6 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/14

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs’a hazırlık...
“Suriye’nin dostları” savaş kışkırtıcılığına devam ediyor
“12 Eylül davası” adlı orta oyunu
Onbinler Kadıköy’de hesap sordu
Zamlar durmak bilmiyor...
Taşeron İşçileri Kurultayı’na doğru
Maltepe işçileri boyun eğmiyor!
RMK direnişinde kazanıma doğru
İşçiler 1 Mayıs sürecini planladı...
İşçiler onar onar ölüyor
Billur Tuz direnişçisi Eray Aykut’la direniş üzerine konuştuk
Yasa mecliste, KESK eylemde!
Gaye Yılmaz ile UİS, taşeronluk
ve güvencesizlik üzerine...
MİB MYK Nisan ayı toplantısı...
28-29 Mart eyleminin
ardından.... - SKE
Sınıf mücadelesinin yeni odağı
İberya Yarımadası: İspanya ve
Portekiz - V. Yaraşır
Ücret kaybına devam
Geleceğine sahip çıkmak için
1 Mayıs'ta alanlara! - Ekim Gençliği...
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
DLB YGS’ye karşı alanlara çıktı
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Maltepe işçileri boyun eğmiyor!

Taşeron köleliğine ve işten atmalara karşı 110 günü aşkın süredir direnişlerini sürdüren Maltepe Belediyesi işçileri, azgın polis terörüne ve belediye yönetiminin saldırılarına boyun eğmiyorlar. Belediye binası önündeki direniş alanları bariyerlerle çevrilen işçiler bir hafta bolunca defalarca kez gözaltı terörüne maruz kaldılar.

Zengin işçilere saldırdı

Daha önce de çevik kuvvet ve zabıtaları işçilerin üzerine yollayan belediye yönetimi bu kez kendisi devreye girdi.

29 Mart sabahı belediye önüne gelen direnişçi işçiler Ahmet Ekici ve İlhan Yıldırım, Maltepe Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Zengin ve korumalarının saldırısına uğradı. Saldırı sırasında İlhan Yıldırım’ın parmağı kırıldı. Belediye Başkanı Zengin’in ardından devreye giren polisler ise iki işçiyi gözaltına aldı.

Belediye yönetiminin talimatıyla gerçekleştirilen polis saldırısı ve gözaltı terörü öğle saatlerinde de devam etti. Yıldırım ve Ekici’nin gözaltına alınmasının ardından hızla direniş alanına gelen diğer taşeron işçileri bekleyişlerini sürdürdüler. Belediye yönetiminin saldırısını protesto eden işçilere, ELTA işçileri ile TİB-DER yöneticileri de destek verdi.

ELTA işçileri de gözaltında

Buradaki bekleyişe tahammül edemeyen belediye yönetiminin talimatıyla harekete geçen çevik kuvvet polisleri direniş alanında bulunan Maltepe Belediyesi taşeron işçileri ve destekçi güçlere saldırarak toplu gözaltı yaptı. 13 işçi polis araçlarına bindirilerek karakola götürüldü. BDSP’liler ve Devrimci Anarşist Faaliyet üyeleri de işçilerle beraber gözaltına alındılar.

Diğer yandan, saldırı anını görüntüleyen işçilerin makinesine el koyan polis görüntüleri silerek polis terörünü gizlemek istedi.

Direniş iradesi

Polis terörü 30 Mart günü de devam etti. Polis saldırısının protesto edildiği eylemin ardından işçiler bir kez daha polis terörüne maruz kaldı. Kolluk güçleri direniş alanını polis bariyerleriyle kapatarak, alanı işgal ettiler.

Belediye önüne gelindiğinde işçileri, iki akrep ve belediye önünde yığınak yapmış çevik kuvvet polisleri karşıladılar.

Basın açıklaması Maltepe Belediye Başkanlığı girişinde yapıldı. Ardından Taşeron İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi adına Zeynel Kızılaslan bir konuşma yaptı. Direnişçi işçilere yapılan saldırıyı kınayan Kızılaslan, saldırılara karşı birlikte mücadele edeceklerini ve 15 Nisan’da bir kurultay gerçekleştireceklerini ifade ederek kurultaya çağrı yaptı. Eyleme Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyeleri, Tüm Bel-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hasan Güzel ve sendika üyeleri destek verdi. Ayrıca BDSP, Birleşik Mücadele Platformu, DHF, DAF, EMEP, TKP de destek verdi.

