13 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/15

 Kızıl Bayrak'tan
Siyasal gelişmeler ve 1 Mayıs’ın artan önemi
Saldırganlık ve savaş planlarını bozma kararlılığıyla devrimci 1 Mayıs’a!
TKİP; işçileri ve emekçileri devrim mücadelesini büyütmeye çağırıyor
Uludere katliamı sahiplenildi
Patronlar daha fazla sömürüye “teşvik” ediliyor!
Polis terörüne öfke!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Tuzla’da 1 Mayıs toplantısı
“1 Mayıs mücadele günüdür!”
Direniş masaya getirdi
Tersane önünde iş cinayeti protestosu
Bursa’da eğitim semineri
MEPA direnişi sona erdi
1 Mayıs V.I.Lenin
1 Mayıs düşüncesi ilerliyor Rosa Luxemburg
Hugo Boss direnişinin ardından
Enerji işçileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Mali’de siyasi kriz ve çatışmalar derinleşiyor!
Suriye’ye yönelik emperyalist saldırganlık kızışıyor
Mısır’da değişim yok!
Özgürlüğümüze sahip çıkıyoruz!
Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
DTCF’de Sokak Üniversitesi
Liseli gençlik
işçi sınıfının saflarına!
Hoşçakal Özge yoldaş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“1 Mayıs mücadele günüdür!”

 

2012 İstanbul 1 Mayısı’na yönelik hazırlıklarını sürdüren Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube, 1 Mayıs alanında fabrika pankartlarıyla yerini alacak.

Şubenin örgütlü olduğu çeşitli işyerlerinden temsilciler 1 Mayıs’a ilişkin görüşlerini gazetemizle paylaştı...

Alanları doldurmalıyız”

Ümit Yılmaz (Sandoz İşyeri Temsilcisi): 1 Mayıs bizim bayramımız. İşçilerin de bunu bilip meydanları doldurması gerekiyor. Şu anda hükümet işverenlerle birlikte bizim üzerimizde gerçekten ciddi planlar yapıyor. Kıdem tazminatı, esnek çalışma gibi birçok madde var gündemlerinde. Bunları da yavaş yavaş gündeme getiriyor. Eğer biz meydanları dolduramazsak bunları daha rahat hayata geçirecektir. AKP mecliste yeterli çoğunluğa sahip ve meclisin önemli bir kısmı işverenlerden oluşuyor. İnsanları da meydanlardan uzak tutmak, korkutmak için medyayı kullanıyorlar. Eski 1 Mayıs’larda çıkan olayları gösteriyorlar. Polisi de iyi kullanıyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığı zamla polisi de yanına çekti. İstanbul Üniversitesi’nde, iş cinayetine kurban giden işçilerle ilgili öğrenciler tarafından eyleme polis müdahale etti. İşçilerin üzerine ciddi bir saldırı var ama insanlar menfaatleri doğrultusunda günü kurtarmanın peşinde. Bu da bize yansıyor. İşçi sınıfı zarar görüyor. Çok az kaldık, gerçek sayılar verilse sözleşme yapacak yetkimiz bile yok. Hükümet de fazla kaşımak istemiyor.
1 Mayıs bizim için çok önemli. Şu anda Suriye’yle savaş da gündemde. Suriye’ye müdahale etmek bizim haddimiz değil. Nasıl ki, bizim iç işlerimize karışılmasını istemiyorsak onlar da bunu istemeyebilir. Şu anda birileri bizi maşa olarak kullanmak istiyor. Bizi bu savaşın içine çektikleri zaman işçi sınıfını da zor günler bekleyecek.

Kitlesel katılmayı düşünüyoruz”

Hamdi İşçioğlu (Sandoz İşyeri Temsilcisi): Biz yeni örgütlenen bir işyeriyiz ve yakın bir süreçte ikinci sözleşmemizi yaptık. Sandoz’un iki işyeri var. Biri örgütsüz, diğeri örgütlü. Örgütlülüğün artısını kendi fabrikamızda gördük. İşveren sürekli saldırıyor ve bu yüzden kendi örgütlülüğümüzü korumamız gerekiyor. Biz de işyerinde arkadaşlarımızla sürekli konuşuyoruz. Bu 1 Mayıs’a oldukça kitlesel katılmayı düşünüyoruz.

Sesimizi yükselteceğiz”

Abidin Kaya (Polimer Kauçuk İşyeri Baştemsilcisi/Çerkezköy): Bu 1 Mayıs’ı bizim için önemli kılan özellikle son yasalardır. Yeni yasalar sadece işverenleri rahatlatacak. En önemlisi, önümüzde bir savaş var. Bu savaşın olmamasını engelleyecek tek güç işçilerdir. Biz de bunu en güzel 1 Mayıs’ta duyuracağız. Savaş istemediğimizi haykıracağız. Bizim bu yılki sloganımız bu olacak. Binlerce insanı 1 Mayıs alanına getireceğiz. Bunu örgütlemek için tüm arkadaşlarımıza ulaşıyoruz. Ailelerin de beraber katıldığı bir 1 Mayıs istiyoruz. Polimer işçileri olarak fabrika pankartımızla beraber yer alacağız. Kıdem tazminatının fona devredilmesi gündemde. Bunun olmaması için sesimizi yükselteceğiz.

1 Mayıs mücadele günüdür”

Şinasi Yelkenci (Novartis İşyeri Baştemsilcisi): 1 Mayıs bayram havasında kutlanmak isteniyor. Sanki her sorun halledilmiş ve bugünü de kutluyoruz. Böyle bir anlayışa doğru gidiyoruz. Oysa 1 Mayıs mücadele günüdür. Türkiye’de bir siyasi parti var. Her şeyi kendi mantığına göre oldu bittiye getiriyor. 1 Mayıs, bu siyasi anlayış karşısında bir gövde gösterisi olabilir. Çalışanları buna ikna etmekte zorlanıyor. Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir toplantıda konuşan bir profesör ANAP örneğini verdi. ANAP’ın oy oranlarında düşüş üzerinden, hiçbir gücün yenilmez olduğunu vurguladı. Toplantıda konuşan profesör, işçiler mutlak kayba uğramadıkları için AKP’nin politikalarına tepkisiz kalıyorlar. Bu sürecin de sonlandığını, yenilmez olarak görülen AKP’nin de yenileceği söylendi.

Önümüzdeki 1 Mayıs kolay olmasa da bir sonraki dönem için başlangıç noktası olabilir. Çabamız da alandaki insan sayısının artması yönündedir. Gönüllü ve görevli olarak alanda olacağız. Mahalle veya arkadaş grupları içindeki arkadaşlarımızı 1 Mayıs’a katmaya çalışacağız. 1 Mayıs’ın da tüm herkese hayırlı olmasını dileriz.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Direnişçiler 1 Mayıs’ta alanlarda!

Billur Tuz Fabrikası’nda sendikal örgütlülüklerine sahip çıktıkları için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. Direnişlerini kararlılıkla sürdüren işçiler ve Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse 1 Mayıs’a ilişkin görüşlerini gazetemizle paylaştı....

Halil Eroğlu: 1 Mayıs işçi bayramının direnişte olan tüm işçi arkadaşlarıma ve emek dostlarına kutlu olmasını diler, işçi ve emekçi dostlarıma güzel yarınlar getirmesini dilerim. Kazananlar direnişte olan işçiler olacaktır.

Raşide Göknur - Mehtap Tekin: Bundan önce hiç 1 Mayıs’a katılmamıştık. İlk defa 1 Mayıs’ı anlamına uygun kutlayacağız. Bundan sonra bütün 1 Mayıslar’a katılacağız. Çalışırken 1 Mayıs’ı sadece tatil günü olarak değerlendiriyorduk. 8 Mart’ı, 1 Mayıs’ı bilmiyorduk. Şimdi kapı önünde direnişte olduğumuzdan bu eylemle anladık her şeyi, bilinçlendirildik. Bizim için öğretici oldu. Keşke dışarıda direnirken değil de içeride çalışırken öğrenseydik. 8 Mart’ın, 1 Mayıs’ın önemini öğrendik. Sadece tatil günü olarak görmüyoruz artık. İşçi sınıfının birlik, mücadele gününü Billur Tuz işçileri olarak kutluyoruz. Direne direne kazanacağız.

Gürsel Köse: 1 Mayıs, işçilerin emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Biz konfederasyon farkı gözetilmeden emek ve meslek örgütleri, emekten yana siyasi partiler omuz omuza vererek her günün 1 Mayıs gibi geçmesi için çabalıyor ve böyle olmasını istiyoruz. Her günü 1 Mayıs’a çevirmeliyiz. Bunun hayata geçeceğine inanıyoruz. Bunun için sürekli alanlarda olacağız. Birliktelik için elimizden gelen herşeyi yapacağız. Tüm işçi ve emekçileri, emekten yana dostları 1 Mayıs alanına eş ve çocuklarıyla birlikte bekliyoruz.

Ayrıca 1 Mayıs günü Billur Tuz fabrikası önünde saat 10.00’da 1 Mayıs kutlaması yapacağız. Saat 11.30’da da buradan 1 Mayıs alanına gideceğiz. 1 Mayıs günü herkesi saat 10.00’da Billur Tuz fabrikası önüne bekliyoruz.

Direniş sürecine dair de bilgiler veren Gürsel Köse, Sendikal Güçbirliği Platformu olarak önlerine bazı çalışmalar koyduklarını ifade etti. Buna göre 20 Nisan’da saat 15.00’te Billur Tuz fabrikası önünden Çiğli Organize Müdürlüğü önüne yürüyüş gerçekleştireceklerini, bu yürüyüşe DİSK ve KESK’in de destek vereceğini söyledi. 16 Nisan Pazartesi gününden başlamak üzere, bundan sonra her gün Çiğli Organize’de işçilere bildiri dağıtacaklarını duyurdu. 1 Mayıs’a kadarki süreçte dağıtılan bildirilerde 1 Mayıs gündemi işlenecek. Onun dışında genel olarak işçiler insanca çalışma koşulları için örgütlenmeye ve sendikalara çağırılacak. Talepler duyurulacak.

Kızıl Bayrak / Çiğli

 

 

 

 

Temsilciler 1 Mayıs’ı planladı

Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube, 11 Nisan günü ise Aksaray’daki binasında Şube Temsilciler Kurulu toplantısını yaptı.

1 Mayıs hazırlıklarının gözden geçirildiği toplantıda şubenin örgütlü olduğu fabrikalarda yaşanan sorunlar da konuşuldu.

Şubenin örgütlü olduğu Gripin İlaç, Novartis, Sandoz, Polimer (Çerkezköy ve Avcılar) gibi fabrikalardan işyeri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Reşat Tüysüz, 1 Mayıs’ın anlam ve önemini vurguladı. Türk-İş ve Sendikal Güç Birliği cephesinden 1 Mayıs hazırlıklarını aktaran Tüysüz, 1 Mayıs’a şube olarak kitlesel bir katılım sağlamanın önemine değindi. Bu konuda üyelerden duyarlılık beklediklerini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul