1 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/22

 Kızıl Bayrak'tan
15-16 Haziran’ın direniş kararlığıyla
sermaye saldırılarını püskürtmeye!
Gerici-faşist rejimin son icraati
grev yasağı
Dizginsiz polis terörü sürüyor!
Roboski için inkar ve baskı sürüyor
19 Aralık’taki organize katliam mahkemelerde aklanıyor!
23 Mayıs grevi üzerine
Toplu sözleşme oyunundan
sefalet zammı çıktı
"İşyerlerine dönmeliyiz!”
Güngör Otomotiv’de
patron-Türk Metali işbirliği
TOGO’da direniş
dayanışmayla sürüyor
Kıdem hakkı için direniş!
3. ART direnişi başladı
Alkış ve tezahüratlar eşliğinde tırmanan gericilik!
Dinci-gerici AKP’nin saldırıları bitmiyor...
Sömürü, eşitsizlik, şiddet, tecavüz...
Tahrir’in direniş geleneği sürüyor!
Almanya’da metal işkolunda TİS sonuçlandı
“Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!”
Suriye kıskacı daraltılıyor
Gençlik sokakları terketmiyor!
“Anti-kapitalist Müslüman Gençler” üzerine
DLB Mayıs şehitlerini andı
HES karşıtlığı ‘terör suçu!’
“Taşeronlaştırma durdurulsun!”
15-16 Haziran ruhunu yaratan
bir mevzi: Alpagut işgali
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TOGO’da direniş dayanışmayla sürüyor

Deri-İş Sendikası’na üye oldukları için TOGO Ayakkabı’da işten atılan işçilerin direnişi sürüyor. Direniş karşısındaki tahammülsüzlüğünü her fırsatta gösteren TOGO patronu, bir yandan direnişi bitirmeye yönelik adımlar atmaya çalışırken diğer taraftan da işten atma saldırısını devreye sokuyor.

Patron son olarak, sendikalaşma sürecine dahil olmayan ve direnişle bağ kurmayan işçileri işten çıkardı.

TOGO işçileri ise direnişi büyütmek için çalışmalarına devam ediyor. Atatürk Bulvarı ve İzmir Caddesi’nde dağıttıkları bildirilerle direnişlerinin sesini işçi ve emekçilere taşıyorlar.

Destek ziyaretleri...

24 Mayıs sabahı işçilerin alana girmesinin ardından kahvaltı yapmak için gelen ODTÜ öğrencileri ile kahvaltı yapılarak sohbetler gerçekleştirildi. Daha sonrasında ise Kıbrıslı öğrenciler direniş alanını ziyaret etti. Karşılıklı bilgi alışverişi yapıldıktan sonra alandan ayrılan Kıbrıslı öğrencilerden sonra ise HDK alanı ziyaret etti.

Bu sırada, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan öğrenciler de mezuniyet sevinçlerini işçilerle birlikte yaşadı. Davul ve zurna ile gelen öğrencilerle birlikte halaylar çekildi. “İşçi-gençlik el ele mücadeleye!” sloganı atıldı.

HDK ve ODTÜ’lü öğrenciler alandan ayrıldıktan sonra ise Cansel Malatyalı ziyarette bulunarak sınıf dayanışmasını yükseltti. Tutulan direniş günlüğüne yazı yazan Cansel Malatyalı direnişini anlatırken TOGO işçilerinden de sürece dair bilgi aldı. Hep birlikte öğle yemeğinin yenilmesinden sonra alandan ayrıldı.

Türk Harb-İş direnişi ziyaret ederek işçilerle dayanışmayı yükseltti. TOGO işçilerini BDSP ve Ekim Gençliği de gün boyu yalnız bırakmadı.

Direnişle dayanışma

28 Mayıs günü direniş alanına gelen birçok kurum işçilerle sınıf dayanışmasını yükseltti. BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol ve beraberindeki demiryolu emekçileri direniş alanına gelerek işçileri ziyaret etti.

Ziyarette konuşan BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, TOGO işçilerinin onurlu bir mücadele verdiklerini ve bu mücadeleyi sahiplendikleri vurguladı. Ayrıca son zamanlarda 12 Eylül darbesi üzerine çok söz söylendiği ama işçilerin örgütlülüğünün yok edilmesinden hiç söz edilmediği dile getirildi.

“Mücadeleniz mücadelemizdir. Sınıf dayanışması olmadan hiçbir yere varılamaz” diyen Demirkol’un ardından söz alan TOGO işçisi şöyle konuştu: “Başbakan iki sendikaya üye olabileceğimizi söylüyor ancak biz birine üye olmak istedik, işten atıldık.”

