20 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/25

IŞİD ve kapitalist/emperyalist gericilik
İşçi eylemleri
uykularını kaçırıyor!
Maden işçisinin karnı AKP’nin yalanlarına tok!
Çelik, Kürtler’in Irak’ta ayrılma hakkı olduğunu söyledi
Temeli bozuk olanların ‘çatı’ arayışı
Sömürü “kader” değil
İbrahim’i binlerce kişi uğurladı
Kaybolan eylemcinin cenazesi bulundu
AKP özelleştirmeyle beslenmeye devam ediyor
Soma’da maden işçilerinin eylemleri sürüyor

Yatağan işçileri
yol kapatarak uyardı!

Türk-İş’ten özelleştirmelere karşı eylemler

“Sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz!”

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi üzerine
Greif işgali DİSK’in içerisindeki Türk-İş’i ortaya çıkardı
“İşçinin taşerona isyanı: Greif direnişi dersleri”
Derby’den Greif’e:
İşgal, grev, direniş!
BDSP’den coşkulu
15-16 Haziran yürüyüşü!
Savaş ve devrim diyalektiği - A. Eren
“Devrimci Gençlik Birliği’nin temellerini inşa etmek için...”
Kamp hazırlıkları sürüyor!
Ankara DLB’den
coşkulu etkinlik!
Çocuk istismarı- 3
Açlık Kralı mısın, açlık oyunlarında mısın? - T. Kor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AKP özelleştirmeyle beslenmeye

devam ediyor

 

Haydarpaşa Garı’nda finansçıların, “yabancı yatırımcıların”, bir dizi ülkeden diplomatın katılımıyla konferans yapıldı.

“New York’tan İstanbul’a Mega Şehirler ve Finans Merkezleri” adıyla düzenlenen konferans için tercih edilen mekanın Haydarpaşa Garı olmasıysa elbette tesadüf değil. Sermaye hükümeti AKP, rant için elden çıkarmayı düşündüğü bu hem tarih hem de ulaşım merkezini böylece şirketlere ve diplomatlara sundu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ev sahibi olarak katıldığı konferansta ticaret ve yatırım üzerine finansçıların sunumları yapıldı.

Hedef 7 milyar dolar!

Konferans vesilesiyle konuşan Mehmet Şimşek, bu yıl 7 milyar dolarlık özelleştirme hedefine ulaşmak istediklerini vurguladı.

Sermayeye pazarlanan devlet malları, Kamu İktisadi Teşekkülleri ile bugüne kadar bütçesini hep rahatlatan AKP, özelleştirmeyle kaldığı yerden yoluna devam etmek istiyor. Bunun bir yanı Haydarpaşa Garı gibi, sermaye gruplarının iştahını kabartan merkezi konumlardaki mülk ve arazilerken diğer yanı kalan üretim tesisleridir. Bunun için Haydarpaşa Garı özelleştirme kapsamına alınırken Yatağan Termik Santrali ve bağlı madenlerin satışında da taviz verilmiyor.

Şimşek’in telafuz ettiği 7 milyar dolar hedefini tutturmak için en rantlı satışlar gündeme alınıyor.

Geçtiğimiz aylarda önce Yeniköy ve Kemerköy santralleri ve bağlı madenlere ait ihale 2 milyar 670 milyon dolara IC İçtaş şirketine verildi.

Bu hafta içindeyse Yatağan Termik Santrali ile Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesi 1 milyar 91 milyon dolara Elsan Elektrik’e bırakıldı.

İlk çeyrekte anlaşma bedellerinin toplamı 760 milyon dolar civarında kalan özelleştirme ihalelerinin yıl sonuna kadar hedefi tutturması için nelerin gözden çıkarılacağı düşünüldüğünde rant daha açık görülecektir. Bunun için enerji santralleri ve Haydarpaşa Garı gibi büyük sermaye gruplarının iştahını kabartan ihaleler arka arkaya geliyor.

Konferans katılımcıları arasında büyük medya tekeli olarak bilinen burjuvalardan ABD’nin en zengin 8. kişisi Michael Bloomberg’in de olması bu yanıyla AKP’nin seslendiği kesimi de gösteriyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) verilerine göre, geçen yıl özelleştirmelerden AKP’nin elde ettiği tutar 12 milyar 484 milyon 572 bin 301 dolar olarak gerçekleşti.

 

 

 

 

Yeşil alan talanında tek yetkili bakanlık!

 

14 Haziran’da Resmi Gazete’de ‘Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin son hali yayınlandı. Düzenlemeyle yeşil alanların yapılaşmaya açılmasında tek yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu.

‘Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ tüm illerdeki planlamayı merkezi olarak bakanlık denetimine bağlıyor.

Düzenleme imar planlarında değişiklik yapmaya ‘zorunlu’ olmadıkça imkan vermeyecek. Bu da bakanlık kontrolünde imar değişikliklerinin önünü açacak. Belediyeleri aşarak rant için tek elden işlemler organize edilecek. AKP iktidarı döneminde inşaat sektörünü palazlandırırken belediyeler ve bakanlık arasındaki uyuşmazlıklar nedeniyle imarda sorun yaşanabiliyordu. Yeni düzenleme bakanlığın elini bir kez daha güçlendirecek.

Belediyelerin imarlarda sosyal ve teknik alanların kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesi gibi düzenlemelerine “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı” şartı getirilmesinin AKP’li olmayan belediyelerin hareket alanını da kısıtlayacağı göz önüne alındığında düzenlemenin rant ve denetime hizmet ettiği bir kez daha görülür.

Göstermelik düzenlemelerle ranta perde

Rant için yeşil alanların yapılaşmasında bakanlığa yetki veren düzenleme “AVM ve sanayi kuruluşları ile lojistik ve depolama alanlarının şehir dışlarına çıkarılması”, “afetlerde kullanılacak acil açık alanlar ve yollar yapılması zorunluluğu” gibi süslemelerle perdelenmek isteniyor. Birincisi zaten sermaye sahiplerinin de artık çözümünü istediği talebi karşılanırken ikincisi zaten mevcut düzenlemelerde olması gerekeni genelleştiren bir söylemin ötesine geçmiyor.

AVM’lerin kontrolsüz yayılmasıyla şehir merkezlerinde artması sermaye gruplarının kâr oranlarını düşürdüğü için eleştiriliyordu. Hükümetin buna çözüm üretmesi talebi uzun süredir patronların dilindeydi.

Keza rant için doğal afet toplanma merkezini peşkeş çekenlerin şimdi aynı argümanı öne sürmesi aldatmanın başka bir yüzüdür.

Kıyılara kontrol!

Düzenlemeyle birlikte hayata geçirilecek bir diğer uygulamaysa kıyı bölgelerdeki tüm kararlarda bakanlıktan “uygunluk onayı” aranacak olması.

Bu düzenlemeyle de aynı rant merkezinin kontrol adı altında tüm yapılaşmayı kendi işbirliğinde pazarlamasına olanak sağlanacak.

 

 

 

 

Köylüler taş ocağı istemiyor

 

Bolu’nun Mudurnu İlçesi’ne bağlı Yeniceşıhlar Köyü’nde taş ocağı açılmasını istemeyen köylüler, 2 aydır eylem yapıyor ve araçların geçişine izin vermiyorlar. Köylüler evlerine yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan taş ocağının içme suyu hattına ve bitki örtüsüne zarar vereceğini belirtiyorlar.

Köylüler, 16 Haziran günü bölgeye gelen taş ocağının sahibi Hasan Tekin’in de geçişine izin vermedi. Tekin’in taş ocağına yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan beton santralini arayarak, çalışanlardan kamyon ve iş makineleriyle gelmelerini istemesi gerginlik yarattı. Bir süre sonra eylem yerine gelen jandarma ekipleri de köylülerin kararlı duruşu üzerine bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Birkaç gün sonra ise jandarma köylülere saldırdı ve 35 köylü yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

 
§