6 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/14

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs’a hazırlık...
“Suriye’nin dostları” savaş kışkırtıcılığına devam ediyor
“12 Eylül davası” adlı orta oyunu
Onbinler Kadıköy’de hesap sordu
Zamlar durmak bilmiyor...
Taşeron İşçileri Kurultayı’na doğru
Maltepe işçileri boyun eğmiyor!
RMK direnişinde kazanıma doğru
İşçiler 1 Mayıs sürecini planladı...
İşçiler onar onar ölüyor
Billur Tuz direnişçisi Eray Aykut’la direniş üzerine konuştuk
Yasa mecliste, KESK eylemde!
Gaye Yılmaz ile UİS, taşeronluk
ve güvencesizlik üzerine...
MİB MYK Nisan ayı toplantısı...
28-29 Mart eyleminin
ardından.... - SKE
Sınıf mücadelesinin yeni odağı
İberya Yarımadası: İspanya ve
Portekiz - V. Yaraşır
Ücret kaybına devam
Geleceğine sahip çıkmak için
1 Mayıs'ta alanlara! - Ekim Gençliği...
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
DLB YGS’ye karşı alanlara çıktı
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Nisan ayı toplantısı…

Değerlendirme ve kararlar…

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu (MİB MYK) Nisan ayı toplantısını gerçekleştirdi. Gündemdeki çeşitli konulara dair tartışmalar yürüten MYK bir dizi karar aldı.

Toplantının gündemi şu başlıklardan oluşmaktaydı:

- 1 Mayıs

- Bosch süreci üzerine değerlendirme

- MESS Grup TİS süreci üzerine değerlendirme ve planlama

- Yerel gündemler

- Bülten üzerine değerlendirme ve planlama


- 1 Mayıs:

İşçi sınıfının sermayeye ve uşaklarına karşı gücünü gösterip taleplerini haykırdığı, enternasyonal birlik ve dayanışmayı ördüğü 1 Mayıs yaklaşıyor. 1 Mayıs’a yönelik etkin bir hazırlığın önemi üzerinde duran MYK, bir dizi görev saptamıştır. Yapılan değerlendirmeler ve çıkarılan sonuçları şöyle özetleyebiliriz:

1- 2012 1 Mayısı saldırıların tüm cephelerden yoğunlaştığı bir döneme denk geliyor. İşçi sınıfını tam olarak atomlarına ayıracak “Ulusal İstihdam Stratejisi” adlı program saldırıların bir yönünü oluşturmaktadır. Köleliğin bu biçimde pekiştirilmesinin yanında sosyal yıkım da büyümektedir. Öte yandan ise koyulaştırılan gercilik ve tırmandırılan faşist saldırganlık var. Gericilik silahı toplumun zehirlenmesine ve ortaçağ ideolojisiyle uyuşturularak hareketsiz kılınmasına hizmet ediyor. Tırmandırılan faşist terör rejimi de, sadece kardeş bir halkın haklı ve meşru mücadelesinin bastırılması için değil, gerçekte tüm ezilen ve sömürülenlerin zapturapt altına alınması için kullanılıyor. Gericiliği ve faşist saldırganlığı kardeş halklara yönelik saldırganlık tamamlıyor. Emperyalistlere ve siyonistlere “kalkan” olanlar gerici çıkarlar uğruna kardeş halklara karşı savaşı ve saldırganlığı körüklüyorlar. 1 Mayıs tüm bu saldırılara karşı yanıt olmalıdır. İşçi sınıfı ve emekçiler, 1 Mayıs ruhu ve coşkusuyla ellerini birleştirerek sermayeye ve uşaklarına karşı “birlik, mücadele ve dayanışma” bayrağını yükseltmelidirler.

2- Tüm bunlar yanında metal işçileri Bosch işçilerinin mücadele ruhunu 1 Mayıs alanlarına taşımayı özel bir görev bilmelidir. Bunun için gerek hazırlık aşamasında ve gerekse de 1 Mayıs alanlarında Bosch işçilerinin eylemi işçi sınıfının diğer bölüklerine anlatılmalı, bu yolda mücadeleyi büyütme çağrısı yükseltilmelidir.

