23 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz’un isyan ateşiyle
devrimci baharı kazanmaya!
Newroz provokatörü
“polis” çıktı!
İstanbul’da Newroz’a
devlet terörü
İstanbul’da Newroz coşkusu
Newroz coşkuyla kutlandı
Kürt halkı Newroz alanlarını doldurdu
Sivas katliamı davasında
zamanaşımına öfke
Elta işçileri hakları için direniyor
Bosch işçisi kazandı,
buz kırıldı yol açıldı!
Bosch işçileri yuvaya döndü
MEPA direnişi
patronlara korku salacak!
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem
H. Fırat
Suriye’ye emperyalist saldırı için
zemin düzleniyor!
NATO’nun Libya saldırısı
birinci yılında
Dünyada grev ve
eylemlerden
8 Mart eylemlerinin
ardından
4+4+4’e karşı grev uyarısı
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
16 Mart’ın yıldönümünde
katliamlar lanetlendi
16 Mart eylemleri üzerine
HEY Tekstil penceresinden
kadın sorununa bir bakış
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekim Gençliği’nin çalışmalarından...

İstanbul

İstanbul Üniversitesi’nde yemekhaneye ve Hukuk Fakültesi koridorlarına “Geleceğine sahip çık!” şiarlı afişler ile “Sağlık hakkına sahip çık!” şiarlı afişler yapıldı. Yine Hukuk Fakültesi koridorunda GSS’nin geri çekilmesi talebi ile imza standı açıldı.

YTÜ Yıldız Kampüsü’nde “Geleceğine sahip çık!” şiarlı kampanya afişleri ve sağlık hakkına sahip çıkmaya çağıran afişler Tonoz Kantin, yemekhane ve fakültelerde kullanıldı. Ayrıca üniversitedeki soruşturma terörünü teşhir eden ve düşünce, ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya çağıran afişler de kullanıldı. GSS’nin geri çekilmesi talebi ile yürütülen imza kampanyası kampüse taşındı. 16 Mart’ta yapılan eyleme çağrı afişleri ile Newroz çağrısı yapan “Bijî Newroz! Özgürlük ve eşitlik için sosyalizm!” şiarlı afişler de kampüs içinde kullanıldı.

Ankara

Hafta başından itibaren Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ve DTCF’de BDSP ve Ekim Gençliği’nin Newroz afişleri yaygın bir şekilde yapıldı. BDSP’nin Newroz bildirisi üniversitede kullanıldı.

ODTÜ’de bir taraftan BDSP’nin Newroz bildirileri dağıtılırken diğer taraftan da duvar gazetesi ile son dönemde üniversite gündeminde olanlar, sınıf hareketinden yansıyanlar ve 8 Mart tablosu gençliğe anlatıldı. Bilimsel Düşünce Topluluğu olarak ‘Bilimin toplumdaki yeri’ üzerine bir etkinlik yapıldı.

Hacettepe’de GSS afişleri kullanılırken BDSP’nin Newroz bildirisi de öğrencilere ulaştırıldı.

İzmir

Ege Üniversitesi Hazırlık Bölümü önüne açılan masada Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı gerçekletirildi. “Geleceğine Sahip Çık!” afişleri kampüsün her tarafında yaygın bir şekilde kullanıldı. Yurt, öğrenci çarşısı, Fen Fakültesi, 1 nolu yemekhane, Edebiyat Fakültesi, Hazırlık binası afişlerle donatıldı. Sabah erken saatlerde başlayan afiş çalışmalarının sonunda rastlanan ve Anadolu Gençlik Derneği’nin yaptığı dinci-gerici pullamalar ve afişler kampüsten temizlendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ise kampanya afişlerine ek olarak “Sağlık hakkına sahip çık!” şiarlı afişler kullanıldı. Hazırlık binası önünde sağlık hakkına sahip çıkma çağrısı yapan bildirilerin dağıtımı gerçekleştirildi. Bildiri duvar gazetesi haline getirilerek de kullanıldı. Hazırlık binasının önüne açılan masada Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı gerçekleştirildi.

Ekim Gençliği / İstanbul – Ankara - İzmir

 

 

 

 

İzmir’de kurultay hazırlıkları

Kurultay bileşenleri ilk iş olarak kurultay hazırlık komitelerini kurdu ve komiteler toplantılarını aldı. 11 Mart Pazar günü alınan yürütme komitesi toplantısında kurultay için bir fanzin çıkarma kararı alındı ve tüm komitelerin bir yazı göndermesi planlandı. Ayrıca kurultayın kampüslerde işleyeceği temel gündemlerden birisi olan Bologna sürecine ilişkin olarak bir iç eğitim ve Ege Üniversitesi’nde Bologna süreci ile ilgili bir panel örgütleme kararları alındı.

