15 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/07

 Kızıl Bayrak'tan
“İmralı görüşmeleri” oyalaması devam ederken
Patlamanın sorumlusu AKP ve himaye ettiği çetelerdir!
“İleri Demokrasi” hak ve özgürlükleri
tehdit ediyor!
Hapishanelerde faşist devlet terörü tırmanıyor!
Boyalı basının yalan söyleme özgürlüğü!
Metal TİS’leri üzerine
DİSK 46. yılında geçmişini arıyor
“İşçi kardeşlerimizin yanındayız!”
Daiyang-SK Metal grevindeki işçilerle
grev üzerine konuştuk
“Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı” hazırlıkları
Taral Makina’da direniş de saldırı da sürüyor
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Teknopark işçileri
zaferi halaylarla kutladı

Kurultayın çağrısı:
Özgürlük, eşitlik, sosyalizm!

Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri-1
Tarihte kadın hareketleri / 2
Mısır’da emekçiler ekmek, onur ve
özgürlük için meydanlarda!
Şeriatçı Suudi Arabistan rejimi
Pentagon’un suç ortağı
Hegemonya krizi - “savaşları”... / 1 Volkan Yaraşır
Bahreyn’de sürekli eylem
Tunus’ta toplumsal sorunlardan güç alan kitle hareketi
Yerel işçi bültenleri
mücadele çağrısını yükseltiyor!
“Kampüs Lise”ler hayata geçiyor!
Osmanlı tarihini kutsayanlarkatliamlara sahip çıkıyorlar!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı” hazırlıkları...

Ümraniye‘de kurultay çalışmaları başladı

 

“İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği için Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı” hazırlık çalışmaları Ümraniye’de yapılan toplantı ile başladı. Kurultayın ön sürecini örgütlemek amacıyla Ümraniye’de Kurultay Hazırlık Komitesi oluşturuldu.

12 Şubat Salı akşamı yapılan ilk toplantıda çeşitli planlamalar yapıldı. Toplantı, kurultayın amacına yönelik sunumla başladı. Emperyalist savaş ve Kürt sorunu üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. Fabrikalardan katılan işçiler emperyalist savaş ve Kürt sorunu üzerine işçilerin nasıl tutum aldıklarını ifade ettiler.

Kurultay Hazırlık Komitesi’nin iki haftada bir toplantı alması ve bölge KHK’nın altında sektörel bazda KHK’lerin oluşturulması kararlaştırıldı. Kurultayın ön sürecinde çeşitli eğitim toplantıları ve eylemler gerçekleştirilmesi ve çeşitli gündemlere eylemlerle müdahale edilmesi konuşuldu.

Toplantıda somut olarak 24 Şubat Pazar günü saat 14.00’te emperyalist savaşı konu alan bir forum, ardından aynı gün saat 17.00’da emperyalist savaş gündemli Sarıgazi’de eylem yapılacak.

Bursa’da kurultay çağrısı

Bursa İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği İçin Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı, 9 Şubat’ta yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Basın toplantısında ilk olarak kurultayın amaçlarına dair bir konuşma yapıldı. Ardından deklarasyon metni okundu.

Kurultay Hazırlık Komitesi adına okunan metinde, kurultayın halkların kardeşçe yaşayacağı bir dünyanın yaratılması amacına hizmet etmesi için toplandığı dile getirildi. Kurultayda Kürt sorunu ve emperyalist savaş konusunda işçi sınıfının devrimci tutumunun ortaya konulacağı belirtildi. Tüm halkların kardeşçe yaşayacağı ve savaşların kökünün kurutulacağı bir dünyanın ancak işçi sınıfının elleriyle kurulacağı ifade edilerek her türlü baskı ve eşitsizliğin gerisinde emperyalist-kapitalist dünya düzeni olduğu vurgulandı. Kurultayın “sınıfa karşı sınıf” duruşuyla, emperyalizme ve burjuvaziye karşı tüm milliyetlerden işçi sınıfı ve emekçilerin birliğini sağlama hedefiyle toplandığı söylendi. Deklarasyonun okunmasının ardından, işçi ve emekçiler kurultaya katılmaya, sözünü söylemeye, kurultay çalışmalarında bizzat yer almaya davet edildi.

Kızıl Bayrak / Bursa-Ümraniye

 

 

 

 

Kayseri Acıbadem’de işten atma

 

Kayseri’de işten atılan Mehmet Polatlı 9 Şubat’ta yaptığı basın açıklamasıyla kıyımı gerçekleştiren Acıbadem yönetimini teşhir etti.

Mehmet Polatlı’nın yaptığı basın açıklamasına Kayseri KESK dönem sözcüsü Sedat Ünsal, Kayseri İşçi Birliği sözcüsü Haydar Baran, HDK, BDSP destek verdi.

Mehmet Polatlı yaptığı açıklamada 1 Şubat 2012’de Acıbadem Hastanesi’nde çalışmaya başladığını, 6 Şubat 2013’te ise hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atıldığını ifade etti. Hastanedeki çalışma koşullarına da açıklamasında değinen Polatlı, hastanede iş yasası hükümlerine uyulmadığına, zorunlu fazla mesai uygulandığına ve bunun ücretlendirilmediğine, çalışanların mobbinge maruz kaldığına dikkat çekti.

Tazminatlarını da alamadan hukuksuz biçimde işten çıkarıldığını belirten Polatlı, tüm bu hukuksuzluğa rağmen yılmayacağını ve mücadele edeceğini belirtti.

Basın açıklamasının ardından Kayseri KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü on binlerce işçi ve emekçinin işsizlikle karşı karşıya olduğunu belirtti. İş güvencesi hakkının anayasal güvence altına alınması gerektiğini ifade etti. Acıbadem yönetimini uyaran Sedat Ünsal mobbing uygulamasından vazgeçilmesini istedi. Basın emekçilerini sorunlara sahip çıkmaya çağıran Ünsal, Acıbadem hastanesinin protesto edilmesi gerektiğini belirtti. KESK olarak Mehmet Polatlı’ya destek vereceklerini ifade etti.

Kayseri İşçi Birliği sözcüsü Haydar Baran yaptığı açıklamada sadece son 1 ay içinde Organize sanayi bölgesinde 12 bin işçinin işten atıldığını belirtti. İşçileri hakları ve gelecekleri için mücadeleye etmeye çağırdı. İşten atılmaların yasaklanması için işçilerin birlikte mücadelesini vurguladı.

Kayseri / Kızıl Bayrak

 

 

 

 

İsmaco’da direniş kararlılıkla sürüyor!

 

Deri-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan İsmaco işçileri direnişe devam ediyor. 18 Aralık 2012’de 3 işçi işten atılırken 7 Ocak’ta bir işçi daha işten atıldı. İşten atılan İsmaco işçileri direniş çadırı kurdu. Deri-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten atılan işçilerin fabrika önünde direnişe geçmesi, İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi’nin ‘güvenliği’ gerekçe gösterilerek engellenmişti. İşçilerse direniş kararlılığını direniş çadırını Serbest Bölge alanının giriş kapısında kurarak gösterdiler.

Deri-İş Sendikası tarafından yazılı bir açıklama yayınlanarak fabrikada çalışan işçilere sendikaya üyelik çağrısı yapıldı. “Gün birlik ve mücadele günüdür!” denen açıklamada Deri-İş şunları ifade etti:

Değerli İsmaco İşçileri, her geçen gün tekstil sektöründe çalışma koşulları işverenlerin daha çok kar hırsı nedeniyle giderek kötüleşmektedir. Kötü çalışma koşulları, işyerlerinde uygulanan ayrımcılık, yapılan sıfır zamlar sizin kaderiniz değildir. İşçilerin birlikteliği tek yumruk haline gelmeniz, işverenin sizleri böl-parçala yöntemine karşı birlikte hareket etmenizle, çalışma hayatınızda ve yaşamınızda çok şeyi değiştirebilirsiniz.

Serbest bölgede örgütlenmenin ilk adımı burası”

Direnişçi işçilerden Fikriye Akgül’le direnişin geldiği süreç üzerine konuştuk. Akgül’ün direnişe dair açıklamaları şöyle:

İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi’nin dışına itilmemizle, fabrikanın önünden uzaklaşmamız sonucu içerideki arkadaşlarımızla irtibatımız zayıfladı. Burada dışarda olmamızı fırsat bilen patron ve vekilleri içerde arkadaşlarımıza baskılar uyguluyor, içerde sorgu odaları, işten atma tehditleri, fabrikayı kapatma tehditleri, sendika içeri girer ise fabrikayı taşıyacaklarını söylemeleri ve tehditleri bu yönüyle bir dönem tutmuştu.

Bize ve sendikamıza dair söylenen şeylerin gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Çadırda durmaya başlamamızdan itibaren söylenen şeylerin gerçek dışı olması, işçilerin de gerçekleri anlamasına yardımcı oluyor. Çalıştığımız zamanlarda bizle hiçbir sorunları yoktu, ne zaman ki sendikaya üye olduk ‘terörist’ ilan edildik. Bunların yalan ve iftiradan ibaret olduğu ortaya çıktı. 55. günümüz bugün 55 gün boyunca bir çok arkadaşımız bizi ziyarete geldi. En çoksa deri işçileri bizleri yalnız bırakmadı. Siyasi partilerden arkadaşlar da desteklerini eksik etmediler, burada bir eksiğimiz Deri-iş Sendikası’nın dışındaki sendikaların duyarsız kalması, başka bir sendikayı burada yanımızda görmedik. Burada İsmaco’nun kazanması işçilere hizmet eder. Serbest bölgede örgütlenmenin ilk adımı burası, ilk tartışma burası, bölge açısından ve buranın kazanması için burada örgütlü mücadele önemli. Diğer sendikalar yanımıza dahi uğramadılar. Fabrikalardan ve servislerinden inerek yanımıza gelen arkadaşlar var. Ama bu konuda diğer sendikaların bu tutumlarını kınıyoruz. Bu direnişin kazanımla sonuçlanması için daha fazla destek verilmesi gerekiyor.”

Kızıl Bayrak / Tuzla