14 Mart 2014
Sayi: KB 2014/11

Rejim krizinde yeni safha: Alternatif sosyalizm!
Berkin'e görkemli uğurlama ve bazı gerçekler
Yakalarını kurtarmak için provokasyona başvurdular!
Berkin uyudu,
halk yarınlara uyandı
Devlete karşı
9 aylık yaşam mücadelesi
Berkin’i kaybettik,
hesabını soracağız!
Berkin yüzbinlerle
sonsuzluğa uğurlandı!
Berkin direnişle uğurlandı!
Dersler Berkin için iptal: Gençlik sokakta!
Avrupa’da Berkin için eylemler
Faşist saldırılara karşı eylemli dayanışmaya!
“Haklı olanlar her zaman kazanır!”
“Sandık”larından güçlüyüz!
Greif’le netleşen konumlar, açığa çıkan kimlikler
Greif işçilerinden önemli açıklama…
DİSK yönetiminin tutarlılık ve samimiyet sorunu
İşbirlikçiliğin hep kaybettiren tarihi
Kömürü tutuşturan büyük işçi isyanı!
Greif’te işgal ve direniş bir ayı geride bıraktı
İşgal fabrikasında coşkulu ve kitlesel devrimci 8 Mart!
BDSP’den kızıl 8 Mart yürüyüşleri!
BİR-KAR’dan 8 Mart etkinlikleri
Ukrayna'da emperyalist gerilim tırmanıyor
Emperyalist dünyanın iç ilişkilerinde yeni bir dönem
Kapitalizm cinnet getirir!
Yaşanabilir bir dünya = Sosyalizm
“Adı yüzyıllar boyunca yaşayacak, yapıtı da!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK yönetiminin tutarlılık ve samimiyet sorunu

 

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu 10 Mart’ta taşeronlaştırma ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in taşeronluk konusunda tutmadığı vaatlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çerkezoğlu, işçileri AKP’ye oy vermemeye çağırdı.

Taşeronlaştırmaya karşı büyük bir mücadele veren Greif işçilerinin direnişi karşısında aldıkları tutum düşünüldüğünde, Çerkezoğlu ve DİSK yöneticileri payına ortada bir samimiyet sorunu olduğu anlaşılıyor.

Bu ne tutarsızlık!

Çerkezoğlu, Çelik’in 9 Mart’ta artık “asıl işte taşeron çalıştırılmayacağını” ifade ettiğini, ama bu sözü ortada bıraktığını, çünkü bu açıklamadan sonra hükümetin herhangi bir girişimde bulunmadığını hatırlattı. Bu tutumun, AKP’nin bu sorundan etkilenen milyonlarca işçinin oyunu çalmayı hedefleyen bir siyasi aldatmaca peşinde olduğunu gösterdiğini vurguladı. Mevcut yasaya göre, taşeron işçilerin yasal haklar bakımından asıl işveren işçilerine göre hiçbir farkları olmamasına rağmen kamu kurumlarında taşeron işçilerinin haklarının ihlal edildiğini belirtti. Bunun ve Türkiye’nin dört bir yanındaki yasa dışı, muvazaalı, hileli taşeron ilişkilerinin sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu anlattı.

Çerkezoğlu’nun işaret ettiği bu hileli ve muvazaalı taşeron ilişkilerinin en önemli örneklerinden biri de Greif’tir. Bazı fabrikalarında tümden taşeronla üretim yapan toplamda 44 ayrı taşeronu çalıştıran Greif yönetimi, Çerkezoğlu’nun belirttiği gibi tam olarak yasadışı, muvazaalı, hileli bir uygulama içerisindedir. Fakat ne yazık ki Bakan Çelik’i ve AKP hükümetini bu konuda ikiyüzlü davranıp kahramanlığa soyunmakla eleştiren, Çerkezoğlu, ne Greif’teki taşeronlaştırma uygulamasıyla ilgili, ne de bu muvazaalı işleme karşı 30 gündür işgal eylemi yapan işçilerin direnişiyle ilgili bir açıklama yapmıştır. Taşeronluğa karşı bu kadar iddialı açıklamalar yapıp da Greif’e karşı bu kadar vurdumduymaz olmak nasıl bir kahramanlıktır, anlamak mümkün değil.

Greif’e sırtını dönenler taşeronluk bataklığını kurutacakmış!

Çerkezoğlu ayrıca taşeron işçilerinin sorunlarının çözümünün makyaj niteliğindeki birkaç düzenlemeyle değil, bataklığın kurutulmasıyla, yani taşeronluk sisteminin ortadan kaldırılmasıyla olanaklı olduğunu belirtti. Bakan’ın yaptığı açıklamalardaki tutarsızlıkların onun samimi olmadığını gösterdiğini vurguladı. Buna karşılık olarak ise DİSK’in bataklığı kurutmak için verdiği mücadeleyi sürdüreceği iddiasında bulundu.

Çerkezoğlu açıklamasında ayrıca, AKP hükümetinin taşeronluğu yaygınlaştıracak politikadan vazgeçmesinde, diğer iki konfederasyonla ortak tutum almaları ile birlikte DİSK olarak yaptıkları “Diren-İşçi” kampanyasının etkili olduğunu iddia etti. Birkaç basın açıklaması ve en fazlası birkaç bini geçmeyen yürüyüşlerden ibaret olan bu kampanya ile taşeronluğa izin vermeyeceklerini somut biçimde gösterdiklerini savundu. DİSK’in Türkiye Cumhuriyeti’nin Taşeron Cumhuriyeti’ne dönüştürülmesi yönünde atılacak her adıma karşı direnmeye devam edeceği iddiasına bulundu.

Böyle iddialı sözleri sarf eden Çerkezoğlu’nun, bataklığı kurutmak için bedel ödemeyi göze alan Greif işçilerinin mücadelesi karşısında izlediği kayıtsızlık, onun da içerisinde bulunduğu DİSK yönetiminin bir samimiyet sorunu olduğunu akıllara getiriyor.

Greif’e kayıtsızlık sandığa özel ilgi neden?

Çerkezoğlu bunca değerlendirmeyi de tutup en sonunda da taşeron işçilerinin oyuna karşı dikkatli olmaya ve işçileri AKP’ye oy vermemeye bağladı.

Bu ifadeler taşeronluk düzenine karşı mücadelenin bayrağını taşıyan Greif direnişiyle ilgili tek bir destek açıklaması yapmayan, destek sözünü de lafta bırakan, öte yandan ise seçimlerle ilgili bir süredir düzenli olarak açıklamalar yayınlayan, bildiri ve afişler çıkaran DİSK yönetiminin sandığa olan özel ilgisini gösterdi.

AKP’nin oyununu bozmak, üstüne üstlük seçim sandığında onu yenmek bu tür açıklamaların değil, Greif gibi direnişleri çoğaltarak sokak mücadelesini yükseltmek ölçüsünde mümkün olacaktır. Bunun için Çerkezoğlu’nun açıklaması ve DİSK’in pratiği, bataklığı kurutmak bakımından boşa kürek çekmek, seçim oyunu bakımından ise düzen partilerine dolgu olmaktan başka bir sonuç vermeyecektir.

Biliyoruz ki bu ikincisi DİSK’i CHP’nin arka bahçesi yapmak isteyen yöneticiler için bir sorun değildir. Peki ya devrimcilik iddiasında olanlar için?

 

 

 

 

Greif işçilerinden DİSK yöneticilerine uyarı...

DİSK göreve, ÜNSA greve!

 

Direnişimiz 1. ayını geride bıraktı. 10 Şubat’ta başlattığımız direnişimiz kararlılıkla sürüyor. Toplu sözleşme sürecinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından işgal eylemimizi başlattık. Bölüm ve fabrika komitelerine dayalı bir işleyişimiz var. DİSK ve bağlı sendikaların tüzüğünde yer alan “Söz, yetki, karar işçilerindir” ilkesi bizim direnişimizde vücut bulmuştur. Bu adımla DİSK’in varlık nedeni olan taban inisiyatifini ve fiili-meşru mücadele anlayışını hayata geçirdik.

DİSK başta olmak üzere sendikalardan da bu nedenle destek görmedik. Bize her seferinde yasal süreci bekleseydiniz dediler.

Bizler biliyoruz ki, mevcut yasalar çerçevesinde işçi sınıfı adına hak alma mücadelesi yürütülmez, grev yapılmaz. Son 1 yıl içinde gerçekleştirilen “grev”lere bile bakılsa ne demek istediğimiz anlaşılacaktır.

(...)

Patronlar düzeninin bir yandan hak verirken diğer yandan kullanılmasını engelleyen yasalarını bir kenara ittik. İşçi sınıfının mücadele yasalarını referans aldık. Zaten DİSK de fiili mücadelenin ürünü olarak kurulmamış mıydı.

Fakat bugün DİSK’in tepesindeki anlayış direnişimize halen daha sahip çıkmış değildir.

Bizim basıncımızla işgal eylemimizin 10. gününde DİSK Yönetim Kurulu Hadımköy’deki fabrikamıza göstermelik bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretten sonra hiçbir adım atmamaları üzerine DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile görüştük. DİSK ve DİSK/Tekstil yöneticileri ile başkanlar kurulu öncesinde görüşme kararı aldık. Görüşmede DİSK ve DİSK/Tekstil’in direnişimiz karşısındaki sessizliğini bozmasını ve eylemli bir program çıkarmasını istedik. Fakat onlar, işgal eylemimizi sorgulamaya kalkıştılar. Bu görüşmelerden de hiçbir eylemli program çıkmadı.

Gelinen aşamada DİSK ve DİSK/Tekstil yöneticileri direnişimiz karşısındaki suskunluklarını koruyor.

DİSK ve DİSK/Tekstil yönetimini göreve davet ediyoruz!

Buradan DİSK ve DİSK Tekstil yöneticilerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Görevlerinizi yerine getirin. DİSK’in mücadeleci değerlerini yaşatan direnişimizin karşısında değil yanında olun. DİSK ve DİSK/Tekstil yönetimi direnişimiz karşısında DİSK’in mücadele değerlerine yakışmayan tutumlarından vazgeçmelidir. Direnişimize zoraki yaptıkları ziyarette DİSK ve DİSK/Tekstil yönetimine sunduğumuz mücadele talepleri orta yerde durmaktadır. Bunlar dikkate alınmalıdır. GREIF’ın bünyesinde bulunan ve DİSK/Tekstil’de örgütlü ÜNSA fabrikası greve çıkarılmalıdır. Direnişimizle eylemli dayanışma programı oluşturulmalıdır. Program, kamuoyuna duyurulmalı ve bir an önce hayata geçirilmelidir. DİSK ve DİSK/Tekstil’i bir kere daha sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

Duyarlı kamuoyunu aşağıda sunduğumuz metne imza atarak DİSK ve DİSK Tekstil yönetimini göreve çağırmaya davet ediyoruz.

İletişim bilgileri

Engin YILGIN: 0542 650 65 25 - 0539 414 35 45E -

mail: greifiscileri[at]gmail.com Facebook: greif isgal grev direnis

Adres: Yeşilbayır Mah., Hadımköy İstanbul Yolu Cad., No: 59 Arnavutköy-İstanbul

İŞGALCİ GREİF İŞÇİLERİ



 
§