22 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/34

Gerici düzenin siyaseti emekçilere umut olamaz!
Halklar arası gerçek kardeşleşme için
devrimci sınıf mücadelesi!
Ayakları hep Kürt halkının değerleri üzerinde
Lice’de devlet terörü:
Bir kişi katledildi
Bedeli Suriyeli ve Türkiyeli emekçiler ödüyor!
Sendikal harekette ne(ler) oluyor?
Tıkanan sendikal hareket ve ‘zorunlu zor’ ilişkisi! - D. Sinan
“Örgütlenmek dışında bir çaremiz var mı?”
Yatağan işçileri
barikatları kurdu!
Türk Metal ‘şemsiye’ açıyor!

“İşveren hiçbir şekilde ‘barış’ beklememeli!”

Sermaye kana doymuyor!

Ağaç-İş ağalarının son ihaneti: Kocaeli şube kapatıldı

Madencilerin devlete
vefa borcu varmış!

Yürüyüş’ün subjektif eleştirilerine zorunlu yanıt! - O. Kara
Uluslararası sermayenin grev korkusu!
“İşçi sınıfı birdir ve sınır tanımaz!”
Dünyada grev ve eylemler
IŞİD kapitalist emperyalizmdir!
ABD emperyalizminin
kendi halkına karşı savaşı
Avrupa’da IŞİD katliamları lanetlendi
Ebola’dan ölüme terk edilmek…
21. yüzyıl müritleri ve post-modern medrese hayalleri - K. Ehram
Kızıl Bayrak yukarı,
daha daha yukarı!
“Gelin hep birlikte direnelim, örgütlenelim, özgürleşelim!”
İşçi kadınlar hakları ve özgürlükleri için örgütlenmelidir!
Cezaevlerinde saldırılar ve hak ihlalleri
Zulmün değil, kavganın ateşiyle tutuşan iki yürek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sermaye kana doymuyor!


Sermayenin bitmek tükenmek bilmez kar hırsı yeni iş cinayetlerine kapı aralıyor. İş cinayetleri geçtiğimiz hafta boyunca da devam etti.

İstanbul Kartal’da Cumhuriyet Mahallesi’nde Yumurtatepe İnşaat’a ait inşaatta çalışan Hüseyin Damar adlı işçi 9. kattan düşerek yaşamını yitirdi. Birkaç gün önce inşaatta işe başladığı öğrenilen Damar’ın olay yerinde can verdiği bildirildi.

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’ndeki Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) Limanı’nda ayağına sac levha düşen 26 yaşındaki Rıdvan Akkurt yaralandı.

Zonguldak’ta, ruhsatsız bir kömür ocağında meydana gelen göçükte ise 26 yaşındaki Erdal Kaşıkçıoğlu yaralandı. Yakınları tarafından ocaktan çıkarılarak özel araçla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Erdal Kaşıkçıoğlu’nun hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) denetimindeki Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan Ayhan Başoğlu, kömür pasosunun kayması sonucu göçükte mahsur kaldı. Madenciler tarafından kurtarılan Başaoğlu’nun vücudunda kırıklar olduğu ve sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi.

Soma’da yüzlerce maden işçisinin katledildiği Eynez Ocağı’nın yakınındaki açık işletmede bir işçi, iş cinayetinde hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçinin adının İbrahim Yula olduğu öğrenildi.

Aksaray merkeze bağlı Sultanhanı Beldesi Türkistanlar Mahallesi’nde bulunan halı yıkama atölyesinde çalışan Veysel Çağlak (19), halı yıkama makinesindeki elektrik kaçağından akıma kapılarak ağır yaralandı. Çağlak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Antalya’nın Kemer İlçesi’nde demirleyen ‘Novorossiysk Star’ isimli kargo gemisinde yaşanan iş cinayetinde bir işçi yaşamını yitirdi. Gemideki mürettebattan Romanya uyruklu Vasile Vulpe (44), gemideki asansör boşluğuna başını uzattığı esnada aşağıya inen asansörde başı sıkıştı ve hayatını kaybetti.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin camlarını silen bir işçi, camları silmek için kullandıkları sepeti taşıyan çelik halatlardan birinin kopması sonucu adliyenin 4. katından düştü. Yaralanan işçi, sağlık görevlilerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

Yıldız Entegre fabrikasında 15 Ağustos Cuma günü yük indiren TIR şoförü Turgay Gültekin araçtan düşen odunların altında kaldı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Gültekin yaşamını yitirdi.

Kırıkkale OSB’de kimyevi madde üreten bir fabrikada antifriz kazanının temizliği sırasında 8 işçi zehirlendi. Zehirlenen işçiler tedavi altına alındı. Tedavi altına alınan işçilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

Samsun’un Atakum ilçesine bağlı Çamlıyazı Mahallesi’nde bulunan Kocadağ Aydın Camisi’nin yanına yapılan şadırvan ve köy evi inşaatında çalışan iki işçi, kalıp çakma işlemi sırasında yere düştü. Abdullah Bal (47) isimli işçi, hastaneye götürülürken hayatını kaybetti. İslam Güleçyüz (52) isimli işçi ise Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fatültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Konya’nın Karapınar İlçesi’nde elektrik akımına kapılan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) işçisi Dilaver Tomak yaşamını yitirdi.

Bursa’nın Yenişehir İlçesi yakınlarında tarım işçilerini taşıyan traktöre arkadan kamyon çarptı. Çarpmanın sonucunda Belgin Sarı (36) ve kızı Ümmügül Sarı (5) ile Yasemin Zeybek hayatını kaybetti.

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde elektrik çarpması sonucu 2 tarım işçisi yaşamını yitirdi, 2 işçi de ağır yaralandı.

 

 

 

 

Taşeron işçisi unutulmadı!

 

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, hayatını kaybeden taşeron sağlık işçisi Zafer Açıkgözoğlu için basın açıklaması ve anma gerçekleştirdi. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen eyleme Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, SES, İstanbul Tabip Odası, Dev Sağlık-İş ve Enerji-Sen’in de aralarında bulunduğu birçok sendika ve örgüt de destek verdi.

Basın açıklamasında İSİG Meclisi adına söz alan Murat Çakır, 2 yıldır hazırladıkları raporlarda her ay yaşanan iş cinayetlerini yansıttıklarına dikkat çekerek, bu ay içerisinde 95 işçinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Çakır, İstanbul Üniversitesi sağlık fakültelerinde çalışan birçok emekçinin can güvenliğinin olmadığını dile getirdi.

Çakır’ın ardından söz alan Zafer Açıkgözoğlu’nun kardeşi ise aylarca hastanede hayat mücadelesi verdiklerini belirterek, hastane yönetiminin ilgisizliğine vurgu yaptı.

Açıkgözoğlu anısına saygı duruşunda bulunulan eylemde İstanbul Tabip Odası adına da konuşma yapıldı. Taşeron İşçileri Derneği adına basın açıklamasını ise Güneş Cengiz okudu. Cengiz, hastane yönetiminin Zafer Açıkgözoğlu’nun madde bağımlısı olduğuna dair söylemlerini kınadıklarını belirterek, yönetimin hatalarını kabul etmesi gerektiğini söyledi. Cengiz, hastanede temizlik personeline risk oluşturan durumların düzeltilmesini ve başta kanalizyon olmak üzere alt yapı sorunlarının çözülmesini talep ettiklerini açıkladı.

Zafer Açıkgözoğlu’ndan mektup

Cengiz, Zafer Açıkgözoğlu’nun kendilerine yazdığı ve hastalara da dağıtılan mektubundan bir bölümü okudu. Mektupta şu ifadeler yer aldı:

Biliyorum arkadan iki gün ağlayıp, üçüncü gün unutacaksınız. Hayatınıza hiçbir şey olmamış gibi devam edeceksiniz. Benden önce her sene iş kazasından ölen 1500 kişi gibi Soma’da ölen 302 işçi gibi... Şimdi diyorum ki iş, ekmek buldum diye sevinirken, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması, gerekli eğitimin verilmemesi ve alt yapı eksikliklerinden ötürü canımdan oldum. Artık hiçbir işçi bu sıkıntıları yaşamasın...”

Açıkgözoğlu, mektubunun devamında arkadaşlarının işyerindeki şartların düzeltilmesi için mücadele etmelerini ve başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere sorumluların cezalandırılmaları gerektiğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Oğuzhan’ın ardından Halastar!

 

Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasında yevmiyeli işçi olarak çalıştığı bildirilen 16 yaşındaki Emin Halastar’ın sağ kolu ve kafası iş makinesine sıkıştı.

Ağır yaralanan Halastar, arkadaşları tarafından çağrılan itfaiye ekiplerince bulunduğu yerden çıkartıldı. Halastar, kaldırıldığı Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Otopsinin ardından ailesine teslim edilen Halastar, Tavas’ın Dereağzı Mahallesi’nde toprağa verildi.

15 Temmuz’da staj yaptığı Filli Boya’da elektrik hattı çekerken elektrik akımına kapılarak ağır yaralanan ve günlerce hastanede yoğun bakımda tutulan meslek lisesi son sınıf öğrencisi Oğuzhan Çalışkan da 7 Ağustos’ta yaşamını yitirmişti.

 
§