Direniş alanından destekçi kitlenin gitmesini fırsat bilen kolluk güçleri, saat 11.15 sularında yakın mesafeden sıktıkları biber gazıyla direnişçi işçilere ve Taşeron İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi bileşenlerine saldırarak, direniş alanındaki pankarta el koydular.

Yakın mesafeden sıkılan biber gazından etkilenen işçilerden birkaçı kısa bir süre baygınlık geçirdi. Çevredeki esnafların verdiği limonları kullanarak gazın etkisini gidermeye çalıştılar. Direnişçi işçiler saldırıyı ajitasyon konuşmaları yaparak teşhir ettiler. Çevrede bulunan bazı emekçiler, saldırıyı kınadılar.

DİSK’ten telefon

Direnişçi işçilerin üstüste polis terörüne maruz kalmasının ardından, şimdiye kadar direnişin çözüme kavuşması için yeterli adımları atmayan DİSK’ten de işçilere “destek” geldi. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, taşeron işçisi Alper Ekici’yi telefonla arayarak yaşanan sorunla ilgili CHP yönetimiyle görüştüğünü, sorunun çözümü için çaba sarfedeceğini belirtti. Ekici, saldırıyla ilgili bilgi aldı.

Maltepe işçilerine saldırı

Maltepe Belediyesi taşeron işçileri 3-4 Nisan günlerin de de polis saldırılarıyla karşı karşıya kaldılar. 3 Nisan günü belediye binası önünde konuşlanan çevik kuvvet polisleri, direnişçi işçilerin pankartlarına el koymak istediler. Polisin tehditlerine boyun eğmeyen işçilerle polis arasında yaşanan arbede sırasında işçilerin pankartları polis tarafından gasp edildi.

Saldırıya direnen işçiler ise bu kez Maltepe belediye Başkanlığı binasının girişindeki merdivenlere geçerek eylemlerini burada sürdürdüler. 4 Nisan günü saat 16.00 civarında polis direnişçi işçilere tekrar saldırdı. Gözaltı terörüyle işçileri yıldırmak isteyen kolluk güçleri direnişçi işçileri Merkez Karakolu’na götürdü.

Boyun eğmediler

Direniş iradesini kırmak için baskı ve terörde sınır tanımayan Maltepe Emniyeti 5 Nisan sabahı bir kez daha işçilerin karşısına dikildi. Belediye binası önüne gelen işçilere Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Mahmut Şengül ve Şube Yönetim Kurulu üyeleri ile BDSP ve Devrimci Anarşist Faaliyet de destek verdi. Polis şefleri, alandan ayrılmamaları durumunda işçileri ve destekçi güçleri gözaltına alacaklarını açık biçimde ifade ettiler. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada belediye önündeki polis ablukası sürüyordu.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

MEPA’dan Maltepe’ye selam

Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin polis terörüne maruz kalmalarına ilişkin açıklama yapan direnişçi MEPA işçileri “Yaşasın Maltepe direnişimiz!” dedi.

İşçilerin mesajında şu ifadelere yer verildi: “Maltepe işçileri kendilerine yöneltilen taşeronlaştırmaya ve işten atmalara direnerek biz işçi emekçilere örnek bir tutum sergilemişlerdi, direnişlerine yönele saldırıya karşıda onurlu direnişçi işçilere yaraşır bir biçimde direnerek de bir kez daha bizlere yol göstermiştir.

Bu sömürü ve talan düzeni devam ettiği koşullarda işçilerinde bunlara karşın direniş çadırları yükselecektir. Yükselen bu çadırlara karşıda patronların ve onları sadık uşakları polislerin ve diğer kolluk güçlerinin çadırlara yanıtı saldırı olacaktır. Bizlerinde her zaman yanıtı yine direniş olacaktır. Tüm işçi emekçileri Maltepe direnişçi işçilerine ve tüm direnişlere yönele saldırıların hesabını sormaya direnişçi işçilerin yolundan ilerlemeye çağırıyoruz.”