11 Ekim 2013
Sayı: KB 2013/40

AKP paketlerinden kölelik dayatmaları ve polis devleti uygulamaları çıktı
AKP’nin ‘demokrasi paketi’...
Haziranları Ekimler’e taşımak için...
Ekim Devrimi’nin 96., Yeni Ekimler’in Partisi’nin 15. yılında...
İşçi ve emekçi iktidarı için saflara!
Ferit’in katili çürümüş düzendir!
Kadın istihdam paketi, esnek çalışma paketinin parçasıdır!
10. Çalışma Meclisi toplantısı gerçekleşti…
Sendikal harekette neden ve nasıl tasfiye?
Feniş’te mücadele kararlılıkla sürüyor!
“Hakkımızı alana kadar...”
Penti’de direniş bitti!
“Eylemlerimiz devam edecek!”
Ortak olan soruna temelden farklı yaklaşımlar
“Altın Şafak” ve Alman burjuvazisinin ikiyüzlülüğü...
AKP’nin ikiyüzlü mülteci politikası

Gençlik direnişe, 6 Kasım’da alanlara!

Gençlik hakları için direnişte...
Çocuklar şehre geri döndü...
Gezi tutsaklarından BİR-KAR’a...
Burcu Koçlu için eylem!
Zindanda baskılar sürüyor…
BİR-KAR’dan Gezi tutsağına…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Feniş’te mücadele kararlılıkla sürüyor!

 

2 Ekim günü Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç ile işçi temsilcilerinin patron ve avukatı ile yapılan hakların ödenmesi görüşmesinden sonuç çıkmadı. Feniş patronu işçilerin değil kendi sorunlarını çözme niyetinde olduğunu gösterdi.

Feniş direnişçilerinden fabrikada etkinlik

Feniş direnişçileri 6 Ekim günü aileleriyle birlikte fabrikada etkinlik düzenledi.

Etkinlik fabrikanın içerisinde saat 13.00’te başladı. Etkinliğin başlama saatinin öncesinde ortak bir şekilde alanın düzenlemesi yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç gerçekleştirdi. Koç, ailelerle direnişin güçlendirilmesi gerektiğini, şu ana kadar yapılan eylemleri daha da büyüteceklerini söyledi.

Konuşmanın ardından Gebze Şube Sekreteri ve aynı zamanda Feniş direnişçisi de olan Fırat Güneş bağlamasıyla sahne aldı. Güneş, Türkçe ve Kürtçe ezgiler seslendirdi. Türküler hep bir ağızdan söylenip halaylara duruldu.

Bir yandan ezgiler devam ederken, işçilerin ve eşlerinin evden getirdikleri yiyecek ve içeceklerle oluşturulan ortak sofradan yemek dağıtımı yapılmaya başlandı.

Direnişçi bir işçinin oğlu ve arkadaşları tulum ve akordeon eşliğinde türküler seslendirdiler. Ezgilerin coşkusuyla horona duruldu.

Daha sonra Pendik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Müzik Grubu sahne aldı. İşçi marşları ve halaylarla kitleyi coşturan grup son olarak Çav Bella ile direnişi selamlayarak sahneden ayrıldı.

Etkinliğin sonuna doğru bütün Feniş işçileri sahneye çıkarak kendi yazdıkları “Vermezsen tazminatı savaş ilan ederiz” sözleri ile biten Feniş marşını söylediler. Son olarak da Feniş’te işten atılan memurlardan bir kadın emekçi türkü söyledi.

Dayanışmaya gelenler direnişi selamladılar

Etkinlikte söz alan BDSP temsilcisi direnişin başından bu yana sürdürdükleri dayanışmaya devam edeceklerini, bugün bu etkinliğe katılan ailelerin katılımının sürekliliğiyle mücadelenin büyütülmesi gerektiğini dile getirdi. Konuşmada bugün bu hırsızlığı yapan Aloğlu’nun her alanda yakasına yapışmak gerektiğini, Aloğlu’nun hırsızlığına göz yuman diğer patronlardan, örgütlülüklerinden, sermaye devletinden de hesap sormak gerektiği vurgulandı. Etkinliğin coşkusu ile kini bileyerek mücadeleyi büyütmeye devam etme çağrısında bulunuldu.

Ayrıca direnişi ziyarete gelen DİP, PSAKD Gençlik Komisyonu ve İMD söz alarak direnişi selamladılar.

BDSP’den direnişe ziyaret

FENİŞ direnişini selamlamak ve sınıf dayanışmasını güçlendirmek için İstanbul BDSP etkinlik alanına bir ziyaret gerçekleştirdi. “Zafer direnen Feniş işçilerinin olacak!” ozaliti ve “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla fabrikaya giren sınıf devrimcileri işçiler tarafından coşku ile karşılandılar. Etkinlikte Kızıl Bayrak gazetesinin son sayısı ve “Sömürüye karşı Direnişin Sesi” bülteninin 5. sayısı direnişçi işçilere ulaştırıldı.

Feniş direnişinde 32. gün

Mecidiyeköy’deki holding önünde haftaiçi her gün dönüşümlü olarak bekleyen Feniş işçileri, mesai saatlerinde gerçekleştirdikleri oturma eylemi sırasında kitleye yaşadıklarını anlatıyorlar.

9 Ekim’de fabrikaya gelen sendika avukatı ile patronla yapılacak protokol üzerine konuşuldu. Patronla haciz işlemleri açısından protokolde kısmi bir anlaşma noktasına gelindiği, ödeme planıyla ilgili görüşmelerin protokolden sonra belirleneceği ifade edildi.

Bir THY direnişçisi, direnişi duyması üzerine Feniş işçilerini ziyarete geldi. THY direnişinin süreci üzerine sohbet edildi ve Feniş direnişinde bugüne kadar yaşananlar anlatıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Ankara’da işçi okulu

 

Ankara’da bir dizi başlık üzerinden planlanan ve dört başlık üzerinden tamamlanan iki günün ardından, 6 Ekim Pazar günü İşçi Okulu’nun 3. günü “Savaş, anti emperyalizm ve işçi sınıfı, Kürt sorunu ve işçi sınıfı” başlıklarının işlendiği oturumlarla gerçekleştirildi.

Tüm Bel Sen 1 ve 2 No’lu şube binasında “Savaş, anti emperyalizm ve işçi sınıfı” sunumuyla başlayan okul çalışmalarında konu bir çok yönüyle ele alındı.

Savaşların ortaya çıkış süreci tarihsel bir bakış açısı ve deneyimlerle birlikte aktarılarak, savaşları ortaya çıkartan zemin açıklandı. Emperyalist kapitalist sistemle bağı içerisinde irdelenen savaş gerçeği üzerinde duruldu.

İçerisinden geçtiğimiz dönemin “savaşlar, bunalımlar ve devrimler” dönemi olduğu vurgulanarak, yakın zamanda yaşanılan bir dizi gelişme, ayaklanma ve hali hazırda süren savaşlar gerçeği, bütünlüğü içerisinde aktarıldı. Dönemin ortaya çıkarttığı gelişmeler ışığında işçi sınıfının durumu ve geliştirmesi gereken refleksler üzerinde durularak, işçi sınıfının tarihsel devrimci misyonu gereği atması gereken adımlara ve bu adımların yakıcılığına vurgu yapıldı.

Ardından ikinci başlık olan “Kürt sorunu ve işçi sınıfı” başlığına geçildi. Bu başlık kapsamında ulusal sorunun tanımı ve kapsamı aktarılarak, farklı tarihsel dönemlerde farklı içerik ve biçim üzerinden algılanabilmesi gereken bir tartışma olduğu söylendi. Emperyalizm aşamasında ulusal sorunun durduğu yer ve kapsamı dönemle bağı içerisinde anlamlandırılabileceği vurgulandı. Ardından Kürt sorunu dönemin özgünlükleri üzerinden anlatıldı.

Kürt sorununda gerçek ve kalıcı çözümün zeminleri, Türkiye işçi sınıfının bu temel üzerinden görev ve sorumluluklarının altı çizildi. Kürt hareketinin yaklaşımları, kuyrukçu solun aldığı tutumlarla birlikte, tartışmalarda konu farklı yönleriyle açılarak derinleştirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Manisa’da işçi toplantısı...

 

Manisa İşçi Kültür Sanat Derneği Girişimi farklı işkollarından işçilerin, emekçilerin ve gençlerin katılımıyla 7 Ekim’de toplantı gerçekleştirdi.

İki oturum halinde gerçekleşen toplantıda işçi sınıfının mücadele tarihi ve sınıflar mücadelesine girişle başlandı. Yapılan sunumun ardından “Manisalı işçiler için dernek nedir?, Nasıl güçlendirmeliyiz? Nasıl sınıfın geniş bölüklerine mal ederiz?” soruları üzerinden yoğun tartışmalar gerçekleştirildi.

Canlı tartışmalarla geçen toplantı sonucunda işçi derneğinin kurulma sürecine dair önemli fikir ve kararlar ortaya çıktı. Geniş katılımlı bu toplantıların her ay düzenli bir şekilde yapılması gerektiği kararından sonra toplantı sona erdi.

Kızıl Bayrak / Manisa

 
§