23 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/21

Katliamın faili kapitalist sömürü düzenidir
Soma Katliamı =
Sermaye, AKP, sendika işbirliği
Soma’da yaşanan katliam ve ortalığa saçılan gerçekler
Soma’da yaşananlar üzerine gözlemlerimiz
Soma’dan bir maden işçisi yazdı
Somalı bir gencin gözlemleri
İşçi katliamında sermaye ve sendika bürokratlarının ortaklığı
Soma katliamına karşı iş bırakma eylemleri
Her yer Soma!
Manisa DLB’den gün gün Soma eylemleri

Liseliler Soma için sokaklarda!

100 yıl önce: 1. Dünya Emperyalist Paylaşım Savaşı
Üniversitelerde Soma işçileri için işgal!
Avrupa’da da emekçiler sokaktaydı!
“Amacımız sorumluların cezasız kalmaması!”
“Geç kalmadan birlik olmak lazım”
Oyunun son perdesini oynuyorlar
Bu daha başlangıç mücadeleye devam!
Çelik-İş Genel Kurulu’nda işbirlikçilere cevap verildi
Mehmet Ayvalıtaş davasında 3. duruşma
Sınıf devrimcilerinden
Kaypakkaya anmaları
“Suriye’nin dostları” yıkıcı savaşı körüklemeye devam ediyor
Gerici AB’ye karşı
halkların birliği!
Katletmek bu devletin fıtratında var!
‘Yüz karası değil kömür karası Böyle kazanılır ekmek parası’
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

Daha fazla işgal, grev, direniş!

 

Greif işçileri DİSK binasında sürdürdükleri nöbetlerini 24 Mayıs’ta yapacakları buluşma ile sonlandıracaklar. Taşeronlaşmaya ve sendikal bürokrasiye karşı yükselttikleri mücadele ise yeni Greiflerle sürecek.

95. gün

Greif işçileri güne Soma’da katledilen işçiler için saygı duruşu yaparak başladı. Greif direnişçileri maden katliamını protesto eylemlerine katıldılar. Direnişçiler, Soma’da yüzlerce işçi arkadaşılarını kaybettikleri bir zamanda, önden planlanan eylem programlarını ertelediler.

Madende yaşanan katliamın ardından Soma’ya giden Greif işçileri İstanbul’a geri döndü.

96. gün

Greif işçileri gece Soma’dan gelen arkadaşlarının gözlemlerini aldılar. Greif işçileri Soma’da devletin bilgiyi saklama çabası içinde olduğunu, arama çalışmalarındaki sorunları çıplak gözle öğrenme fırsatı buldu. Devletin ve burjuva medyanın manipülasyonlarını bir kez daha gören işçiler Erdoğan geldiğindeyse polisin Soma’da ilan ettiği sıkıyönetimi diğer direnişçilere anlattılar.

Direnişlerinin 96. gününe her zamanki gibi kahvaltı ve temizlik ile başladılar. Greif işçileri direnişin başından beri sürdürdükleri disiplini DİSK binasında da aynı toklukta devam ettiriyor.

Greif işçileri, öğlen yemeğinin ardından kendilerini ziyarete gelen Ekim Gençliği’nden dostlarıyla sohbet ettiler. Greif işçileri Direnen İşçiler Dayanışma Platformu toplantısına katıldılar.

Greif işçileri gün sonunda değerlendirme toplantısı yaptılar. Toplantıda direniş süreci ve Soma’da yaşanan işçi katliamı gündeme alındı. Direnişçi işçilerin dayanışma platformu toplantısı aktarıldı.

Değerlendirmeler kapsamında Soma’da yaşanan katliam protestoları ve anmalarına aktif katılınması, Greif işçileri olarak, 19 Mayıs’ta Soma’da katledilen işçileri anma yürüyüşü fikrinde karar kılındı. Greif işçileri, daha önce dayanışma gecesi olarak planladıkları etkinliği iptal ettiler. Bunun yerine “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” şiarıyla, direnişçi işçiler ve dostlarıyla 24 Mayıs akşamı biraraya gelecek kapsamda hazırlıklar planlandı.

