13 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/15

 Kızıl Bayrak'tan
Siyasal gelişmeler ve 1 Mayıs’ın artan önemi
Saldırganlık ve savaş planlarını bozma kararlılığıyla devrimci 1 Mayıs’a!
TKİP; işçileri ve emekçileri devrim mücadelesini büyütmeye çağırıyor
Uludere katliamı sahiplenildi
Patronlar daha fazla sömürüye “teşvik” ediliyor!
Polis terörüne öfke!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Tuzla’da 1 Mayıs toplantısı
“1 Mayıs mücadele günüdür!”
Direniş masaya getirdi
Tersane önünde iş cinayeti protestosu
Bursa’da eğitim semineri
MEPA direnişi sona erdi
1 Mayıs V.I.Lenin
1 Mayıs düşüncesi ilerliyor Rosa Luxemburg
Hugo Boss direnişinin ardından
Enerji işçileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Mali’de siyasi kriz ve çatışmalar derinleşiyor!
Suriye’ye yönelik emperyalist saldırganlık kızışıyor
Mısır’da değişim yok!
Özgürlüğümüze sahip çıkıyoruz!
Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
DTCF’de Sokak Üniversitesi
Liseli gençlik
işçi sınıfının saflarına!
Hoşçakal Özge yoldaş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekim Gençliği’nin çalışmalarından...

Ekim Gençliği, üniversitelerde yürüttüğü kampanya çalışmalarında gençliği geleceğine sahip çıkma çağrısını yinelerken 1 Mayıs çalışmalarını da hızlandırdı. İstanbul, Ankara, Eskişehir ve İzmir’de yürütülen çalışmalarla üniversite gençliği 1 Mayıs alanlarına çıkarak geleceğine sahip çıkmaya çağırıldı.

İstanbul

İstanbul Ekim Gençliği Taksim’de afişleme çalışması ve Bakırköy’de dergi dağıtımı ile kampanyanın sesini Taksim ve Bakırköy’e taşıdı.

7 Nisan sabah saatlerinde Taksim-Unkapanı yolu üzerine ve İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarına Ekim Gençliği’nin “Emperyalist savaş ve saldırganlığa, faşist baskı ve teröre, eğitimin ticarileşmesine karşı geleceğine sahip çık!” şiarlı afişleri yoğun olarak yapıldı.

Akşamüzeri de Bakırköy Çarşı’da Ekim Gençliği’nin yeni sayısı ile birlikte kampanya bildirisinin, Liselilerin Sesi ve Kızıl Bayrak Gazetesi’nin dağıtımı yapıldı. Ekim Gençliği’nin “Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz! Özgürlük, devrim ve sosyalizm için geleceğimize sahip çıkıyoruz!” şiarlı arka kapağı ile Ekim Gençliği’nin ve Kızıl Bayrak’ın 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya çağıran ön kapakları ilgiyle karşılandı.

11 Nisan günü de YTÜ Yıldız Kampüsü’nde kampanya çalışmaları ile birlikte Newroz gözaltıları teşhir edildi.

Ekim Gençliği’nin gözaltılarla ilgili yaptığı açıklama duvar gazetesi halinde Tonoz Kantin ve fakültelerde kullanıldı. Ayrıca Ekim Gençliği imzalı tutuklu öğrencilerle dayanışmaya ve özgürlüğüne sahip çıkmaya çağıran afişlerle, “Faşist baskı ve terör sökmedi, sökmeyecek! Gözaltı, tutuklama terörüne karşı özgürlüğüne sahip çık!” şiarlı afişler kullanıldı.

Bunların yanında, Taşeron İşçileri Kurultayı’na çağrı yapan Taşeron İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi imzalı afişler de kampüste kullanıldı.

Ankara

Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde 1 Mayıs çalışmalarını başlatan Ekim Gençliği okurları 1 Mayıs’a çağrı afişlerinin yanı sıra yazılamalarla faaliyetin ajitasyon-propaganda ayağının ilkini gerçekleştirdiler. Kampüsün duvarları “Parti, sınıf, devrim!”, “1 Mayıs’ta alanlara!”, “Geleceğine sahip çık!”, “6 Mayıs’ta İstanbul’a!” ve “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” şiarlarıyla süslendi.

Beytepe Ekim Gençliği, 1 Mayıs hazırlık komitesini kurdu. 10 Nisan günü yapılan toplantıda sürecin önemi vurgulanırken şimdiden üniversitelerde sınıfsal özüne uygun devrimci bir 1 Mayıs örgütlenmesi gerektiği üzerine bir sohbet gerçekleştirildi. Konuşma sonrasında komite ile somut planlamalar yapıldı. Stantlarla ve afişlerle okula müdahale etmenin yanı sıra mümkün olan bölümlerde bölüm toplantısı ve son olarak da 1 Mayıs’ın tarihsel özünün anlatıldığı ve sınıfın sesinin kampüse yansıtıldığı bir etkinlik yapma kararı alındı.

Ekim Gençliği okurları, DTCF’de son dönemde yaşanan soruşturma ceza terörüne karşı ajitasyon-propaganda faaliyeti yürütüyor. “Soruşturma-ceza terörüne son! Eğitim hakkına sahip çık!/ Ekim Gençliği” afişleri fakültede yaygın bir şekilde kullanıldı.

Terörle mücadele yasasını ve özel yetkili mahkemeleri teşhir eden ve tutuklu öğrencilerle dayanışma amacıyla hazırlanan “TMY-ÖYM kaldırılsın! Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın! Özgürlüğüne sahip çık!/ Ekim Gençliği” şiarlı afişler de kampüste kullanıldı.

Fakültede yaygın bir şekilde bildiri dağıtımı yapılırken, açılan standlarla üniversite gençliğine Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak ulaştırıldı.

Eskişehir

Anadolu Üniversitesi’nde “Geleceğine Sahip Çık” şiarlı afişlerin yanı sıra “ÖYM TMY kaldırılsın, Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın. Özgürlüğüne sahip çık” yazılı afişler de yaygın bir şekilde kullanıldı.

Yemekhane önünde tutuklu öğrencilerle dayanışmak için açılan stantta, hapishanelere gönderilmek üzere hazırlanan kartlara üniversite öğrencileri dayanışma mesajlarını yazdılar. ÖYM ve TMY’nin teşhirinin de yapıldığı stant öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı.

İzmir

DEÜ Hazırlık Binası’nın önünde açılan Ekim Gençliği masasında Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak satışı gerçekleştiren genç komünistler, öğrencilerle, içinde bulunduğumuz konjonktür, sınıf hareketindeki gelişmeler ve yaklaşan 1 Mayıs üzerine anlamlı tartışmalar yürüttüler.

Ayrıca, işçi düşmanı Hugo-BOSS şirketinin mühendislik fakültesi kariyer günlerine gelmesini protesto eden ve mühendislik fakültesinde TKP’nin afişlerini yırtan polisleri engelleyerek polis baskısına maruz kalan Ekim Gençliği okurlarına soruşturma açıldı. Açılan iki farklı soruşturmada, “okulda izinsiz afiş asmak, izinli etkinliği engellemek, pankart açmak” gibi ifadelerle birlikte “öğretim görevlilerinin darp edildiği” yalanına yer vererek yaşananların saptırılması, amacın okulda faaliyet yürüten genç komünistleri düzmece iddialarla susturmak olduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda Hugo-Boss protestosuna destek veren öğrencilerden bazılarına da soruşturma açıldı.

Polisin aldığı görüntülerle soruşturma açılmış olması, okul-polis-ÖGB işbirliğini ön plana çıkarırken, İİBF binası D blok içerisinde afişleme çalışması yapan genç komünistlerin İİBF Fakülte Sekreteri tarafından engellenmeye çalışılması genç komünistlerin kararlı davranışları ile geri püskürtüldü. Olay yerine gelen ÖGB’ler ise geri dönmek zorunda kaldı.

Dokuzçeşmeler Kampüsü içerisinde, Türk Hukuk Topluluğu içerisinde faaliyetler yürüten ülkücü faşistlerin, kulüp etkinlikleri için yaptıkları afişleme sırasında Öğrenci Kolektifleri’nin afişlerini yırtmaya çalışmaları üzerine genç komünistler olaya müdahale etti ve faşistlere geri adım attırılarak yırttıkları afişler geri astırıldı.

Ekim Gençliği / İstanbul-Ankara-Eskişehir-İzmir

 

 

 

 

Ekim Gençliği’nden GSS paneli ve eylem

İstanbul Ekim Gençliği, bir süredir GSS’ye karşı yürüttüğü çalışmaları panel ve eylem ile sonlandırdı. “Genel Sağlık Sigortası öğrencilerden ne götürüyor?” başlığıyla düzenlenen panel 5 Nisan günü Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yapıldı.

Panelde ilk konuşmayı yapan Ekim Gençliği temsilcisi sağlıkta yaşanan dönüşümleri ve Ekim Gençliği’nin bu kapsamda yürüttüğü saldırıları anlattı.

TÖK adına yapılan sunumda ise sağlık hakkı, kapitalist sistemde sağlık hakkına erişim, Tam Gün Yasası, Kanun Hükmünde Kararnameler ve GSS’nin kapsamı üzerinden duruldu. Sunum esnasında sorulan sorularla da panel canlı bir şekilde sürdü.

Sunumun ardından yapılan tartışmalarda da TTB ve Tıp Öğrenci Kolu’nun bu saldırılar karşısındaki misyonunun ne olması gerektiği üzerinde duruldu. Sağlık alanındaki meslek örgütleri cephesinden örülecek toplumsal muhalefetin genel toplumsal muhalefetle ilişkisi tartışıldı.

6 Nisan günü de Kadıköy SGK önünde bir ey­lem yapıldı. Eylemde bir süredir GSS’nin geri çekilmesi talebi ile yapılan çalışmalar aktarıldı. İmza kampanyası boyunca emekçilerin ve gençliğin ortaya koyduğu tepki dile getirildi.

Eylemde yapılan basın açıklamasında sağlıkta yıkım programlarının GSS ile birlikte daha da hız kazandığı, “herkesin sigortalı olacağı” bahanesiyle sağlığın gerçekte paralı hale getirildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada GSS’nin öğrencilerin sağlık hakkını elinden aldığı, medikoların kapatılması gibi uygulamalarla öğrencilerin ücretsiz sağlık hakkından yararlanmasının önüne geçildiği belirtildi.

Ekim Gençliği / İstanbul