22 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/34

Gerici düzenin siyaseti emekçilere umut olamaz!
Halklar arası gerçek kardeşleşme için
devrimci sınıf mücadelesi!
Ayakları hep Kürt halkının değerleri üzerinde
Lice’de devlet terörü:
Bir kişi katledildi
Bedeli Suriyeli ve Türkiyeli emekçiler ödüyor!
Sendikal harekette ne(ler) oluyor?
Tıkanan sendikal hareket ve ‘zorunlu zor’ ilişkisi! - D. Sinan
“Örgütlenmek dışında bir çaremiz var mı?”
Yatağan işçileri
barikatları kurdu!
Türk Metal ‘şemsiye’ açıyor!

“İşveren hiçbir şekilde ‘barış’ beklememeli!”

Sermaye kana doymuyor!

Ağaç-İş ağalarının son ihaneti: Kocaeli şube kapatıldı

Madencilerin devlete
vefa borcu varmış!

Yürüyüş’ün subjektif eleştirilerine zorunlu yanıt! - O. Kara
Uluslararası sermayenin grev korkusu!
“İşçi sınıfı birdir ve sınır tanımaz!”
Dünyada grev ve eylemler
IŞİD kapitalist emperyalizmdir!
ABD emperyalizminin
kendi halkına karşı savaşı
Avrupa’da IŞİD katliamları lanetlendi
Ebola’dan ölüme terk edilmek…
21. yüzyıl müritleri ve post-modern medrese hayalleri - K. Ehram
Kızıl Bayrak yukarı,
daha daha yukarı!
“Gelin hep birlikte direnelim, örgütlenelim, özgürleşelim!”
İşçi kadınlar hakları ve özgürlükleri için örgütlenmelidir!
Cezaevlerinde saldırılar ve hak ihlalleri
Zulmün değil, kavganın ateşiyle tutuşan iki yürek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Türk Metal şemsiye’ açıyor!

 

Türk Metal büyük bir “müjdeyle”, sosyal sendikacılık anlayışı olarak bir dizi şirketle ikili anlaşma yaptığını ve indirimli alışveriş imkanlarını arttırdığını duyurdu. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın sık sık ifade ettiği vurguyla “Sosyal sendikacılık bir şemsiye” olarak lanse ediliyor.

Bu şemsiye vurgusuyla “üye işçilerin, eş ve çocuklarıyla birlikte gitmiş olduğu bir giyim mağazasında yapacağı alışverişin ‘indirimli’ olması, bir sağlık merkezinde check-up ve tedaviden daha ucuz bir şekilde yararlanması, çocuklarını özel eğitim kurumlarına daha ucuza yazdırması gibi ekonomik kolaylıklar” sağlandığı öne sürülüyor. Türk Metal’in sunduğu imkanlar özel hastanelerden eğitim kurumlarına, marketlerden giyim mağazalarına uzanan bir listede farklı oranlarda indirim sağlıyor. Metal işçilerinin sırtından beslenen bu çete, TİS masalarında kaybedilen hakları bir iki tüketim maddesinde indirimle dengelemiş göstermeye çalışıyor. “% 50’ye varan indirimler sağlanıyor” ve “Anlaşmalı iş yerleri fırsatı metal işçilerini mutlu etti” gibi reklam cümleleriyle kapitalist pazarlama mantığını kavradığını kanıtlayan Türk Metal, başta Bursa ve İskenderun gibi kendi adına kritik iki ilde yoğunlaşan anlaşmalarla ‘şemsiyeyi’ büyütüyor.

Paralı eğitime karşı işçi çocuklarının hakkını savunmak yerine özel okul ve dershanelerde indirim imkanı peşinde koşan sendikal anlayışın mücadele ufku olmadığına dair söze gerek kalmıyor.

Türk Metal oyun oynamıyor!

MESS Grup TİS süreci gibi, on binlerce metal işçisinin önümüzdeki iki yılık dönemini bağlayan yakıcı bir gündem varken, Türk Metal alışveriş için avantaj peşinde. Metal işçilerini TİS sürecinde eylemli tepki vermekten geri tutmak için bu göz boyama çabalarıyla dikkat dağıtılmaya çalışılıyor. Keza buna paralel olarak 52 işçi çocuğunun Rusya’ya, Başkordistan’a ve Moldova’ya birer hafta süreyle kampa gönderilmesi yansıyor. Yıllardır sendika otellerinde temsilciler başta olmak üzere işbirlikçi işçilere tatil imkanı sağlamakla övünen Türk Metal her geçen gün bu pazarlama tekniklerini büyütüyor, çeşitlendiriyor.

