9 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/10

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci baharda “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarını yükseltelim!.
Emperyalist saldırganlığa,
faşist baskı ve teröre karşı...
Baskıya, sömürüye ve köleliğe karşı isyan ateşlerini yakalım!..
4+4+4 modeli etrafında
AKP-TÜSİAD çatışması
Adıyaman’da Aleviler’e ait evlerin işaretlendiği ortaya çıktı
Son sözü her zaman
direnenler söyler!
Küçüğüm ama yaşadım dünyanın acısını, büyüdüm unutmadım hiçbirini!
MEPA’da direniş başladı
Hey Tekstil’de
eylemler sürüyor!.
Kayseri CEHA’da ayak oyunları...
Sağlık hakkı
mücadelesi büyüyecek!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Mart Ayı Toplantısı
“3 milyon taşeron
işçisinin sesiyiz!”
“Kadrolu işçiler taşeron işçilerine sahip çıkmalı!”
Almanya’da uyarı grevleri
Eylem ve direnişler
dört bir yanda
Emperyalist savaş ve kadın
BDSP’nin devrimci 8 Mart çalışmaları
Coşkulu emekçi
kadın etkinlikleri
İzmir’de 8 Mart eylemi
8 Mart çağrıları
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından
Beytepe faşizme karşı yürüdü
Hüseyin Yoldaş’a devrim sözümüz var
Hüseyin Hocamız sınıf mücadelesinin barikatlarında yaşayacak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


İzmir’de 8 Mart eylemi

İzmir’de 8 Mart bu yıl hayli parçalı bir tabloda gerçekleşti. Geçmişte yaşanan devrimci ayrışmaya ek olarak bu yıl çeşitli grupların eylemden ayrılmaları İzmir’de birçok 8 Mart eylemi gerçekleşmesine sebep oldu. Birleşik ve devrimci 8 Mart’ın adresi ise Karşıyaka oldu.

Kızıl 8 Mart ayrışmasından bu yana birlikte hareket ederek 8 Mart eylemlerini örgütleyen ilerici ve devrimci kurumlar bu yıl da haftalar öncesinden hazırlıklara başladılar. 8 Mart süreci Alınteri, BDSP, Devrimci Hareket, Emek ve Özgürlük Cephesi, Halk Cepheli Kadınlar tarafından örgütlenmeye başlandı. Bileşenler tarafından alınan karar doğrultusunda 4 Mart Pazar günü Karşıyaka Çarşı’da bir yürüyüş ve İskele önünde miting yapıldı.


Cinsel, ulusal, sınıfsal, sömürüye son!”


Toplanma saat 13.30’dan itibaren Karşıyaka minibüs durakalarında başladı. Saat 14.00’te ise ortak pankart açılarak kortejler oluşturulmaya başlandı. Çarşı boyunca sloganlar eşliğinde yürüyüş yapıldı. En önde bileşenlerin imzalarının yer aldığı “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” pankartı yer alırken arkasında sırasıyla örgütleyici kurumlar pankart ve dövizleriyle yer aldılar. Ayrıca ortak pankartın ardında örgütleyen kurumlara ait birer temsili flama taşındı.

Kortejde sırasıyla Alınteri, BDSP, Devrimci Hareket, EÖC, Halk Cepheli Kadınlar ve destekçi olarak katılan PSAKD Çiğli Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şubesi Gençlik Komisyonu ile Kaldıraç yer aldı.

Sınıf devrimcileri mitinge “Sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe ve şiddete son! Kadının kurutluşu sosyalizmde! / BDSP” pankartı ile katıldılar. Kortejde ayrıca “8 Mart resmi tatil olsun!”, “Her alanda kadın erkek eşitliği!”, “Emekçi semtlerinde ve işyerlerinde kreş istiyoruz’” şiarlı dövizler ve BDSP flamaları taşındı.

Yürüyüş boyunca “Kadın erkek birlikte mücadeleye!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurutlmaz!”, “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Hergün 8 Mart hergün kavga!”, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!” sloganları coşkuyla atıldı.

Yürüyüş fiili miting alanına çevrilen İş Bankası önünde son buldu ve burada programa geçildi. Miting programı 8 Mart’ın anlamına değinilen ve 8 Mart’ı yaratanların selamlandığı sunum ile başladı. Ardından, 8 Mart’ta katledilen kadın işçiler şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunu, eylemi örgütleyen kurumlar adına hazırlanan ortak metnin okunması izledi.

8 Mart’ın tarihçesinin kısaca anlatılması ile başlayan metin “102 yıldır olduğu gibi, bu sene de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için meydanlarda ve mücadelenin içindeyiz. 102 yıllık bir geleneğin sahibi olmaktan onur ve gurur duyuyoruz” sözleriyle sürdü ve ardından şunlar söylendi:

“102 yıl geçti, ama sömürülen emekçi kadınlarının, New Yorklu dokuma işçilerinden çok daha iyi durumda olduğu söylenemez. Sömürü amansızca ve dizginsizce sürüyor. Haklarımızın yaygın ve yoğun bir şekilde gasp edildiği bir dönem yaşıyoruz. Sömürü çarkının içinde en çok kadınlar eziliyor. Emekçi kadınların hemen hiçbir ihtiyacı karşılanmıyor. İşçi ve emekçi kadınlar, hamileliklerinde, doğumun hemen arkasından, sağlık sorunlarını bir kenara bırakarak, kölece çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Çalıştıkları yerlerde kreş de çoğunlukla olmadığı, olan da ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu için çocuklarının bakımını önemsemeden çalışmak zorunda kalıyorlar.”

