21 Mart 2014
Sayi: KB 2014/12

Düzenin krizine devrimci yanıt
Greif işçileri saldırılara karşı saldırıyla yanıt verdi
DİSK’in seçim taktiği ve örgütlenme seferberliği üzerine
Düzenin korkusunu büyütmek için!
Düzenin seçim oyununu bozalım!
Sömürü ve kölelik düzenine oy ve onay vermiyoruz!
Devrimci sınıf çalışmalarından...
Gençlik 16 Mart’ı unutturmadı
Liseliler Berkin’in sapanını devraldı!
Halepçe katliamını
protesto eylemleri
İllerde KESK eylemleri
“Hakları kazanmanın yolu direniş!”
Bosch’un ikinci yılında çıkarılacak en büyük ders...
DİSK Greif’tir! DİSK’in fiili-meşru mücadele değerlerine işçiler sahip çıkmalıdır!
Greif işçileri göreve çağırıyor!
Ya Greif işçisi kazanacak her yer Greif olacak ya da...
İhanetin ve işbirlikçiliğin belgesi!
DİSK/Tekstil’de inisiyatif Greif işçilerinde!
Tekel’den Greif’e direniş sürüyor,
sendikal bürokrasi ise engelliyor!
Greif direniş günlüğü
Çanakkale, sosyal şovenizm ve enternasyonalizm - M. Yılmaz
Suriye krizi 4. yılında… - M. Dağlı
Batılı emperyalistlerde “Kırım hezeyanı”
Gezi’den Greif’e Greif’ten 1 Mayıs’a...
Çocuklar alacak dünyayı ellerimizden!*
30 Mart'ta seçiminiz Kızıldere olsun!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif direniş günlüğü

 

32. gün: Direnişe kararlılıkla devam eden işçiler sabah kahvaltısı ve iş bölümleri yaparak güne başladılar. Greif direnişine katılımın ilk günkü kadar yüksek sayıda seyrettiği toplantılarda, yemeklerde gözle görülür bir şekilde kendini ortaya koyması, yönetici ve sendikacıların saldırı ve oyunlarına karşı bir cevap ve baskı niteliğinde.

Açıklık ve samimiyetin olmazsa olmaz bir kural olduğunun daima üzerinde duran işçiler, direnişe gelen maddi desteklerin ve harcamaların yer aldığı bir listeyi fabrikada ortak kullanım alanlarının birçok noktasına astılar.

Kahvaltının ardından fabrika komitesi toplantıya geçerek durum değerlendirmesi yaptı.

Greif yönetimi yine işçileri bölmeye çalışıyor. Toplu sözleşmenin temsilcilerin tavrı nedeniyle imzalanmadığına dair bir not atan Greif yönetimi işçileri SMS yoluyla iletilen numara üzerinden iletişim kurmaya çağırdı.

Greif yönetiminin mesajında ayrıca DİSK Tekstil yönetimi ile TİS için anlaşıldığı, işgalci işçi temsilcilerinin engel çıkardığı aktarılıyor. Greif yönetimi sözleşme için attığı mesajda ayrıca yarın saat 14.00’e kadar anlaşma sağlanamazsa fabrikayı kapatma tehdidinde bulundu.

Bu gelişmelerle birlikte genel toplantıya geçildi. İşçiler yönetimin ayak oyununa devam ettiğini, Dudullu’yu bu yalanlarla böldüklerini söylediler. İşçiler toplantının sonunda kararlılıklarını göstermek ve temsilcilerin arkasında durduklarını göstermek için yeniden oylamaya gittiler. Temsilcilere destek oldukları ve taleplerde kararlı olunduğu bir kez daha gösterilerek toplantı bitirildi.

Wuppertal İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’ndan bir temsilci fabrikaya geldi. BİR-KAR çalışanı Greif işçilerinin direnişi için Avrupa’da yaptıkları çalışmaları aktararak Türkiye’de kalacağı birkaç gün boyunca Greif işçilerini ziyaret ederek detaylı bilgi toplayacağını ifade etti.

