22 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/34

Gerici düzenin siyaseti emekçilere umut olamaz!
Halklar arası gerçek kardeşleşme için
devrimci sınıf mücadelesi!
Ayakları hep Kürt halkının değerleri üzerinde
Lice’de devlet terörü:
Bir kişi katledildi
Bedeli Suriyeli ve Türkiyeli emekçiler ödüyor!
Sendikal harekette ne(ler) oluyor?
Tıkanan sendikal hareket ve ‘zorunlu zor’ ilişkisi! - D. Sinan
“Örgütlenmek dışında bir çaremiz var mı?”
Yatağan işçileri
barikatları kurdu!
Türk Metal ‘şemsiye’ açıyor!

“İşveren hiçbir şekilde ‘barış’ beklememeli!”

Sermaye kana doymuyor!

Ağaç-İş ağalarının son ihaneti: Kocaeli şube kapatıldı

Madencilerin devlete
vefa borcu varmış!

Yürüyüş’ün subjektif eleştirilerine zorunlu yanıt! - O. Kara
Uluslararası sermayenin grev korkusu!
“İşçi sınıfı birdir ve sınır tanımaz!”
Dünyada grev ve eylemler
IŞİD kapitalist emperyalizmdir!
ABD emperyalizminin
kendi halkına karşı savaşı
Avrupa’da IŞİD katliamları lanetlendi
Ebola’dan ölüme terk edilmek…
21. yüzyıl müritleri ve post-modern medrese hayalleri - K. Ehram
Kızıl Bayrak yukarı,
daha daha yukarı!
“Gelin hep birlikte direnelim, örgütlenelim, özgürleşelim!”
İşçi kadınlar hakları ve özgürlükleri için örgütlenmelidir!
Cezaevlerinde saldırılar ve hak ihlalleri
Zulmün değil, kavganın ateşiyle tutuşan iki yürek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Avrupa’da IŞİD katliamları lanetlendi

 

Wuppertal

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’nun (BİR-KAR) da kurucuları arasında olduğu Wuppertal Enternasyonal Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla, 18 Ağustos’ta, Wuppertal’da IŞİD karşıtı bir protesto yürüyüşü yapıldı. Eyleme, AGİF, ATİK, ADHK, YEK-KOM, Alevi Kültür Merkezi, Karavan ve yerli partilerden MLPD bayrak ve flamalarıyla katıldı. BİR-KAR ise, bayrakları ve “IŞİD emperyalistlerin ürünüdür, yaşasın halkların kardeşliği!” yazılı pankartla yürüyüşte yer aldı.

City Arkadien’in önünde toplanılarak burada kurumlar adına kısa konuşmalar yapılmasının ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüş sırasında katliamın belgeleri niteliğinde fotoğraflar ve dövizler taşındı.

Toplanma noktasına dönülerek bitirilen yürüyüşün ardından ilk önce bir Filistin temsilcisi konuştu. Sonra, Wuppertal Enternasyonal Dayanışma Platformu adına yapılan konuşmada Filistin ve Şengal direnişleriyle dayanışma öne çıkarıldı. Bu vesileyle halkların kardeşliğine vurgu yapıldı ve emperyalist saldırganlık ve savaş teşhir edilerek 1 Eylül yürüyüşü için çağrı yapıldı.

Köln

Köln’de kurularak çadırda yürütülen faaliyetle IŞİD vahşeti protesto edildi. Dom Kilisesi önünde kurulan çadırda bir hafta boyunca bildiriler dağıtılarak bilgilendirme faaliyetinde bulunuldu.

Çadır eylemi 15 Ağustos’taki mitingle sona erdirildi. Katliama ilişkin çeşitli resimler ve pankartların bulunduğu çadırın önünde toplanan kitleye ve çevrede bulunanlara yönelik çeşitli konuşmalar gerçekleştirildi ve bildiri dağıtımı yapıldı.

BİR-KAR, Alınteri ve AGİF’in de destek verdiği eylem atılan sloganlar ve dayanışma eylemlerinin yükseltilmesi çağrısıyla akşam saatlerinde sona erdi.

Basel

Kürt hareketi tarafından Avrupa’nın birçok kentinde olduğu gibi Basel’de de standlar açılarak IŞİD vahşeti protesto edildi. Şehrin en merkezi yerlerinden biri olan Claraplatz’da stand açıldı, bildiriler dağıtılarak bilgilendirme faaliyetinde bulunuldu.

Stand’ın ardından 16 Ağustos'ta iki bini aşkın insanın katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Katliama ilişkin çeşitli resim ve pankartların taşındığı yürüyüşe, düzenleyenlerin yanısıra birçok Türkiyeli örgüt de kendi pankart ve flamalarıyla destek verdi.

Yürüyüş boyunca kitle öfke ve tepkisini attıkları sloganlarla dile getirdi. BİR-KAR’ın da flamalarıyla katıldığı yürüyüş Barfüserplatz’da yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.

Paris

Paris’teki Les Halles’de 14 Ağustos’ta başlayan çadır eylemi 16 Ağustos’ta aralarında FEDA ve TEV-ÇAND’ın da olduğu Kürdistanlı birçok kurum üyelerinin katıldığı eylemle sonlandırıldı.

Gare de L’Est’den Chatlet’ye kitlenin toplanmasının ardından katliamları lanetleyen Fransızca, Kürtçe, İngilizce pankartlar arkasında kortejler oluşturularak Chatlet Meydanı’na yüründü. Burada yapılan konuşmalarda, bölgesel ve küresel çıkarları olan devletlerin ürünü olan cihatçı çetelerin Kürt halkının kazanımlarına, Ezidi, Süryani, Türkmen, Şii halklara karşı saldırı ve katliamlarına karşı birlik, mücadele ve dayanışma çağrıları yapıldı.

