4 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/01

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt sorununda AKP’nin yeni “entegre” oyunu sahnede
Batı Kürdistan halkı
kazanımlarını çoğaltıyor!
Erdoğan’dan Suriye’ye yönelik saldırgan açıklamalar
2012: Dünya çapında sınıfsal öfkenin sokağa taştığı yıl
OECD raporunda öngörülen azgın sömürü!
Asgari ücrete komik zam
Şişecam işçileri ile sınıf dayanışmasını yükseltelim!
Yeni yılı direnişle karşıladılar!
Abdi İbrahim işçileriyle direniş üzerine
TOFAŞ’ta işçi kıyımı:
Bin işçi çıkarıldı!
MİB MYK Ocak ayı toplantısı…
Değerlendirme ve sonuçlar
2012’de de emperyalist güçlerle
suç ortaklarının hedefindeydi!
ODTÜ direnişinin gösterdikleri üzerine
2012’de gençlik
hareketinden yansıyanlar
Her yer ODTÜ,­ her yer direniş!
Avukat Zeycan Balcı Şimşek ile kurultay üzerine
Kapitalizm şiddettir,
şiddete karşı mücadeleye!
İstanbul’un iki yakasında kurultay çağrısı
Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıkları seminerlerle sürüyor
Suriye’deki Filistinlilerin trajedisi ve geri dönüş hakkının merkezliği
Remzi Barud
Roboski katliamının birinci yıldönümünde
2012’de doğal ve kentsel çevre talanı hız kazandı
Cumartesi Anneleri kayıplarını istiyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yeni yılı direnişle karşıladılar

 

Sermaye, daha fazla sömürü ve sefalet dayatarak bir yılı daha bitirirken, işçiler yeni yılı direnişlerinin başında karşılayarak mücadeleyi büyütme sözü verdiler. Fabrikayı işgal ederek direnişe geçen Şişecam Topkapı işçileri, hakları için direnen Hey Tekstil işçileri yeni yıla direniş ateşinin başında girdiler. Yeni yıla direnişle giren işçiler, başlattıkları mücadelede kararlılıklarını sürdürdüklerini bir kez daha gösterdiler.

HEY Tekstil işçileri

2012’nin son gecesinde fabrikanın önünde direniş ateşi yakan HEY Tekstil işçileri türkü ve halaylarla yeni yıla girdiler. Etkinliğe 325 gündür direnişte olan HEY Tekstil işçilerinin çağrısı üzerine, ÇHD ve BDSP’nin de aralarında bulunduğu kurumlar katılarak destek verdi. Direnişin taleplerini içeren pankartların yer aldığı direniş alanında hep birlikte söylenen türküler ve çekilen halaylarla direniş kararlılığı bir kez daha ortaya kondu. Etkinliğin devamında atılan havai fişeklerle yeni yıl karşılandı.

Abdi İbrahim işçileri

Keyfi işten atma saldırısına karşı direniş başlatan Abdi İbrahim İlaç fabrikası işçileri 2012’nin son gününü de fabrika önünde geçirdi. İçeride çalışan arkadaşlarının yeni yılını kutlayan işçiler, işten atmaların olmadığı bir yıl dilediler.

Yeni yıla direnişte giren işçiler, öğle saatlerinde bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler. Günün ilerleyen saatlerinde TKP üyeleri, Pınar Aydınlar ve tiyatro sanatçısı Metin Coşkun da direnişi ziyaret etti. Ziyarete gelenleri direnişçi işçiler sloganlarla karşıladı. Ziyaretçiler direnen işçilerle dayanışmayı büyüteceklerine dair konuşmalar yaptıktan sonra direniş alanından ayrıldılar.

Topkapı Şişecam işçileri

Kristal-İş Sendikası üyesi Şişecam işçileri, aileleri, desteğe gelen sendikacı ve ilerici güçlerle yılbaşında Topkapı Şişecam fabrikasındaydılar.

Akşam 18.00’de başlayan etkinlikte ilk olarak fabrika girişinden orta avluya yüründü. Yapılan konuşmaların ardından halaylar ve sinevizyonla etkinlik devam etti. Ardından Bursa Yenişehir fabrikasından işçilerin destek için geldiği belirtildi. İşçiler gelenleri karşılamak için fabrika dış kapısında uzun bir koridor kurdu.

Saat gece yarısına yaklaşırken avluda geniş bir çember kurularak yeni yıl karşılandı. 30’dan geriye sayıp “Biz bu yola baş koyduk, ölmek var dönmek yok!” sloganı hep birlikte haykırıldı. Yüzlerce işçinin katıldığı etkinlikte coşku tüm gece boyunca sürdü.

