28 Mart 2014
Sayi: KB 2014/13

Direnişin kalesi kuşatılmaya çalışılıyor
Türk ordusu cihatçı çeteleri korumak için saldırdı
Newroz aynasında
“çözüm süreci”nin akıbeti
Yanıtımız “Yeni Greif’ler örgütlemek,
yeni Ekimler yaratmak” olacak!
Batıkent’te sınıf devrimcilerine
faşist saldırı!
AKP: “Ustalık döneminde” bir çöküşün hikayesi
“Tweet miweet anlamaz o!”
“İlk hedef biber gazının yasaklanması!”
Düzen solunun seçim rezaleti sürüyor
Feniş işçilerinden Ankara’daki görüşmelere dair açıklama
Türk Metal Erdemir’de AKP’ye çalışıyor
Sendikalı olmak işten çıkarılma nedeni
Dünden bugüne kadın işçiler direniyor
Gençliğin devrimci birliğini yaratmanın
politik-örgütsel koşulları
Budak ve ortaklarının ihanet dosyası-2
Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu Budak!
“Birileri gidecekse, o da Amerikan sermayedarıdır!”
Greif işçileri: “İşten atma kararı yok hükmünde”
Ankara’da coşkulu
“İşgal, grev, direniş!” forumu!
“Direnişimizin ruhunu Ankara’ya taşıdık”
Greif İşçileriyle Dayanışma Komiteleri yayılıyor
Greif’le dayanışma ve devrimci seçim faaliyetleri
Greif direniş günlüğü
Arap Birliği Zirvesi sona erdi
Dünyada milyonlar sokaklarda, yollarda, meydanlarda…
Berkin’e sözümüz var
“Başı öne eğilmedi!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada milyonlar sokaklarda, yollarda, meydanlarda…

 

Paraguay

Paraguay Başbakanı Horacio Cartes’in başa geçmesinden 7 ay sonra, ülkede işçi ve emekçiler genel greve gidiyor.

Ülkenin 5 büyük işçi sendikasının çağrı yaptığı genel greve doktorlar ve diğer sağlık emekçileri de katılacak. Genel grev, çok sayıda demokratik kitle örgütü tarafından da destekleniyor. Öğrenci ve öğretmen dernekleri, öğrenci örgütleri ve bazı kiliseler de greve katılacaklarını duyurdular. Ayrıca ülkenin birçok büyük merkezinde miting ve gösteriler düzenlenecek.

Gösterilere topraksız ve yoksul köylüler de katılıyor. 24 Mart günü başkent Asuncion’un yaklaşık 300 kilometre doğusunda önemli yolları işgal eden topraksız ve yoksul köylüler de 26 Mart günü başkentte gösterilere katılacaklarını açıkladılar.

Greve katılanların talepleri de çeşitli. İşçiler, asgari ücrete %25 zam talep ederken, öğrenciler ise, geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi ulaşım ücretlerinin düşürülmesini istiyorlar.

Greve destek sunan emekçilerin bir kısmı ise özel şirketlerin kamu projelerine yatırım yapmalarının yolunu açan yasa değişikliğini protesto ediyorlar. Bu uygulama ile sermaye gruplarının ve politikacıların kişisel kazanç sağlamalarının önünün açılacağı vurgulanıyor.

Yoksul köylüler, çiftçiler ve topraksızlar ise kendi sorunlarına dikkat çekmek için eylemlere katılıyorlar. Ülkenin çeşitli bölgelerinde yoksul köylüler ve topraksızlar ile zengin toprak sahipleri arasında çatışmalar sürüyor. İki hafta önce, tanınmış bir köylü lideri “kimliği belirsiz” kişilerce katledilmişti. Köylü liderin katledilmesiyle, bölgede son 6 yıl içinde işlenen bu tür cinayetlerin sayısı 3’e çıktı. Topraksız köylüler ve yoksul kır emekçileri uzun bir süreden beri toprak reformu için mücadele ediyorlar.

Madrid

Madrid’de gerçekleştirilen kriz karşıtı dev gösteriye yüzbinlerce kişi katıldı. Haftalar önce başlayan ve adına ‘Onurlu yürüyüş’ denilen eylemlerde on binlerce kişi ülkenin farklı yerlerinden başkent Madrid’e yürüdü.

“Herkese iş, ekmek ve konut!” şiarlarının yükseltildiği gösterilere işçiler, emekçiler, gençler ve kadınlar katıldı. Gösterilerde işsizlik, yolsuzluk, hayat pahalılığı ve ücret kesintileri protesto edildi.

İspanya’da işsizlik, yüzde 26 ile rekor seviyede seyrediyor. İşsizliğin birinci dereceden kurbanı olan gençler, emperyalist krizin faturasını ödemeyi reddediyorlar. Gençliğin kitlesel katılım sağladığı gösterilerde eğitim, sağlık sistemi, yeni güvenlik yasası da protesto edildi.

Gösterilere 300’den fazla demokratik kitle örgütü çağrı yaptı.

Polisin olağanüstü önlemler aldığı yürüyüşte, emperyalist Troyka ve bankalara hizmet eden hükümetin istifa etmesi talep edildi. İşçi sınıfı ve emekçileri yoksulluğa, sefalete mahkum eden hükümeti istifaya çağıran on binler, “Bu savaşı kazanacağız!” sloganları haykırarak Halk Merkezi’ne yürümek istedi. Polisin yürüyüşü önlemek için harekete geçmesi üzerine başlayan çatışmalar gece boyunca sürdü. 67’si polis 101 kişinin yaralandığı çatışmalarda 29 kişi de gözaltına alındı.

