24 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/08

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye iktidarı
kıdem tazminatına el atmaya hazırlanıyor
Faşist baskı ve zorbalıkla toplumsal mücadelenin önü alınamayacak!
Dinci-gerici güçler arasında uzlaşma
Dinci-Amerikancı rejim ırkçı-inkarcı politikada ısrarlı
Roboski’nin sorumluluğundan kurtulamazsınız!
Kürt halkı ‘anadil’ talebiyle
sokaklara çıktı
“Örgütlenmeli ve sonuna kadar
mücadele etmeliyiz!”
“Katil NATO, işbirlikçi-uşak TC!”
Maliye emekçilerinden
1 günlük grev
“Kadınlar evde,
işyerinde direnişte”
“Örgütlenmeyi Çiğli Organize’ye yaymalıyız”
İMO’da direniş başladı!
Taşeron işçileri hakları için
Ankara yolunda
Bahar süreci ve
kitle çalışması üzerine
BDSP’nin 8 Mart
etkinlikleri programı..
Emekçi kadınlara
devrimci 8 Mart çağrısı....
BDSP’nin devrimci bahar çalışmalarından.
TC ve kriz süreci - Volkan Yaraşır
Sokak eylemleri
Romanya’da hükümeti devirdi
Dünya çapında grevler
Cumhurbaşkanı Wulff’un istifası ve sonrası
Almanya’da metal işkolu toplu iş sözleşmeleri başladı
Kavganın baharında gençliği
devrime kazanalım!.
İstanbul Eğitim-Sen 6 Nol Şube
Başkanı İsmet Akça ile konuştuk
Devrimci müzik çalışması üzerine
Bir yağma, talan ve rant projesi: Haydarpaşa
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Kadınlar evde, işyerinde direnişte”

Sendikal Güç Birliği Platformu’nun İstanbul Kadın Koordinasyonu ve Sendikal Güç Birliği İzmir bileşenleri direnişteki Savranoğlu ve Billur Tuz işçilerine 15 Şubat günü dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. 8 Mart öncesinde yapılan ziyarette kadınların hayatın her alanında mücadele içinde olduğu vurgulandı. İşçi kadınların erkek sınıf kardeşleriyle omuz omuza mücadele etmesinin öneminin altı çizildi.

Billur Tuz’a ziyaret

Önce Tek Gıda-İş üyesi Billur Tuz işçilerine, ardından da Deri-İş Sendikası üyesi Savranoğlu işçilerine yapılan ziyaretlerde “Kadınlar evde, işyerinde direnişte” pankartı açıldı.

Billur Tuz önünde konuşan Sendikal Güç birliği Platformu Kadın Koordinasyonu Sözcüsü Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca Över, mücadelenin erkek işçilerle omuz omuza yürütüleceğini bildiklerini söyledi.
Düşük ücretler, töre cinayetleri, çocuk gelinler konularına da değinen Özkaraca tüm bu saldırı ve uygulamalara karşı kadınlar olarak erkek işçi kardeşleriyle daha fazla örgütlenerek ve mücadele ederek en iyi cevabı vereceklerini söyledi.

Günseli: İşçiler demokrasi mücadelesi de vermeli

Sendikal Güç Birliği İzmir bileşenleri adına konuşan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, sendika ve demokrasi kavramlarının ayrılmaz olduğunu, işçilerin hem sendikal örgütlenme için mücadele ederken hem de demokrasi mücadelesi vermesi gerektiğini söyledi. Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Birol Aslanoğlu ise işçilerin bugüne kadar kazandıkları her şeyi bedel ödeyerek kazandıklarını belirtti. Direnen, bedel ödemekten kaçmayan işçilerin hiçbir zaman yalnız kalmayacaklarını sözlerine ekledi.

Özkaraca: Sesinizi taşıyacağız

Menemen’de Savranoğlu işçilerini ziyaret eden bileşenler Savranoğlu işçileri tarafından karşılandı. Burada Savranoğlu işçileri adına bir kadın işçi kitleyi selamlayan ve direniş sürecini ve kararlılıklarını anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Sonrasında mikrofon direnişteki başka bir kadın işçiye verildi. Nazım Hikmet’in “Akrep Gibisin” şiirini okuyan işçinin ardından Kadın Koordinasyonu adına konuşan Rabia Özkaraca, direnen işçilerle olmaktan çok mutlu olduklarını ve kadın işçileri direnişin en önünde görmekten gururlu olduklarını söyleyerek direnişin sesini İstanbul’da çalışma alanlarında duyurduklarını ve direnişlerin kazanması için ellerinden gelen her türlü desteği sunacaklarını bildirdi. Deri-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ise bugünü direnişin 2. günü saydıklarını belirtti.

