14 Mart 2014
Sayi: KB 2014/11

Rejim krizinde yeni safha: Alternatif sosyalizm!
Berkin'e görkemli uğurlama ve bazı gerçekler
Yakalarını kurtarmak için provokasyona başvurdular!
Berkin uyudu,
halk yarınlara uyandı
Devlete karşı
9 aylık yaşam mücadelesi
Berkin’i kaybettik,
hesabını soracağız!
Berkin yüzbinlerle
sonsuzluğa uğurlandı!
Berkin direnişle uğurlandı!
Dersler Berkin için iptal: Gençlik sokakta!
Avrupa’da Berkin için eylemler
Faşist saldırılara karşı eylemli dayanışmaya!
“Haklı olanlar her zaman kazanır!”
“Sandık”larından güçlüyüz!
Greif’le netleşen konumlar, açığa çıkan kimlikler
Greif işçilerinden önemli açıklama…
DİSK yönetiminin tutarlılık ve samimiyet sorunu
İşbirlikçiliğin hep kaybettiren tarihi
Kömürü tutuşturan büyük işçi isyanı!
Greif’te işgal ve direniş bir ayı geride bıraktı
İşgal fabrikasında coşkulu ve kitlesel devrimci 8 Mart!
BDSP’den kızıl 8 Mart yürüyüşleri!
BİR-KAR’dan 8 Mart etkinlikleri
Ukrayna'da emperyalist gerilim tırmanıyor
Emperyalist dünyanın iç ilişkilerinde yeni bir dönem
Kapitalizm cinnet getirir!
Yaşanabilir bir dünya = Sosyalizm
“Adı yüzyıllar boyunca yaşayacak, yapıtı da!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşgal fabrikasında coşkulu ve
kitlesel devrimci 8 Mart!

 

Greif işçileri eylemlerinin 28. gününde (9 Mart) Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği gerçekleştirdiler. Hadımköy’de bulunan fabrikada yapılan coşkulu etkinliğe bine yakın işçi, emekçi ve genç katıldı.

Günler öncesinde başlayan hazırlıklar kapsamında, fabrikada 8 Mart havası oluştu, etkinlik için kullanılacak alanlar düzenlendi. İşçilerin kendi elleriyle hazırladıkları “Yaşamın yarısından kavganın yarısına! Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” şiarlı pankart yemekhanenin duvarına asıldı.

Bir yandan hazırlıklar tamamlanırken diğer yandan da etkinliğe katılmak için gelenler karşılandı. İlk olarak, yaptıkları çalışmalarla Greif işçilerinin sesini metal işçilerinin diyarına taşıyan Bursa Greif İşçileriyle Dayanışma Platformu bileşeni devrimci, ilerici güçler 8 Mart’ta da işçileri yalnız bırakmayarak saatlerce yol katederek Hadımköy’e geldiler.

Fabrikanın önünde hazır bulunan bir grup Greif işçisi yaktıkları ateşin başında gelenleri karşıladı.

Sanatçı Ekrem Ataer, Grup Emeğe Ezgi, ÇHD İstanbul Şubesi, Direnişçi Punto Deri ve Feniş işçileri, Emekçi Kadınlar, İMD, Adalet Arayan İşçi Aileleri, İnşaat İşçileri Sendikası ve Alınteri de etkinliğe katılım sağladılar. Çarşı grubu üyeleri de etkinliğe katılarak getirdikleri pankartı salona astılar.

Komünistlerden kitlesel katılım

Anayoldan fabrika giriş kısmında araçlardan inen komünistler pankart ve flamalarla kortej oluşturdular. Kortejde Emekçi Kadın Komisyonları (EKK) pankartı açılarak, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) flamaları taşındı. Devrimci Liseliler Birliği (DLB) de kendi pankart ve flamalarıyla katıldı. En önde TKİP üyesi ve Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli’nin fotoğrafı taşındı.
Sloganlarla fabrika girişine yürüyen sınıf devrimcilerini işçiler de coşkulu sloganlarla karşıladılar.
Kapı önünde sloganlarla bir süre beklendikten sonra BDSP’nin İstanbul Bağımsız Sosyalist Belediye Başkanı adayı Burcu Deniz bir konuşma yaparak Greif işçilerini selamladı. Ardından DLB adına da bir konuşma yapılarak liselilerin direnişin yanında olduğu belirtildi. DLB’liler topladıkları bir günlük harçlıklarını Greif işçilerinin Baştemsilcisi Orhan Purhan’a teslim ettiler. Purhan yaptığı konuşmayla gelenleri selamladı. Direnişin sesini bulunduğu her alana taşıyarak maddi ve manevi destekle işçilerin yanında olan BDSP, DLB ve EKK’ye teşekkür etti. Direnişçi Feniş işçileri de pankartlarını açarak sloganlarla fabrikaya geldiler.

“Bu yolda daha önce yürüyenler için...”

Greif işçileri kendi öz güçleri ile gerçekleştirdikleri etkinliğin açış konuşmasında gelenleri selamladılar. Saygı duruşunun ardından sahneye davet edilen Sevim Öztürk, Greif Emekçi Kadın Komisyonu adına bir konuşma yaptı.
Öztürk, fabrikalarda emekçi kadınların yaşadıkları sorunlara değinerek, kadının çifte ezilmişliğine dikkat çekti. Yürüttükleri mücadelenin Bursa’da yanan kadın işçilerin, Küçükçekmece’de servis içerisinde boğulan işçilerin, kölece çalıştırılan binlerce kadının mücadelesi olduğunu ifade etti. Eşit ve özgür bir yaşam için mücadeleye devam edeceklerini belirterek tüm işçileri yeni Greifler yaratmaya çağırdı.
Ardından kadın işçilerin yaşadıkları sorunlar konusunda konuşmak üzere Kader Cıvak çağrıldı. Cıvak, kadın işçilerin erkek işçilere göre daha büyük bir baskı altında çalıştığına vurgu yaparak, işyerindeki keyfi, kuralsız uygulamalara dikat çekti.
Cıvak, sendikalaşma sürecinde de baskı gördüklerini, birçok sorunla boğuştuklarını, ama direnişten vazgeçmediklerini dile getirdi.

Purhan: “Ya kazanacağız ya kazanacağız!”

Greif işçileri adına baştemsilcisi Orhan Purhan örgütlenme sürecini anlatarak sendikaları tarafından sahiplenilmediğini, fabrikada komitelerle sürecin devam ettiğini, yaptıkları işin ve emeklerinin karşılığını istediklerini ifade etti.
Purhan, mücadelede birliğin önemine işaret ederek, direnişte kadınların az olmasına rağmen katkılarının yüzde 50 olduğunu, Greif’in diğer fabrikalarına gidildiğinde erkek işçilere “Cesaret cesaret daha fazla cesaret!” diyenlerin direnişçi kadınlar olduğunu vurguladı. Purhan, sendikaların gerçek sınıf örgütlerine dönüşmesi için daha fazla fabrikada örgütleneceklerini belirtti. Purhan son olarak, çıkarılan dedikodulara, direnişi kırmaya yönelik söylentilere değinerek “Ya diz çökecekler ya diz çökecekler. Ya kazanacağız ya kazanacağız” sözleri ile konuşmasını bitirdi.

Sahne kolektif emeğin...

Etkinlik Emeğe Ezgi’nin sunduğu müzik dinletisi ile devam etti. Yüzlerce kişi Emeğe Ezgi grubunun söylediği şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

İşçilerden Sevda Akyürek’in kızı Tuğçenur da bir konuşma yaptı. 8 Mart’ı ve direnen kadınları içten konuşmasıyla selamlayarak “Yaşasın onurlu mücadelemiz!” sloganıyla sahneden indi.
Direnişçi Hüseyin Güvenç’in eşi Meral Güvenç de konuştu. Konuşmasında direnişte olan eşinin kendi gelecekleri için mücadele ettiğini ve sonuna kadar yanında olacağını belirtti.
Ekrem Ataer ezgileriyle kitleyi coşturdu. Tekstil Sendikası Bölge Temsilcisi Engin Yılgın, etkinliğe katılan kadınlara işçiler adına çiçek verdi. Direnişçi işçilerden Yunus ve Emel, birlikte hazırladıkları türküleri söyleyerek katılımcılara destekleri için teşekkür ettiler.
İşçilerden Gönül ve Sevda’nın sunduğu şiir dinletisi, “Ekmek ve gül” şiiriyle başladı. Ardından işçilerden Ahmet Mekin Demir’in yazdığı “Ben bir kadınım” şiiri Sevda tarafından okundu.

Ümraniye Emekçi Kadın Komisyonu şiirlerini okumak için sahneye çıktı. Şiir dinletisi grubun, “uzlaşma yok” şiiriyle sonlandırıldı.
Eski Sinter direnişçisi Lale Balta konuşma yaptı. Kendisinin de bir direnişçi olduğunu, kadınların daha önde mücadele etmesi gerektiğini, erkek sınıf kardeşlerinin, eşlerinin, çocuklarının mücadele etmesi için onlara öncülük etmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

Halaylarla kapanış...

Etkinlik boyunca aralarında BDSP ve Emekçi Kadın Komisyonları’nın da olduğu çok sayıda destek mesajı okundu. “Kadın erkek elele örgütlü mücadeleye!”, “İşgal grev direniş!” sloganları atılarak halaylarla program bitirildi.

Dayanışma masalarında toplanan paralar etkinlik sonrası işyeri temsilcilerine teslim edildi. Etkinliğe Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu kitlesel bir katılım gerçekleştirdi. İşçi ailelerinden çocukları ile birlikte katılım sağlayanlar oldu. İşgalci işçilerin mücadele ruhunun birkez daha kendini dışa vurduğu etkinlik baştan sona coşkulu, kararlı ve sınıfın tarihsel anlamına uygun bir içerikte geçti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 
§