1 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/22

 Kızıl Bayrak'tan
15-16 Haziran’ın direniş kararlığıyla
sermaye saldırılarını püskürtmeye!
Gerici-faşist rejimin son icraati
grev yasağı
Dizginsiz polis terörü sürüyor!
Roboski için inkar ve baskı sürüyor
19 Aralık’taki organize katliam mahkemelerde aklanıyor!
23 Mayıs grevi üzerine
Toplu sözleşme oyunundan
sefalet zammı çıktı
"İşyerlerine dönmeliyiz!”
Güngör Otomotiv’de
patron-Türk Metali işbirliği
TOGO’da direniş
dayanışmayla sürüyor
Kıdem hakkı için direniş!
3. ART direnişi başladı
Dinci-gerici AKP’nin saldırıları bitmiyor
Sömürü, eşitsizlik, şiddet, tecavüz...
Tahrir’in direniş geleneği sürüyor!
Almanya’da metal işkolunda TİS sonuçlandı
“Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!”
Suriye kıskacı daraltılıyor
Gençlik sokakları terketmiyor!
“Anti-kapitalist Müslüman Gençler” üzerine
DLB Mayıs şehitlerini andı
HES karşıtlığı ‘terör suçu!’
“Taşeronlaştırma durdurulsun!”
15-16 Haziran ruhunu yaratan
bir mevzi: Alpagut işgali
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

 



Toplu sözleşme oyunundan sefalet zammı çıktı


Hükümet ile memur konfederasyonları arasında bir süredir devam eden toplu sözleşme oyunu sonuçlandı.

Sermaye hükümeti AKP’nin icraatlarının onay mercii gibi çalışan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu beklenen kararı verdi ve milyonlarca kamu emekçisine bir kez daha sefalet zammı reva görüldü. Toplantıda, kamu emekçilerine 2012 için yüzde 4+4, 2013 için yüzde 3+3 zam verildi.

Toplantı sonrası konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen “Hakemin ortaya çıkardığı kararın şike kararı olduğunu belirtti ve bu kararı kabul etmeyeceklerini söyledi.


KESK’ten ortak grev çağrısı

KESK, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun, sefalet zammını açıklamasının ardından memur konfederasyonlarına ortak grev çağrısında bulundu.

KESK, Hakem Kurulu’nun, toplu sözleşme kararını açıkladığını ifade ederek, kararın 7’ye 4 alınması ve ‘yetkili’ konfederasyon olmakla övünen Memur Sen’in önerdiği akademisyenin yüzde 4+4’e onay vermesinin, kamu emekçileri sendikal hareketi açısından utanç verici bir durum olduğunu söyledi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun ‘hükümetin noteri’ olarak nitelendirildiği açıklamada, başından beri hükümete olduğu gibi Hakem Kurulu’na da koltuk değnekliği yaparak yandaşlığını bir kez daha ispatlayan Memur Sen kınandı.
Hakem Kurulu kararının, kamu emekçileri tarafından kabul edilebilecek bir karar olmadığını belirten KESK, Türkiye çapında geniş bir katılımla gerçekleştirilen 23 Mayıs grevini hatırlattı.

KESK Yürütme Kurulu, kamu emekçisinin grev hakkının olmadığını iddia edenleri ve grevsiz toplu sözleşme getiren 4688 sayılı yasayı mahkûm ederek, grev hakkına ilişkin tartışmalara 23 Mayıs greviyle nokta konulduğunu belirtti.

KESK, memur konfederasyonlarına şu çağrıda bulundu:

Gelin, 23 Mayıs’ta ortaya koyduğumuz iradeden ders almayanlara, taleplerimize kulaklarını tıkayarak bizimle alay edenlere gerekli cevabı hep birlikte verelim. Gelin, kamu emekçilerinin genel çıkarlarını temel alan bir noktadan 23 Mayıs’ta ortaya koyduğumuz iradeyi sürdürelim. Gelin, haklarımızı ve özgürlüklerimizi yok sayanlara kapı kulu değil emekçi olduğumuzu birlikte gösterelim. Gelin insanca bir yaşam için taleplerimize sahip çıkmaya devam edelim ve bu talepler için mücadeleyi birlikte yükseltelim.”

 

 

 

KESK sefalet zammına karşı yürüdü

KESK, sefalet zammına karşı 29 Mayıs günü İstanbul ve İzmir’de alanlara çıktı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun zam oranlarını 2012 için 4+4, 2013 için 3+3 olarak açıklamasına tepki gösteren kamu emekçileri mücadelelerine devam edeceklerini vurguladılar.