3- 1 Mayıs’ın tüm bu çağrıları yaygın ve sistemli bir çalışmayla işçi sınıfı içerisinde yayılmalı, böylelikle sınıfımızın olabildiğince kitlesel, örgütlü ve devrimci bir ruhla 1 Mayıs alanlarına çıkmasını sağlamalıyız. Bu görev ise en tam biçimde fabrika zemininde yerine getirilebilir. Bu zeminde işçi sınfı kolektif gücüne şekil verir, bu gücü de “sınıfa karşı sınıf” çizgisinde kullanabilir. Fabrika zeminli çalışmada kritik halka komitelere dayanabilmektir. Bunun için olanaklı olan her fabrikada 1 Mayıs için hazırlık komitelerini kurmalı, en ileri olanlarından başlayarak sınıf kardeşlerimizi böylelikle seferber etmeliyiz.

4- Hazırlıkların diğer bir boyutu ise olabildiğince çok işçi arkadaşımızı 1 Mayıs’ın devrimci sınıf ruhuyla eğitebilmektir. Bunun için bildiri ve bülten gibi materyallerimiz yanında asıl olarak bu gündemle toplantılar yapmayı önümüze bir hedef olarak koymalıyız. 1 Mayıs hazırlıklarımızı da başarının ölçüsü, önce yapılacak işçi toplantılarının sayısı, sonra da bu toplantıların verimliliği olmalıdır.

5- 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında patronların işçilerin katılımını engellemeye yönelik tutumlarına karşı mücadele özel bir önem taşımaktadır. Bu bakımdan da son günlerde özellikle 1 Mayıs’ı bir tatil günü derekesine düşürmek ve bu tatil hakkını da başka bir gün kullandırmak biçimindeki kurnazlığa başvurulmaktadır. 1 Mayıs’ın içini boşaltmak ve onu boş bir bahar bayramına çevirmek politikasının bir başka türevi olan bu tutuma karşı işçi sınıfı boyun eğmemelidir. 1 Mayıs tatil günü değil, mücadele günüdür. İşçi sınıfı alanlara çıkmak, taleplerini haykırmak için mücadele ederek ve gerektiğinde kanını dökerek bu hakkı kazanmıştır. Bu hakkın bu biçimde istismar edilmesine sessiz kalınamaz. Patronların bu tuzağına düşülmemeli, sınıf bilincinden yoksun işçiler uyarılıp aydınlatılarak sınıf kavgasına zarar veren böylesi tutumlardan uzaklaştırılmalıdır.


- Bosch süreci üzerine değerlendirme:

Bosch işçilerinin Türk Metal çetesinin attığı tokatın tarihsel değerinin altını bir kez daha çizen MYK, son derece zor bir işin altından kalkan Bosch işçilerini ve bu davanın başarıya ulaşmasında emeği olanları selamlamaktadır.

1- MYK Bosch’un örgütlenme deneyimini çeşitli yönleriyle değerlendirmiş ve sonuçlar çıkarmıştır. Yapılan değerlendirmelerde özellikle bu süreçte öne çıkan öncü işçilerin gösterdiği inisiyatife dikkat çekilmiş, bu süreçte işçilerin yaşadıkları değişim ve dönüşüm ile ortaya çıkan imkanlar ele alınmıştır.

2- MYK’nın sürece ilişkin politikası ve pratiği masaya yatırılmıştır. Yapılan değerlendirmelerde birliğin konunun gündeme gelmesinin ardından, MYK’nın “tam destek-Bosch etkisini sınıfın diğer bölüklerine yaymak- bağımsız taban örgütlülüklerini geliştirmek” biçiminde özetlenebilecek politikasına uygun bir pratik yönelim içerisine girdiği tespit edilmiştir. Daha çok erken bir zamanda Birlik bileşenleri Bursa’da ve diğer yerellerde harekete geçme anı geldiğinde nasıl hareket edeceği, hangi araçları kullanacağı konusunda belli bir açıklığa sahipti. Uygulamada da Birlik bu hazırlığın bir sonucu olarak anlamlı bir pratik çaba göstermiştir. Fakat MYK yine de bazı yerellerde sürecin ruhunu ve ihtiyacına uygun bir pratiği gösterilmediğini tespit etmektedir. Bu zayıflıklar üzerinde de durularak sorunların gerisindeki nedenler irdelenmiştir.

3- Bosch işçisi eylemleriyle 12 Eylül darbesiyle işçi sınıfını örgütsüzleştirmek uğruna yaratılmış düzende büyük bir gedik açtılar. Artık görev bu gediği büyütmek, bu düzeni tümden yıkmaktır. İşte bunun için yapılacak daha çok iş var.

Bunlardan en önemlisi MESS ve Türk Metal’in olası karşı saldırılarını göğüslemek ve Bosch mevzisini sağlamlaştırmaktır. İkinci ise Bosch’un etkisini diğer sınıf bölüklerine yaymaktır. Birliğin Bosch’la ilgili olarak pratik çalışması bu politik çerçeveye bağlı olarak şekillenecektir. Bu demektir ki, bir yandan Bosch mevzisinin sağlamlaştırılması çabasına etkin katılmalıyız, diğer yandan ise Bosch etkisini sınıfa taşımaya devam etmeliyiz. Tüm bu süreç içerisinde de metal işçisinin bilincini ve bağımsız örgütlenme düzeyini geliştirmeliyiz. MYK, bu genel politik çerçeveye bağlı olarak pratikte karşılaşılan çeşitli sorunlar üzerinde de durmuş, görevler saptamıştır.


- MESS Grup TİS süreci üzerine değerlendirme ve planlama:

1- Sınıf mücadelesinin özel bir gündemi olan MESS Grup TİS süreci başlamış bulunuyor. Kuşkusuz Bosch süreci MESS Grup TİS sürecini tüm bir seyrini etkileyebilecek bir gelişme olmuştur. Bu nedenle MYK Bosch’daki gelişmeleri aynı zamanda TİS’le bağlantılı olarak değerlendirmiştir. Zira Bosch işçisinin eylemi her şeyden önce yıllardır ihanetle sonuçlanmış Grup TİS’lerinin ürünüdür. Bu nedenle Bosch işçisi eylemiyle hem Türk Metal’in ihanetçi pratiğinden hesap sormuş, hem de Birleşik Metal’e büyük umut ve beklentilerle gelmiştir. Ayrıca başta MESS Grup TİS kapsamında bulunan fabrikalardaki işçilerin gözleri Bosch’un ve Birleşik Metal’in bu süreçte ne yapacağı üzerinde odaklanmıştır. Metal işçisinin beklentilerine tam olarak yanıt verecek bir TİS zaferi, MESS-Türk Metal ittifakının kirli düzeninin de sonunu getirecektir. Çünkü o zaman diğer sınıf bölükleri de Bosch işçisinin yolunu tutacaktır. Bu denli önemli hale gelen TİS sürecini kazanmak sorumluluğu başta Birleşik Metal yönetim kademeleri, kadroları ve örgütlü metal işçilerinin omuzlarındadır. Bu bilinçle davranılmalı, buna uygun bir sorumluluk ve ruhla hareket edilmelidir.

2- Bu denli sarsıcı sonuçlara gebe TİS sürecinde, MESS ve Türk Metal cephesi de doğal olarak metal işçilerini yenilgiye uğratmak için ellerinden geleni yapacaktır. Tüm kirli maharetlerini kullanarak metal işçisinin direncini kırmaya, morallerini çökertmeye, umutlarını kırmaya, mücadele azmini zayıflatmaya çalışacaklardır. Mevzilerini ölesiye savunacak bunun için bedel ödemekten kaçınmayacaklardır. Bu da haliyle son derece zorlu ve sert bir mücadele süreci demektir. O halde ileri ve öncü metal işçileri bu gerçeği hesaba katarak hazırlıklarını yapmalı ve uzun soluklu bir mücadeleye hazırlanmalıdırlar.

3- Böylesine zorlu bir sürecin üstesinden gelmenin yegane yolu metal işçisinin enerjisine yaslanmaktır. Bu da esas olarak metal işçisinin fabrikalardan sürecin tüm bir gidişatına yön verebileceği ve her aşamasına etkin bir biçimde katılacağı mekanizmaları yaratmak demektir. Bu mekanizmalar “TİS Komiteleri” ya da başka bir isimlendirmeyle “TİS Kurulları”dır. Metal işçileri bu komiteleri aracılığıyla söz ve karar hakkını kullanarak sürecin tüm bir seyri üzerinde de belirleyici rol oynayacak, aynı zamanda da mücadeleye tüm gövdesiyle katılabilecektir.

4- Belirtmek gerekir ki TİS Komiteleri sadece Birleşik Metal’in tabanında değil, olanaklı olan her fabrikada, demek oluyor ki Türk Metal’in bulunduğu tüm metal fabrikalarında da örgütlenmelidir. Türk Metal’in elindeki fabrikalarda fiilen örgütlenecek bu komiteler yoluyla hem mücadele süreci ortaklaştırılmış olacak, hem de zamanı geldiğinde ihanet cenderesi kırılıp dışına çıkılabilecektir.

5- Belirtmek gerekir ki tabandan örgütlenecek bu komiteler ve olanaklı olduğunca havza temelli platformlar aynı zamanda ortak mücadelenin de yegane işlevsel zeminleridir. Daha üstten, özellikle de Türk Metal çetesiyle süreci ortaklaştırmak adına girilecek yönelimler ise, işlevsel olmayacağı gibi oyalanmak ve mücadelenin politik hedeflerini karartmaktan başka bir sonuç da vermeyecektir.

6- TİS sürecini kazanmak için olmazsa olmaz diğer bir önemli ilke de açıklıktır. Öyle ki mücadelenin zorunlu bazı gerekleri dışında sürecin tüm bilgisi işçilere taşınmalı, dahası metal işçileri komiteleri aracılığıyla bizzat yapılacak pazarlıklara katılmalıdırlar. Metal İşçileri Birliği başından sonuna kadar bu ilkeyi kararlı bir biçimde savunacak ve imkanları ölçüsünde de gereğini yapacaktır.

7- MYK süreci kazanmak için mücadelenin stratejik bir plana göre örgütlenmesinin kritik öneminin altını çizmektedir. Bu da mücadeleyi en başından itibaren grev hedefine bağlı olarak şekillendirmek demektir. Böyle bir perspektifle metal işçisini hazırlamak, önlemler almak, yığınak yapmak gerekmektedir.

8- Halihazırda TİS süreci taleplerin belirlendiği taslak aşamasındadır. Taslakların hazırlandığı bu aşama mücadelenin tüm bir seyrini de belirleyecektir. İhanete karşı ilk tepkiler bu aşamada ortaya çıkacak, mücadelenin ufku da daha bu aşamada çizilecek, kazanmanın yolu da bu aşamada açılacaktır. Bu ihtiyacı karşılayabilecek bir taslak ise ancak işçilerin doğrudan katıldığı tartışma ve karar zeminleri işletilerek ortaya çıkarılabilir. MİB MYK, tüm imkanlarıyla böyle bir süreci işletmek üzere hareket edecektir.