97. gün

Greif işçileri sabah kahvaltısının ardından bekleyişlerini sürdürdükleri DİSK binasında, el emeği ürünler hazırlığına giriştiler. Bez çanta, cüzdan vb eşyalar yapıldı. İşçiler Soma’da gözaltına alınan ÇHD’li avukatlar için Taksim’deki eyleme katıldı. Sonra DİSK’e döndüler

Ardından Greif işçileri üniversiteyi işgal eden İTÜ öğrencilerinin yanına gitti. Maden Fakültesi’nde yapılan foruma katıldılar. Orhan Purhan, forumda yaptığı konuşmada, İTÜ öğrencilerinin işgal eyleminin ‘68 gençlik hareketini akıllara getirdiğini, yeni dönemde işçilerin fabrikalarını öğrencilerin de okullarını işgal etmelerinin son derece anlamlı olduğunu belirtti. Greif işçileri, fakültenin forumunda işgal sürecindeki iç örgütlülüğün işleyişi üzerine bilgilendirmede bulundu. Ardından işgal süreci ile ilgili sorular cevaplandı. İşçilerin konuşmaları yer yer coşkulu alkışlarla karşılandı. İşçiler forumun ardından yapılan çay ikramının ardından üniversiteden ayrıldılar.

98. gün

Greif işçileri gece dinlendikten sonra sabah kahvaltılarını yaptılar. Gün içinde bekleyişlerinin ardından Kartal ve Esenyurtta yapılan devrimci önder İbrahim Kaypakkaya anma etkinliklerine katıldılar. Bir grup ise buluşma için ziyaretler gerçekleştirdiler. Gece DİSK’e dönen işçiler dinlenerek nöbete devam ettiler.

99.gün

Greif işçileri buluşma için hazırlıklarını sürdürdüler. Ardından Soma için Taksim’de yapacakları eyleme hazırlanarak yola çıktılar. Tünel’de eyleme destek verenlerle biraraya gelen işçiler açtıkları pankartla Galatasaray Lisesi’ne kadar sloganlarla yürüdüler. Basın açıklamasının ardından eylemi sonlandıran işçiler, DİSK binasına dönerek nöbetlerine devam ettiler.

100. gün

Greif işçileri yalnız bırakılmıyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri 22 Mayıs’ta Soma Katliamı ve direnişler konulu bir toplantıya davet ettiler. Öğrenciler adına Greif işçilerinin yanına gelen ziyaretçi ile sohbetler edildi. Bir grup işçi de buluşma hazırlıklarını sürdürdüler.

Greif işçileri akşam biraraya gelerek değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” şiarlı buluşma konuşuldu. 24 Mayıs günü yapmayı planladıkları buluşma için saat 19.00’da DİSK Genel Merkezi önünde biraraya gelecekler. İşçiler buluşmada direniş ve mücadele süreci değerlendirmelerini paylaşacak, sinevizyon gösterim ve müzikle buluşmayı sonlandıracaklar.

101. gün

Greif işçileri DİSK binasında bekleyişlerini sürdürürken, 24 Mayıs’ta bina önünde yapacakları buluşma için hazırlanıyorlar.

Bugün ayrıca Hayat TV çekim için işçileri ziyaret etti.

Hayat TV emekçileri, Greif işçileriyle Soma Katliamı, taşeronluk ve sendikal bürokrasi konuları üzerine sohbetler gerçekleştirdi, görüşlerini aldı. İşçilerle gerçekleştirilen konuşmalar, yarın Hayat TV’de Karşı Pencere programında yayınlanacak.

Greif direnişçileri, bugün DİSK Tekstil Sendikası adına işçilere fabrikanın açılacağına dair mesaj atıldığı bilgisini aldılar.

Greif Hadımköy işçilerine gönderilen mesaj şöyle: “Sendikamızın girişimleri sonucunda Sunjut Hadımköy’ün açılışı nedeniyle Perşembe günü saat 13.00’de fabrikada yapılacak toplantıya katılımınız dileğiyle.”

İşçiler akşam Gezi Sanatı’nın yaptığı foruma katıldılar. Burada sohbetler yapıldı. Emeğe Ezgi ve Gezi Sanatı 24 Mayıs’ta Greif işçilerinin yapacağı buluşmaya destek vereceklerini dile getirdiler. Forumun ardından işçiler DİSK binasına döndüler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 
§