Türkiyeli ilerici ve devrimci örgütlerin yanısıra Fransız Komünist Partisi, Yeni Antikapitalist Parti (NPA), Tamiller, Süryani-Keldani ve Ermeni kurumlar da yürüyüşe destek verdi. BİR-KAR’ın flamalarıyla katılıp destek sunduğu eylemde ‘’Emperyalizme, sömürgeciliğe ve gericiliğe karşı, halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye! Şengal halkıyla dayanışmaya!” başlıklı Fransızca ve Türkçe bildiriler dağıtıldı.

Stuttgart

Ortadoğu halklarına yönelik siyonist, faşist saldırı ve katliamları protesto etmek için Lauterschlager Str’de biraraya gelen Almanyalı ve Türkiyeli ilerici, devrimci gruplar 16 Ağustos’ta bir miting düzenledi.

Yürüyüş boyunca siyonist İsrail ordusunun Filistin halkına yönelik katliamları protesto edildi. Saldırıların durdurulması, İsrail’e boykot, Filistin halkıyla dayanışma çağrıları yapıldı.

“Almanya finanse ediyor İsrail bombalıyor” şiarıyla Alman sermaye devletinin tutumu protesto edildi. Ayrıca, emperyalistler tarafından beslenen çağdışı yapı IŞİD’in Ezidi ve Ortadoğu halklarına yönelik saldırı ve katliamlarına değinilerek halklarla enternasyonal dayanışma çağrıları yapıldı.

BİR-KAR’ın flamalarıyla katıldığı yürüyüşte “Şengal halkıyla dayanışmaya! İnsanlık düşmanı IŞİD’i durdurun!” ve “Irkçılığın faşizmin kaynağı kapitalizmdir!” Almanca bildirileri dağıtıldı.

Hannover

16 Ağustos günü Almanya’nın Hannover kentinde de Almanya çapında katılımın olduğu bir eylem gerçekleştirildi.

Organizasyonunu Yek-Kom’un yaptığı eyleme Türkiyeli devrimci ve ilerici örgütler de destek verdiler.

Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı yürüyüşte Ezidi ve Kürt gençlerinin yoğun katılımı dikkat çekti. Ezidi katliamını teşhir eden çok sayıda pankart ve dövizin taşınmasının yanı sıra, gençlerin giydikleri tişörtlere de “Hepimiz Ezidiyiz!”, “IŞİD terörünü durdurun!”, “Almanya görmezlikten gelme!” şiarlarını yazdıkları görüldü.

Hannover ve çevresinin Ezidilerin oldukça yoğun yaşadıkları bir kent olması yürüyüşe de yansıdı. Kürt kitlesine nazaran daha örgütsüz ve daha apolitik olan Ezidi Kürtlerinin eyleme yoğun ilgi gösterdikleri ve özellikle gençlerin politize olmaya başladıkları gözlendi. Ezidi Federasyonu da pankart, döviz ve bayraklarıyla eylemdeki yerini aldı.

Türkiyeli örgütlerden MLKP, AGİF, Partizan, ADHK, DİDF, Alınteri, Özgürlük Dayanışma; yerli gruplardan da Die Linke, MLPD ve SAV eyleme flamalarıyla katıldılar.

BİR-KAR ise eyleme, “IŞİD emperyalizmin ürünüdür, yaşasın halkların kardeşliği!” şiarlı bir pankart ve bayraklarıyla katıldı.

Tekrar toplanma alanına dönülerek burada bir miting gerçekleştirildi. Mitingde Yek-Kom ve KCK (Sozdar Avesta telefonla bağlandı) adına yapılan konuşmaların yanı sıra, AP’den bir SPD’li milletvekili de konuştu. SPD’li Hannover Belediye Başkanı da kısa bir konuşma yaparak kitleyi selamladı.

Mitingin sonlarına doğru konuşma yapmak üzere sahneye çağrılan, Irak parlamentosunda milletvekili olan YNK temsilcisine Ezidi gençlerden yoğun tepki geldi. Zaman zaman çeşitli cisimlerin atılması üzerine gergin anlar yaşanırken, ortam tekrar sakinleştirildi. Ezidiler, KDP ile birlikte YNK’yi Şengal’de kendilerine ihanet etmekle suçluyorlar ve yoğun bir tepki duyuyorlar.

Bochum

Mala Ezidiya’nın çağrısı üzerine 17 Ağustos’ta Bochum Bahnhof’un karşısında yüzlerce kişi bir araya geldi.

Kitle, kadın ve çocukların ön safta yerlerini almasıyla, Husemannplatz’a doğru yürüyüşe geçti.

Mala Ezidiya ve Kürt Derneği’nin yansıra, Türkiyeli kurumlardan BİR-KAR, DİDF, Alevi Derneği ve Alman partilerinden MLPD eylemde destek verenler arasında yer aldılar.

Ayrıca BİR-KAR, üzerinde Şengal katliamı ile ilgili değerlendirmelerin bulunduğu, Almanca ve Türkçe bildirileri eylemcilere ve çevredekilere dağıttı.

Husemannplatz’ın içinde hazırlanan sahnenin önüne ulaşılmasıyla miting programına başlandı. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda katliamlar protesto edilerek birlikte mücadele çağrısıyla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Almanya-Paris-İsviçre

 
§