9- MYK bu perspektifle sürece aktif ve örgütleyici bir tarzda katılmak üzere tüm Birlik bileşenlerini seferber olmaya çağırmaktadır. Birlik, önceki TİS pratiğini daha da geliştirerek bu sürece devrimci sınıf sendikacılığı ilkelerine uygun bir perspektif ve sorumlulukla katılacaktır. Bu anlayışla bir yandan bu ilkeler doğrultusunda düşünce, öneri ve uyarılarını etkin bir tarzda metal işçilerine anlatacak. Diğer yandan da imkanları ölçüsünde bizzat bu perspektiflere uygun olarak mücadele ve örgütlenme süreçlerinin bir parçası olacaktır. Bu da mevcut aşamada olduğu gibi TİS taslaklarının hazırlanmasından komitelerin kurulmasına ve işletilmesine kadar bir dizi görev demektir.

10- MYK bu perspektif ışığında şu somut görevleri de saptamış bulunmaktadır: Önceki dönem TİS sürecinde kullanılan TİS broşürü güncellenerek en kısa sürede kullanıma sunulacaktır. Bu süreçte sosyal medyayı etkin bir tarzda kullanmak hedefiyle Birlik’e ait web sitesi hızla kurulacak ve faaliyete geçirilecektir. 1 Mayıs sonrasından başlayarak tüm biçimi ve içeriği yereller tarafından belirlenmek üzere TİS süreciyle bağlantılı olarak yerel toplantılar yapılacaktır.


- Yerel gündemler:

MYK bu gündem kapsamında bir dizi yerel gelişmeyi ele alarak değerlendirmelerde bulunmuştur. Bu gelişmeler içerisinde ise Kayseri’de CEHA işçilerinin örgütlenme mücadelesine özel bir önem verilmiştir.

Orta Anadolu’nun bu en büyük sanayi kentinde sendikal örgütlülük yerlerde sürünmekte ve olduğu kadarıyla da işbirlikçi sendikalar hüküm sürmektedir. Birleşik Metal’in Kayseri’de açtığı bu mevzi Kayseri’nin örgütsüz, ancak azgın sömürünün pençesinde bulunan işçilerinin örgütlenmesinde yeni ve anlamlı bir başlangıç olmalıdır. Tüm ileri ve devrimci sınıf güçleri bu bilinçle atılan bu adıma sahip çıkmalı ve destek vermelidirler.


- Bülten:

Bültenin Nisan sayısı ayın ilk haftasında baskıya verilecek biçimde planlanmıştır. (…)

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu

4 Nisan 2012

 

 

 

 

Metal işçilerine sesleniş

Metal İşçileri Birliği, Bosch işçisinin sesini başta Türk Metal’in bulunduğu fabrikalar olmak üzere metal işçilerine taşıyor.

Çimsataş’ta bülten dağıtımı

Mersin’de sınıf devrimcileri Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Çimsataş fabrikasına Metal İşçileri Bülteni’nin Mart sayısının dağıtımını gerçekleştirdiler. İşçilerin ilgi gösterdiği dağıtımda, Bosch işçilerinin Türk Metal çetesine vurduğu darbe üzerine konuşuldu. Dağıtım sonrasında vardiyadan çıkan işçilerle birlikte fabrikadan ayrılan sınıf devrimcileri fabrikanın sorunlarına dair sohbet ettiler.

Bosch işçisinin sesi Ankara’da

Ankara’da Türk Traktör, Mitaş ve Erkunt fabrikalarına yakın noktalara “Bosch İşçisinin yolundan ileri!.. Türk Metal çetesini yıkalım!” şiarlı ozalitler yapıldı. Türk Traktör ve Mitaş fabrikalarının servislerinin yoğun olarak geçtiği Çiftlik Kavşağı ve civarındaki noktalara yapılan ozalitler Türk Metal çetesini rahatsız etti.

MİB çalışanları Sincan’da ve Ankara’nın farklı yerlerinde çeşitli materyaller kullanarak Bosch işçilerinin sesini başta Türk Metal’in bulunduğu yerler olmak üzere metal işçilerine ulaştırmaya devam edecekler.

Kızıl Bayrak / Mersin - Ankara