6 Temmuz 2012
Sayı: SYKB 2012/27

 Kızıl Bayrak'tan
İçerde faşist baskı ve teröre, dışarda saldırganlık ve savaşa karşı; Birleşik-militan bir kitle hareketi!.
KCK davasında keyfiyet ve saldırı
Savaş çığırtkanlığı
düzen medyası eliyle büyütülüyor
Makyaj tazeleme operasyonu:
“Terör mahkemeleri”
Katliamcı devletten
hesap sorma çağrısı
BDSP’den 2 Temmuz
eylem ve etkinlikleri..
4+4+4 yasasına yönelik tepkiler sürüyor
İş cinayetleri
Temmuz’da da sürüyor
Havayolu direnişinde
sorunlar ve görevler
Birleşik Metal’de
temsilciler kurulu
Kristal-İş Sendikası TİS Dairesi Müdürü Can Şafak ile
MESS Grup TİS süreci üzerine.
İşçi sınıfı hareketinin
tablosu üzerine
Mısır’da dinci-gerici aday
cumhurbaşkanı oldu
20. AB Zirvesi gerçekleştirildi
General Motor’un Opel saldırısı
ve kaçırılan direniş fırsatı
Her kıtada eylem, direniş!.
Lefkoşa Belediyesi’nde işgal!..
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için;
3-4-5 Ağustos’ta
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali’nde buluşuyoruz!.
Ya sendika girecek ya kepenkler inecek!.
Samsun’da rant dönüşümü can aldı
ekimgencligi.net yayında...
Bir savaşın kirliliği çocukları ne kadar hedef aldığıyla anlaşılır!.
Rüzgar eken fırtına biçer!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Katliamcı devletten hesap sorma çağrısı...

“Sivas’ın hesabı sorulacak!”

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta devlet eliyle gerçekleştirilen katliamın 19. yıldönümünde Alevi örgütleri ile ilerici ve devrimci güçler bu yıl da alanlara çıkarak, katliamı ve katilleri unutmayacaklarını, hesap sormaya sevam edeceklerini haykırdılar.

Sivas’ta Ali Baba Cemevi önünde toplanan binlerce kişi, Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli binasının yaklaşık 300 metre önünde polis barikatıyla karşılaştı. Polis barikatı kitlenin zorlamasıyla aşıldı.
2 Temmuz anmasına BDSP kızıl flamalar ve Sivas, Çorum, Maraş katliamlarını vurgulayan dövizlerle katılım sağlarken Mücadele Birliği, ÖDP, ESP, SODAP, Kaldıraç, Halk Cephesi, DHF ve Partizan’ın da aralarında bulunduğu ilerici ve devrimci güçlerin yanısına KESK üyeleri de yürüyüşte yer aldı.
Eski Madımak Oteli önünde toplanan kitleye PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, KESK Sivas Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel seslendi.

Konuşmalarda, Demirci Kawa’dan bugüne boyun eğmeyen, ilk isyanından beri mücadeleyi sürdüren Kürtler selamlanarak “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı atıldı.
Konuşmalarda ayrıca, KESK’e yönelik operasyonlara değinilerek KESK’li tutsaklarla dayanışma çağrısı yükseltildi.

Sanatçılar adına kürsüye çıkan Pınar Aydınlar da mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul’da ilerici ve devrimci güçler 1 Temmuz Pazar günü Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi önünden Taksim Tramvay Durağı’na gerçekleştirilen yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarla katliamı unutturmama çağrısı yapıldı. BDSP, Devrimci Hareket, EÖC, PDD, TKP 1920 ve KÖZ tarafından örgütlenen eylemde Kaldıraç ve Mücadele Birliği de katılımcı olarak yer aldı.

Alibeyköy PSAKD’nin 2 Temmuz anmalarına yüzlerce emekçi katıldı. Etkinliğin ilk günü açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı. Ardından PSAKD Eyüp Şubesi semah ekibi sahne aldı. 29 Haziran günü gerçekleştirilen ilk gün programında Kibar Aslan, Enver Çelik ve yerel sanatçılar sahne aldı. Anma etkinliğinin ikinci günü de açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı. 2. gün de semah gösterimi yapıldı. Program, müzik gruplarının dinletisi ile devam etti.

Gazi’de Yunus Emre Mahallesi’nde bulunan Pir Sultan Abdal Cemevi Derneği, 2 Temmuz etkinliği yaptı. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte çok sayıda sanatçı sahne aldı.

Kartal’da Ahmet Şimşek Koleji önünden Kartal Meydanı’na gerçekleştirilen yürüyüşle Sivas Katliamı lanetlendi. Bankalar Caddesi ve çay bahçelerinden geçen kitle meydana yürüdü. Meydanda, Sivas’ta katledilen 33 aydın ve sanatçı şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Kurumlar adına yapılan basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Ankara’da miting için Toros Sokak’ta toplanıldı. Buradan kortejler oluşturularak Kolej Meydanına yüründü. Sivas’ta katledilenlerin aileleri ve yakınlarının da katıldığı yürüyüş, Kolej Meydanı’nda saygı duruşu ile devam etti.

PSAKD Genel Sekreteri Hasan Cem Yılmaz ve Sivas’ta katledilenlerin yakınlarından Hikmet Özkan’ın birer konuşma yaptığı mitingde, Sivas’ta katledilen Gülsüm Karababa’nın ablası sanatçı Zeynep Karababa ezgilerini paylaştı.

İzmir’de miting Alevi kurumları, yöre dernekleri, sendikalar ve siyasi güçlerin Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaları ile başladı. 2. Kordan’dan gerçekleştirilen yürüyüşte en önde “Madımak yanıyor! Unutmadık unutturmayacağız!” ve “Alevi Bektaşi Federasyonu” pankatlarıyla ABF bileşenleri yer aldılar. Sümerbank önünde yapılan miting saygı duruşunun ardından, açıklama okunarak bitirildi.

Gültepe’de EGE Kars Dernekleri Federasyonu (EGE KARSFED) ve Gültepe Halkevi tarafından düzenlenen eyleme BDSP de destek verdi. Çınartepe Son Durak’ta başlayan meşaleli yürüyüş KARFED’in önünde son buldu. Burada bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından ise kurumlar adına basın metni okundu. Yerel bir şairin okuduğu şiirlerle eylem son buldu.

Güzeltepe’de Uğur Mumcu Parkı’nda toplanılmasının ardından yürüyüş başladı. Sivas’ta katledilenlerin resimleri ve meşalelerin taşındığı yürüyüş Kasaplar Meydanı’nda basın açıklamasıyla devam etti.
Saygı duruşunun ardından Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden “Özgür Tutsaklar” adına gelen mektup okundu. Alevi Yol Kültür Derneği’nin bağlama ekibi türkülerle müzik dinletisi verdi. Bağlama ekibinden sonra Alevi Yol Kültür Derneği’nin tiyatro ekibi “Ateş Çemberi” adlı oyununu sergiledi. Alevi Yol Kültür Derneği Semah Ekibi’nin semah dönmesiyle etkinlik son buldu.

Buca’da 30 Haziran Cumartesi akşamı Buca’da Cemevi ve PSAKD Buca Şubesi tarafından bir yürüyüş organize edildi. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi önünde başlayan yürüyüş Forbest’te son buldu.
Yolun gidiş yönü trafiğe kapatılarak gerçekleştirilen yürüyüş boyunca yapılan ajitasyon konuşmalarıyla Sivas Katliamı teşhir edildi ve katliamın sorumlusunun devlet olduğu vurgulandı. Forbest Caddesi boyunca da süren yürüyüş cadde girişinde son buldu. Burada kısa bir anma yapıldı. Ardından eylem komitesi adına bir açıklama okundu.

Karşıyaka’da İzban’da buluşularak gerçekleştirilen yürüyüşün en önünde semah kıyafetleri, meşaleler ve saz ile semah ekibi yer aldı. Yürüyüş Karşıyaka İş Bankası önünde son buldu. Saygı duruşu ve basın açıklamasının ardından eylem bitirildi.

Menemen’de 29 Haziran Cuma günü 2 Temmuz anması gerçekleştirildi. Cem Evi’nde gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşuyla başladı. Ardından dernek başkanı bir konuşma yaptı. Ardından Sivas katliamı ile ilgili şiirler okundu. Şiirlerden sonra belgesel gösterimi yapıldı. Belgeselin ardından da müzik dinletisi yapılarak etkinlik sona erdirildi.

Bursa’da “AKP’nin karanlığına karşı Sivas’ın ışığını büyütelim” pankartı arkasında toplanan kitle Kent Müzesi’ne yürüdü. Burada yapılan saygı duruşunun ardından, açıklama okundu. Açıklamanın ardından bir şiir okunurken, eylem Sivas’ta katledilenler için söylenen türkülerle sona erdi.

Balıkesir-Burhaniye’de kütüphane önünde toplanan kitle, Atatürk Meydanı’na yürüdü. Meydanda saygı duruşu yapılarak, açıklama okundu. Konuşmanın ardından yerel bir ozanın söylediği türkülerle eylem sona erdi. Eyleme yaklaşık 800 kişi katıldı.

Muğla’da Fethiye Demokrasi Güçleri Platformu, Fethiye Kültür Merkezi’nin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sivas Katliamı’nda şehit düşenlerin resimlerinin bulunduğu pankartın açıldığı basın açıklamasında, şehitler için saygı duruşu yapıldı.