6 Temmuz 2012
Sayı: SYKB 2012/27

 Kızıl Bayrak'tan
İçerde faşist baskı ve teröre, dışarda saldırganlık ve savaşa karşı; Birleşik-militan bir kitle hareketi!.
KCK davasında keyfiyet ve saldırı
Savaş çığırtkanlığı
düzen medyası eliyle büyütülüyor
Makyaj tazeleme operasyonu:
“Terör mahkemeleri”
Katliamcı devletten
hesap sorma çağrısı
BDSP’den 2 Temmuz
eylem ve etkinlikleri..
4+4+4 yasasına yönelik tepkiler sürüyor
İş cinayetleri
Temmuz’da da sürüyor
Havayolu direnişinde
sorunlar ve görevler
Birleşik Metal’de
temsilciler kurulu
Kristal-İş Sendikası TİS Dairesi Müdürü Can Şafak ile
MESS Grup TİS süreci üzerine...
İşçi sınıfı hareketinin
tablosu üzerine
Mısır’da dinci-gerici aday cumhurbaşkanı oldu
20. AB Zirvesi gerçekleştirildi
General Motor’un Opel saldırısı
ve kaçırılan direniş fırsatı
Her kıtada eylem, direniş!.
Lefkoşa Belediyesi’nde işgal!..
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için;
3-4-5 Ağustos’ta
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali’nde buluşuyoruz!.
Ya sendika girecek ya kepenkler inecek!.
Samsun’da rant dönüşümü can aldı
ekimgencligi.net yayında...
Bir savaşın kirliliği çocukları ne kadar hedef aldığıyla anlaşılır!.
Rüzgar eken fırtına biçer!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Her kıtada eylem, direniş!

Tüm kıtalarda işçi ve emekçiler daha fazla ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ederek iş bıraktı, öğrenciler, öğretmenler de sokaklarda protestolu gösteriler gerçekleştirdiler.

Hindistan’ın Gujarat eyaletinde sanayi merkezi Ahmedabad’da 4 Haziran’dan bu yana değişik fabrikalarda 6 bin tekstil işçisinin başlattığı grev sürüyor. Tekstil işçileri yüzde 40 ücret zammı ve işten atılan işçilerin yeniden işe alınmasını talep ediyorlar. Patron örgütü ATMA grevi “illegal” ilan etti.

Norveç’te Statoil petrol şirketinde çalışan 700 işçi grevde. Grev nedeniyle Heidrun ve Oseberg’deki işletmeler çalışmıyor. Statoil ve Endüstri Enerji Sendikası arasında süren görüşmeler Statoil tekelinin erken emekliye ayrılma hakkını kaldırmayı istemesinden dolayı tıkanmıştı. Petrol tekeli lokavta gitmekle işçilere karşı tehditlerini sürdürüyor.

Kamboçya’da Kandal ilinde Yung Wah Industrial Co tekstil fabrikasında çalışan 1.600 kadın işçi bu sene içinde ikinci kez greve gitti. Tekstil işçileri daha fazla ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlar.

İspanya’da 25 Haziran’da Mieres kendinde Asturiens maden işçileri 11 Temmuz’da Madrid’de gerçekleşecek büyük yürüyüşe katılmak için Madrid’e yürüyüş başlattılar.

İngiltere’de vergi dairelerinde çalışan 50 bin kamu emekçisi hafta başında, işyerlerinin yok edilmesi ve emeklilik hakkının kötüleştirilmesini protesto ederek greve gitti.

Yunanistan’da otel ve gastronomi branşında çalışanlar ücretlerinin düşürülmesine karşı bir günlük greve gitti. Patronlar birkaç hafta sonra sona erecek toplu sözleşmeleri, daha düşük ücret ile yenileyeceklerini açıkladılar.

Japonya’da yeni bir atom reaktörünün açılması planlarına karşı başbakan Yoshihiko Noda’nın binasının önünde binlerce kişi protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Güney Kore’de 30 bin inşaat işçisi çarşamba günü süresiz greve başladılar. İnşaat işçileri alamadıkları ücretlerini ve sosyal hakların (özellikle hastalık ve kaza sigortası) düzeltilmesini talep ediyorlar.

Avustralya’nın New South Wales eyaletinde 50 bin öğretmen bir günlük greve gitti. Öğretmenler grevlerini iş mahkemesinin grevi yasaklamasına rağmen gerçekleştirdiler. Öğretmenler yeni okul reformu ile görev paylaşımının tek tek okullar ve okul idaresine verilmesini protesto ediyorlar.

Şili Santiago’da 150 bin öğrenci, öğretmen, işçi herkese parasız eğitim talep ederek gösteri düzenlediler. Bu yılın en büyük protestosunda göstericiler cumhurbaşkanlığı binasına doğru yürüdü.

İngiltere’de Londra’nın kuzeyindeki Essex’de bin itfaiye çalışanı kısıtlamalara karşı iş bıraktı. İtfaiye çalışanlarının bu grevi planlanan beş grevden ilkiydi.

Amerika’nın Texas eyaletindeki Fort Worth’da 10 haftadır silah tekeli Lockheed Martin’de süren 3 bin işçinin grevi kazanımlarla sona erdi. Patron, planladığı hastalık sigortasında kısıtlamaları geri aldı ve işçilerin daha fazla ücret talebini kabul etti.

 

 


Nestle’de çocuk işçi sömürüsü

Gıda devi Nestle, çikolatalarında kullandığı kakaonun üretiminde çocuk işçi çalıştırarak sömürüde sınır tanımıyor.
Türkiye’de de faaliyet gösteren bağımsız denetçi kuruluş Adil Emek Birliği, Nestle’nin üreticileri için hazırladığı yönetmeliğin “birden fazla ciddi ihlalini” tespit ettiğini söylüyor.
Bu yönetmelik çocuk işçiler, güvenlik ve çalışma saatleri konusunda üreticilere koşullar getiriyor.
Raporda kakao hasadı sırasında çok sayıda yaralanma olduğu, bunlardan çoğunun çocukların kakao kozalarını toplar ve işlerken yanlışlıkla bacaklarını kesmeleriyle meydana geldiği de belirlendi.
Buna ek olarak hem yetişkin hem de çocukların uzun sürelerle, ücret almadan çalıştırıldığı kaydedildi.
Artan baskılar üzerine dünyanın en büyük gıda şirketi Nestle, AEB’den dünyadaki kakao üretiminin neredeyse yarısının yapıldığı Fildişi Sahili’ndeki üretim zincirini adım adım izleyip belgelemesini istedi.

 

 

 

Peru’da kadınlar maden ocağına karşı yürüdü

Peru’da yüzlerce kadın 29 Haziran günü Cajamarca’da Minera Yanacocha’ya ait altın ve bakır maden ocalarını protesto etti. Özellikle Peru Kadın Bakanı Ana Jara’nın gösterilerde kadınların gözaltına alınarak haklarında işlem başlatmasını da protesto ettiler. Kadınlar, “Biz yaşamı savunuyor, doğamızın ve kaynaklarımızın yok edilmesine karşı çıkıyoruz!” diyerek Peru Başbakanı’ndan “Minas Conga” projesinin iptal edilmesini talep ettiler.

Başbakan Humala bir hafta önce yaptığı bir konuşmada haftalardır süren protestolara rağmen bu projeye bağlı kalacaklarını söyleyerek, maden tekeli Mina Buenaventura’nın dağdaki iki gölün korunması, su kapasitesinin planlanan rezervlerinin artırılması, sosyal fon oluşturulması ve onbinlerce işyerinin açılmasını kabul ettiğini açıkladı. Buna karşı projenin yüzde 43,65’ine sahip olan tekelin şefi Roque Benavides, La Republica gazetesine yaptığı açıklamada, bu dört talebin sadece birinin gerçekleşeceğini açıkladı. O da rezervlerdeki su kapasitesi.