21 Mart 2014
Sayi: KB 2014/12

Düzenin krizine devrimci yanıt
Greif işçileri saldırılara karşı saldırıyla yanıt verdi
DİSK’in seçim taktiği ve örgütlenme seferberliği üzerine
Düzenin korkusunu büyütmek için!
Düzenin seçim oyununu bozalım!
Sömürü ve kölelik düzenine oy ve onay vermiyoruz!
Devrimci sınıf çalışmalarından...
Gençlik 16 Mart’ı unutturmadı
Liseliler Berkin’in sapanını devraldı!
Halepçe katliamını
protesto eylemleri
İllerde KESK eylemleri
“Hakları kazanmanın yolu direniş!”
Bosch’un ikinci yılında çıkarılacak en büyük ders...
DİSK Greif’tir! DİSK’in fiili-meşru mücadele değerlerine işçiler sahip çıkmalıdır!
Greif işçileri göreve çağırıyor!
Ya Greif işçisi kazanacak her yer Greif olacak ya da...
İhanetin ve işbirlikçiliğin belgesi!
DİSK/Tekstil’de inisiyatif Greif işçilerinde!
Tekel’den Greif’e direniş sürüyor,
sendikal bürokrasi ise engelliyor!
Greif direniş günlüğü
Çanakkale, sosyal şovenizm ve enternasyonalizm - M. Yılmaz
Suriye krizi 4. yılında… - M. Dağlı
Batılı emperyalistlerde “Kırım hezeyanı”
Gezi’den Greif’e Greif’ten 1 Mayıs’a...
Çocuklar alacak dünyayı ellerimizden!*
30 Mart'ta seçiminiz Kızıldere olsun!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Halepçe katliamını protesto eylemleri

 

Halepçe katliamının 26. yıldönümünde katliamları protesto etmek amacıyla çeşitli illerde eylemler yapıldı.

Halepçe katliamını protesto etmek için Diyarbakır’da yapılan eylem BDP Diyarbakır İl Örgütü önünden başladı. Buradan DTK’ya yürüyen eylemcilerin önü bir süre sonra TOMA’lar tarafından kesildi. Polisin çekilmesinin ardından yürüyüş sürüyon.

Eylemde Ceylan Önkol, Berkin Elvan ve Uğur Kaymaz’ın fotoğraflarının bulunduğu pankartlar taşındı. Yaklaşık 2 kilometre yürüyerek, DTK binası önüne gelindi. AKP Bağlar ilçe binası önünden geçilirken sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Demokratik Toplum Kongresi binasına gelindikten sonra açıklama yapıldı. Fikri Amedi, Kürtçe konuşma yaptı. BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da konuşma yaptı.

Roboski’de yaşanan katliam da bir soykırım girişimidir. Sivil insanların üzerine savaş uçakları ile bomba yağdırılması, başka hiçbir şekilde ifade edilemez. Türkiye, hükümet, bu insanlık suçunun üstünü örtmeye gayret ediyor.”

Roboski’de de binler Halepçe katliamı kınamak için Roboski mezarlığına yürüdü. Roboski mezarlığına gelindikten sonra Halepçe katliamında yitirilenler anıldı.

Batman’daki eylem Yılmaz Güney sineması önünde yapıldı.

Urfa’da ise BDP tarafından yapılan çağrıyla Halepçe katliamını protesto etmek için Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanıldı.

Eyleme BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP İl Başkanı Celalettin Erkmen’de katıldı. Türkçe ve Kürtçe dövizler taşıyan grup Halepçe katliamını kınayan sloganlar atıldı.

Urfa’da basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldıktan sonra eylem bitirildi.

Bu eylemlerin yanı sıra yine BDP tarafından İzmir, Ankara, Adıyaman ve Kahta ilçesinde, Diyarbakır’ın Çınar, Bismil, Hani, Hazro ve Ergani ilçelerinde, Şırnak Güçlükonak’ta, Bingöl’de, Van’ın Erciş ve Çaldıran ilçelerinde, Urfa’da ve Viranşehir ilçesinde, Batman ve Kozluk ilçesinde, Muş’un Bulanık ilçesinde, Siirt Kurtalan ve Eruh’ta, Mardin’in Derik, Midyat ve Mazıdağı ilçelerinde, Ağrı Patnos’ta ve Kars’ta da eylemler yapıldı.