Emek Sineması’nda “300 Spartalı” filmi izlendi.

İşgali kırma hamlesi boşa düşürüldü

33. gün: Direnişin 33 günü patronun yeni ayak oyunlarına sahne oldu. Direnişte olmayan işçiler fabrika önüne taşınarak direnişçilerle karşı karşıya getirilmeye çalışıldı. Normal şartlarda Greif yönetimiyle görüşme yapmaya hazırlanan direnişçi işçiler patronun bu hamleyle işçileri karşı karşıya getirmeye çalıştığını, Dudullu’da devreye sokulan ayak oyunlarının tekrarlandığını ifade ettiler.

Greif işçileri olası saldırılara karşı fabrika güvenliğini artırdı. Ana kapı arkasındaki barikata forkliftle yeni malzemeler taşındı. Ayrıca fabrika önüne çıkan yol ana caddeden işçilerin arabaları yan park edilerek kapatıldı.

Diğer işçilerin gelmesiyle birlikte çevik kuvvet polisleri ve TOMA’yla fabrika dışında polis yığınağı yapıldı.

Bu saldırı karşısında direnişçilerin yaptığı destek çağrısına BDSP, Alınteri, Liman-İş, DİSK Sosyal-İş ve Kumport Limanı işçileri, DİSK Genel-İş üyesi Şişli Belediyesi işçileri, Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, UİD-DER ve Çağrı yanıt vererek fabrika önüne gittiler.

Patronların habersizce çağırdığı işçilerin bir kısmı işin aslını öğrenince oradan ayrıldılar. Polis amirleri fabrika temsilcilerine, sendikanın direnişi sahiplenmediğini ve buradaki eylemin “yasadışı bir eylem” olduğunu söylediler. Bundan kaynaklı işlem yapacaklarını ifade ederek tehdit ettiler.

DİSK/Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan polis barikatının olduğu noktaya gelerek polis amirleri ve taşeronlara seslendi. Sendikanın bu eylemi sahiplendiğini ve DİSK’in de destek için fabrikaya geldiğini söyledi. Süleyman Çelebi de fabrika önüne gelerek polislerle görüştü.

Greif yönetimi gazetemizi hedef gösterdi. İşçilere mesaj atarak “Arkadaşlar, Güvenlik bizim birinci önceliğimizdir. Çalışanlarımızın kavga etmesini ve zarar görmesini istemiyoruz. Kızıl Bayrak ya da başka herhangi bir kişi ya da yerden gelen provokasyonları dikkate almayın.” dendi.

Greif işçileri Facebook hesaplarından aşağıdaki yanıtı verdiler. Mesaj şöyle:

Patron tarafı daha da gülünç olmaya devam ediyor. Direnişimizin başından itibaren sesimiz soluğumuz olan Kızıl Bayrak ve onun çalışanları Greif yönetimi tarafından hedef alınıyor. Greif yönetimi, tüm arkadaşlarımızın telefonlarına mesaj atarak ‘Kızıl Bayrak’ı oradan çıkarın’ dedi. Neymiş, bizlerin güvenliğini istiyorlarmış. Bizim güvenliğimizi şu anda tehdit eden bir şey varsa o da patron temsilcilerinin direktifleriyle hareket eden ve kapımıza dayanan emniyet güçleri ve taşeronlardır...

Avrupa Gıda Sendikası (NGG) temsilcisi Selahattin Yıldırım devletin güç kullanmasıyla doğacak tehlikeleri Avrupa Parlamentosu komisyonuna ilettiğini bildirdi.

İşçiler fabrika duvarlarını çevirerek dışardan sızma, saldırı girişimlerine karşı önlem aldılar. Ayrıca patronların bu saldırısı karşısında sloganlarla içerde coşkulu bir şekilde bekleyişini sürdüren işçiler kararlılıklarını gösterdiler.

Zaman ilerledikçe taşeron patronların kapıya getirdiği işçilerin geri dönmesi ve taşeron şirket patronlarının yalnız kalmasıyla bu provokatif çaba boşa düşürüldü.

