23 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz’un isyan ateşiyle
devrimci baharı kazanmaya!
Newroz provokatörü
“polis” çıktı!
İstanbul’da Newroz’a
devlet terörü
İstanbul’da Newroz coşkusu
Newroz coşkuyla kutlandı
Kürt halkı Newroz alanlarını doldurdu
Sivas katliamı davasında
zamanaşımına öfke
Elta işçileri hakları için direniyor
Bosch işçisi kazandı,
buz kırıldı yol açıldı!
Bosch işçileri yuvaya döndü
MEPA direnişi
patronlara korku salacak!
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem
H. Fırat
Suriye’ye emperyalist saldırı için
zemin düzleniyor!
NATO’nun Libya saldırısı
birinci yılında
Dünyada grev ve
eylemlerden
8 Mart eylemlerinin
ardından
4+4+4’e karşı grev uyarısı
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
16 Mart’ın yıldönümünde
katliamlar lanetlendi
16 Mart eylemleri üzerine
HEY Tekstil penceresinden
kadın sorununa bir bakış
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Elta işçileri hakları için direniyor!

Tuzla tersaneler havzasında kurulu RMK tersanesi bünyesinde faaliyet gösteren Elta Elektrik isimli taşeron firmada çalışırken işten atılan işçilerin direnişi sürüyor.

Yağmura rağmen direniş

Sabah işçilerin işe giriş saatinde pankartlarını açan direnişçi tersane işçileri “RMK uyuma işçine sahip çık!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!”, “Elta şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganlarını haykırdılar. İşe giriş saatinde diğer işçilere direnişe destek vermeleri için çağrıda bulundular.

Destek çağrısını kırmak için patron yalakaları tarafından yalan haberler üretildi. İşçilerin anlaşmaya vardığını ve şirkete gittikleri haberini işçiler arasında yaymaya çalışan patron direnişe dönük desteği kıramadı.

Yoğun yağmura, yalan haberlere rağmen çalışan işçilerden destek geldi. İşçiler öğle istirahatlarını direnişçi işçilerle sohbet ederek geçirdiler. İşçilerin bulundukları yerden, araç geçiş güzergâhına doğru yürümeleri, RMK yönetimini rahatsız etti.

Güvenliklerin böyle söylemeleri üzerine direnişçi işçiler tepki gösterdiler, polis çağırmakla tehdit eden RMK yönetimine, işçilerin geçiş yolunda sürekli sloganlarla yürümeleri anlamlı bir yanıt oldu. Görüşmeye yanaşmayan RMK yönetimi, sorunun çözümünde adres olarak taşeron firmayı gösteriyor.

Elta işçilerinden ziyaret

İşçiler pankartlarını açarak sloganlar eşliğinde beklemeye başlayan işçiler işbaşı yapan işçilere seslenerek tersanelerde yaşanan kuralsızlıklara karşı mücadele çağrısı yaptılar.

Gün içinde sloganlarla bekleyişlerini sürdüren işçilerden rahatsız olan tersane yönetimi polisi devreye sokarak işçileri sindirmeye çalıştı. İşçilerin net tavrı sonucu polis geri adım attı. Gün boyunca çevreden geçen işçilere süreçlerini anlatan işçilere öğlen saatlerinde bir grup Elta işçisi ziyaret ederek destek verdi. Akşam iş çıkışı saatinde direnişçi işçilerin yanına daha önceki direnişte yer alan eski Elta işçileri ile paydos eden Elta işçileri gelerek desteklerini sundular. Direnişe diğer taşeronlarda sorun yaşayan işçilerin de ilgisi yoğun oluyor.

İşçi düşmanı Koç’a protesto

17 Mart sabahı işçiler, her hafta cumartesi günü tersaneyi teftişe gelen RMK tersanesi patronu Mustafa Koç’u, helikopterinin tersaneye yanaşmasıyla beraber sloganlar eşliğinde karşıladılar. Koç’un tersanede geçirdiği yaklaşık iki saat boyunca işçiler kapı önünde sloganlarına ara vermeden devam ettiler. Rahatsızlıkları ve tedirginlikleri her hallerinden belli olan tersane yönetiminin direnişi gizleme çabası işçilerin araç giriş kapısı önünde beklemeleri ile boşa düşürüldü. Öğle saatlerinde, Elta’da çalışan bazı işçiler kapı önüne gelerek bekleyişte olan işçilerle sohbet ettiler.

Araç girişi engellendi

19 Mart sabahı, direniş sürecini ve taleplerini anlatan bildiriler işbaşı yapan işçilere dağıtıldı Megafon eşliğinde işçilere seslenen direnişçi işçiler, tersanelerde yaşanan kuralsızlıklara karşı mücadele çağrısının yanı sıra direnişlerine destek çağrısında da bulundular. Direnişçi işçiler tersane işçilerinin işbaşı yapmasının ardından sloganlar eşliğinde pankartları ile kapı önünde bekleyişe başladılar.

Öğlene doğru araç giriş kapısını pankartlarla kapatan işçiler yaklaşık yarım saat içeri araç girişini engellediler. Ardından direniş yerine geçen işçilere polisler gözaltına alma tehdidinde bulundu. Polisler işçilerin kararlı duruşu sonucunda geri adım attılar.

