23 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/21

Katliamın faili kapitalist sömürü düzenidir
Soma Katliamı =
Sermaye, AKP, sendika işbirliği
Soma’da yaşanan katliam ve ortalığa saçılan gerçekler
Soma’da yaşananlar üzerine gözlemlerimiz
Soma’dan bir maden işçisi yazdı
Somalı bir gencin gözlemleri
İşçi katliamında sermaye ve sendika bürokratlarının ortaklığı
Soma katliamına karşı iş bırakma eylemleri
Her yer Soma!
Manisa DLB’den gün gün Soma eylemleri

Liseliler Soma için sokaklarda!

100 yıl önce: 1. Dünya Emperyalist Paylaşım Savaşı
Üniversitelerde Soma işçileri için işgal!
Avrupa’da da emekçiler sokaktaydı!
“Amacımız sorumluların cezasız kalmaması!”
“Geç kalmadan birlik olmak lazım”
Oyunun son perdesini oynuyorlar
Bu daha başlangıç mücadeleye devam!
Çelik-İş Genel Kurulu’nda işbirlikçilere cevap verildi
Mehmet Ayvalıtaş davasında 3. duruşma
Sınıf devrimcilerinden
Kaypakkaya anmaları
“Suriye’nin dostları” yıkıcı savaşı körüklemeye devam ediyor
Gerici AB’ye karşı
halkların birliği!
Katletmek bu devletin fıtratında var!
‘Yüz karası değil kömür karası Böyle kazanılır ekmek parası’
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseliler Soma için sokaklarda!

 

Lise öğrencileri yoklamalarını Soma için sokakta yapıyor. Soma’da madende katledilen işçiler için eylemler gerçekleştiren liseliler, geleceklerini sokaklarda kuruyor.

20 Mayıs

Beşiktaş’ta bir araya gelen liseliler Soma katliamını protesto ettiler. Liseliler, “Soma’nın katili hükümet istifa” yazılı pankart açtı. Kömürlerle “Soma” yazarken, “Kader değil bu bir katliam!”, “Her yer Soma her yer direniş!” sloganları attılar. Ayrıca “Kaza değil cinayet, kader değil katliam”, “Soma bir avuç kömür için bir ömür verenlere” yazılı dövizler açıldı.

Soma’da yaşamını yitiren madenciler için saygı duruşu yapıldıktan sonra basın açıklaması okundu. Yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Bir hafta önce bugün 15.30 sularında Soma’da gerçekleşen katliamda resmi açıklamalara göre 301 maden işçisi hayatını kaybetti. Soma bir kaza değil katliamdır. Liseliler olarak sorumlular cezalandırılana ve hükümet katliamın hesabını verene kadar meydanlarda ve sokaklarda mücadelemizi kesintisiz bir şekilde sürdüreceğiz.”

18 Mayıs

Balıkesir Edremit’te liseliler Soma’da katledilen işçiler için oturma eylemi ve saygı duruşu gerçekleştirdi.

Edremit Kent Meydanı’nda toplanan liseliler “Hükümet istifa!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!” ve “Edremit Soma’ya sahip çık!” sloganları atarak çevrede bekleyenlere yönelik konuşmalar gerçekleştirdiler.

İnsanların bu katliama sessiz kalmaması gerektiğini belirten liseliler, tepkilerini sokaklara çıkarak göstermek gerektiğine inandıkları için arkadaşlarıyla bir araya gelerek bu eylemi gerçekleştirdiklerini açıkladılar. Ve insanların bu katliama sessiz kalmaması gerektiğini sıklıkla belirttiler.

Liseliler yaptıkları konuşmalardan sonra sloganlarla oturma eylemlerine devam ettiler.

16 Mayıs

Sincan’da çeşitli liselerden yan yana gelen liseliler Soma’da yaşanan işçi katliamını protesto etti. Yaklaşık 50 kadar liseli Lale Meydanı’nda bir araya gelerek “Sincan uyuma madenciye sahip çık”, “Soma işçisi onurumuzdur” gibi sloganlarla seslerini duyurdular.

Ayrıca bir liseli söz alarak “zenginlerin evlerindeki şöminelerin yanabilmesi için işçiler hayatlarından oluyorlar” diyerek kitlenin tepkisini dile getirdi. Sincan İşçi Birliği liselileri cumartesi günü yapacağı film gösterimine davet etti. Liseliler bir süre daha sloganlarla bekledikten sonra dağıldı.

Gebze Trafo Meydanı’nda biraraya gelen liseliler, Cuma Pazarı üzerinden yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldiler. Öfkeli bir şekilde Soma işçisinin yalnız olmadığını dile getiren liseliler, Cumhuriyet Meydanı’na gelindiğinde oturma eylemi başlattılar. Facebook üzerinden örgütlenen ve birçok liseden eyleme katılan gençler sık sık “Soma işçisi yalnız değildir”, “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganları attılar.

Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nden dövizlerle ve kanlı baretlerle Eskiçarşı’dan yürüyüş yaparak sloganlarla liseli gençlerin yanına gidildi. Oturma eylemi sırasında Gündoğdu Marşı söylendi.

Küçükçekmece’de liseliler ders boykotu gerçekleştirerek Soma’da katledilen madenciler için öğle arasında saygı duruşu yapıldı ve Soma için sloganlar atıldı. Ardından da bahçede “SOMA” yazısı yazıldı.

Menemen Meydan’da toplanan liseli ve ortaokullu gençler Soma için oturma eylemi yaptı. Menemen lisesi, Şehit Kemal İlköğretim Okulu, Yüzüncü Yıl İlköğretim Okulu vb. çeşitli lise ve ortaokullardan toplanan gençler, kendi inisiyatifleri ile Soma’da yaşanan işçi katliamlarına sessiz kalmamak için Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Antalya Çağlayan Lisesi’nde öğrenciler Soma’da ölen işçiler için anma ve saygı duruşu yaptılar. Öğrenciler okul bahçesinde bedenleriyle “Soma” yazdılar. Okul idaresi ise eyleme izin vermeyerek müdahale etti. Önce okulun müdür yardımcıları tarafından engellenmek ve dağıtılmak istenen öğrenciler, daha sonra okul müdürünün de devreye girmesiyle dağıtıldı. Öğrenciler, idarecilerin bu tavrına tepki gösterdi.

Liselilerin yaptığı bu eylemin engellemesi üzerine Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, okul idarecilerini atama dönemi öncesi AKP’ye yaranmaya çalışmakla suçladı.

Adana’da da öğrenciler maden işçileri için eylemdeydi. Kozan İsmet İnönü Ortaokulu öğrencileri, beyaz olan okul formaları yerine okula bir günlüğüne siyah tişört ve elbiseler giyerek geldi. Öğrenciler, tenefüste ise okulun bahçesinde yan yana gelerek “Soma” yazdılar.

15 Mayıs

Sefaköy Beşyol’da bulunan Dr. Oktay Duran Meslek Lisesi öğrencileri, Soma için ders boykotu gerçekleştirdi. Liseliler “Sokağa, eyleme, hesap sormaya!” diyerek okul bahçesinde oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Öğrenciler pek çok öğretmenlerinin grevde olduğunu belirtirken eylemlerini öğlen arasında da sürdüreceklerini söylediler.

Liselilerin Sesi / Küçükçekmece-Edremit-İzmir - Gebze - Sincan

 

 

 

 

DLB madenciler için alanlardaydı

 

Gebze

19 Mayıs’ta Çamlık Parkı’nda toplanan DLB’liler “Kara elmas tabut olmuş… Maden değil mezar kazdıranlardan hesap soracağız!” pankartı açtı. Soma’daki maden fotoğraflarıyla bir sergi oluşturuldu. Daha sonra oturma eylemi gerçekleşti. Yapılan konuşmalarla Soma’da yaşanan işçi katliamı anlatıldı ve hesap sorma çağrısı yapıldı.

Sonrasında İTÜ’de yapılan işgal de hatırlatıldı.

Bir grup öğrenci de Cumhuriyet Meydanı’ndan Kent Meydanı’na sloganlarla gelerek DLB eylemine destek verdi.

Sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan M&T Reklam işçileri de eylemde söz aldı. Eylem sırasında patronların sömürüsünü anlatan bir şiir okunup, “Madenci Marşı” dinletildi. Eyleme emekçiler ve öğrenciler katılarak destek verdi.

Ankara

DLB, 17 Mayıs’ta Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Heykeli önünde buluşarak Madenci Anıtı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yüksel Caddesi’nde yapılan oturma eylemiyle çevredeki gençler ve emekçiler “sokağa, eyleme, hesap sormaya” çağrıldı. Sloganlarla, konuşmalarla çağrı yapılırken, maden işçisini anlatan bir şiir de okundu. Ardından yapılan yürüyüş sırasında sloganlar atılırken, çevredekiler de eyleme alkışlarıyla destek verdi.

Madenci Anıtı önünde yapılan konuşmada da, sermaye devletinden hesap sormaya bir günlük eylemlerin yeterli olmayacağı, önemli olanın bu düzenin yıkılması için verilecek devrim ve sosyalizm mücadelesini yükseltmek olduğu vurgulandı.

Burada da bir şiir okunarak eylem sonlandırıldı.

Kartal

Kartal DLB Soma’da yaşanan katliama sessiz kalmamaya çağırdı. 15 Mayıs’ta yazılamalar yaparak liselileri boykota çağırdı.

Ardından Genel-İş Sendikası’nın yapmış olduğu eyleme katılım sağlandı.

DLB’liler, gün içerisinde yapılan eylemlere katıldıktan sonra değerlendirmeler yaptığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Geçmiş deneyimleri inceleyen DLB’liler eylemsellik sürecini güçlendirmek yönlü kararlar alarak toplantıyı sonlandırdı.

Liselilerin Sesi / Kartal-Ankara-Gebze

 
§