Saldırının boşa düşürülmesiyle birlikte direnişçiler halaylar çekerken OSİM-DER Emekçi Kadın Komisyonu da şiir dinletisi sundu.

İşçiler DİSK Genel Merkez’den kimsenin saldırı karşısında desteğe gelmediğini ifade ettiler.

Temsilciler Greif yönetimiyle bir görüşme yaptılar. Yönetim son verdikleri, teklifin dışında bir teklif vermeyeceklerini, gerekirse fabrikayı kapatacaklarını dile getirdi. Hadımköy işçileri adına işçi temsilcileri de taleplerinin arkasında olduklarını, direnişe devam edeceklerini Fabrika Komitesi’nin kararının bu olduğunu dile getirerek son sözlerini iletti.

Görüşmenin sonrasında komite toplantısının ardından geniş katılımlı bir toplantı yapılarak mücadele kararlılığı yinelendi. Toplantının sonunda İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’nun direnişe büyük bir destek sunduğu, Almanya’da Greif Genel Merkezi önünde eylem yaptığı ve direnişe 20 bin TL civarında maddi destek sunduğu söylenerek, BİR-KAR’a teşekkür edildi.

Direnişle maddi dayanışma artıyor

34.gün: Gündelik işlerle güne başlayan işçiler çay ocağına yeni bir televizyon kurdular.

Bir anne direnişçi oğullarını ziyarete geldi. Anne işçilerle yaptığı sohbette oğullarının ve tüm işçilerin haklı mücadelesinin yanında olduğunu vurguladı.

Eğitim-Sen 6 No’lu Şube üyesi öğretim görevlileri fabrikayı ziyarete geldiler. Eğitim emekçileri aydın ve akademisyenlerden, Greif direnişine destek için başlattıkları imza kampanyasının metnini okudular. Yrd. Doç. Dr. Kurtar Tanyılmaz’ın okuduğu metnin ardından Sungur Savran bir konuşma yaptı. Savran, işgal ile işçilerin “bu fabrika esas bizden sorulur” dediğini, bu durumunda sınıf hareketi açısından büyük bir atılım olduğunu dile getirdi. Greif’in çok önemli bir mevzi olduğunu söyleyen Savran, ‘taşerona karşı mücadele ediyoruz’ diyen sendikalara da yürütülmesi gereken mücadelenin gösterildiğini işaret etti.

Söz alan Levent Dölek, sadece imza kampanyası ile yetinmediklerini, bunun yanında maddi destek için de kampanya yürüttüklerini kaydetti. Dölek 2 bin TL civarında topladıkları maddi desteğin devamının da geleceğini ifade etti.

İsviçre BİR-KAR adına konuşan temsilci ise mücadelenin Türkiye işçi sınıfı adına önemine işaret ederek bu sebeple yürüttükleri kampanyalara değindi ve direnişin kazanması için tüm olanaklarını kullanacaklarını söyledi.

Kimya Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası üyesi iki mühendis Hadımköy Greif fabrikasına gelerek işçileri ziyaret etti. Mühendisler birer yevmiyelerini işçilerle paylaştılar. Ayrıca arkadaşlarından topladıkları desteği de işçileri ilettiler. Kartal BDSP, “1 yevmiyeni paylaş” kampanyası çerçevesinde topladığı 1000 TL’yi işçilere ulaştırdı

Dayanışmalar işçilerin yanında

35. gün: Her sabah olduğu gibi iş bölümü ve kahvaltıyla güne başlandı. Öğlen saatlerinde komite toplantısı gerçekleştirildi.

İDP Girişimi direnişçi işçileri ziyarete gelerek direnişçilere maddi destek sundu.

İkitelli Dayanışması ziyarete geldi ve erzak yardımında bulundu. Dayanışma üyeleri işçilere direniş sürecine dair merak ettiklerini sorarak sohbet ettiler.

Beylikdüzü Kolektifi ve Avcılar Sanat Atölyesi ziyarete geldi. Desteğe gelenler getirdikleri erzakları da işçilere verdi. Avcılar Sanat Atölyesi direnişi Avcılar yerel basının gündemine taşıyacaklarını ifade etti.