Türk Metal’in ihanet şebekesi, işçi sınıfı içinde en köklü, çeteleşmiş, belli bir politik misyonla sınıfın arasında yerleştirilmiş bürokratlardan oluşuyor. ‘Sosyal sendikacılık’ pratiğini ilk kez uygulamayan çetenin bu dönem de aynı oyunu öne çıkarması tesadüf değil. 25 Ağustos’ta başlayacak görüşmeler öncesinde dikkatleri satış taslağından başka bir noktaya çekmeye çalışıyor. Bunu da öfkelerini biriktiren metal işçilerinin olası tepkisinin önüne geçebilmek için yapıyor.

 

 

 

 

Metal işçilerine çağrı!

 

Metal sektöründe toplu sözleme sürecinin başlamasıyla birlikte Metal İşçileri Birliği de faaliyetlerini hızlandırdı.

Dudullu ABB’de dağıtım

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan MESS’e bağlı ABB fabrikasına vardiya çıkışı Metal İşçileri Bülteni dağıtıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü olan işçiler bülteni ilgiyle karşıladılar.

Ayrıca OSB’nin içinde birçok noktaya “MESS’i yenmek için... Seyirci kalma, örgütlen, mücadele et!, MESS’i yenmek, oyunu bozmak için... İŞGAL, GREV, DİRENİŞ!” ve “Kızıl Bayrak oku okut” stickerları yapıldı.

Gebze’de dağıtımlar

Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısı Gebze bölgesinde metal işçilerine ulaştırıldı. Gebze OSB’de kurulu bulunan Autoliv Otomotiv fabrikasına 19 Ağustos'ta bültenin dağıtımı yapıldı. İşçilerin ilgiyle karşıladığı bülten dağıtımında Türk Metal çetesinin temsilcisi hazımsızlığını gösterdi. Dağıtımı provoke etmeye çalışan temsilci bu davranışına işçilerin ilgi göstermemesinden ötürü amacına ulaşamadı. MİB çalışanları da bu ihanet şebekesini teşhir eden konuşma ve cepheden tutumlarıyla yanıt verdiler.

Türk Metal’e bağlı Baymak fabrikasında 14 Ağustos'ta bülten ve TİS broşürü dağıtımı gerçekleştirildi. Servislere binilerek gerçekleştirilen dağıtımda, işçilere sorulmadan hazırlanan sözleşmenin metal işçilerinin taleplerine karşılık gelmediği belirtilerek, hazırlanan satış sözleşmesine karşı sendika ağalarına ve MESS’e karşı mücadele çağrısı yapıldı. İşçilerden genelde olumlu tepkiler alındı.

Birleşik Metal-İş’e bağlı Remas fabrikasındaki dağıtımda ise işçilerin TİS taslağından haberlerinin olmadığı gözlemlendi.

Mercedes’te bülten dağıtımı

MİB çalışanları Hadımköy yolu üzerinde kurulu bulunan Mercedes fabrikasına 15 Ağustos'ta Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısının dağıtımını yaptılar.

Fabrikanın ön ve arka tarafında bulunan Hoşdere ve Karaağaç mahallelerinde Mercedes işçilerinin gittiği camilerde Cuma namazı çıkışı dağıtım yapıldı. Dağıtımda işçilerle MESS Grup TİS süreci üzerine sohbet edildi.

Bazı işçiler MİB çalışanlarına “fabrikadaki süreçleri biliyorlar” diyerek gelişmelerin takip edilmesine vurgu yaptılar. Ayrıca , dağıtımdan sonra cami çevresine Metal İşçileri Birliği’nin toplu sözleşme süreciyle ilgili stickerları yapıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze-Ümraniye-Esenyurt

 

 

 

 

GREV” işçilere ulaşıyor

 

15 Ağustos sabahı işe giriş saatinde Beylikbağı Feniş Kavşağı’nda işçi ve emekçilere GREV’in dağıtımı yapıldı. Ayrıca Şişecam ve TAYSAD’da kurulu bulunan EKU Fren Kampana fabrikalarına da dağıtım gerçekleştirildi.

Şişecam işçilerine 16.00-00.00 vardiyası girişinde ve 08.00-16.00 vardiyası çıkışında GREV gazetesinin dağıtımı gerçekleştirildi. Hak kazanmak için grev kararlılığının devam edilmesi gerektiği üzerine, hükümetin grev ertelemesi gerekçesinin yalanlarının teşhir edildiği dağıtım sırasında birçok işçi ile grev ertelemesi sonrasında fabrika içerisindeki durum, işçilerin tutumu üzerine sohbetler edildi.

Sınıf devrimcileri, sabah vardiyası çıkışında TAYSAD’da kurulu bulunan EKU Fren Kampana işçilerine GREV’in dağıtımı ile seslendi. Güvenliğin dağıtıma engelleme girişimi işçilere seslenilerek teşhir edildi. Sendika seçme hakkına sahip çıkma, talepler için örgütlülüğü güçlendirerek mücadeleye devam etme çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§