Ziyaret programına Tez-Koop-İş Sendikası kitlesel katılım sağladı. TÜMTİS üyesi işçiler ziyaretlere flamalarıyla katıldılar.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Trexta’da direniş başladı

Nokia, Blackberry, Canon ve iPhone gibi uluslararası tekellere aksesuar ve kılıf imalatı yapan Trexta Tr Deri fabrikasında Deri-İş Sendikası üyesi işçiler direnişe başladı.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu fabrikada geçtiğimiz yıl Haziran ayından itibaren örgütlenme mücadelesi vermeye başlayan Trexta işçileri, patronun baskıları ve sendikaya üye olan işçilerin işten atılmasının devam etmesi üzerine direnişe başladı. İşçiler son olarak, 3’ü sendikalı olmak üzere toplam 6 işçi işten atılınca direniş kararı aldı.

Patron ve fabrika yöneticilerinin sürekli baskı yaptıklarını söyleyen işçiler, her şeye karşı tutanak tutulduğunu belirtiyorlar.

600’den fazla işçinin çalıştığı fabrikadaki işçilerin yüzde 75’ini kadınlar oluşturuyor. Çin, Hindistan ve İstanbul Hadımköy’de de fabrikaları bulunan Trexta Tr patronunun sendika ve işçi düşmanı tutumuna karşı çeşitli adımlar atan Deri-İş Sendikası, örgütlenme süreciyle ilgili yurtdışında da girişimlerde bulunuyor. Sendika önlüklerini giyerek fabrika önünde mesai saatleri içerisinde bekleyen işçilere Birleşik Metal-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Hazır Fedai Duvan da destek verdi.
Ayrıca Petrol-İş Sendikası Genel Merkez yöneticileri de Trexta işçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / Çerkezköy

 

 

 

 

Tarsus Kipa açılışında eylem

Tesco-Kipa mağazalarında örgütlenme çalışması yürüten Tez-Koop-İş’in Kipa patronunun sendika düşmanlığına yönelik protestoları 22 Şubat günü Mersin Tarsus’ta açılan Kipa önünde devam etti.

İlerici, devrimci kurum ve sendikaların da katıldığı eylemde Tez-Koop-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Hülya Özcan basın açıklamasını okudu. Açıklamada, Kipa işçisine yönelik sömürüye ve 2003 yılından beri Kipa’da süren mücadeleye değinildi. Toplu iş sözleşmesi masasına oturuncaya dek mücadelenin süreceği vurgulandı.

Daha önce de Ankara, Balıkesir, İstanbul, Bandırma ve Bolu’da yapılan eylemlerin Kipa’da sendikalı, toplu sözleşmeli çalışıncaya kadar devam edeceğini belirten Özcan’ın açıklamasından sonra hep birlikte Kipa içine girilerek çalışan işçiler selamlandı.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

 

 

Asil Çelik’te tasfiyeye karşı mücadele

Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın örgütlü olduğu ve geçtiğimiz ay yeni dönem toplu sözleşmesinin imzalandığı Asil Çelik fabrikasında 17 Şubat Cuma akşamı 4 işçi performans düşüklüğü gerekçesi ile işten atıldı.

Vardiya çıkışında işten çıkarma saldırısını öğrenen işçiler servislere binmeyerek Asil Çelik patronunun bu pervasız saldırısını protesto ettiler. Fabrikaya dönen işçiler önce işten çıkarma saldırısı ile ilgili olarak fabrika yönetiminden bilgi istediler, fabrika yönetiminin umursamaz tutumu ile daha da öfkelenen işçiler tepkilerini gece işyerini terk etmeyerek gösterdiler. Saat 22.00 civarına kadar servis alanında yaktıkları direniş ateşinin çevresinde bekleyen işçiler bu saatten sonra fabrika güvenliğinin aldığı yoğun önlemlere rağmen barikatları aşarak fabrika içerisine girdiler.

Sabah saatlerine kadar fabrika içerisindeki bekleyiş sürerken Asil Çelik yöneticileri ile yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamadı. Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş ve Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci’nin de katıldığı fabrikayı terk etmeme eylemi sabah saatlerinde sona ererken fabrika yönetimi ile yeni bir görüşme yapılacağı açıklandı.

Geçtiğimiz yıl Türk Metal çetesinin saldırısını sendikalarına kenetlenerek püskürten Asil Çelik işçileri Asil Çelik yönetiminin bu yeni saldırısına karşı da kararlılıkla mücadele edeceklerini vurguluyorlar. Görüşmelerden bir sonuç çıkmaması halinde eylemlerin kaldığı yerden devam edeceğini söyleyen Birleşik Metal yöneticileri ve Asil Çelik işçileri gerekirse üretimden gelen güçlerini kullanmaktan da çekinmeyeceklerini söylüyorlar.

Kızıl Bayrak / Bursa