Beylikdüzü Dayanışması üyeleri de direnişçi işçileri ziyarete geldi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde fabrika komitesi yaptığı toplantıyla gelişmeleri değerlendirdi.

Direnişçiler DİSK Tekstil’de inisiyatifi ele aldı

36. gün: Sabah kahvaltısının ardından genel bir toplantı yapıldı. Purhan, Dudullu’da direnen işçilerin patron tarafından kandırıldığını, patronun vaat ettiği protokolün hala imzalanmadığını kaydetti.

Önümüzdeki hafta yasal grev kararının çıkabileceğini söyleyen Purhan, emek dostlarının yardımlarıyla ellerine bir miktar daha para geçtiğini, bu paranın işçilere eşit şekilde paylaştırılacağını ifade etti.

Greif yönetiminin Dudullu’daki fabrikada taşeronlar ve işyeri yöneticileri ile toplantı yaptığı öğrenildi. Hadımköy’deki direnişin konuşulduğu toplantıya DİSK Tekstil Sendikası İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan da katıldı. Greif yönetimi ve taşeronlarla yan yana gelen Kazım Doğan, Dudullu’daki işçilere Hadımköy’deki fabrikanın kapatıldığını, Dudullu’da da patronla yapılan protokolde 120 TL’lik iyileştirmelerin iptal edildiğini, patronun öne sürdüğü maddelerin kabul edilmesinden başka yapacak birşey olmadığını söyledi.

İşçiler Dudullu’daki fabrikaya geçti. Fabrika kapısında polis barikatıyla karşılaşan işçiler duvardan içerideki işçilere seslendi ve temsilciyle konuştular. Cihangir adındaki temsilciye, daha önce yapılan “Hadımköy işbaşı yapmadan Dudullu da işbaşı yapmayacak” anlaşmasını hatırlattı. Ayrıca, iki işçinin işten atılmasıyla ilgili NOTER belgesinde temsilci Cihangir’in de imzası bulunuyor. Ancak temsilci bu durumu inkar ediyor. Purhan, eğer direnişi destekliyorlarsa iş bırakmalarını ve kapıya gelmelerini söyledi. Ayrıca, Hadımköy’deki şeflerin Dudullu’daki fabrika bahçesinde bekledikleri görüldü.

Bu gelişmeler karşısında bir grup işçi de DİSK Tekstil Genel Merkezi’ne giderek inisiyatifi ele aldıklarını belirttiler. İşçilerin DİSK Tekstil’in yayınladığı son açıklamayla direniş karşısında bir tutum aldığını, bu yazının kaldırılarak sendikanın direnişin yanında olduğunu belirten bir açıklama yayımlanmasını ve direnişe aktif destek örgütlenmesini istediler. Sendika yöneticileri başlangıçta orda olan işçilere ve destek için orda bulunanlara saldırgan bir şekilde yaklaşarak göndermeye çalışsa da temsilcilerin de gelmesiyle tehditkar söylemlerini bir kenara bırakmak durumunda kaldılar. İşçilerin bir kısmı geceyi sendikada geçirirken diğerleri fabrikaya döndüler.

Sendikada nöbet sürüyor

37. gün: Fabrika’daki işçiler rutin işlerle güne başlarken sendikada kalan işçiler de kendi imkanlarıyla kahvaltılarını yaparak güne başladılar. Sendikaya gelen BDSP’liler yanlarında getirdiği yiyecekleri işçilerle paylaştılar.

DİSK Tekstil Genel Sekreteri Muzaffer Subaşı sendikadaki işçilere direnişin taleplerinin yer aldığı bir açıklamayı internet sitelerinden yayınlamayı önerdi. İşçiler bunu kendi aralarında değerlendireceklerini ifade ettiler.

Fabrikadaki işçiler dünkü gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdiler.

Alınteri’nin Avrupa’dan maddi destek gönderdiği duyuruldu.