İngiltere

İngiltere’de 26 Mart günü eğitim emekçileri ülke çapında greve gitti. Grev nedeniyle binlerce okul kapalı kaldı.

Grevleriyle, giderek artan iş yükünü, performansa göre ücret ve emeklilik yaşının yükseltilmesini protesto eden emekçiler, kesintisiz emeklilik maaşı da talep ediyorlar. Bir araştırmaya göre İngiltere’de ilkokul öğretmenleri haftada 60 saat çalışmak zorunda kalıyorlar. Geçerli yasaya göre eğitim emekçilerinin, kesintisiz emekli maaşı alabilmeleri için 68 yaşına kadar çalışması gerekiyor.

Peru

Antapaccay bakır madeninde çalışan madenciler 24 Mart günü iki günlüğüne greve gitti. Toplu sözleşmelerde yapılan anlaşmalara uyulmamasını protesto eden madenciler, “belirli süreli sözleşme” dayatmalarını reddediyor. İdari personel arasında işten atılmaları da protesto eden madenciler, teknisyen ve idari personelin de sendikalaşmasını istiyorlar.

Maden ocağı, merkezi İsviçre’de bulunan dünyanın en büyük madencilik şirketi Glencore Xstrata’ya ait.

Şili

Şili’nin madencilik tekeli Anglo Amerikan’a ait Los Bronces bakır madeninde çalışan sözleşmeli işçiler, 24 Mart günü protesto gösterisi düzenledi. Fabrikanın bahçesindeki birçok yolu ve tesisi işgal eden işçiler, üretimi kesintiye uğrattılar. İşçilerin protestoları işten atılmalara ve tekelin taşeron işçilerinin birçok talebini kabul etmemesine yönelik olarak gerçekleşti.

Almanya

Almanya’da hizmet sektöründe örgütlü Ver.di Sendikası ve kamu işverenleri arasındaki TİS görüşmelerinde, uyarı grevleri başladı. İkinci tur görüşmeler devam ederken sendika, uyarı grevleri ile işverenin üzerinde basınç uygulamayı hedefliyor.

Grev nedeniyle Almanya’nın tüm eyaletlerinde otobüs ve tramvay sürücüleri anaokulu öğretmenleri, sağlık emekçileri, kamu çalışanları ve temizlik işçileri iş bıraktı. Uyarı grevine 26 Mart günü 12 bin kamu emekçisi iş bırakarak katıldı.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde saat 03.00’ten sabah 09.00’a kadar ulaşım araçları çalışmadı. Greve katılım yüzde yüz oranında oldu. Aşağı Saksonya, Baden-Württemberg, Saksonya ve Hessen eyaletlerinde de ulaşım araçları grev nedeniyle çalışmadı.

Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde uyarı grevlerine belediye, kreş, iş ve işçi bulma kurumları, vatandaşlık daireleri ve bankalarda çalışanlar katıldı. Münih’te 6 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleşti. Nürnberg’de ise 9 bin kişi sokağa çıktı.

27 Mart günü tüm büyük havaalanlarında (Frankfurt, München, Köln-Bonn, Düsseldorf, Hamburg, Hannover und Stuttgart) yer hizmetlerinde kargo ve bilet kontrollerinde çalışanlar iş bırakma eylemine gitti.

2,1 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Ver.di Sendikası 100 Euro’luk maaş zammı ve ücretlerin yüzde 3.5 oranında artırılmasını talep ediyor. İşverenler henüz kendi önerilerini açıklamadılar. Toplu iş sözleşmesi 31 Mart’ta Postdam eyaletinde devam edecek.

Mısır

Mısır’da  postanelerde 23 Mart günü başlayan grev yayılıyor. Sendika yüzde 50 ücret artışı talep ediyor.

Grevciler ayrıca  grev dönemindeki ücretlerin de ödenmesini ve greve katılanların herhangi bir baskıya ve soruşturmaya maruz kalmamasını da talep ediyorlar.

İsrail

İsrail tarihinde ilk kez Dışişleri Bakanlığı’nda ve yurtdışı temsilciliklerinde çalışanlar greve gitti. 24 Mart günü başlayan grev nedeniyle bakanlık içinde ve 130 yurtdışı temsilciliğinde işlem yapılmadı. Geçtiğimiz haftalarda kısmi iş bırakma eylemleri gerçekleşmişti. Dışişleri Bakanlığı personeli ücret artışı ve daha iyi çalışma koşulları talep ederken, Hazine Bakanlığı bunu reddediyor.

Grev nedeniyle siyonist başbakan Bünyamin Netanyahu’nun yurtdışı gezileri ertelenirken, Papa’nın İsrail’e seyahati de sallantıda.

Kamboçya

Kampong Speu il sınırlarında bulunan Angiokun’da ayakkabı fabrikasında çalışan 5 bin işçi, geçtiğimiz hafta greve çıktı. Grevci işçiler, fabrikanın önünden geçen ana yolu işgal ettiler.

14 Mart’ta greve çıkan işçilerin, talepleri arasında yemek ve taşıma ödeneklerinin artırılması da bulunuyor. İşçiler Japon tekeli Asics için spor ayakkabısı üretiyorlar.

 
§