Konuşmaların ardından BTS yöneticileri, direnişe destek amacıyla topladıkları bir miktar parayı TOGO işçilerine verdiler. Sloganlarla başlayan ziyaret sloganlarla sona erdi.

Gün içerisinde ESM Ankara 1 No’lu Şube’den de destek ziyareti gerçekleşti. Mücadele Birliği, EMEP Mamak İlçe Örgütü, BDSP ve öğrenciler de gün boyu işçileri yalnız bırakmadı.

İşçilerin kararlı direnişlerini dağıtmak amacıyla patron, mağaza müdürünü işçilerle görüştürdü. Mağaza müdürü tarafından ‘bu işleri bırakmaları’ istenen işçilerin cevabı direnişi büyütmek oldu.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

TOGO işçilerinin sesi Mamak’ta

TOGO Ayakkabı işçileri, 27 Mayıs günü Mamak İşçi Kültür Evi’nde BDSP’nin gerçekleştirdiği dayanışma etkinliği ile seslerini Mamaklı işçi ve emekçilere taşıdılar.

TOGO direnişinin öneminin vurgulandığı etkinlikte söz alan direnişçi TOGO işçisi, direniş sürecini özetlendiği konuşmasında, sendikalı olmanın önemi ve içerideki onursuzluk dayatmalarına karşı tek kurtuluş yolunun örgütlü mücadeleden geçtiğini belirtti. Patronun tazminat dahil bütün haklarını yatırmayı kabul etmesine rağmen sendikalı olarak fabrikaya girene kadar mücadelenin devam edeceğini belirten TOGO işçisi, 35 işçinin ya sendikalı olarak işe gireceğini ya da bu fabrikanın kepenklerinin ineceğini ifade etti. Ayrıca süreç içerisinde devletin ve kolluk güçlerinin de gerçek yüzünü gördüklerini söyleyen işçiler, en temel hak arama eylemlerinde dahi gözaltı saldırısı ile karşılaştıklarını belirttiler.

Yapılan konuşmalarda ayrıca, içeride üretim devam etmemesine rağmen çalışmaya gelen 9 işçinin direnişçi işçilerin yüzlerine bakamadığı, bir arabanın içinde işe getirilip götürüldüğü belirtildi.

Etkinlikte söz alan işçiler, TOGO patronunun direnişi kırmaya yönelik hamlelerine de dikkat çektiler. İşçiler, TOGO patronunun, 18 yaşından küçük olduğu için bir işçinin sigortasını yatırmadığı ve iş kazasının üzerini örttüğü bilgisini de verdiler. İşçiler ayrıca, genç bir işçinin evinin aranarak para teklifinde bulunulduğunu ve işçinin açtığı davayı geri çekmesini istediğini söylediler.

Buna karşı ise genç işçinin direnişe devam etme kararlılığı ile karşılık verdiği belirtildi. İşçiler direnişin kendileri için yeniden bir doğum olduğunu ve bu süreçte çok şey öğrendiklerini belirttiler. “Bugüne kadar at gözlüğü ile dünyaya baktıklarını” belirten işçiler bundan sonra da örgütlü mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ettiler. Eski bir ASKİ çalışanı ve Melih Gökçek döneminde işten atılarak direnişe geçen bir emekçi de kendi sürecini anlattı.

Son olarak BDSP adına yapılan konuşmada, TOGO direnişinin birçok işçi havzasına, emekçi mahallelerine ve gençliğe taşınacağı, bu konuda üzerine düşen görevin yerine getirileceği üzerine yapılan konuşma ile etkinlik sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara


 

TOGO direnişinin sesi yayılıyor

TOGO direnişinin sesi Ankara’nın emekçi semtlerinde mahallelerinde yankılanıyor. İşçilerle sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısında bulunan sınıf devrimcileri dayanışma çağrısını organize sanayi bölgelerine ve tekstil fabrikalarına da ulaştırmaya devam ediyorlar. Bu kapsamda yaklaşık 600 adet BDSP imzalı “TOGO işçileri mücadele yolunu seçti” üst başlıklı bildiri Ostim Metro çıkışı ve Balgat’ta bulunan tekstil fabrikalarında işçilere ulaştırıldı. TOGO’da direniş sürecinin anlatıldığı dağıtımlarda olumlu tepkiler alındı. ‘Öz Gaziantep’ isimli yemek şirketinde çalışan bir işçi, kendisinin de, rahatsızlandığı için işten atıldığını ve bütün patronların aynı olduğunu söyledi. En ufak sorunda işçilere kapının gösterildiğini söyleyen işçi direnişle dayanışmanın önemli olduğunu belirtti.

Kızıl Bayrak / Ankara