17 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/03

Gericilerin iktidar dalaşı kızışıyor…
Düşmanlarımızın davası için değil kendi davamız için dövüşeceğiz!
Sınıfın devrimci baharına yürüyoruz!
Beyzbol sopası AKP şeflerini hizaya getirdi
Eğitimde 10 yılın sahte bilançosu!
11 Ocak mitingi üzerine...
Emekçiler yolsuzluk düzenine karşı yürüdü
Daha fazla Ontex, Greif, Feniş... - D.Umut
Aloğlu’nun yalanları Feniş gerçeklerinin üzerini örtemeyecek!
Feniş işçileri Hak-İş’i çözüme zorluyor!
Taşeronluk köleliğine son vermek için mücadeleye!
Karayolları işçileri kadro için eylemde!
Punto işçilerinden coşkulu yürüyüş!
Bosch’ta Türk Metal düzenbazlığı...
“Tüm insanları şifreleme silahlarını kuşanmaya davet ediyoruz!”
“Beyrut Kasabı” hesap vermeden öldü!
Lavrov-Kerry-Brahimi görüşmesi…
Mısır’da anayasa referandumu…
Hamburg’da kavga yeni başlıyor!
Berlin’de on binler Karl ve Rosa’nın mezarı başındaydı…
Yeşil / Sosyal demokrat hükümetin saldırıları boşa çıkartılacak!
Bu daha başlangıç...
Mücadele tarihimizden bir sayfa: Tariş Direnişi
“Birlikte üretmek ve paylaşmak için...”
Devlet çocuk evlerinde taciz ve fuhuş!
Roboski’de ailelere saldırı!
Devrimci tutsaklardan mesajlar...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yeşil/Sosyal demokrat hükümetin
saldırıları boşa çıkartılacak!

 

Özellikle kent içi ve yakın çevre toplu ulaşımını olumsuz yönde etkileyecek olan milyarlık projeye karşı verilen mücadele yılları geride bırakarak devam ediyor. Yeşil-SPD hükümeti, başlattıkları yıkım projesinin ilerlemesi ile birlikte eylemlerinde sona ereceğini veya en azından katılımın azalacağını bekliyorlardı. Ne ki hesaplarında yanıldılar. Bu hareketin sırtına basarak eyalette iktidarı devralan tekellerin “yumuşak” yüzlü partilerinin sahtekarlığı yapılan eylemlerle açığa çıkarıldı. Kendiliğinden sönümlenmeyen eylemlere karşı 2013 yılının yaz aylarından başlayarak provokatif girişimlerde bulundular. Eylül ayında genel seçimlerin olmasından dolayı yasaklamayı ve saldırmayı erteleyen eyalet hükümeti, saldırısını Aralık ayından itibaren tırmandırmaya başladı. Noel ve yılbaşı tatillerinden de yararlanarak eylemleri istedikleri biçime sokabileceklerini hesapladılar.

Yeşil / SPD hükümeti baskıyı
kara propagandayla tırmandırıyor

Geleneksel olarak Merkez Tren Gar’ı/HBF, önünde yapılan eylemi‚ “gürültü kirliliği” ve “trafiği tıkıyor” bahanesiyle mahkeme kararı çıkartarak yasakladılar. Ancak eylemciler bu yasağa boyun eğmeyerek eylemlerini HBF önünde sürdürmeye devam ettiler. Kamuoyunda uzlaşma-çözüm arıyorlar yanılsaması yaratmak için hükümet temsilcisi ve polis eylemcilerin temsilcilerini geçen hafta görüşmeye çağırdılar. Görüşmeden beklendiği gibi bir “anlaşma” çıkmadı. Eylemcilerin trafiği kilitlediği yalanı suratlarına çarpılarak, iptal edilmesi planlanan şehir içi toplu ulaşım hatlarının yaratacağı sorunlar kamuoyu ile paylaşıldı. Zira hükümet, yıkım projesinin ulaşımda yaratacağı kaosun, kirliliğin ve gürültünün kentte ve çevrede yol açacağı tepkilerin yeni bir eylem dalgasına dönüşmemesi için mevcut eylemleri bir an önce bitirmeyi oldukça önemsiyor. Şimdilik bu gerici amacına ulaşamayan Yeşil/SPD hükümeti, önümüzdeki dönemde medya aracılığıyla başlattıkları karalama kampanyalarının belli bir başarı (!) sağlamasına bağlı olarak azgınca saldırmanın planlarını yapıyorlar.

Hükümete ve polis dayatmalarına yürüyüşle tepki

Stuttgart’ta, kentsel yıkım projesi S21’e karşı eylemler devam ediyor. 13 Ocak’ta eylemlerin 205.’si  yapıldı. Yeşiller-SPD eyalet hükümetinin, Merkez istasyon önündeki eylemi yasaklamasına ve kötü hava koşullarına karşın yapılan eyleme binlerce insan katıldı. Saat 18.00’de başlayan eylem sokak blokajı ve miting saat 20.00’ye kadar sürdü.

205.’si gerçekleştirilen Pazartesi eylemi bu atmosferde gerçekleştirildi. Merkez Gar önünde toplanan kitle inadına, kentin ana caddelerini işgal ederek yürümeye başladı, atlı-itli, coplu-silahlı polisin tehdidine boyun eğmeyen kitle kenti bir boydan bir boya yürüyerek geçti. Kent merkezi polis tarafından adeta işgal edilmişti. Eylemciler, eylemlerine devam edeceklerini ve temel hakları olan protesto haklarını kullanmayı sürdüreceklerini açıklayarak, yapılacak eylemlere daha güçlü katılma çağrısı yaptılar.

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceği açıklanan eylem takvimi şöyle:

Mo., 20 Ocak, 18.00 Uhr: 206. Montagsdemo, ab Stuttgarter Hauptbahnhof

Sa., 25 Ocak, 14:30 Uhr: 8. Laufdemo, ab Stadtbibliothek (Bücherknast)

Mo., 27 Ocak, 18.00 Uhr: 207. Montagsdemo, ab Stuttgarter Hauptbahnhof

Kızıl Bayrak / Stuttgart

 

 

 

 

ETA’lı tutsaklar için on binler yürüdü!

 

BASK Kurtuluş Örgütü (ETA) üyesi tutsakların, bölgedeki hapishanelere sevk edilmesi için 12 Ocak’ta kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi.

Bilbao’da düzenlenen yürüyüş bir gün önce İspanyol sorgu hakimi Eloy Velasco tarafından yasaklanmıştı. Velasco, yürüyüşün ETA tarafından dolaylı olarak organize edildiğini iddia etmişti. Eylemden sadece iki gün önce de tutsakların özgürlüğü için mücadele eden Herrira (Eve Dönüş) yöneticilerine yönelik operasyon düzenlendi. Herrira, ETA ile bağı olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda yasaklanmıştı. Operasyon kapsamında ETA davalarına bakan iki avukat ve altı kişi gözaltına alındı.

BASK bölgesinin başkenti Bilbao’da gerçekleşen kitlesel yürüyüşte İspanya ve Fransa cezaevlerindeki 520 kadar ETA’lı tutsağın bölgeye yakın hapishanelere sevk edilmesini talep ettiler. Eylem geçtiğimiz yıllarda da gerçekleştirilirken bu yıl eyleme, Bask otonom bölgesinde iktidarda olan Bask Milliyetçi Partisi (PNV) de destek verdi. PNV, 1999 yılından bu yana ilk kez Basklı sol, ilerici örgütlerle eylemde yan yana geldi. Sendikaların da destek verdiği gösteriye katılım yüksek oldu. Eylemde ETA’lı tutsaklara destek şiarları ve af talepli sloganlar atıldı.

İspanya ETA’lı tutsaklara yönelik tecrit uygulamalarını arttırmak, baskıyla teslim almak için tutsakları yüzlerce kilometre uzaktaki hapishanelere sürgün gönderiyor. Aileler de tutsakların birbirleri ile iletişim kuracak şekilde transfer edilmelerini talep ediyor.

 

 

 

 

İspanya’da AVM projesine karşı
militan eylemler

 

İspanya’nın kuzeybatısındaki Kastilya özerk bölgesine bağlı Burgos kentinde belediye park alanlarını kaldırma girişiminde bulundu. Kentin merkezindeki Vitoria Caddesi’ndeki park alanlarının kaldırılması, dört şeritlik yolun iki şeride indirilmesi ve bu alana AVM yapılması planlanan proje tepkiyle karşılandı.

Ağırlığını gençlerin oluşturduğu binlerce kişi, belediyenin projesine tepki göstererek eylemler yapıyor. 11 Ocak Cumartesi gününden itibaren süren eylemler polisle girilen militan çatışmalara sahne oldu.

Çatışmalarda 11 polisin yaralandığı, 40’tan fazla eylemcinin gözaltına alındığı ve iki kişinin tutuklandığı ifade ediliyor.

Sokağa dökülen kitleler, aynı zamanda, kendileri ekonomik krizin yükünü taşırken belediyenin AVM için bütçe ayırmasına tepki gösteriyorlar.

Militan eylemler karşısında geri adım atmak zorunda kalan Belediye Başkanı Javier Lacalle, projeyi geçici olarak askıya aldıklarını, halkın temsilcilerinin de yer alacağı bir komisyon kurarak geniş katılımlı bir uzlaşma sağlanmadan inşaatlara yeniden başlanmayacağını açıkladı.

Belediye Başkanı’nın açıklamalarına rağmen tepki yatıştırılamadı. Sokaklarda barikatlar kuran gençler AVM projesinin askıya alınmasının yeterli olmadığını belirterek tümüyle iptal edilmesini istiyorlar.

 
§