23 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz’un isyan ateşiyle
devrimci baharı kazanmaya!
Newroz provokatörü
“polis” çıktı!
İstanbul’da Newroz’a
devlet terörü
İstanbul’da Newroz coşkusu
Newroz coşkuyla kutlandı
Kürt halkı Newroz alanlarını doldurdu
Sivas katliamı davasında
zamanaşımına öfke
Elta işçileri hakları için direniyor
Bosch işçisi kazandı,
buz kırıldı yol açıldı!
Bosch işçileri yuvaya döndü
MEPA direnişi
patronlara korku salacak!
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem
H. Fırat
Suriye’ye emperyalist saldırı için
zemin düzleniyor!
NATO’nun Libya saldırısı
birinci yılında
Dünyada grev ve
eylemlerden
8 Mart eylemlerinin
ardından
4+4+4’e karşı grev uyarısı
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
16 Mart’ın yıldönümünde
katliamlar lanetlendi
16 Mart eylemleri üzerine
HEY Tekstil penceresinden
kadın sorununa bir bakış
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul’da Newroz’a devlet terörü...

Yasağa rağmen her yer Newroz alanı!

İstanbul’da tüm baskı, yasak ve azgın devlet terörüne rağmen Newroz militan sokak eylemleriyle kutlandı.

Kutlamaların kitlesel ve coşkulu bir atmosferde geçmesini engellemek isteyen sermaye devletinin tehditlerine boyun eğmeyen Kürt halkı, ilerici ve devrimci güçler dört bir koldan Kazlıçeşme Meydanı’na yüklendi.

Polisin estirdiği teröre rağmen gün boyu süren eylem ve sokak çatışmalarıyla İstanbul’un dört bir yanı Newzroz alanı olurken, Kürt halkı imha, inkar ve asimilasyon politikalarına karşı özgürlük talebini yükseltti.

Newroz alanı işgal edildi

Newroz kutlamalarının yapılmasının planlandığı Kazlıçeşme Meydanı’nın etrafı iki kat demir bariyerlerle çevrilirken, çevik kuvvet polisleri ve otobüsleriyle alan fiilen işgal edildi.

Sermayenin kolluk güçleri sadece Zeytinburnu’nu değil, Newroz kutlamalarına katılımı engellemek için İstanbul’un dört bir yanını da ablukaya aldı. Esenyurt’tan Tuzla’ya kadar tüm ilçelerde adeta “sıkıyönetim” ilan edildi. Emekçi mahallelerinden Newroz alanına kaldırılmak istenen araçlar polisler tarafından engellenirken, birçok noktada metrobüs, tramvay ve otobüs seferleri iptal edildi.

Sokak sokak çatışıldı

Sirkeci-Halkalı arasındaki banliyö seferleri iptal edilirken, tramvayın da bazı duraklarda durması yasaklandı.

Ancak, baskı, yasak ve engellemeler sökmedi. Onbinlerce ilerici, devrimci ve yurtsever, başta Çapa, Topkapı, Zeytinburnu olmak üzere Kazlıçeşme civarındaki tüm bölgeleri sokak sokak çatışarak Newroz alanına çevirdi. Kazlıçeşme’ye ulaşmak için merkezi noktalarda polisle sert çatışmalar yaşandı.

İki girişi de kapatılan Kazlıçeşme Meydanı’na sabah erken saatlerde ulaşmak isteyen Kürt gençleri sık sık “kimlik kontrolünden” geçirildi. Meydana ulaşan yollarda da çok sayıda çevik kuvvet polisi konumlandırıldı.

Saatler 09.30’a geldiğinde ise ilk toplanma ve ilk saldırı yaşandı. Topkapı Tramvay Durağı üzerinde toplanan ve ağırlığını HDK bileşenlerinin oluşturduğu kitle, çevreden sürekli artan katılımlarla  Çapa-Pazartekke yönüne doğru yürüyüşe geçti.

Yaklaşık 400 kişiyle yürüyüşe başlayan kitlenin sayısı Edirnekapı, Aksaray ve Topkapı yönünden gelen yeni katılımlarla giderek arttı. Pazartekke’ye yürüyen kitlenin önüne çevik kuvvet polisleri barikat kurdu. Bir süre daha bekleyen kitle polis barikatına yürümek isteyince ilk saldırı yaşandı. Gaz bombalarıyla saldıran polis bir süre sonra panzerlerden tazyikli su sıkmaya başladı.

Gaz bombası, tazyikli su ve gözaltı...

İlk saldırının ardından Millet Caddesi’nde saatler boyunca sürecek olan çatışmalar başladı. Polisin gaz bombalı saldırısına taşlarla karşılık verilirken yollara barikatlar kuruldu, ateşler yakıldı.
Gözaltı terörüne başvuran polisler insan avına çıktı.

Polis, Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin içerisini de gaza boğdu. Gaz bombalarından hasta ve hasta yakınları da etkilendi.

Polise taşlarla karşılık veren kitle her saldırının ardından dağıldı ama yine toplanarak kararlılığını gösterdi.

Polis saldırısı nedeniyle bazı gruplar Vatan Caddesi tarafına doğru geri çekilerek sokak aralarında polisle çatıştılar

Zeytinburnu’nda çatışmalar...

Newroz alanının çevresinde de kitlesel eylemler yaşandı. Zeytinburnu’nda toplanan yaklaşık 2000 kişi Kazlıçeşme’ye doğru yönelince kitleye polis saldırdı. Ara sokaklara dağılan kitle Telsiz Mahallesi’nde tekrar biraraya gelerek Newroz ateşlerini yaktı. Burada, BDP’li milletvekilleri Gültan Kışanak, Pervin Buldan, Sırrı Sakık ve Sebahat Tuncel ile Levent Tüzel’in de aralarında bulunduğu kitleye polis saldırdı.

Topkapı’dan Yedikule’ye yürüyen yaklaşık 400 kişilik kitleye ise polis Kazlıçeşme girişinde gerçek mermi kullanarak ateş açtı.

Zeytinburnu’ndaki Olivium Alışveriş Merkezi çevresinde de polis kimsenin gruplar halinde yürümesine izin vermedi. Biraraya gelen gruplara gaz bombaları ile saldırıldı.

Avcılar’da engelleme ve gözaltı

Avcılar tarafından eyleme katılmak için yola çıkan ilerici, devrimci ve yurtsever güçler de polis tarafından engellendi. Newroz alanına ulaşmak için Avcılar metrobüse yönelen 6 BDSP’li polisin engelleme çabasına rağmen yürümekte ısrar edince gözaltına alındı. BDSP’liler 2 saat keyfi biçimde polis aracında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Topkapı’da Newroz ateşi

Polis terörünün en yoğun yaşandığı bölgelerden biri de Topkapı oldu. Topkapı Tramvay Durağı’nın karşısında, Kazlıçeşme yönünde bulunan alanda toplanan yaklaşık 200 kişilik kitle burada halaylar çekerek yolu trafiğe kapadı. Coşkulu sloganlar eşliğinde çekilen halaylarla birlikte burada Newroz ateşi de yakıldı. Kitlenin “Bijî Newroz! Newroz pîroz be!” sloganları eşliğinde ateşten atladığı sırada polis saldırıya geçti. Yoğun gaz bombasıyla gerçekleşen saldırı sırasında birçok kişi yaralandı.

Polis saldırısına rağmen Topkapı’da defalarca kez toplanıldı ve Kazlıçeşme’ye doğru yürüyüş kararlılığı gösterildi.

Topkapı’da BDSP’lilere saldırı

Saat 11.30 sıralarında Topkapı Metrobüs Durağı altındaki köprüde toplanan BDSP’liler “Newroz pîroz be! Ji bo azadî û wekhevî sosyalizm!- Özgürlük ve eşitlik için sosyalizm!” şiarlarının yazılı olduğu pankartlarıyla yürüyüşe geçti. Buradaki yürüyüşte “Eşitlik, kardeşlik, Kürt ulusuna özgürlük!”, “Newroz Piroz be!” sloganları atılırken, BDSP flamaları taşıyan Kürt gençleri de komünistlerle beraber yürüdü.

Burada yoğun gaz bombasının kullanıldığı polis saldırısına maruz kalan kitle yönünü Cevizlibağ’a çevirdi. Yolun trafiğe kapatıldığı yürüyüş polis barikatıyla engelleneceği sırada bu kez E-5’e inen kitle eyleme burada devam etti. Çevik kuvvet polisleri ise ağırlığının BDSP’lilerin oluşturduğu kitleye azgınca saldırdı.

Kitle Topkapı’daki AVPİM tarafına çekilirken polis saldırılarını sürdürdü ve çatışmalar bu tarafa doğru yayıldı.

Merkezefendi’de saldırı

Öğle saatlerinde Cevizlibağ’daki Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi önünde toplanan kitle Kazlıçeşme’ye doğru yürüyüşe geçti. Merkezefendi’den geçerek yürüyüşünü sürdüren kitleye polis gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırı sırasında Eski Kozlu Mezarlığı’na da çok sayıda gaz bombası atıldı.

Polisin Zeytinburnu sahilinde toplanarak Kazlıçeşme Meydanı’na girmek isteyen kitleye dönük polis saldırısında ise BDP yöneticisi Hacı Zengin ağır yaralandı.

BDP’li Birtane hastaneye kaldırıldı

Zeytinburnu sahilindeki bekleyiş sürerken BDP milletvekilleri ve polis arasında görüşmelerin sürdüğü sırada polis saldırısı gerçekleşti. Saldırı sonucunda BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Faşistler de saldırdı

Çatışmaların devam ettiği sırada Topkapı Suriçi’nde Pazartekke yönünde elleri satırlı 50-60 kişilik ülkücü bir grup yürüyüşe geçen kitleye polisin ardından taş ve sopalarla saldırdı.

Newroz kutlamasına katılmak isteyen 15 yaşındaki Fırat Aytış, önce polisin ardından da faşistlerin saldırısına uğrayarak yaralandı.

Çatışmalar ve eylemler yaklaşık saat 14.00’e kadar devam etti. Gün boyunca İstanbul genelinde 135 kişi gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul