26 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/30

 Kızıl Bayrak'tan
AKP’nin kanlı politikaları ve tasfiyeci çözüm süreci
Dış politikada iflasın bedeli halklara ödetiliyor!
Faşist devlet terörüne direnmek meşrudur!
Devrim için örgütlenmeyen
geleceği kazanamaz!
“Sokakta, kavgada ve mücadelede olacağız!” - Av. Zeycan Balcı Şimşek
“Baskıya karşı direnmek haktır!”
Gezi tutsaklarıyla dayanışma eylemleri
Gençlikten korkuyorlar!
İşçi grevleri dalgası büyüyor...
Kazanımın yolu sokakta, mücadelede!
İşçi eylem ve direnişleri
İSDEMİR’de grev sürüyor!
Metalde grev dalgası
Gezi Direnişi’nin deneyimleri ışığında
emekçi kadın çalışmamızı güçlendirelim!
Çözüm sandıkta değil devrimde! - M. Yılmaz
Gezi Parkı Direnişi’nden ayaklanmaya... - 3 - Volkan Yaraşır

Akkapı: Gezi Direnişi’nin
öne çıkardığı bir mevzii...

Forumlarda mücadele kararlılığı
Mücadele birleştiriyor!
Suriye’de yıkıcı savaş ve emperyalist tehditler
Ekim Gençliği Yaz Kampı’ndan...
Devrimin gençleri...
Gezi tutsağı öğrencilerden mektup...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metalde grev dalgası

 

Metal sektöründe alınan grev kararlarına yeni fabrikaların da eklenmesiyle greve çıkan işçi sayısı her geçen gün artıyor.

Jumbo grevi sürüyor

27 Haziran sabahı “Bu işyerinde grev vardır!” pankartını fabrikaya asarak greve başlayan 108 işçinin grevi birinci ayına yaklaşıyor.

Şimdiye kadar Jumbo patronuyla herhangi bir anlaşma sağlanamadığını ve grevin devam ettiğini belirten Çelik-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube üyesi Jumbo işçileri, kölelik dayatmaları geri çekilinceye ve gasp edilen hakları verilinceye kadar grevi sürdürmekte kararlılar.

Grev gözcüsü önlüklerini giyerek 12’şer saatlik dilimler halinde grev nöbeti tutan işçileri, 23 Temmuz sabahı erken saatlerde BDSP’liler ziyaret etti. Fabrikanın imalat bölümünün girişindeki alanda grev gözcüsü işçilerle bir araya gelen BDSP’liler, grev süreci, sendikal hareketin durumu ve patronların kölelik dayatmaları üzerine sohbetler gerçekleştirdiler.

Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısının da işçilere ulaştırıldığı ziyaret sırasında sınıf dayanışmasını yükseltme ve grevin sesinin tüm havzaya duyurulmasının önemi üzerinde duruldu.

MMK Metalurji’de grev başladı

Hatay’da kurulu İSDEMİR’de 5 bin işçinin greve çıkmasının ardından, 1600 işçinin çalıştığı MMK Metalurji’de de 19 Temmuz’da grev başladı. Böylelikle şu an Hatay’da yaklaşık 6500 işçi greve çıkmış oldu..

Rus sermayeli fabrikada, greve ilk gün 1100 işçi katıldı. Geri kalan 500 işçiden 200’ü de ikinci hafta greve çıkacak. Greve çıkan işçiler aynı fabrikanın Rusya’da çalışanlarına 1000-2000 bin dolar ücret verildiğini, ancak kendilerine 950 TL ödendiğini ifade ettiler. İşçiler fabrikada çalışan yöneticilerin 12 bin lira maaş aldığını, zam olarak ise işçiye yüzde 8 verilirken yöneticilere yüzde 30 verildiğini belirttiler.

Ortalama ücretin 1100 lira olduğu fabrikada sendika toplu sözleşmede yüzde 35-40 maaş artışı isterken, patron ise yüzde 20 veriyor. Anlaşma sağlanamayan bir başka nokta ise sendikanın yıllık 120 gün ikramiye istemesi. Patron bu talebi de kabul etmiyor.

Erdemir’de grev tarihi belli oldu!

Türk Metal ile ERDEMİR arasında devam eden, 4 bin 800 işçiyi kapsayan TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve gitme kararı alındı. Türk Metal Sendikası, işverene tanıdığı 60 günlük sürenin bitimine az bir süre kala grev kararını uygulamak için adım attı. 2 Ağustos’taki grev kararı ERDEMİR’deki tüm birimlerin panolarına asılarak işçilere duyuruldu.

 

 

 

 

AKP medyada sendikalaşırsa

 

Anadolu Ajansı’nı sendikasızlaştırma girişimi olarak doğan Medya-İş, işlevine uygun faaliyetlerine 24 Temmuz’daki TGS eylemiyle devam etti.

Bizzat AKP hükümeti güdümünde kurularak Anadolu Ajansı’nda Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve üyelerinin tasfiyesine hizmet eden Medya-İş, basın emekçilerinin ‘bayramı’ nedeniyle eylemdeydi. Fakat Medya-İş basın çalışanlarının haklarını savunmak, uğradıkları polis şiddetine dikkat çekmek için değil TGS’ye yönelik karalama kampanyası için sokaktaydı.

Medya-İş, Anadolu Ajansı’ndaki 600 civarındaki çalışanın TİS süreciyle ilgili süren davaları bahane ederek 24 Temmuz günü Ankara’da eylem gerçekleştirdi.

Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser, bir grup eylemciyle birlikte TGS Ankara Şubesi’ne yürüdü. Her fırsatta TGS’ye yönelik karalama çabasına giren, basın özgürlüğünü savunan TGS’yi AA’daki süreç üzerinden eleştiren Medya-İş, böylece neye ve kime hizmet ettiğini de göstermiş bulunuyor. Basın özgürlüğünü savunmanın yetki tespiti süreciyle bir alakası olmamasına karşın, Medya-İş Genel Başkanı her vesileyle bu söylemi öne çıkarıyor.

Bugün basın özgürlüğünden söz eden Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Anadolu Ajansı iş yerlerinde yaklaşık 600 çalışanın toplu iş sözleşmesi hakkını gasp etmektedir” söylemini nakarat haline getiren Eser, eylemde de aynı açıklamayı tekrarladı. Böylece AKP tipi medya çalışanları “sendika”sının basın özgürlüğü algısı da ortaya çıkıyor.

Eser, “siyaset dışı sendikacılık” anlayışlarının bir ürünü olarak açıklamaya şöyle devam etti: “Hiçbir haklı gerekçesi olamayan sadece intikam dürtüsü ve ideolojik reflekslerle hareket eden TGS’yi şiddetle kınıyoruz.”

Eser, Gezi Direnişi haberlerine yönelik sansür sorularına verdiği yanıtla sahibinin “ileri demokrasi” tanımını tekrarladı. Eser’e göre bir basın mensubuna “şu haberi neden yapmadın” demek baskı oluyor. Görevi gerçeği yansıtmak olanın direnişi haberleştirmemesine yönelik eleştiriler böylece baskı olarak adlandırılıyor.

Medya-İş yaptığı bu eylemle, sermayedarların ve özelde AKP iktidarının taşeronu Hak-İş’in işçi sınıfını bölen, işçileri karşı karşıya getiren geleneğinin basın alanındaki temsilcisi olacağını göstermiştir. Daha önce de Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası ve üyelerine, yine Öz Taşıma-İş gibi bir gecede türettiği korsan sendika ile Türk-İş’e bağlı TÜMTİS ve üyelerine yönelik olarak aynı girişimleri oldu.

 

 

 

Gebze’de MİB faaliyeti...

Gebze Akse Sapağı’nda servis güzergahı boyunca Metal İşçileri Bülteni’nin dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtımla birçok metal fabrikasından işçiye bülten ulaştırıldı. Dağıtım sırasında Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalardan işçilerin daha önceki dağıtımlarla karşılaştırıldığında tutum alarak bülteni geri çevirdikleri gözlemlendi.

Ayrıca, Arobus fabrikasında içerde yaşanan süreçle ilgili bir bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Baskı ve tehditlerle Türk Metal Sendikası’na üye yapılan işçilere mücadelenin son bulmadığı çağrısı yapıldı.

Metal İşçileri Birliği, patron-Türk Metal ortaklığını teşhir eden bildiri ve bülten dağıtımı ile işçilere birlik olma çağrısı gerçekleştirdi. Dağıtım sırasında işçilerle sohbetler edildi.

Kızıl Bayrak / Gebze


Sincan’da devrimci sınıf faaliyeti...

Sincan İşçilerin Birliği Derneği Girişimi, dernek özel sayısı olarak hazırladıkları bültenle işçileri derneğin kuruluş sürecine katmaya çağırıyor ve derneği duyurmaya devam ediyorlar.

Dernek girişimi çalışanı işçilerin “Neden derneğe ihtiyaç duyuyoruz ve nasıl bir dernek olmalı?” gündemiyle hazırlamış oldukları bülten sabah işçi servis noktalarında, fabrikalarda, işyerlerinde ve işçilerin evleri ziyaret edilerek dağıtılıyor.

Dernek girişimi çalışanları her hafta düzenli toplanarak dernek çalışmalarının gidişatı, dağıtımlardan alınan tepkiler, eksik bırakılan yanların nasıl tamamlanacağına dair tartışmalarını sürdürüyor.

Kızıl Bayrak / Ankara

 
§