1 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/22

 Kızıl Bayrak'tan
15-16 Haziran’ın direniş kararlığıyla
sermaye saldırılarını püskürtmeye!
Gerici-faşist rejimin son icraati
grev yasağı
Dizginsiz polis terörü sürüyor!
Roboski için inkar ve baskı sürüyor
19 Aralık’taki organize katliam mahkemelerde aklanıyor!
23 Mayıs grevi üzerine
Toplu sözleşme oyunundan
sefalet zammı çıktı
"İşyerlerine dönmeliyiz!”
Güngör Otomotiv’de
patron-Türk Metali işbirliği
TOGO’da direniş
dayanışmayla sürüyor
Kıdem hakkı için direniş!
3. ART direnişi başladı
Alkış ve tezahüratlar eşliğinde tırmanan gericilik!
Dinci-gerici AKP’nin saldırıları bitmiyor...
Sömürü, eşitsizlik, şiddet, tecavüz...
Tahrir’in direniş geleneği sürüyor!
Almanya’da metal işkolunda TİS sonuçlandı
“Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!”
Suriye kıskacı daraltılıyor
Gençlik sokakları terketmiyor!
“Anti-kapitalist Müslüman Gençler” üzerine
DLB Mayıs şehitlerini andı
HES karşıtlığı ‘terör suçu!’
“Taşeronlaştırma durdurulsun!”
15-16 Haziran ruhunu yaratan
bir mevzi: Alpagut işgali
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DLB Mayıs şehitlerini andı

Esenyurt DLB, Mayıs ayında sermaye devleti tarafından katledilen devrimci önderleri anmak için 24 Mayıs Perşembe günü etkinlik ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Etkinlik, devrim mücadelesinde yitirilenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından DLB adına, devrim mücadelesini, devrim şehitlerini ve etkinliğe katılanları selamlayan bir konuşma yapıldı. Konuşmanın ardından sinevizyon gösterimine geçildi.

Sinevizyonun ardından çeşitli liselerden liseliler Sinanlar’ın, Denizler’in, İboların, Haki ve Dörtler’in yaşamlarına dair sunumlar gerçekleştirdi. Sunumların ardından ‘68 gençlik hareketini ve daha sonrasındaki TİP’in parlamenterist çizgisinden devrimci ‘71 kopuşu sürecinin tartışıldığı tartışmalar yapıldı. Devrimci önderlerin mirasının ancak onlar gibi devrim ve sosyalizm mücadelesini büyüterek sahiplenileceği ifade edildi.

Etkinlik devrimci önderlerin devrimci kimlikleri üzerinden tartışmalar yürütülerek devam etti.

Köyiçi’nde eylem

Aynı gün, Esenyurt Köyiçi Meydanı’nda DLB ve DYG tarafından Mayıs şehitleri ve operasyonlara ilişkin ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

BDSP’nin de destek verdiği eylemde yapılan açıklamada Mayıs şehitlerinin yol gösterdiği anlatıldı ve “Bizler liselerimizde eşit, parasız, bilimsel ve anadilde bir eğitim istiyoruz. Bunun için mücadele veriyoruz. Ancak şunu da görüyoruz ki bu bozuk düzeni yıkmadıkça ne bu talebi elde edebileceğiz ne de baskı ve sömürü altında yaşamaktan kurtulabileceğiz” denildi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

 

Beytepe’de soruşturma terörü

Hacettepe Üniversitesi’nde “Hocalı katliamını anma” adı altında yapılan ırkçı etkinliğe müdahale eden 46 öğrenciye açılan soruşturmalar sürerken bir yeni soruşturma da geçtiğimiz hafta geldi. 30’a yakın ilerici-devrimci öğrenciye açılan soruşturmaların gerekçesi Anadolu Gençlik Derneği’nin “Fetih Nesli Öğrenci Grubu” adı altında yapmak istediği “Hz. Muhammed’e Sevgi” etkinliğini engellemek olarak gösterildi. Aralarında 2 Ekim Gençliği okurunun da bulunduğu ilerici ve devrimci öğrenciler 4-5-6 Haziran tarihlerinde Rektörlük tarafından görevlendirilen bir komisyon tarafından soruşturulacak.

Murat Tuncer’den öğrencilere tehdit

Tüm bu olayların arka arkaya gelmesinin son yapılan saldırının tesadüf olmadığını göstermesi bakımından önemli olduğunun altını çizen devrimci öğrenciler ise geçtiğimiz haftalarda Rektör yardımcısı Yüksel Kavak tarafından görüşmeye çağrıldı. Bir Ekim Gençliği okurunun da bulunduğu 15 öğrenci resmi olmayan bu görüşme sırasında “tedbiren uzaklaştırılmakla” tehdit edildi. Son üç olayda da isimlerinin geçtiği bu yüzden Murat Tuncer’in son defa ‘uyarmak istediği’ ilerici-devrimci öğrencilere Yüksel Kavak aracılığıyla tehditler yağdırıldı. Daha ılımlı bir üslupla öğrencilere uyarılarda bulunan Yüksel Kavak’la yapılan görüşmde rektörün ikiyüzlü tutumu teşhir edildi. Öğrenciler, Uludere Katliamının ardından yapılan protesto eylemi için rektörün toplantıda kendilerine teşekkür ettiğini hatırlattılar. Düşüncelerinden kaynaklı okul yönetiminin baskılarına maruz kaldıklarını ifade eden öğrenciler bu tür yöntemlerle okuldaki mücadelenin engellenemeyeceğini vurguladılar.

Ekim Gençliği / Ankara


 

 

Davutpaşa’da cezalar teşhir edildi

YTÜ’de geçtiğimiz haftalarda bir Ekim Gençliği okuruna 2 dönem, 2 yurtsever öğrenciye birer dönem ve 18 öğrenciye de bir hafta ve kınama şeklinde verilen cezalar teşhir edildi.

25 Mayıs günü, Davutpaşa Kampüsü’nde bulunan Hazırlık Fakültesi, İnşaat Fakültesi, yemekhane ve Fen-Edebiyat Fakültesi’nde soruşturma-ceza terörünü teşhir eden “Soruşturma-cezalar geri çekilsin, Eğitim hakkımız engellenemez!” şiarlı afişler kullanıldı. Ayrıca yemekhanede de soruşturma-ceza terörüne dair bildiriler dağıtıldı.

Ekim Gençliği / YTÜ

 

 

 

MKÜ’de açlık grevi

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde hayata geçirilen zorunlu “Akıllı Kart” uygulamasına karşı çıktıkları için önce jandarma ve ÖGB terörüne uğrayan öğrenciler, haklarında açılan soruşturmaların uzaklaştırma ve yüksek öğretimden çıkarma gibi cezalarla sonuçlanması üzerine açlık grevi yaptı.

24 Mayıs günü MKÜ Serinyol Tayfur Sökmen Kampusü’nde toplanan üniversite öğrencileri üniversitenin giriş kapısında bir basın açıklaması yaptı.

Yüksek öğretimden atılma cezası verilen Mithat Can Türetken tarafından yapılan açıklamada geçmiş dönemlerle birlikte 500’e yakın öğrenciye soruşturma açıldığı ve ceza verildiği hatırlatılarak soruşturmaların geri çekilmesi ve tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması talebi ile süreli açlık grevi yaptıkları belirtildi.

 

 

 

 

Meslek lisesi ucuz işgücü meselesi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan planlamada meslek lisesi mezunlarına ‘kendi işini kurması’ için kredi sunulacak. Bu projelerle kendi işinin sahibi olma hayali empoze edilecek.Tüm meslek liselilere kredi imkanı sunulup sunulamaycağına dair net bir açıklama sunulmuyor. Kaldı ki tüm mezunlara sunulsa dahi lütuf olarak bahsedilen kredi karşılıksız değil. Kredi, taksitler ödenemediği anda işleyecek faizlerle soygun düzeni anlamına geliyor.

Krediyi karşılayacak gücü bulamayanlar fabrikalarda patronlara köle olacak. Sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda meslek liselerinin bölümlerinde yoğunluk dağılımını değiştirilirken meslek liselerindeki piyasa için üretim de artırılıyor.

Özel sektörün işletmelerinde eğitim birimi kurması da teşvik edilecek. Bakanlık, patronların fabrikalarda eğitim birim adı altında kendi öğenci işçilerini şekillendirmesinin önünü açıyor. Eğitim birimleri, stajın daha kapsamlı uygulanması olacak.