Hafta içi alınan komite toplantıları ile fanzin için yazılması gerekilen yazılara dair iş bölümü gerçekleştirildi ve pratik faaliyete ilişkin tartışmalar yürütüldü.

www.izmirogrencikurultayi.blogspot” isimli blog sayfası oluşturuldu ve facebook üzerinden de bir grubun kurulması için işbölümü gerçekleştirildi.

İki sunumun olduğu eğitim çalışmasında, birinci sunum kapitalist toplumun temel eğilimleri çerçevesinde tüm insanı ihtiyaçların sermayenin konusu haline getirilme süreci tarihselliğiyle beraber ele alınarak Bologna sürecine değinildi. İkinci sunum, 1995 yılında Türkiye’nin imzacısı olduğu GATS süreci ele alarak başladı. Temel uygulama alanları üzerinden sunum gerçekleştirildi.

İzmir Öğrenci Kurultayı Hazırlık Komitesi

 

 

 

 

Newroz coşkusu üniversitelerde

Bu yıl Kürt halkının direniş kararlılığına tanık olan Newroz coşkusu üniversite kampüslerine taşındı. Newroz ateşi, İzmir ve Ankara’daki üniversitelerde de yakıldı.

İzmir

Newroz kutlaması, DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi Spor Salonu’nun önünde yaklaşık 200 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Hep birlikte söylenen türküler ve marşlar eşliğinde halaylar çekildikten sonra program Türkçe ve Kürtçe yapılan sunumun ardından saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sonrasında da Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakılmasıyla beraber türküler ve marşlar eşliğinde ateşin üzerinden atlandı.

İbrahim Kaypakkaya, Mazlum Doğan, Kemal Pir ve Hayri Durmuş’un posterlerinin yer aldığı eylem alanında, “Newroz piroz be!/Newroz kutlu olsun!” ve “Ya demokratik çözüm ya görkemli direniş” pankartları asıldı. Eyleme Ekim Gençliği okurları da katıldı.

Ankara

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yapılan coşkulu Newroz etkinliğinden önce kantinlerde ve yemekhanede ajitasyon konuşmaları ile çağrı yapıldı.

Yüzlerce öğrencinin katıldığı Newroz, İstanbul’da Newroz gösterileri sırasında polis tarafından katledilen BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin şahsında özgürlük mücadelesinde düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmadan sonra Newroz ateşi yakıldı ve Kürtçe müziklerle halaylar çekilmeye başlandı. Newroz kutlayan öğrencileri çeken sivil polis fark edilerek, polise müdahale edildi ve alandan çıkarıldı. Kutlama sırasında sık sık “Newroz piroz be!”, “Bijî bratiya gelan!” ve “Şehîd namirin!” sloganları atıldı.

DTCF’de ise Newroz ateşi yüzlerce öğrenci tarafından yakıldı. Basın açıklaması ile başlayan Newroz kutlaması saygı duruşu ile devam etti. Yaklaşık 3 saat süren Newroz coşkuyla kutlandı. Politik açıdan zayıf olan kutlama, çekilen halaylarla sona erdi.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde HDK Gençliği tarafından örgütlenen Newroz eyleminde Edebiyat Fakültesi önünde kortej oluşturularak yürüyüşe geçen kitle en önde “Newroz Piroz Be!/ HDK Gençliği”, “Direniş Newroz ateşiyle alevleniyor” yazılı pankartlar taşıdı. Yaklaşık 100 kişilik kitlenin yemekhane önüne gelmesinin ardından yapılan kısa bir konuşmayla Newroz ateşi yakıldı. İstanbul’da katledilen BDP yöneticisi şahsında devrim, demokrasi ve komünizm mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşunun gerçekleştirildiği Newroz kutlamasında tüm şehitler selamlandı ve her yerde Newroz’un yasaklandığına değinilerek Beytepe’de bu ateşi yakmanın önemine vurgu yapıldı.


İstanbul­

Newroz, YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde yapılan bir etkinlikle kutlandı. 21 Mart günü öğleden sonra Fen-Edebiyat Fakültesi önünde yapılan yaklaşık 100 öğrencinin katıldığı Newroz kutlaması ateşin yakılmasının ardından çekilen halaylarla devam etti.

Ekim Gençliği okurlarının da katıldığı kutlama, mücadele şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunun ardından söylenen Çerxa Şoreşe marşıyla sonlandırıldı.

Üniversite öğrencilerinin kutlamadan haberi olmaması, öğrencilerin olmadığı bir yerde kutlamanın yapılması sebebiyle; kutlama çevreden herhangi bir ilgiyle karşılanamadı.

Ekim Gençliği / İzmir - Ankara - İstanbul