sendikası (GdF), 200 personelin başlattığı grevi 24 Şubat akşamı saat 23.00’e kadar sürdüreceğini açıkladı. Frankfurt Havalimanı işletmecisi Fraport, durumu giderek kontrol altına aldıklarını iddia etse de birçok sefer iptal oluyor. Sendika ile havayolu patronları arasında aylardır süren pazarlıklar da sertleşti. İki tarafın yakın bir zamanda uzlaşması beklenmiyor. GdF sendikası, ücretlere zam yapılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor.

Fraport’un, yapılan grevler nedeniyle yaklaşık 4 milyon euro kayba uğradığı açıklandı. Almanya’nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa’nın ise 40 milyon euro kayba uğradığı tahmin ediliyor. Uçuş kontrolörleri, haftasonunda greve ara vermişti.


Avustralya’da madenci grevi

Avustralya’nın Queensland Eyaleti’nde 15 Şubat günü 3.500 madenci BHP Billiton tekeline ait kömür ocağına inmedi ve 7 günlüğüne greve gittiklerini açıkladılar. Grevden BHP Billiton ve Mitsubishi tarafından işletilen Bowen Becken’e ait 7 ocak etkilendi. Bu ocaklarda çelik endüstrisinde kullanılmak üzere bir milyon ton kömür üretiliyor. Maden işçileri bir yıldan bu yana daha iyi çalışma, daha iyi yaşam koşulları ve sendikal hak talep ediyorlardı. BHP Billiton dünyanın en büyük kömür tekeli.


Kamboçya’da grevler

Kamboçya’da ayakkabı işçilerinin başlattığı grev sürerken, iki bisiklet fabrikasında işçilerin başlattığı grev kazanımla sonuçlandı.

Dangkorz kentinde Sun Well Shoes ayakkabı fabrikasında çalışan 1000’in üzerinde işçi 16 Şubat perşembe gününden bu yana grevde. İşçiler işten atılmalara son verilmesinin yanısıra izin günleri ve yemek için para yardımı talep ediyorlar. İşçiler perşembe günü ana caddeye barikat kurdular. Polis barikata saldırarak dağıttı.

Bavet kentinde Atlantic Best Way firmasına bağlı iki bisiklet fabrikasında 12 Şubat’tan beri grevde bulunan 1000 işçinin grevi kısmi kazanımlarla sona erdi. Patron işçilerin bazı haklarında taviz vermek zorunda kaldı ve yol ücreti, yemek ve sağlık için ek ödeneklerin yanında işçilere resmi tatillerde ücretlerinin tam ödenmesi gibi talepleri kabul etti. Ayrıca işçilerin üniforma giyme mecburiyetleri de kalkıyor.


Kanada’da anaokulu çalışanları iş bıraktı

Kanada’nın Quebec Eyaleti’nde 15-16 Şubat günü 300 anaokulunda greve gidildi. Bu grev, 10 gün içinde gerçekleşen üçüncü grevdi. Sendika 6.500 bakıcı için daha fazla izin ve hastalık halinde evde kaldıkları günlerin de ödenmesini talep ediyor.


İngiltere’de grevler dorukta

İngiltere’de krizin derinleşmesi ve Cameron hükümetinin politikaları ülkede grevlerin artmasına neden oluyor. 2011 yılında grev nedeniyle çalışılmayan gün sayısı 1,4 milyon gündü.

Bu rakam 2010 yılından yüzde 280 daha fazlaydı. Grevler 1990 yılından bu yana İngiltere’de yaşanan en yaygın grevler. Sadece kamu sektöründe değil, özel sektörde yaşanan grevler de 2010 yılının iki katına yükseldi.


Ürdün’de grevler sürüyor

Ürdün’de üç farklı fosfat ocağında 12 Şubat günü başlayan süresiz grev 15 Şubat günü sona erdi. Grev, Çalışma Bakanlığı’nın ve Jordan Phosphat Mining Company şirketinin taviz vermesi sonucu bitirildi. İşçiler daha fazla ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlardı.

Ürdün’de öğretmenlerin başlattıkları grevse sürüyor. Öğretmenler kendilerine uzun süredir söz verildiği gibi ücretlerinin artırılmasını istiyorlar. Grev nedeniyle okullar yarıyıl tatilinden sonra başlayamadı.


Yemen’de petrol ve temizlik işçileri grevde

Halk isyanıyla devrilen diktatör Abdullah Salih’in yargılanması talebiyle mücadelenin sürdüğü Yemen’de 9 Şubat’ta petrol sektöründe çalışan işçilerin başlattıkları grev sürüyor. İşçiler ödenmemiş aylıklarını istiyorlar. Grev nedeniyle petrol ihracatı tamamen durdu ve her gün milyonlarca zarar ediliyor. Yemen’in başkenti Sana’da da temizlik işçileri grevde. Temizlik işçileri daha fazla ücret ve sözleşme talep ediyorlar. İşçiler haftalık 70 saat (haftada 7 gün 10’ar saat) için 100 dolar ücret alıyorlar. Grev nedeniyle başkentin sokaklarında çöp yığınları oluştu. İşçiler talepleri kabul edilene kadar çöpleri toplamayacaklarını açıkladılar.