 

 

 

 

Yeni yılın “yeni işsizleri”

 

İzmir

İzmir’deki Konak Kadın Doğum ve Araştırma Hastanesi’nde Meta Temizlik adlı taşeronda çalışan 63 temizlik işçisi 31 Aralık 2012 günü 23.00-07.00 vardiyası çıkışında işten atıldıklarını öğrendiler.

Taşeron firmanın değişmesinin ardından yeni taşeron 2 ile 18 yıllık olan işçilere geçmiş haklarından vazgeçmeleri halinde iş başı yapma teklifinde bulundu. İşten atılan 34’ü kadın 63 işçi, 31 Aralık günü basın açıklaması yaparak durumu protesto ettiler. 2 Ocak günü ise Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler.

Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesindeki bir taşeron firmada çalışan 340 işçinin 68’i yeni yılın ilk günlerinde kapının önüne kondu. İşçilere yapılan açıklama ise “tasarruf” oldu.

İşten çıkarıldıklarını öğrenen işçiler, Acil Servis önünde toplanarak tepkilerini gösterdiler. İşçilere açıklama yapan Başhekim ise bilim insanından çok tüccar gibi konuşarak işçilere kar zarar hesaplarından bahsetti. İşçiler, haklarını alıncaya kadar hastane önüne gelmeye devam edeceklerini belirtiyor.

Silifke

Silifke Devlet Hastanesi’nde Atılım adlı güvenlik şirketinde çalışan 20 güvenlik görevlisi, 31 Aralık 2012 tarihinde saat 24.00’te işten çıkarıldıklarını öğrendiler.

Hastane bahçesinde eşleri ve çocukları ile basın açıklaması yapan güvenlikçiler, işten çıkarılma nedeni olarak kendilerine “firma değişikliği”nin gösterildiğini, fakat çıkarılmaların tamamen keyfi olduğunu ifade ettiler. Mücadelelerini sürdüreceklerini belirten güvenlikçiler, sloganlarla eylemi bitirdiler.

 

 

 

 

İşçiler İTO’dan ücretlerini istiyor

 

İstanbul Ticaret Odası tarafından yaptırılan Teknopark inşaatında çalışan işçiler, 28 Aralık günü ücret alacakları için eylemdeydi. Teknopark’ın ana yüklenici firması İstanbul Ticaret Odası’nın Eminönü’ndeki merkez binası önünde yapılan eylemde basın açıklamasını ücretini alamayan işçiler adına Burçin Kuz okudu.

Açıklamada, yere göğe sığdırılamayan Teknopark projesinin, sahiplerine devasa paralar kazandıracağı belirtilerek “Oysa bizler Teknopark İstanbul projesi inşaatında çalışan işçiler olarak, yoğun emek gerektiren böyle bir projede bilfiil çalıştığımız halde hakkımız olan ücretlerimizi alamıyoruz” dendi.

Ücret alacakları için “Vazgeçmeyeceğiz!” diyen işçiler proje sahiplerinin peşlerini bırakmayacaklarını ifade ettiler.

Açıklamanın ardından işçiler, sloganlarla bekleyişe başladılar. İşçiler “İTO şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “İşçilerin birliği patronları yenecek!” sloganlarını attılar.

Bekleyiş sürerken İTO yönetimi görüşme talep etti. İşçi temsilcileri avukatlarıyla birlikte görüşmeye giderken dışarda sloganlarla coşkulu bekleyiş sürdürüldü. Kısa süren görüşmenin ardından Teknopark projesini yürütenlerin, avukatları aracılığıyla işçilere kendilerinin de mağdur olduklarını ifade ettikleri aktarıldı.

Görüşmenin ardından ÇHD İstanbul Şubesi adına Av. Zeycan Balcı Şimşek görüşmenin İTO sekreteri Cengiz Ersoy’la yapıldığını belirtip İTO adına Ersoy’un “Teknopark’ın kasasıyız” dediğini ve çirkin bir üslupla Ersoy’un “muhatap biz değiliz” ifadelerini kullandığını belirtti.

Avukatın konuşmasının ardından sözü duvar ustalığı yapan bir işçi aldı. Usta, 30 kiloluk beton blokları gün içinde defalarca taşıdıklarını belirterek ağır çalışma koşullarına dikkat çekti. Başka bir işçiyse yaz sıcağında, yağmurda, karda çalıştıklarını, tonlarca alçı taşıdıklarını belirtip “artık sabredecek halimiz kalmadı” dedi. İşçiler bekleyiş sırasında İTO önünde yolu kısa bir süre keserek ücretleri ödenmediği takdirde eylemlerini büyüteceklerini ifade ettiler. İTO önünde 2 saat sloganlarla süren bekleyişin ardından bir sonraki hafta gerçekleştirilecek açıklamaya çağrı yapılarak eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul