13 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/15

 Kızıl Bayrak'tan
Siyasal gelişmeler ve 1 Mayıs’ın artan önemi
Saldırganlık ve savaş planlarını bozma kararlılığıyla devrimci 1 Mayıs’a!
TKİP; işçileri ve emekçileri devrim mücadelesini büyütmeye çağırıyor
Uludere katliamı sahiplenildi
Patronlar daha fazla sömürüye “teşvik” ediliyor!
Polis terörüne öfke!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Tuzla’da 1 Mayıs toplantısı
“1 Mayıs mücadele günüdür!”
Direniş masaya getirdi
Tersane önünde iş cinayeti protestosu
Bursa’da eğitim semineri
MEPA direnişi sona erdi
1 Mayıs V.I.Lenin
1 Mayıs düşüncesi ilerliyor Rosa Luxemburg
Hugo Boss direnişinin ardından
Enerji işçileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Mali’de siyasi kriz ve çatışmalar derinleşiyor!
Suriye’ye yönelik emperyalist saldırganlık kızışıyor
Mısır’da değişim yok!
Özgürlüğümüze sahip çıkıyoruz!
Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
DTCF’de Sokak Üniversitesi
Liseli gençlik
işçi sınıfının saflarına!
Hoşçakal Özge yoldaş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Polis terörüne öfke!

İstanbul’da devrimci, ilerici güçlere yönelik baskınlar yapılan eylemlerle karşılandı.

Newroz baskınları protesto edildi

Polis baskınları ve gözaltı terörü, 10 Nisan günü Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde özgür basın çalışanları tarafından protesto edildi.

Kızıl Bayrak, Etkin Haber Ajansı, Atılım, Halkın Günlüğü, Özgür Gelecek, Emek ve Özgürlük Cephesi’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde, ETHA muhabiri Çağdaş Küçükbattal ile Newroz gözaltılarının serbest bırakılması istendi. BDSP, Ekim Gençliği, DHF’nin de aralarında bulunduğu ilerici ve devrimci kurumların da katıldığı eylemde “Çağdaş Küçükbattal serbest bırakılsın” pankartı açıldı.Devrimci, sosyalist ve yurtsever basına yönelik gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekilen açıklamayı ETHA Editörü Arzu Demir okudu.

Açıklamada, operasyonların, işçi ve emekçilerin gerçekleri öğrenmesine ve Newroz’da ortaya konan iradenin kırılmasına yönelik baskının bir devamı olduğu söylendi.

Demir, gözaltına alınan ETHA muhabiri Çağdaş Küçükbattal’ın, kameraman olarak İstanbul Newroz kutlamalarını takip ettiğini belirtti. Küçükbattal’ın, daha önce de, Gazi Mahallesi’nde baz istasyonlarına karşı yapılan protesto eylemlerini takip ettiği için gözaltına alındığı, 9 aylık tutukluluğun ardından serbest bırakıldığı hatırlatıldı.

Açıklamanın ardından Kızıl Bayrak, Halkın Günlüğü, Atılım gazetelerinin temsilcilerinin yanısıra ETHA muhabiri Çağdaş Küçükbattal’ın babası Ergin Küçükbattal da konuşma yaptı. Konuşmasını güçlükle sürdüren Küçükbattal, 12 Eylül’ü yargıladığını iddia edenlerin sivil faşizmi getirdiğini belirtti. Küçükbattal’ın ardından Atılım gazetesi adına Sıtkı Güngör konuştu. 10 Nisan’ın ‘Polis Günü’ olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Güngör, emniyet teşkilatının ezilenlerin mücadelesini sindirmek için varolan bir teşkilat olduğunu belirtti.

Kızıl Bayrak adına yapılan konuşmada, 12 Eylül’ü yargıladığını söyleyerek “ilerici demokrasi” nutukları atanların 12 Eylül’ün kendisi olduğu belirtildi.

Halkın Günlüğü temsilcisi de, 12 Eylül faşizmin hala sürdüğünü ifade etti. “Bunların demokrasileri faşizmdir” diyen Halkın Günlüğü temsilcisi, demokrasiyi; devrimcilerin, HES’lere karşı direnen köylülerin ve Kürt halkının getireceğini belirtti.

Esenyurt’ta gözaltılara protesto

İstanbul’da Newroz sonrasında devreye sokulan gözaltı terörü 11 Nisan günü Esenyurt’ta protesto edildi ve gözaltıların serbest bırakılması istendi.

BDSP, BDP, HDK, KÖZ, Partizan, SODAP ve YDİ Çağrı tarafından örgütlenen ortak eylemde atılan sloganlarla Esenyurt Köyiçi Meydanı’nda başladı. Bileşenler adına okunan basın açıklamasında şunlar söylendi: “1 Mayıs’a giden süreçte ardı arkası kesilmeyen gözaltı ve tutuklama dalgaları, Newroz’da Kürt halkı ve ilerici-devrimci sol güçler cephesinden ortaya konan direniş ruhuna dönük tahammülsüzlüğün açık bir göstergesidir.”

Açıklamada baskıların, gözaltıların, tutuklamaların devrimci iradeyi teslim alamayacağı ifade edilerek mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

“Gözaltılar serbest bırakılsın! Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!” pankartının açıldığı eyleme kurumları temsilen birer flama ve dövizlerle katılım sağlandı.

Operasyonlar Sarıgazi’de protesto edildi!

10 Nisan günü aralarında BDSP’nin de yer aldığı Sarıgazi’de bulunan örgütler tarafından protesto edildi.

“Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” ozalitinin arkasında herkes flamalarıyla yer aldı.

Meydana gelindiğinde basın açıklaması yapıldı. Basın metninde, dinci-gerici AKP’nin baskılardan sınır tanımadığı vurgulandı. Kıdem tazminatı gibi haklarımızın elimizden alındığı, iş cinayetlerin çok yoğun yaşandığı günümüzde bu baskınlara karşı mücadeleyi yükseklere taşınacağı söylendi. Eylem basın açıklaması okunmasından sonra sloganlarla son buldu.

Newroz gözaltıları protesto edildi

Newroz kutlamaları gerekçe gösterilerek 19 kişinin gözaltına alınması Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi tarafından 11 Nisan günü protesto edildi. İstanbul Taksim’de yürüyüş gerçekleştiren İnisiyatif, gözaltıların hiçbir haklı yanının olmadığını ve örgütlü güçler başta olmak üzere bütün muhaliflerin sindirilmesi amacıyla yapıldığını açıkladı.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan İnisiyatif bileşenleri, “TMY ve ÖYM kaldırılsın / Milyonlar Adalet İstiyor” pankartı açtılar. Bileşenlerin flamalarının ve gözaltında bulunanların resimleri taşındı. Lise önünden Tramvay Durağı’na kadar yapılan yürüyüşten sonra gerçekleştirilen açıklamayı, KESK Dönem Sözcüsü Arzu Erdoğan okudu. Erdoğan, gözaltıların hükümetin hak hukuk tanımayan faşizan politikalarının ürünü olduğuna işaret etti.

Erdoğan, TMY ve ÖYM’nin kaldırılmasını talep ettiklerini dile getirerek açıklamayı sonlandırdı.

Açıklamanın ardından Sebahat Tuncel, ETHA editörü Arzu Demir ve Öğrenci Kolektifi üyesi bir öğrenci konuşma yaparak gözaltıları protesto ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Esenyurt-Ümraniye

 

 

 

 

İstanbul’da Newroz baskınları!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polisler, 10 Nisan sabahı İstanbul’un farklı semtlerinde birçok eve baskınlar düzenledi.

18 Mart günü gerçekleştirilen Newroz eylemleri gerekçe gösteren polis, baskınlarda 19 devrimci ve ilericiyi gözaltına aldı.

Polis operasyonları sonucunda Ekim Gençliği okuru Bekir Sürücü ve BDSP çalışanı Deniz Aydın da gözaltına alındı.

Ev baskını sırasında Sürücü’nün evinde bulunan Ekim Gençliği dergisinin yanı sıra Newroz ile ilgili broşürlere de el konuldu. Evleri basılarak gözaltına alınan Sürücü ve Aydın Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Avukatların görüşme talebi polis tarafından “dosyada kısıtlama var” gerekçesiyle reddedildi.

AKP hükümeti eliyle günler öncesinden provokasyon ortamı yaratan sermaye devletinin tehditlerine boyun eğmeyen Kürt halkı, lerici ve devrimci güçlerin de destek verdiği eylemlerle dört bir koldan Kazlıçeşme Meydanı’na yüklenmişti.

Gün boyu süren çatışmalar sonucunda 160’a yakın devrimci ve ilerici gözaltına alınırken, 23 kişi tutuklanmıştı.

Newroz sonrasındaki gözaltı dalgalarının ilki ise 3 Nisan günü yaşanmıştı. İstanbul’un çeşitli noktalarında gerçekleştirilen ev baskınlarında 34 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 12’si tutuklanmıştı.

Newroz kutlamaları nedeniyle yapılan baskınlarla gözaltına alınan devrimci ve ilericilere polis gözaltındayken de saldırdı. İstanbul’daki Newroz kutlamaları bahane edilerek yapılan eş zamanlı operasyonlarla evleri basılan ve gözaltına alınanların bir kısmının götürüldükleri hastanede polis saldırısına uğradıkları öğrenildi. Haseki Hastanesi’ne götürülen gözaltındakilere zorla DNA testi yapılmak istendi. Bunu kabul etmeyenlere ise polis saldırdı. Polis DNA testini reddedenleri kelepçeleyerek yere yatırdı ve darp etti.