Basın metninde Kürt kadınına yönelik baskılar da vurgulanarak Uludere ve KCK operasyonları teşhir edildi.

Basın metninin ardından Grup Gün ışığı marşları ve türküleriyle sahne aldı. Etkinlik birlikte söylenen türküler ve çekilen halaylarla son buldu.


KSK’lılardan provokasyon girişimi


Miting başlamadan hemen önce miting alanı çevresinde çok sayıda KSK taraftarı toplanmış ve maç öncesinde tezahüratlarla maça gitme hazırlıkları yapıyordu. Mitingden önce uyarılan bu grup mitingi selamladı ve sağduyulu davranarak alanı terk etti. Mitingin sonlarına doğru ise 15-20 kişilik bir taraftar grubu porvokasyon amacıyla miting alanına gelerek “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” biçiminde slogan atmaya başladı.

Miting alanındaki kitlenin öfke ile üzerine yürümesi karşısında çapulcular geri çekildiler. Polis de araya girerek KSK’lıları uzaklaştırdı. Kitlenin sağduyulu tavrı sayesinde provokasyon girişimi boşa düşürüldü ve eylem güvenlik alınarak rutin kurgusunda devam etti.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Menemen PSA’dan 8 Mart etkinliği

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Menemen Şubesi 4 Mart Pazar günü “Sömürüye, şiddete, gericiliğe ve eşitsizliğe” karşı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği yaptı.

PSA Menemen Şubesi Gençlik Komisyonu ve Kadın Komisyonu’nun ortaklaşa hazırladığı etkinlik, sunuş konuşmasıyla başladı. Sunuş konuşmasında tüm katılımcılar selamlandıktan sonra emekçi kadınların özgürleşme mücadelesinde şehit düşenler anısına 1 dakikalık saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşunun ardından söz PSAKD adına 8 Mart ile ilgili konuşmasını yapmak üzere bir kadın emekçiye verildi. PSAKD adına yapılan konuşmada 8 Mart’ın tarihçesi anlatılarak mücadele vurgusu yapıldı.

Konuşmanın ardından Demokratik Kadın Hareketi Tiyatro Ekibinin hazırladığı “Kardelen” isimli oyun sergiledi. Tiyatro oyununun ardından sinevizyon gösterimine geçildi. Bu bölümde “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek” adlı sinevizyon gösterildi. Sinevizyondan sonra BDSP’nin etkinliği selamlayan ve emekçi kadınlar gününü kutlayan mesajı ile Menemen Sağlık Hakkı Meclisi’nin ve Menemen’deki 8 Mart etkinliklerinin duyurusu okundu.

Mesajların okunmasının ardından müzik dinletisine geçildi. Sağlık emekçisi Yüksel Bingöl türkülerini izleyenlerle paylaştı. Etkinlik PSAKD şiir ve müzik ekibinin okuduğu şiirler ve söylediği ezgilerin ardından sona erdi.

Çoğunluğu kadın olmak üzere yaklaşık 200 kişinin katıldığı etkinlik 3 saat sürdü.Son olarak bir duyuru yapıldı ve 13 Mart’ta Sivas Katliamı davasının devlet tarafından zaman aşımına uğratılmak istendiği ve buna izin vermemek ve Sivas’ı unutturmamak için 13 Mart’ta Ankara’daki Adliye önünde olma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Menemen

 

 

 

Kadın Platformu’ndan yürüyüş

İzmir KESK Kadın Platformu, 8 Mart etkinlikleri kapsamında 2 Mart Cumartesi günü YKM önünden Eski Sümerbank önüne coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

“Artık Yeter! Kadına yönelik şiddete son!/KESK Kadın Platformu” pankartı açan KESK’li kadınlar, ellerinde meşale ve taleplerin olduğu dövizler taşıdılar.

Eski Sümerbank önünde KESK Kadın Platformu Sözcüsü SES Kadın Sekreteri Rukiye Çakır basın açıklaması yaptı.

Çakır, kadın cinayetleri ve AKP hükümetinin aileyi ve kadını koruma adı altında katilleri koruduğunu ifade etti.

8 Mart’ın öngünlerinde tutuklanan KESK’li kadınları da anan Çakır, 9 kadın yöneticinin tutuklanmasını protesto ettiklerini, saldırıların ve tutuklamaların kendilerini yıldırmayacağını belirtti.

Basın açıklmasından sonra, “KESK’li kadın tutusaklara özgürlük!” yazılı dövizi taşıyan balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir