04 Ekim 2013
Sayı: KB 2013/39

Gerçek çözüm ve kalıcı barış için devrimci mücadele!
‘Demokratikleşme paketi’ ucuz bir manevradır
Türk sermaye devleti Rojava’da katlediyor!
Gururu olmayanlar sözlerle oynuyor
Hasan Ferit’le horona duranlara... - T. Kor
Gülsuyu çetesi katletti, polis aklıyor!
Emekçilerden savaş tezkeresine hayır!
Kapsamlı yıkım saldırıları kapıda!
“Haklarımızı sokakta kazanacağız!”
Bursa Emek Forumu’nda direniş ruhu
Feniş işçileri kazanacak!
Feniş işçileri için kampanya
MİB MYK Ekim Ayı Toplantısı…
Başörtüsü, dinsel gericilik ve sosyalist tutum - Alper Suat
Devrimci, kitlesel ve coşkulu bir merkezi gece için ileri!
Suriye’yle ilgili BM kararı onaylandı

“İsrail olmasaydı biz icat ederdik…”

Tunus’ta dinci Nahda yönetimi yolun sonuna geldi
44 yıl önce Dev-Genç’i yaratan koşullar…
Sol içi yasakçı zihniyet ve şiddet hiçbir koşulda kabul edilemez!
Üniversitelerden haberler...
Gericilik kıskacında kadın!
Kanla yazılan tarih silinmez!
“Ulucanlar’dan Gezi’ye direniş sürüyor!”
Bahçelievler Katliamı 35. yılında...
“Çocuklarımız neden yargılanıyor?”
Komutan Che kavgamızda yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerden haberler...

 

Gençlik üniversitelerde mücadeleyi yükseltmeye devam ediyor. Mersin, Ankara, İzmir ve İstanbul’da çeşitli yaptığı eylemlerle sözünü söylüyor.

Mersin’den Van’a dayanışma

Mersin Üniversitesi öğrencileri Van’da açlık grevi yapan depremzedelerle dayanışma amacıyla 26 Eylül günü bir eylem düzenledi.

Fen-Edebiyat Fakültesi’nden yemekhane önüne kadar alkış ve sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından Mersin Üniversitesi Forumu adına basın açıklaması yapıldı.

Medyanın direniş sürecinde takındığı suskunluk ve penguencilik tavrını Van depremzedeleri için de takındığına vurgu yapıldı.

ODTÜ yaşamı inşa ediyor

AKP ve Melih Gökçek’in ODTÜ’den yol geçirme ısrarına karşı, forumlarda alınan karar sonucu ODTÜ’lüler 30 Eylül günü yürüyüş ve çadır kurma eylemi gerçekleştirdi.

Eylem öncesinde standlar açılarak ve okula afişler asılarak öğrenciler eyleme çağrıldı.

“Rantın yoluna karşı, yaşamı inşa ediyoruz!” şiarı ile örgütlenen eylem öncesinde yemekhane ve yurtlarda ajitasyon ve sloganlarla öğrenciler eyleme katılmaya, ODTÜ’ye sahip çıkmaya çağrıldı. Yurtlarda yapılan yürüyüşün ardından 5. Yurt önüne gelinerek burada çadır kuruldu ve forum gerçekleştirdi.

Forumdan, A4’teki ormana ODTÜ’ye destek eyleminde yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın isminin verilmesi ve basın açıklaması yapılarak burada 2. çadırın kurulması kararı çıktı. Ayrıca bölümler belirlenerek bu bölümlerde daha yaygın çalışma yapma kararı alındı. İnterneti yaygın bir şekilde kullanmak için bir ekip oluşturuldu. Son olarak ise çadırlarda kalacak nöbetçiler belirlenerek forum sonlandırıldı.

100. Yıl Mahallesi’nden emekçiler de ODTÜ’ye destek için foruma katıldılar.

2 Ekim günü ise Hazırlık önünde biraraya gelen öğrenciler “Gökçek elini ODTÜ’den çek!” ve “Ahmet Atakan ölümsüzdür!” ozalitleri açarak A4 Kapısı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Kapı önünde yol yapımını gören bir yere çadır kurulurken, A4’te bulunan ormana da Ahmet Atakan Ormanı ismi verildi.

Basın açıklaması 30 dakikalık oturma eyleminin ardından çekilen halaylarla sona erdi.

EÜ’de LeGeBİT’ten yürüyüş

LeGeBİT, katledilen ve kendi aileleri tarafından öldürülen eşcinsellere dikkat çekmek için 2 Ekim günü Ege Üniversitesi’nde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Devrimci, ilerici ve demokrat öğrencilerin de destek verdiği yürüyüş Edebiyat Fakültesi’nden başlayarak yemekhanenin önünde yapılan açıklama ile son buldu.

Eyleme İzmir Müzisyenler Derneği müziği ile destek verdi.

EÜ’de ilk forum

“Sen neredeysen özgürlük orada” çağrısıyla toplanan ve aralarında Ekim Gençliği okurlarının da bulunduğu öğrenciler, Edebiyat Fakültesi önünde forum yaptı.

Forum, Edebiyat Fakültesi önünde İzmir Müzisyenler Derneği’nin dinletisi ile başladı. Ardından, Hazırlık Fakültesi ve Ege Öğrenci Çarşısı’nı dolanan bir yürüyüş yapıldı.

Tekrar Edebiyat Fakültesi önüne gelinmesinin ardından başlayan forumda ilk olarak açılış konuşması yapıldı. Mersin Üniversitesi’nden gelen bir öğrenci de oradaki forum deneyimini paylaştı. Forumların misyonu ve Gezi üzerine tartışmalar yapıldı. Eğitim-Sen’in yapmış olduğu forum ile birleşme tartışmları yapıldı ancak birleşme kararı çıkmadı.

İÜ’de üçüncü forum

1 Ekim günü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bahçesi ve Beyazıt Kampüsü Hukuk Fakültesi’nde iki ayrı forum gerçekleştirildi. Önceki forumda ele alınan ve karara bağlanamayan konular tekrar konuşuldu. Forumda özellikle üniversite içinde düzenlenmesi düşünülen halkların kardeşliği şenliği konuşuldu.

Ayrıca, Gülsuyu’nda çeteler tarafından katledilen Hasan Gedik Ferit de sloganlarla anıldı.

Forumda geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan tablonun bir benzeri meydana geldi. Katılımın gittikçe düştüğü forumda yine birçok öneri olmasına ramen bunları hayata geçirilecek iradi çabanın ortaya konulmaması forumun öğrencilerin gözündeki ciddiyetinin sorgulanmasına, böylece foruma katılımın düşmesine neden oldu. Forumda hiçbir somut karar alınamadı.

Ekim Gençliği / Mersin-Ankara-İzmir-İstanbul

 

 

 

 

DLB faaliyetlerinden...

 

Devrimci Liseliler Birliği, gericiliğe, faşizme ve emperyalizme karşı direniş çağrısı yükseltiyor.

Ankara

28 Eylül günü, Yüksel Caddesi’nde DLB’nin “Gericiliğe, faşizme ve emperyalizme karşı direnişe, özgürleşmeye!” başlıklı bildirisinin de kullanıldığı stand açıldı. Standda liseliler ile yapılan sohbetlerde birliğin ve örgütlülüğün önemine vurgu yapılırken, aynı zamanda DLB’de örgütlenme çağrısı da yükseltildi. Gezi Direnişi ve daha büyük kazanımlar elde etmek için neler yapılması gerektiği üzerine sohbetler edildi.

Gezi Direnişi’ne katılan birçok gencin örgütlülüğe açık olduğu gözlemlendi. Standda birçok liseliyle tanışılırken bu liselilerin bir kısmıyla daha ayrıntılı tartışmalar yürütme imkanı yakalandı.

DLB, her hafta cumartesi günleri Yüksel Caddesi’nde stand açmaya devam edecek.

İstanbul

30 Eylül günü, Samandıra ve Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerinin yoğun olarak kullandığı Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde yapılan bildiri dağıtımında öğrencilerle sohbet edildi. Sohbetlerde yoğunluklu olarak düz liselerin kapatılması sonucu meslek ve imam hatip liselerine zorunlu kayıt yaptırma, devamsızlık hakkının 10 güne indirilmesi, eğitim alanındaki güncel gelişmeler ve Haziran Direnişi üzerine konuşuldu.

Liselilerle ayrıca anket yapıldı. DLB’nin düzenleyeceği etkinliklere katılmak ve liselerde karşılaşılan sorunlara karşı birlikte eylem, etkinlik vb. faaliyetler örmek için iletişim ağı oluşturuldu.

Liselilerin Sesi / Ankara-İstanbul

 

 

 

 

Gericiliğe karşı eylem

 

Yenidoğan Çok Programlı Lisesi okul müdürü Makbule Çiçek’in görevden alınması liselilerin yaptığı eylemle protesto edildi. Liseliler, yaptıkları eylemle müdürlerinin yanında olduklarını ifade ederken AKP’nin gerici-baskıcı uygulamalarına geçit vermeyeceklerini belirttiler.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bulunduğu Sarıgazi Kaymakamlık Binası önünde basın açıklaması yapan liseliler, topladıkları 600’ün üzerindeki imza dilekçelerini de Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ulaştırdılar.

Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nden yürüyüşle gelen liselilerin eylemine Devrimci Liseliler Birliği de destek verdi.

Liselilerin Sesi / Sarıgazi

 
§