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu ise Halepçe, Gazi, Qamışlo, Beyazıt ve Enfal katliamlarını protesto etmek için Eğitim-Sen binası önünde toplandı. Buradan DTK binasına doğru yürüyüşe geçen kamu emekçileri eylemi burada bir süre devam ettirdikten sonra bitirdiler.

KESK Ağrı Şubeler Platformu ise İHD, AKYAD ve Ağrı Barosu ile birlikte, Halepçe katliamını Kütüphane Caddesinden Öğretmevi’ne düzenlediği yürüyüşle protesto etti.

HDP İstanbul İl Örgütü ise 16 Mart Halepçe ve Beyazıt katliamlarını Beyazıt Meydanı’nda yaptığı eylemle protesto etti.

İHD eylemleri

İHD tarafından da Halepçe katliamlarını protesto etmek için eylemler yaptıı. Bu eylemlerden biri Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde oldu. İHD Genel Merkezi tarafından yapılan bu açıklamada Halepçe katliamı protesto edildi.

Yanı sıra Diyarbakır’da İHD ve Diyarbakır Barosu, Halepçe katliamında yaşamını yitirenleri anmak amacıyla Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İHD’nin Halepçe katliamı gündemli eylemlerinden biri de İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde yapıldı. Ayrıca Malatya’da da İHD tarafından Halepçe katliamı protesto edildi.

 

 

 

 

Aydın’da mezarbaşı anması

 

Bundan 36 yıl önce, 16 Mart 1978 günü İstanbul Üniversitesi Beyazıt kapısı önündeki öğrencilere atılan bir bomba ile Hatice Özen, Ahmet Turan Ören, Cemil Sözen, Murat Kurt, Abdullah Şimşek, Hamit Akıl ve Baki Ediz isimli 7 öğrenci faşistler tarafından katledilmişti.

Eğitim-Sen Aydın Şubesi’nin çağrısıyla bir araya gelen emekçiler ve ilerici güçler Hatice Özen’in mezarının bulunduğu Çine/Böcek Köyü mezarlığına doğru hareket ettiler. Mezarlığa varıldığında öncelikli olarak Hatice Özen’in mezarı temizlenerek çiçekler ekildi, karanfillerle süslendi.

Anma Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Ali Gün’ün 16 Mart 1978 tarihinde yaşanılanları ve sonraki süreci anlattığı konuşma ile başladı. Konuşmanın ardından Hatice Özen şahsında tüm devrim şehitleri adına saygı duruşu yapıldı.

Ardından Hatice Özen’in lise arkadaşı kısa bir anısını anlattı. Kanlı 1 Mayıs ‘77 sonrasında Hatice Özen’le bir sohbetlerinde “1 Mayıs’ta ölmedik ya artık bize karada ölüm yok” dediğini aktardı. Arkadaşlarından derlenme Hatice Özen’in anlatıldığı bir yazı okundu ve sonrasında da katliamın bizzat devletin tetikçileri tarafından organize edildiği anlatıldı. Davaların zamanaşımlarıyla düşürüldüğü, faillerin kan döktükçe rütbelerinin yükseldiği belirtildi.

Son olarak “16 Mart’ta 7 can, bugün Berkin Elvan’dır” denilerek Grup Yorum’dan 16 Mart Marşı ile anma programı bitirildi.

Kızıl Bayrak / Aydın

 

 

 

 

Cizre Newroz’unda bir ölü

 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Yafes, Cudi, Nur, Sur ve Alibey mahalleleri başta olmak üzere birçok noktada Newroz etkinlikleri kapsamında kutlamalar düzenlendi. Yafes Mahallesi’ndeki kutlamalarda havaya açılan ateş sonucu Garip Taşkın ağır yaralandı.

Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Taşkın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kızıltepe’de bir yaralı

Yine Mardin Kızıltepe’de Newroz mitingi ardından polisin yürüyüş yapmak isteyen kitleye saldırması üzerine başlayan çatışmalarda polisin attığı gaz bombası sonucu yaralanan 18 yaşındaki Hamdullah Başak’ın durumu ağırlaştı.

Edinilen bilgilere göre, Kilise Caddesi üzerinde polisin hedef gözeterek ateşlediği gaz bombası kapsülü ile çenesinden yaralanan Hamdullah Başak, ilk müdahalenin ardından götürüldüğü Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde önümüzdeki saatlerde ameliyat edilmesi bekleniyor.

 
§