İşçilerin yanına, tersaneye kargo getiren TÜMTİS üyesi bir UPS işçisi gelerek destek verdi. Süreç hakkında bilgi alan UPS işçisi kendi yaşadıkları deneyimleri aktararak işçilere kararlı bir şekilde direnmeleri gerektiğini söyledi.

Tersanelerde direniş yazılamaları

Elta işçileri 20 Mart sabahı, işçilerin içeri geçmesinin ardından RMK Tersanesi İnsan Kaynakları Müdürü’nün aracının önünü kestiler. İşçileri muhatap almak zorunda kalan müdüre süreç anlatıldı. İşçilerin kafasında karışıklık yaratmaya çalışan müdür “eylem yapmadan gelseydiniz ben bu sorunu çözerdim” şeklinde ifadelerde bulundu. Muhatabın kendileri olmadığını ifade eden müdüre işçiler ana firmanın kendileri olduğunu, taşeronun yerine getirmediği yükümlülükleri yerine getirmek zorunda olduklarını, yıllarca tersanenin işini yaptıklarını ifade ettiler.

İşçilerin kafalarında karışıklık yaratamayacağını anlayan müdür bu defa Elta patronu Erkan Coşkun’un kendilerine işçilerin hakkını verdiğini belirttiğini söyledi. İşçilerin aksini ispatlaması üzerine taşeronla tekrar görüşeceğini söyleyerek alandan ayrıldı.

Direnişe ziyaret

Görüşmenin ardından tekrar bekleyişe geçen işçilere öğlen saatine doğru Limter-İş Sendikası’na üye bir işçi ziyaret gerçekleştirdi. Akşam iş çıkışı saatlerine doğru Tuzla TKP’den bir grup, direniş süreci hakkında bilgi almak için direniş yerini ziyaret etti. İşçiler gün içerisinde RMK Tersanesi’nin duvarlarına “Elta’da direniş kazanacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Tazminat hakkımızı alacağız!” şiarlı yazılamalar yaptılar.

Aracı işçilerin üzerine sürdü

Direnişçi işçiler 21 Mart günü tersanenin genel müdürünün içeriye girişi sırasında aracının önünü kestiler. Korkudan aracının camlarını açamayan genel müdür aracı işçilerin üzerine sürdü. İşçilerin kenara çekilmesi ile herhangi bir “kazanın” yaşanmasının önüne geçildi.

Güvenliklerin fiziki müdahale girişimi ve polis tehdidi işçiler tarafından kararlı bir şekilde geri püskürtüldü. Müdürün tavrı üzerine işçiler tersanenin önünü sloganlar ve düdükleriyle gürültüye boğdular. Giriş kapısına yakın bir yerde bulunan yönetim binasında kalan yöneticiler binadan kaçmak ya da camların hepsini kapatmak zorunda kaldılar.

Eylemin ardından TİB-DER ve direnişçi işçilerden birer temsilci Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin belediye binası önünde sürdürdükleri direnişle dayanışmaya ve destek çağrısında bulunmaya gittiler. Öğle saatlerinde belediye işçilerine destek ziyaretinden gelenler ile beraber yemek yenildikten sonra toplu şekilde Elta taşeronunun şirket binasının önüne gidildi. Şirketin önüne sloganlar eşliğinde giden işçiler etraftaki apartmanlarda yaşayan insanlara süreçlerini anlatan sesli konuşmalar gerçekleştirdiler. İşçilere civardaki insanlardan ve okuldan çıkan lise öğrencilerinden destek geldi.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

 

 

Taşeron işçileri dekanlığa yürüdü

Taşeronlaştırmaya ve işten çıkarmalara karşı Çapa’da direniş çadırı kuran taşeron işçileri 21 Mart günü yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Yürüttükleri mücadelede bir ayın dolduğunu dile getiren işçiler, Çapa Dekanlığı’na işten atılmaların durdurulması ve işçilerin kadroya alınması çağrısında bulundular.

Eylem için taşeron işçilerinin Çapa Hastanesi bahçesinde kurduğu çadırda toplanan katılımcılar, burada “Çapa Meclisi” ve “Taşeron sisteme son verilsin herkese iş herkese güvenceli gelecek / TAŞİŞDER” pankartını açtılar.

Hasta ve hasta yakınlarının da destek verdiği eylemde hastanenin güvenlik görevlileri ve sivil polis ablukası da dikkat çekti.

Çadır önünde başlatılan yürüyüş, hastane içerisinden Çapa Dekanlığı’na kadar sürdürüldü. Dekanlık önünde konuşma yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, sağlık sisteminde yapılan dönüşümün sağlık hizmetini ve tıp eğitiminin niteliğini düşürdüğünü, katkı paylarının her geçen gün arttırılarak sağlık hizmetlerinin para ilişkisine çevrildiğini belirtti. Taşeron işçileri adına açıklama yapan Kadir Ağsu, emekleri, işleri ve onurlarını korumak için mücadele yürüttüklerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından taşeron işçilerinin taleplerini içeren dilekçeler dekanlığa verildi. Eyleme Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Tez Koop-İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca, BDSP’nin yanısıra sanatçı Bilgesu Erenus da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul