21 Aralık 2012
Sayı: SİKB 2012/16
(50)

 Kızıl Bayrak'tan
Savaş bütçesi, asgari ücret ve sendikal bürokrasi
Halkların birleşik-militan direnişi!
NATO kirli bir
iç savaş örgütüdür!
ABD destekli savaş hazırlıkları sürüyor!
Roboski katliamının sorumlusu devlettir
Kolluk güçleri yeni katliam silahlarıyla donatılıyor
“Taraf”ın liberal yazarları misyonlarını tamamladı
Taşeronluğa karşı mücadele hayati ve acildir!
CHP’li belediyede
taşeron köleliği
Asgari ücretlinin açlık ve sefaletle imtihanı
İmkânsızı başarmak ve Netaş Grevi
Direniş alanlarında özgürleşenler, özgür ve eşit bir dünyayı
inşa ediyor!
Hey Tekstil işçileri:
TKİP IV. Kongresi Kapanış Konuşması
Eğitim bütçesi neden artıyor?
AKP şefi Erdoğan’a ODTÜ’de geçit yok!
Mısır’da siyasal bunalım devam ediyor
Silahlı çeteler El Yarmuk kampına saldırdı!
Dünyadan emekçi eylemleri
Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!
Direniş geleneği devrim mücadelesinde sürüyor
19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!
“Partiyi sevmek, onu anlamak, ona sarılmaktır”
Devlete hizmetten “Şaşmayanlar”dan “Açlığa Doymak”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AKP şefi Erdoğan’a ODTÜ’de geçit yok!

“Bilimi satan, emperyalist savaş çığırtkanı Tayyip ODTÜ’den defol!”

 

Tayyip Erdoğan 18 Aralık günü Göktürk-2 isimli uydunun uzaya gönderilecek olması nedeniyle ODTÜ’ye geldi. ODTÜ öğrencilerinin yanıtı ise direniş oldu. Polis terörüne rağmen ODTÜ öğrencileri uzun süre direnerek AKP şefine ve bilimin piyasanın hizmetine sunulmasına karşı şiarlarını haykırdı.

Sabah saatlerinde Ekim Gençliği, Öğrenci Kolektifleri, TKP’li öğrenciler, İVME, Gençlik Federasyonu, Gençlik Muhalefeti, SDH, SGD ve Emek Gençliği biraraya gelerek protesto eylemlerine başladılar. Yemekhanede yapılan ajitasyon konuşmalarının ardından hazırlıktan itibaren bütün sınıflar tek tek gezildi.

Yapılan ajitasyonlarla Erdoğan’ın TÜBİTAK’a geleceği anlatılarak TÜBİTAK’ın ve teknokentlerin ne anlama geldiği ve üniversite sermaye işbirliği teşhir edildi. Savaş kışkırtıcısı AKP şefinin istenmediği vurgulandı. Tüm öğrenciler eyleme çağrıldı.

ODTÜ ise erken saatlerden itibaren yoğun polis ablukasına alındı 2500 çevik kuvvet polisi ve onlarca panzer öğrencilerin protestosunu engellemek için hazırlandı.

Protestoya polis terörü!

Saat 16.00’ya doğru Fizik Bölümü önünde toplanan öğrenciler, “Bilimi satan emperyalist savaş çığırtkanı Tayyip ODTÜ’den defol!” pankartı açarak yürüyüşe başladı.

TÜBİTAK’a doğru başlayan yürüyüşe katılımın sürekli arttığı ve her geçen dakika yeni öğrencilerin eyleme katılımı dikkat çekti.

Yürüyüşün başlamasından 15 dakika kadar sonra ise üniversitede konuşlanmış olan polis hiçbir uyarı yapmaksızın öğrencilerin üzerine saldırdı. Yüzlerce gaz bombası atan ve panzerleri öğrencilerin üzerine süren polis çok sayıda öğrencinin yaralanmasına ve gazdan bayılmasına sebep oldu. Atılan gazbombaları nedeniyle ağaçların tutuştuğu ve kampüsün pek çok noktasında da yangın çıktığı görüldü.

İlk saldırının ardından geri çekilen öğrenciler barikat kurarak eylemlerini sürdürdüler. Polisin vahşi saldırısı ise devam etti. Öğrencilerin kurduğu barikata yönelik gaz ve su ile saldırı sürdü. Eylemler kampüsün pek çok noktasına yayılarak devam etti.

Öğrencilerin polis saldırısına taşlarla karşılık vermeleri ve barikatları ateşe vermeleri üzerine ise polis ses bombaları kullanmaya başladı. Polis fakülte binalarının içine dahi gaz bombaları attı. 

Akşam saatlerine kadar süren çatışmaların ardından dağılmayan ODTÜ öğrencileri kütüphane önünde toplanmaya başladı. Saat 19.00’da yürüyüşe geçen öğrencilere polis yeniden saldırdı.

Öğrencilerin bir kez daha direnişle karşıladığı saldırı barikatların ateşe verilmesi ve polise atılan taşlarla sürdü. Öğrenciler polisin saldırısına karşı marşlar ve sloganlarla direnişlerini sürdürdüler.

20.00 sıralarında yaklaşık 4 saat süren çatışmanın ardından Erdoğan’ın okulu terkettiğinin duyulması üzerine TKP’li Öğrenciler eylemin amacına ulaştığı ve artık daha fazla çatışmaya gerek olmadığını söyleyerek rektörle görüşmek üzere eylem alanını terk ettiler.

Yaklaşık 200 kişi ise polis okuldan gitmeden eylemin bitirilemeyeceğini söyleyerek çatışmaya devam etti. Burada bir süre çatışıldıktan sonra polis yavaş yavaş geriye çekilmeye başladı. Bu geri çekiliş üzerine A7 Kapısı’na kadar öğrenciler polisi takip etti. Bu sırada da 2 TOMA etkisiz hale getirildi. Ancak A7 Kapısı’nda polisin ormanın içerisine pusu kurması sonucu çok sayıda öğrenci yaralandı. Yaklaşık 1000 polis bir anda ormanın içinden çıkarak kitleye saldırdı. Yakın mesafeden gaz bombaları atılırken, jop ve tekme ile de vahşice saldırıldı. Bu esnada bir öğrencinin kafasına gaz bombası geldi ve bilincini kaybetti. Bir öğrencinin kolu kırılırken çok sayıda kişiye de plastik mermi ve gaz bombası isabet etti.

Rektörlüğe talepler iletildi!

Tüm bu yaşananlar üzerine öğrenciler rektörlük önünde yeniden toplandı. Rektörlük binasına girmek isteyenlere ÖGB’nin saldırması üzerine binanın bütün camları kırılırken iki ÖGB de yaralandı.

Rektörlük önünde beklenmeye devam ederken CHP milletvekilleri de gelerek durumu kınadıklarını belirtmek istediler ancak bu durum kitle tarafından boşa düşürüldü.

Rektörün gelmesi ile bir amfiye geçildi ve burada rektöre yaşanan süreç üzerine sorular soruldu. Ekim Gençliği okurları rektörü teşhir ettikten sonra taleplerini yinelediler. ODTÜ’ye bir daha polis alınmaması, MOBESE kayıtlarının polise verilmemesi, ÖGB’nin üniversitede yeri olmadığı, ÖGB’ye gerek de olmadığı ve burada bulunan kimseye soruşturma açılmaması talepleri yerine getirilmediği taktirde ise rektörlüğün yine hedef haline geleceği belirtildi.

Ekim Gençliği’nin de örgütleyicileri arasında yer aldığı eyleme yaklaşık 500 kişi katılırken, eylemde ilk başta yaşanan parçalı tablo eylem sonuna doğru aşılmış oldu. Ayrıca azgın polis terörü üniversitenin iki bölümünü kullanılamaz hale getirirken, gaz bombaları nedeniyle bir çok aracın camları kırıldı. Çatışmada yaklaşık 500’e yakın gaz bombası atılırken, polis ilk defa ses bombası kullandı.

Ekim Gençliği / ODTÜ

 

 

 

 

ODTÜ direnişi Ege’de selamlandı!

 

19 Aralık günü gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasıyla Ege Üniversitesi’nde “Her yer ODTÜ her yer direniş!” sloganları yankılandı. Gençlik örgütlerinin ortaklaşa örgütlediği eylemde sık sık ODTÜ’de yaşanan olaylar hatırlatıldı ve ODTÜ’nün polise verdiği tok tutumun gençliğin mücadelesine örnek olacağı vurgulandı.

Eylem Edebiyat Fakültesi’nde toplanan kitlenin Ege Çarşısı’na yaptığı yürüyüşün ardından E cafe önünde okunan basın metniyle son buldu. Basın açıklamasında, ODTÜ’de yaşananlara değinilip, AKP’nin son dönemdeki saldırıları teşhir edildi. Yeni YÖK Yasa Tasarısı’yla üniversitelerin bilim yuvası olmaktan çıkarılıp, sermayeye açıldığı anlatıldı. Ayrıca sermayenin yeni bir gençlik modeli yaratmaya çalıştığı ama ODTÜ’nün devrimci geleneğine sahip çıkan öğrencilerin buna karşı koyacağı vurgulandı.

Ekim Gençliği / Ege Üniversitesi

 

 

 

 

Ankara’da polis baskısı sürüyor

 

Ankara’da Ekim Gençliği okurlarına yönelik polis baskısı devam ediyor. Daha önce iki Ekim Gençliği okurunun ailelerinin aranarak taciz edilmesinin ardından, bu sefer de başka bir Ekim Gençliği okurunun ailesi arandı ve “oğlunuz yasa dışı örgütlerle hareket etmektedir” denilerek rahatsız edildi.

Ailelere “gayet dostça” yaklaşmaya çalışan polis, aba altından sopa göstermeyi de eksik etmemişti.

Ekim Gençliği / Ankara