17 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/03

Gericilerin iktidar dalaşı kızışıyor…
Düşmanlarımızın davası için değil kendi davamız için dövüşeceğiz!
Sınıfın devrimci baharına yürüyoruz!
Beyzbol sopası AKP şeflerini hizaya getirdi
Eğitimde 10 yılın sahte bilançosu!
11 Ocak mitingi üzerine...
Emekçiler yolsuzluk düzenine karşı yürüdü
Daha fazla Ontex, Greif, Feniş... - D.Umut
Aloğlu’nun yalanları Feniş gerçeklerinin üzerini örtemeyecek!
Feniş işçileri Hak-İş’i çözüme zorluyor!
Taşeronluk köleliğine son vermek için mücadeleye!
Karayolları işçileri kadro için eylemde!
Punto işçilerinden coşkulu yürüyüş!
Bosch’ta Türk Metal düzenbazlığı...
“Tüm insanları şifreleme silahlarını kuşanmaya davet ediyoruz!”
“Beyrut Kasabı” hesap vermeden öldü!
Lavrov-Kerry-Brahimi görüşmesi…
Mısır’da anayasa referandumu…
Hamburg’da kavga yeni başlıyor!
Berlin’de on binler Karl ve Rosa’nın mezarı başındaydı…
Yeşil / Sosyal demokrat hükümetin saldırıları boşa çıkartılacak!
Bu daha başlangıç...
Mücadele tarihimizden bir sayfa: Tariş Direnişi
“Birlikte üretmek ve paylaşmak için...”
Devlet çocuk evlerinde taciz ve fuhuş!
Roboski’de ailelere saldırı!
Devrimci tutsaklardan mesajlar...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Karayolları işçileri kadro için eylemde!

 

Bursa’da Yol-İş Sendikası’na üye Karayolları geçici işçileri, Yeşilli Meydanı’nda ‘çıplak’ eylem yaptı.

Eylemde Yol-İş Sendikası Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız bir konuşma gerçekleştirdi. “Bir hırsız var, hakkımız olan kadroyu vermiyor” diyerek konuşmasına başlayan Yıldız, açığa çıkan yolsuzluklar için şunları ifade etti: “Biri ayakkabı kutularında milyon dolarları götürüyor. Bir de bugün söylediğini yarın inkar eden hırsızlar var. Maalesef ki son 10 yılda, ‘Hırsız var’ gayet yerinde bir slogan oldu.” Yıldız, taşeron işçilerin kadro talebi ve Karayolları’nda çalışan taşeron işçilerin hakkında Yargıtay tarafından verilen kararları içinse “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in köleliği yasal mevzuat haline getirmeye çalışıyor” dedi.

Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda basın açıklamalarında 600 bin karayolu taşeron işçisine kadro verileceğini gazetelerden okuyorsunuz. Bunların tamamı yalan ve aslı olmayan haberlerdir. ‘600 bin kişiye kadro veriyoruz, onu veriyoruz, bunu veriyoruz. `4/C’liye kadro veriyoruz’, safsatasıyla kamuda çalışan taşeron işçilerin mahkemeye gidişlerini bir müddet ertelemek istiyorlar. Köle düzeni getirecekleri bir düzenlemeye kadar toplumun gazını almayı amaçlıyorlar. Bu yasal düzenlemeyi yaptıktan sonra, Türkiye’de taşeron işçiliği köle pazarına dönüşecek ve yargıda da asla kazanılmayacak davalar haline gelecektir.

Eylemi neden çıplak yaptıklarına dikkat çeken Yıldız, eylemde son olarak şunları ifade etti: “Bugün burada soyunarak bu eylemi yaptık. Çünkü arkadaşlarımız aç, kışın yakacak alacak paraları yok. Sizin `taşeron işçi’ Yargıtay’ın ‘kadrolu işçi’ dediği bu arkadaşların hakları verilene kadar, bu eylemleri Türkiye’deki tüm illerde farklı farklı yapacağız.”

 

 

 

 

Taşeron işçileri
AKP önünde eylem yaptı

 

Antalya’da Karayolları Genel Müdürlüğü’nde taşeron olarak çalışan Yol-İş üyesi işçiler, AKP İl Başkanlığı önünde eylem yaparak kadro hakkını istediler.

Eylemde yapılan açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde taşeron işçi statüsünde çalışanların haklarını korumak amacıyla, Yol-İş tarafından açılan davaların 2011 yılı içinde sonuçlandığı, buna göre taşeron işçilerin Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduğu ve toplu iş sözleşmesinden yararlanması gerektiğinin Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi’nce onandığı vurgulandı.

Yargı kararının uygulanmadığı belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

Yargı kararıyla Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduklarına karar verilen işçilerin devletten alacağı bugün 2 milyar TL’yi bulmakta olup, her geçen gün katlanarak artmaktadır. İşçiler kadroya atanmaları karşılığında bu alacaktan mahkemede sulh yoluyla vazgeçmeye hazırdır. Karayolları’nda bu kapsamda 8 bin 761 işçi çalışmakta olup, yaşanan sorun işçilerin aileleriyle birlikte 40 bin kişiyi ilgilendirmektedir.”

 

 

 

 

Taşeron işçileri iş bıraktı

 

Mersin’in Bozyazı İlçesi’nde yapılan arıtma tesisinin ihalesini alan HNC inşaat firması, inşaat yapımını Hüseyin Erbaş’a ait taşeron şirkete verdi. Taşeron şirket işçilerin maaşlarını ödemedi.

Arıtma tesisi inşaatında çalışan 50 işçi, iki aydır maaşlarını alamadıkları için iş bıraktı. İşçilere yemek götüren firma da parasını tahsis edemediği için yemek servisini durdurdu.

İşçiler adına açıklama yapan Mustafa Tezcanlar, yaklaşık 50 işçinin iki aydır maaşlarını alamadıkları için zor durumda kaldıklarını aktardı.

HNC firmasının şantiye şefi Mühendis Oğuz Öztürk ise kendilerinin ödeme yaptığı, ancak taşeron firmanın ödeme yapmadığını ileri sürerek sorumluluğu kendi üzerlerinden attı.

 
§