15 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/07

 Kızıl Bayrak'tan
“İmralı görüşmeleri” oyalaması devam ederken
Patlamanın sorumlusu AKP ve himaye ettiği çetelerdir!
“İleri Demokrasi” hak ve özgürlükleri
tehdit ediyor!
Hapishanelerde faşist devlet terörü tırmanıyor!
Boyalı basının yalan söyleme özgürlüğü!
Metal TİS’leri üzerine
DİSK 46. yılında geçmişini arıyor
“İşçi kardeşlerimizin yanındayız!”
Daiyang-SK Metal grevindeki işçilerle
grev üzerine konuştuk
“Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı” hazırlıkları
Taral Makina’da direniş de saldırı da sürüyor
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Teknopark işçileri
zaferi halaylarla kutladı

Kurultayın çağrısı:
Özgürlük, eşitlik, sosyalizm!

Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri-1
Tarihte kadın hareketleri / 2
Mısır’da emekçiler ekmek, onur ve
özgürlük için meydanlarda!
Şeriatçı Suudi Arabistan rejimi
Pentagon’un suç ortağı
Hegemonya krizi - “savaşları”... / 1 Volkan Yaraşır
Bahreyn’de sürekli eylem
Tunus’ta toplumsal sorunlardan güç alan kitle hareketi
Yerel işçi bültenleri
mücadele çağrısını yükseltiyor!
“Kampüs Lise”ler hayata geçiyor!
Osmanlı tarihini kutsayanlarkatliamlara sahip çıkıyorlar!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt/Ardıçlı emekçilerinden rantçılara tepki!

 

İstanbul Esenyurt ilçesi Ardıçlı Mahallesi’nde oturan emekçiler 15-20 yıl önce yaptıkları evlerinin tapularına, Esenyurt Belediyesi eliyle başkalarının ortak edilmesine karşı eyleme geçtiler. AKP’li Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ve rant planlarının protesto edildiği eylemler her geçen gün büyüyor.

9 Şubat günü Ardıçlı Mahallesi Amasyalılar Caddesi’nde toplanan emekçiler “Ellerinizi evlerimizden çekin, Evlerimizi yıktırmayacağız! / Esenyurt Ardıçlı Emekçileri” yazılı pankart açarak Amasyalılar Caddesi üzerinde yürüyüşe geçtiler.

Tapu hakları gasp edilen emekçilerin konuşmalar yaptığı eylemde, mücadele kararlılığı dile getirilerek tüm emekçiler eyleme çağrıldı.

Burada yapılan konuşmaların ardından hayli uzak bir mesafede bulunan Esenyurt Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kitle sloganlar, alkışlar, ıslıklar ve zılgıtlarla belediyeyi protesto etti.

Tapu hakları gasp edilmek istenen emekçilerin birlikte hareket etmesine yönelik devletin ırk mezhep düşmanlığı yaratma, parçalama çabalarına da yanıt veren emekçiler “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganını gür biçimde attılar.

Esenyurt Meydanı’nda okunan basın açıklamasında da sloganlar, alkışlar, ıslıklar susmadı. Basın açıklamasını Abdi İbrahim fabrikasında işten atılınca direnişe geçen Mehmet Ergün okudu. Açıklamada saldırının yalnızca bu mahallede değil kentsel dönüşüm adı altında ülkenin dört bir yanında hayata geçirilmeye çalışıldığı belirtildi. Ergün açıklamada işçilere işsizlik dayatanlarla, barınma hakkına saldıranların aynı sermayedarlar olduğuna değindi. Basın açıklamasının ardından hafta içinde mahallede bir araya gelerek süreci tartışmak üzere toplantı yapma ve Esenyurt Belediyesi’ne yürüyüş düzenleme kararı alındı.

Daha sonra yürüyüşün başladığı yer olan Amasyalılar Caddesi’ne doğru tekrar yürüyüşe devam edildi. Eyleme, aralarında BDSP ve DLB’nin de bulunduğu çeşitli siyasal güçler de katılım sağladı.

Bu satışın sorumlusu Esenyurt Belediyesi, AKP’li Başkan Necmi Kadıoğlu ve yandaşlarından hesap sormak için 12 Ocak günü sabahın erken saatlerinde mahallede toplanıldı.

Tüm mahalleli araçlarla anons yapılarak yürüyüşe, çocuklarının geleceğine sahip çıkmaya çağrıldı.

Yürüyüş boyunca sloganlar, alkışlar, ıslıklar ve mahalleliye yapılan çağrı konuşmaları hiç durmadı. İlk önce mahalle içinde yürünerek çağrılar yapıldı. Sonra yürüyüş güzergahı Esenyurt Meydanı’na çevrildi. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüşün ardından Esenyurt Belediyesi’nin önüne gelindi. Burada sorumluların gelip hesap vermesi istendi.

Batmazoğlu’nun yalanlarına tepki!

“Kadıoğlu gelecek hesap verecek!” sloganı hep bir ağızdan durmaksızın haykırıldı. İlk önce belediye bahçesinde kitlenin önüne Belediye güvenlikleri çıkarken çevik kuvvet görünmemeyi tercih etti. Ancak kitlenin kararlılığını gören polisler emekçiler belediyeye girmek isteyince giriş kapısına barikat ördüler.

“Yetkililer gelene kadar buradan gitmeyeceğiz!” denmesi üzerine Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu gelerek kitleyi sakinleştirmeye çalıştı. Ancak mahalleli “Sen değil bizlerden oy çalan Necmi Kadıoğlu Başkan buraya gelsin!” dedi. Yaklaşık 10 gündür Necmi Kadıoğlu’nun Umre’de olduğunu söyleyerek görüşmeden kaçan belediye, yine aynı yönteme başvurdu. Buna karşı emekçiler “bizden çaldıklarınla Umre’ye gidemezsin, hak çalarak ibadet edemezsin!” sözleriyle AKP’nin ikiyüzlü politikalarını teşhir etti.

Emin Batmazoğlu tepkiler karşısında köşeye sıkışırken ardı ardına şov yaparak, yalanlarla kitleyi kandırmaya çalıştı. Görüşmeyi kapının önünde değil belediyenin içinde yapmak istediklerini ifade ederek 20 kişilik bir heyetin içeriye girebileceğini söyledi.

Geçmiş yıllarda içeriye alınanlardan mücadeleye öncülük edenler salondan atılmaya çalışılmıştı. Bunun bilinmesinden kaynaklı aynı yalana kanılmayacağı, tek kişinin dahi içeri girmeyeceği, Kadıoğlu’nun gelip açıklama yapması gerektiği söylendi. Sık sık vaatlerde bulunan başkan yardımcısının konuşması esnasında “Söz değil tapu istiyoruz!” sloganları atıldı. 

Tüm bu konuşmalar esnasında polis de emekçilere tehdit savururken polisin “atarız sizi içeri” söylemi öfkeyi arttırdı ve polisle tartışmalar yaşandı. Emin Batmazoğlu belediyenin ve kendilerinin hedef seçilmemesi gerektiğini, bu durumdan sorumlu olanın kendileri değil 20 yıl önce satışı yapan emlakçılar olduğunu, kendilerinin her zaman mahallelinin yanında olacaklarını ifade ederek hedefi saptırmaya çalıştı.

Tekrar geleceğiz!

Elbette bu yalanlar kitleyi ikna etmedi ve bir mahalleli “yıllar önce ölmüş olan emlakçıyı mı bulup çözeceğiz bu işi” dedi. Emin Batmazoğlu Belediye Başkanı gelince mahalleliyle görüşme yapacağını söylerken verilen dilekçelerle uygulamanın durdurulduğu, kararın askıya aldığını söyledi. 

Daha sonrasında mahalleli “tekrar geleceğiz!” diyerek Esenyurt Meydanı’na doğru yürüyüşe geçerek meydanda basın açıklamasını okudu. Açıklama öncesinde Esenyurt Belediyesi, belediye başkanı ve ortalıkta görünmeyen muhtarlar yuhalandı. Açıklamayı mahalleden bir emekçi okudu.

Açıklamada yapılan bu uygulama teşhir edilirken sonuna kadar mücadele edileceği söylenerek kararlılık dile getirildi. Sonrasında söz alanlardan bir kişi, “Bu evi ancak bana mezar ederek alabilirsiniz, ölürüz de evlerimizden çıkmayız” dedi.

Yapılan konuşmalarda sık sık halkların kardeşliği vurgusu öne çıkarılarak belediyenin Kürt-Türk, Alevi-Sunni diyerek ayrıştırma çabalarının birlik olarak boşa düşürüleceği söylendi.

Açıklamanın ardından tekrar mahalleye dönüldü. Yürüyüşün sonunda dağılmadan toplantı yapıldı. Önümüzdeki süreçte neler yapılacağı üzerine konuşuldu, planlamalar yapıldı ve Belediye Başkan yardımcısının konuşmalarında ki ikiyüzlülük teşhir edildi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt