14 Mart 2014
Sayi: KB 2014/11

Rejim krizinde yeni safha: Alternatif sosyalizm!
Berkin'e görkemli uğurlama ve bazı gerçekler
Yakalarını kurtarmak için provokasyona başvurdular!
Berkin uyudu,
halk yarınlara uyandı
Devlete karşı
9 aylık yaşam mücadelesi
Berkin’i kaybettik,
hesabını soracağız!
Berkin yüzbinlerle
sonsuzluğa uğurlandı!
Berkin direnişle uğurlandı!
Dersler Berkin için iptal: Gençlik sokakta!
Avrupa’da Berkin için eylemler
Faşist saldırılara karşı eylemli dayanışmaya!
“Haklı olanlar her zaman kazanır!”
“Sandık”larından güçlüyüz!
Greif’le netleşen konumlar, açığa çıkan kimlikler
Greif işçilerinden önemli açıklama…
DİSK yönetiminin tutarlılık ve samimiyet sorunu
İşbirlikçiliğin hep kaybettiren tarihi
Kömürü tutuşturan büyük işçi isyanı!
Greif’te işgal ve direniş bir ayı geride bıraktı
İşgal fabrikasında coşkulu ve kitlesel devrimci 8 Mart!
BDSP’den kızıl 8 Mart yürüyüşleri!
BİR-KAR’dan 8 Mart etkinlikleri
Ukrayna'da emperyalist gerilim tırmanıyor
Emperyalist dünyanın iç ilişkilerinde yeni bir dönem
Kapitalizm cinnet getirir!
Yaşanabilir bir dünya = Sosyalizm
“Adı yüzyıllar boyunca yaşayacak, yapıtı da!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Berkin’i kaybettik, hesabını soracağız!

 

Berkin Elvan, aylardır sürdürdüğü yaşam mücadelesini 11 Mart sabahı kaybetti. Ailenin yaptığı duyuru üzerine haberi alanlar Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne akın etti. Kısa sürede, yüzlerce kişi hastane önünde toplandı. Polis ilk saldırısını burada gerçekleştirdi. Hastane önündeki kitleye gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıda Ramazan Apaydın isimli bir kişi gaz bombası fişeğiyle yaralandı. Apaydın hastaneye kaldırıldı.

Berkin’in cenazesinin Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürülmesi üzerine, kitle de buraya giderek otopsi işlemlerinin tamamlanmasını bekledi. Slogan ve marşlarla süren yolculuk sırasında kitlenin önüne çıkan polis arabaları tahrip edildi. Polislerden biri havaya ateş açtı.

ATK’nın önünde bekleyenlerin sayısı giderek arttı. “Berkin’in hesabı mahşere kalmayacak!” şiarlı pankartın açıldığı bekleyiş sırasında AKP ve MHP’nin bayrak ve afişleri indirildi.

Berkin’in cenazesi, otopsinin ardından Okmeydanı Cemevi’ne götürüldü. ATK önünde bekleyen kitle de cemevi önüne geçti.

Cenaze, Okmeydanı girişinde araçtan indirildi. Berkin’i karşılayan kitle tabutu omuzlarında taşıdı. Yürüyüş boyunca öfkeli sloganlar haykırıldı. Berkin, binlerce kişinin arasında kızıl bayraklarla cemevine taşındı. Berkin’in cenazesi, tören için cemevine konurken, binlerce kişi Okmeydanı’na akmaya devam etti.

Kara haber tez yayıldı, yumruklar sıkıldı!

Berkin’in hayatını kaybettiği haberinin duyulması üzerine, ülkenin dört bir yanında eylemler yükseldi. Liseli ve üniversiteli gençlik ders boykotu yaptı. Başta İzmir, Ankara ve İstanbul’dakiler olmak üzere, bir dizi kentte üniversiteliler derslere girmeyerek anmalar düzenledi.

İstanbul’un birçok bölgesinde Berkin için eylemler düzenlendi. Akşam saatlerinde Kadıköy’de binlerce kişinin katıldığı eylem yapılırken, Taksim ve çevresinde saatlerce süren polis saldırıları yaşandı. Beşiktaş’ta sokağa dökülenler de Şişli’ye geçerek buradaki kitleyle buluştu. Taksim’e doğru ilerleyen kitleye Harbiye’de polis saldırdı.

Ayrıca Kartal, Maltepe, Pendik, Avcılar, Sarıgazi, İkitelli, Cennet, Bakırköy, Sarıyer, Kocamustafapaşa, Beylikdüzü ve bir dizi bölgede emekçiler sokaklara dökülerek Berkin’in hesabını soracaklarını haykırdılar.

Ankara’da emekçiler Berkin’in hesabını sormak için alanlara çıktı. Tuzluçayır’da cami-cemevi şantiyesine yürüyen gençlere polis gaz bombalarıyla saldırdı. Çatışmalar saatlerce sürdü. Çatışmalar sırasında bir AKP aracı taş ve sopalarla tahrip edildi.

Aynı saatlerde yüzlerce kişi Güvenpark’ta toplanarak Berkin için saygı duruşu yaptı. Üniversiteliler de tüm polis saldırılarına rağmen birleşerek Güvenpark’a yürüdü. Zaman geçtikçe Kızılay’da toplananların sayısı arttı. Bir süre sonra kitle Kızılay’ı tamamen kapattı. Bunun ardından da polis saldırısı başladı. Çatışmalar gece saatlerine kadar Kızılay ve çevresinde devam etti.

İzmir’de akşam saatlerinde Sevinç Pastanesi önünde toplanıldı. 1. ve 2. Kordon üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na gelen kitleye polis saldırdı. Polisin yüzlerce gaz bombasını arka arkaya atması nedeniyle kitle Sevinç Pastanesi önüne ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne çekildi. Saldırıda, yoğun gazın etkisiyle rahatsızlananlar oldu. Gece saatlerinde ÇHD tarafından yapılan açıklamada, polis saldırısının ardından çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Bursa’da yaklaşık on bin kişi Heykel’de toplandı. Burada bir süre bekledikten sonra AKP İl Binası’na yürüdü. Eylemcilerin AKP binasının camlarını tahrip etmesinin ardından polis saldırıya geçti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bir kadın, gaz bombası fişeği ile gözünden vuruldu.

Kayseri’de AKP binasına yürüyen kitle polis barikatı önünde basın açıklaması yaptı.

Manisa Manolya Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi Berkin’in katillerinden hesap sorulacağını haykırdı. Meydandaki bekleyiş sırasında serbest kürsü kurularak konuşmalar yapıldı.

Adana Atatürk Parkı’nda toplanan kitleye polis TOMA ve ses bombalarıyla saldırdı. Akşam saatlerinde Akkapı’da da eylem yapıldı.

Antalya, Mersin, Denizli, Trabzon, Diyarbakır, Eskişehir, Samsun, Batman, Giresun, Antakya, Konya, Çankırı, Çanakkale, Kocaeli ve Elazığ’da da eylemler yapıldı. Bir dizi eyleme yönelik polis saldırıları yaşandı.

 
§