15 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/07

 Kızıl Bayrak'tan
“İmralı görüşmeleri” oyalaması devam ederken
Patlamanın sorumlusu AKP ve himaye ettiği çetelerdir!
“İleri Demokrasi” hak ve özgürlükleri
tehdit ediyor!
Hapishanelerde faşist devlet terörü tırmanıyor!
Boyalı basının yalan söyleme özgürlüğü!
Metal TİS’leri üzerine
DİSK 46. yılında geçmişini arıyor
“İşçi kardeşlerimizin yanındayız!”
Daiyang-SK Metal grevindeki işçilerle
grev üzerine konuştuk
“Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı” hazırlıkları
Taral Makina’da direniş de saldırı da sürüyor
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Teknopark işçileri
zaferi halaylarla kutladı

Kurultayın çağrısı:
Özgürlük, eşitlik, sosyalizm!

Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri-1
Tarihte kadın hareketleri / 2
Mısır’da emekçiler ekmek, onur ve
özgürlük için meydanlarda!
Şeriatçı Suudi Arabistan rejimi
Pentagon’un suç ortağı
Hegemonya krizi - “savaşları”... / 1 Volkan Yaraşır
Bahreyn’de sürekli eylem
Tunus’ta toplumsal sorunlardan güç alan kitle hareketi
Yerel işçi bültenleri
mücadele çağrısını yükseltiyor!
“Kampüs Lise”ler hayata geçiyor!
Osmanlı tarihini kutsayanlarkatliamlara sahip çıkıyorlar!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi eylemlerinden...

 

Sermayenin işçi sınıfına saldırıları, tarihi hakların gaspedilmesi, örgütsüzleştirilmesi ve çalışma koşullarının tamamen köleliğe dönüştürülmesi için sistematik olarak sürmektedir. Bu saldırlar karşısında birçok sektörden işçiler de güncel yaşanan saldırılar karşısında örgütlülüklerine ve haklarına sahip çıkamak için, eylemli tepkiler ortaya koyuyorlar.

İSKOOP’da iş bırakma

İstanbul Eczacılar Kooperatifi (İSKOOP) işçileri, geçtiğimiz aylarda Sosyal-İş’e üye olmuş ve yönetimin yetkiye itirazı ile eylemli süreci başlatmıştı. Sendikal haklarının kabul edilmesi ve toplu sözleşmenin yapılmasını talep eden işçiler, öncelikle yemek boykotu ve 27 Ocak günü Bakırköy Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdiler. Süreç içerisinde sendikadan istifa edilmesi için baskı yapan İSKOOP yöneticileri, 3 işçiyi de sendikadan istifa etmediği için işten çıkardı.

İSKOOP yönetiminin bu saldırılarına karşı işçiler, işlerini ve haklarını korumak için 11 Şubat’ta iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul’da iki yakada bulunan 7 dağıtım noktasında 3 saat süren eyleme katılımın yüzde 90 olduğu belirtiliyor. İşçiler, sendikanın tanınmasını ve toplu sözleşme yapılmasını talep ediyorlar.

Dev Sağlık-İş’ten İŞKUR’a suç duyurusu

Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi Taksim İlkyardım Hastanesi taşeron sağlık işçileri İŞKUR, taşeron firma ve hastane yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. 13 Şubat’ta adliye önünde açıklama yapan işçiler, haberleri olmadan başka bir firmaya aktarılmalarını protesto ettiler.

İstanbul Adliyesi önünde biraraya gelen işçiler “Taşeronda oyun bitmiyor!” ozaliti ve sendika önlükleriyle eylem yaptılar. İşçiler adına açıklama yapan işyeri temsilcilerinden Güllü Hanoğlu, taşeron firmanın ilk olarak kendilerini sağlık işçisi değil de, farklı sektörde göstererek sendika haklarını ellerinden almaya çalıştığını belirtti.

HEY Tekstil direnişi 1. yılında

HEY Tekstil işçileri direnişlerinin birinci yılını Makine Mühendisleri Odası Toplantı Salonu’nda 9 Şubat’ta yaptıkları etkinlikle karşıladılar.

HEY Tekstil işçilerinin birinci yıl toplantısında sınıf dayanışması vurgusu öne çıkarken, toplantıya eski Paşabahçe direnişçisi Türkan Albayrak, eski Teknopark direnişçisi Burçin Kuz, 50d kapsamında direnen İTÜ asistanları, eski Çapa Hastanesi taşeron sağlık direnişçileri katıldı. Ayrıca devrimci güçlerden Devrimci İşçi Hareketi ve BDSP de toplantıda yer alarak işçileri yalnız bırakmadı. Hemen hemen tüm katılımcıların söz aldığı toplantı yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.

BES 27 Şubat’ta grevde!

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası İstanbul 3 Nolu Şube üyeleri 13 Şubat’ta Pendik Vergi Daireleri kompleksi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada özellikle 666 sayılı KHK ile çalışanlar arasındaki eşitsizliğin daha da derinleştirildiği ifade edildi. İkramiye, Döner Sermaye Ödemesi, Vekâlet Ücreti, Fazla Mesai gibi ödemelerin bu kararname ile kaldırıldığı belirtildi. BES üyeleri düşük ücret, esnek çalışma koşulları ve işyerlerindeki rotasyon uygulamasına karşı 27 Şubat’ta grev gerçekleştirecek.

East Balt’ta işçi kıyımı

Gebze-Çayırova’da bulunan ve McDonalds’a ekmek tedariki yapan East Balt Gıda A.Ş. işçileri Tek Gıda İş Sendikası’nda örgütlenme çalışmalarına başladı. Çalışanların çoğunluğunun üye olmasının ardından sendika yetki almak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yasal başvuruda bulundu. Ancak sendikal örgütlenmeyi öğrenen East Balt patronu, işten atma saldırısını devreye sokarak 8 işçiyi gerekçesiz olarak işten çıkardı. Tek Gıda-İş’te yaşanan saldırıya dair yaptığı açıklamada sendikalaşma hakkını savunacaklarını ilan etti.

Taşeron işçilerin maaş tepkisi

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’ndeki Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (Erdemir) taşeron firmada çalışan yaklaşık 40 işçi, 70 gündür ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş çıkışı fabrika önünde basın açıklaması yaparak, duruma tepki gösterdi.

Liman işçileri sendikaya tepkili

Türk-İş’e bağlı Liman-İş Sendikası’nın Hak-İş’e geçme planları yapması ve bunun için de olağanüstü kurultaya gitmesi, liman işçilerinin tepkisine konu oluyor. “Liman İşçileri” imzasıyla açıklama yapan bir grup işçi de sendikal bürokrasiye tepkilerini dile getirdiler.

ÇAYKUR’da greve doğru

Tek Gıda İş Sendikası, bir süredir ÇAYKUR’un ve Öz Gıda İş’in oyunları nedeniyle yetki sorunu yaşıyordu. 4 yıllık bir hukuksal mücadele yürüten sendika sonunda Yargıtay’dan gerekli onayı aldı ve ÇAYKUR ile TİS masasına oturdu.

Ancak 3 kez Toplu İş Sözleşmesi için masaya oturan sendika ve ÇAYKUR arasında anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine bakanlık arabulucu atadı ve arabulucu başkanlığında görüşmeler yinelendi. Ancak bu görüşmelerden de sonuç alınamadı. Mart ayı başında durumun netleşeceği söylendi.

Gıda-İş’ten örgütlenme kampanyası

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası (Gıda-İş), yeni başlattığı örgütlenme kampanyası ile ilgili olarak 8 Şubat’ta Esenyurt Meydanı’nda bir eylem gerçekleştirdi.

Eylem başlamadan önce Gıda-İş üyesi işçiler sendikalaşmaya ve örgütlenmeye çağrı yapan “Sendikalı ol, güçlü ol” şiarlı bildirileri fabrikalara giden işçilere dağıttılar. Eyleme birçok sendika ve şube yöneticilerinin yanısıra, Nakliyat-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan direnişçi Yurtiçi Kargo işçileri de katıldı.

Yapılan açıklamada yeni çıkan sendika yasası ile örgütsüzlüğün dayatılmaya çalışıldığı ve bu örgütlenme çalışması ile bu saldırıya karşı mücadele edileceği belirtildi.

BEDAŞ’ta hukuki kazanım

Enerji-Sen, BEDAŞ’ın Avcılar, Bakırköy, Bayrampaşa, Beyazıt, Beyoğlu, Çağlayan, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kumburgaz ve Sarıyer İşletme Müdürlüklerine bağlı çalışan taşeron işçilerin durumlarıyla ilgili “muvazza tespiti” talebiyle Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvurmuş ve başvuru sonucu 6 Haziran 2011 günü Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu muvazaa (hileli çalıştırma) raporunu açıklamıştı. Raporda taşeron çalıştırmanın geçersiz olduğu taşeron şirketler aracılığıyla çalışan işçilerin BEDAŞ’ın asıl işçileri olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyordu. Ancak BEDAŞ ve taşeronlar rapora itiraz ettiler.

Enerji Sen yaptığı açıklamayla, kararın hayata geçmesi için de, işçilerin örgütlü mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini belirtti.

PTT Kargo işçisinden eylem

Kağıthane Gürsel Mahallesi’ndeki PTT Kargo şubesi önünde toplanan işçiler, sloganlar eşliğinde başlattıkları eylemde çalışma koşullarını anlatan bir açıklama yaptılar.

İşçiler adına açıklama yapan Mehmet Ayrak, PTT’nin, kargo dağıtım işini 29 aylığına başka bir taşeron firmaya verdiğini belirtti. Ayrak, muhatap olabilecekleri herhangi bir yetkilinin bulunmadığını söyledi.