Genel toplantının ardından komite toplantısı gerçekleştirildi. Sefaköy İşçi Kültür Evi’nden bir kadın emekçi sendikadaki işçilerin yanına gelerek, eşinin Greif işçileri için yazdığı şiiri okudu. Ayrıca Yeni Dünya İçin Çağrı okurları ziyarete geldi. DİSK/Tekstil yöneticilerinin tutumuna karşı Sefaköy BDSP sendikadaki işçilerin öğlen yemeğini karşılayarak dayanışmada bulundu.

Volkan Yaraşır, Hadımköy’e Greif işçilerini ziyarete gelerek bir sunum gerçekleştirdi.

Sendikada nöbette olan işçiler yemek yedikten sonra, şimdi Cesur Yürek filmini seyrettiler. Fabrikada, EksenTV’de canlı olarak yayımlanan “Direniş Forumu”nda işçiler direniş sürecini, 37 gün boyunca yaşadıklarını anlattılar.

İşçilerden basın toplantısı

38. gün: Hem sendika binasında hem de fabrikadaki işçiler kahvaltıyla güne başladılar. Greif Emekçi Kadın Komisyonu sabah saatlerinde bir toplantı gerçekleştirdi.

İşçiler, öğlen saatlerinde sendikada yaptıkları basın toplantısıyla sendikada tutulan nöbetin sendikanın direniş karşısında aldığı tutumdan kaynaklı olduğunu belirttiler. Basın toplantısının ardından sendikadaki işçiler nöbeti diğer arkadaşlarına devrettiler.

Fabrikada öğlen yemeğini Garip Dede Dergahı karşıladı. Sivil polisler fabrikaya gelerek araçlara zarar verildiği yönünde şikayetler olduğunu ve araçları çıkaracaklarını ifade ettiler. Fakat işçiler araçlara zarar vermediklerini ve dışarı çıkarılmasına izin verilmeyeceğini belirterek sivil polisleri gönderdiler.

çArşı Grubu’nun işçileri arayarak direnişin yanında olduklarını ifade ettikleri bilgisi verildi.

Sefaköy BDSP, sendikadaki işçilere akşam yemeği için gıda malzemesi getirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Direniş ateşini dört yana yayalım...

Greif işçisinin çağırısını DİSK’i yaratanlarla buluşturalım!

 

Sınıf devrimcileri olarak, haftalardır büyük bir kararlılıkla devam eden Greif direnişini diğer sınıf bölüklerine anlatmak ve yeni Greif’ler yaratmak bakışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir yandan direnişin sesini geniş işçi ve emekçi kesimlerine taşıyor öte yandan bu önemli devrimci işçi eylemi karşısında ihanet batağına saplanmış olan sendika bürokratlarının gerçek konum ve kimliklerini işçi sınıfına gösteriyoruz.

Bu doğrultuda son olarak Greif işçilerinin yayınladığı “DİSK Greif’tir, DİSK’in fiili-meşru mücadele değerlerine işçiler sahip çıkmalıdır” başlıklı açıklamayı broşür haline getirerek DİSK’in örgütlü olduğu fabrikalara ve işyerlerine ulaştırmaya başlamış bulunuyoruz. Zira bu büyük işçi direnişi karşısında kayıtsız ve sorumsuzca davranan bürokratlar, bu tutumlarıyla muhatap olmaktan da çıkmış durumdalar.

Greif işçilerinin ve direnişin asıl muhatapları DİSK’in tabanıdır. DİSK’i yaratan sınıf iradesidir. Bu nedenle Greif işçilerinin sendika bürokratlarını mahkum eden ve onların gerçek konumlarını ortaya koyan açıklaması DİSK’in örgütlü olduğu her alana en etkili bir şekilde taşınmalıdır. Bu konuda başta sınıf devrimcileri olmak üzere tüm devrimci ve ilerici güçler seferber olmalıdır.

Kahrolsun sınıfa sopa gösteren sendika ağaları!

Kahrolsun işçi kahyaları!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu
19 Mart 2014


 
§