İstanbul

KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun çağrısıyla Galatasaray Meydanı’nda biraraya gelen kamu emekçileri Taksim Tramvay Durağı’na yürüdüler.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen 4 No’lu Şube Başkanı Arzu Erdoğan, AKP hükümetinin “kaynak yok” şeklinde açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

AKP hükümetinin “Memurun grev hakkı yok” açıklamalarına da değinen Erdoğan şöyle konuştu:

23 Mayıs greviyle 1.5 milyon kamu emekçisi hem grev hakkımızın olmadığını ifade edenleri, hem de grevsiz toplu sözleşme düzenlemesinin içeren 4688 sayılı yasayı mahkum ederek son sözü söylemiştir”

AKP’nin kamu emekçilerinin sosyal ve demokratik talepleri karşısında üç maymunu oynadığının altını çizen Erdoğan, 4+4 zam oranı açıklayan Hakem Kurulu’nun da 23 Mayıs’ta ortaya çıkan iradeyi görmezden gelmeye hakkı olmadığını vurguladı.

İzmir

KESK İzmir Şubeler Platformu’nun çağrısıyla YKM önünden Eski Sümerbank önüne yürüyüş düzenleyen kamu emekçileri sefalet zammını kabul etmediklerini haykırdılar.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını gerçekleştiren KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, AKP hükümetinin ve onun atadığı Kamu Hakem Kurulu’nun kamu emekçilerinin 23 Mayıs’ta yaptığı grevde ne demek istediğini anlamadığını vurguladı.

Kamu emekçilerine grevi yasaklayan yasaları da hükümeti de tanımadıklarını belirten Sağlam, yüzdelik zamlara teslim olmayacaklarını ve mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

 

23 Mayıs grevine soruşturma

Yüzbinlerce kamu emekçisinin grevli toplu sözleşme hakkı ve insanca yaşanacak ücret talebiyle gerçekleştirdiği 23 Mayıs grevinin ardından eğitim emekçileri soruşturma saldırısına maruz kaldı.

Grev günü Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’den ‘23 Mayıs’a soruşturma yok’ açıklaması gelse de, il milli eğitim müdürlükleri eliyle Amasya ve Denizli’de öğretmenler hakkında soruşturma açıldı.

Amasya’nın Gümüşhacıköy Kaymakamı Serdar Kartal, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte tüm kamu kuruluşlarına yazı göndererek, greve katılan öğretmen ve memurların listesini istedi. Bunun üzerine okul müdürleri işe gelmeyen öğretmenlerin listelerini hazırlayıp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdi. Diğer memurların listesinin de ilçe kaymakamlığına gönderildiği belirtildi.

Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Cumhur Koca, Danıştay kararı ve ilgili sözleşmeler uyarınca kamu emekçilerinin yasal haklarını kullandıklarını vurguladı.

Denizli Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül ise tespit edilen öğretmenlerin görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle savunmalarının isteneceğini ve haklarında inceleme başlatılacağını kaydetti.

 

 

 

Eğitim Sen emeğini savundu

Eğitim emekçilerinin az çalışıp yüksek maaş aldığına dair yapılan açıklamalarla yeni yasal düzenlemelere gidileceği ilan edildi. Eğitim emekçilerinin yaz tatilini fazla yaptığını iddia eden sermaye sözcüleri bununla ilgili düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Tayyip Erdoğan’ın başlattığı kampanyada bayrağı devralan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yanıt Eğitim Sen’den geldi.

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu yaptığı yazılı açıklamada hü­­­kümetin saldırılarının 23 Mayıs grevine özellikle eğitim emekçilerinin yoğun katılımı sonrası başlamasının manidar olduğunu ifade etti.

Çalışma saatleri konusundaki çarpıtmalara da değinen açıklamada şunlar söylendi: “Türkiye’de öğretmenler sadece derslere girmemekte, bunun yanı sıra, özellikle son yıllarda yaygınlaşan Toplam Kalite Yönetimi, İlköğretim Kurumları Standartları uygulamaları, TEFBİS, ADEY, RİDEF vb ek işlerin yanı sıra, yaklaşık 3600 anket sorusunu yanıtlamak, bakanlığın ödenek ayırmadığı okullara bağış toplamak için kermes düzenlemek vb gibi angarya işlerle ders dışı zamanlarda da yoğun bir mesai harcamaktadır.”

Ayrıca sadece çalışma saatleri bile esas alınsa OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin en çok çalışan ülke olduğu diğer ülkelerdeki eğitim emekçilerine göre toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından geri durumda oldukları aktarıldı.