22 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/34

Gerici düzenin siyaseti emekçilere umut olamaz!
Halklar arası gerçek kardeşleşme için
devrimci sınıf mücadelesi!
Ayakları hep Kürt halkının değerleri üzerinde
Lice’de devlet terörü:
Bir kişi katledildi
Bedeli Suriyeli ve Türkiyeli emekçiler ödüyor!
Sendikal harekette ne(ler) oluyor?
Tıkanan sendikal hareket ve ‘zorunlu zor’ ilişkisi! - D. Sinan
“Örgütlenmek dışında bir çaremiz var mı?”
Yatağan işçileri
barikatları kurdu!
Türk Metal ‘şemsiye’ açıyor!

“İşveren hiçbir şekilde ‘barış’ beklememeli!”

Sermaye kana doymuyor!

Ağaç-İş ağalarının son ihaneti: Kocaeli şube kapatıldı

Madencilerin devlete
vefa borcu varmış!

Yürüyüş’ün subjektif eleştirilerine zorunlu yanıt! - O. Kara
Uluslararası sermayenin grev korkusu!
“İşçi sınıfı birdir ve sınır tanımaz!”
Dünyada grev ve eylemler
IŞİD kapitalist emperyalizmdir!
ABD emperyalizminin
kendi halkına karşı savaşı
Avrupa’da IŞİD katliamları lanetlendi
Ebola’dan ölüme terk edilmek…
21. yüzyıl müritleri ve post-modern medrese hayalleri - K. Ehram
Kızıl Bayrak yukarı,
daha daha yukarı!
“Gelin hep birlikte direnelim, örgütlenelim, özgürleşelim!”
İşçi kadınlar hakları ve özgürlükleri için örgütlenmelidir!
Cezaevlerinde saldırılar ve hak ihlalleri
Zulmün değil, kavganın ateşiyle tutuşan iki yürek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünyada grev ve eylemler

Çin

Çin’in Guangdong eyaletinde Zhongshan’da 5 bin işçi greve gitti. Elektronik tekeli Viasystems Group’ta çalışan işçiler, düşük ücretleri protesto ediyorlar.

Polisin saldırısına karşı direnen grevci işçiler polis ile çatıştı. Çatışmada onlarca işçi yaralanırken, işçiler de polis motorlarını tahrip ederek kullanılmaz hale getirdi.

Namibya

Namibya’da yüzde 15 ücret artışı ile sağlık sigortası, konut ödenekleri ve okul ücretlerinin patron tarafından üstlenilmesi talebiyle bin 300 maden işçisinin başlattığı grev devam ediyor.

Görüşmelerde, patronun işçi taleplerini kabul etmemek için ayak diremesi ve toplu sözleşmelerin üç yıl geçerli olmasını istemesi üzerine uzlaşma sağlanamamıştı.

Myanmar

Myanmar’ın (eski adı Burma) kuzeybatısında bulunan Kantbalu kentinde bin 500 tarım emekçisi mahkemece tutuklanan 57 arkadaşlarının serbest bırakılması için gösteri düzenledi. Tarım emekçileri 1990’ların sonunda cuntanın el koyduğu arazileri ekmeleri üzerine tutuklanmıştı. 260 kişinin mahkemesi ise devam ediyor.

Latpadaung kentinde ise Ağustos ayında bir bakır işletmesinin açılması nedeniyle, tazminat ödenerek köylüler topraklarından sürülmek istenmişti. Tazminatı kabul etmeyen köylüler büyük baş hayvanlarını otlatmak için tarlalara girince karşısında polisi buldu. Çiftçilere saldıran polis ile çatışan köylüler sapanlarla polisi taşladı.

Lübnan

Lübnan’da ulusal elektrik şirketi EDL'de çalışan 2 bin taşeron işçinin süresiz iş sözleşmesi talebiyle başlattıkları grev, haftalardan beri devam ediyor.

Şirketin, sadece 900 işçiyle süresiz sözleşme imzalaması, protestoların yayılmasına neden oldu. Başkent Beyrut'ta Enerji Bakanlığı önünde bir gösteri düzenlenirken, işçiler EDL Ofisi önünde de barikatlar kurdular. Taşeron işçiler protesto gösterisi için ülkenin dört bir yanından başkente geldiler.

Paraguay

Paraguay’da muhafazakar cumhurbaşkanı Horacio Cartes’in başa gelmesinin birinci yılında başkent Asuncion’da yaklaşık 3 bin kişi hükümetin neo-liberal politikalarını protesto etti.

Köylü örgütleri, yerli topluluklar, toplumsal hareketler, komünist partisi, sendikalar ve feminist gruplar ülke çapında protesto yürüyüşü için çağrı yapmıştı.

Tüm ülke genelinde gerçekleşen protesto gösterileri günlerce sürdü. Birçok bölgede sokaklara barikatlar kuran emekçiler, taleplerini haykırdılar. Protestoların merkezinde hizmet sektörünün özelleştirilerek sermayeye peşkeş çekilmesi için düzenlenen yasa bulunuyor. Sokaklara çıkan emekçiler, ayrıca uzun süredir talep ettikleri toprak reformunu yeniden gündeme getirdiler.

Paraguay’da halen nüfusun %2’si toprakların %80’ine sahip bulunuyor. Bu asalak azınlık, gerici hükümetler üzerinde halen etkilidir.

Filipinler

Filipin İşçileriyle Dayanışma Örgütü "Defend Job Philippines", yarı iletken NXP şirketi işçilerinin Mayıs ayından beri sürdürdükleri mücadeleyle dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. NXP işçileri örgütlenme hakkı, ücret artışı ve 1.500'den fazla taşeron işçisinin işe alınması talepleriyle başlattıkları eylemlerine 24 Mayıs tarihinde işten atılan sendikacıların yeniden işe alınması taleplerini de ekleyerek sürdürüyorlar.

'İnsan hakları', 'demokrasi', 'sendikal haklar' gibi konularda ahkam kesen AB'nin güzide üyesi Hollanda'nın şirketi olan NXP, eski kolonisi Filipinlerde gerçek yüzünü ortaya koyarak işçilerin en basit örgütlenmesi olan sendikal haklarına bile tahammül edemeyerek azgınca saldırmış ve NXP İşçileri Birliği'nin bütün yöneticileri işten atılma saldırısının hedefi olmuşlardı.

NXP yarı iletken şirketinin en büyük on müşterisi arasında Apple, Bosch, Continental, Delphi, Gemalto, Giesecke, Devrient, Huawei, Nokia Siemens Network, Samsung ve ZTE gibi emperyalist tekeller bulunmaktadır.

Seul

15 Ağustos Cuma günü Güney Kore'nin başkenti Seul'de yapılan yürüyüş ve mitinge 30 bin gösterici katıldı. Kitlesel ve coşkulu geçen eylemde Seul hükümeti protesto edildi. Eylemde, 300 insanın yaşamını yitirmesine yol açan, Nisan 2014 tarihinde meydana gelen Sewol feribotu kazası ile ilgili olarak bağımsız ve şeffaf bir araştırma yapılması istendi. Sewol felaketinin nedenlerinin araştırılmasında hükümet ve ilgili kurumların zanlı şirketleri koruma tutumları şiddetle eleştiriliyor. Hükümetin, sermayenin çıkarlarını temel alarak suçluları koruma tutumu kamuoyunda güçlü tepkilere yol açıyor.

Yürüyüşe mücadeleci sendikal birlik KCTU'ya bağlı sendikalar da katılarak aktif destek verdiler.

Telaviv

16 Ağustos Cumartesi günü İsrail'in başkenti Telaviv'de Filistin ablukasına son verilerek Filistinlilerle barış içerisinde yaşamak talebiyle güçlü bir eylem yapıldı. Yapılan yürüyüş ve mitingde 10 bin gösterici yer aldı. İsrail barış hareketinin düzenlediği eylemin bir hafta önce yapılması açıklanmasına karşın, hükümet güçleri Hamas roketlerini bahane ederek eylemi yasaklamıştı. Cumartesi günü yapılan Filistinle dayanışma ve barış eylemi, aynı zamanda hükümetin kışkırtmasıyla Çarşamba günü yapılan ırkçı ve savaş kışkırtıcısı gösteriye karşı da bir cevap niteliği taşıyordu.

Norveç

Geçen hafta ülke çapında 8 bin öğretmenin katıldığı bir grev gerçekleştirildi. Grevin hedefinde hükümetin uygulamaya koymak istediği 'öğretmenlerin 7,5 saat okulda bulunma mecburiyeti' saldırısı bulunuyordu. Yapılan oylamada öğretmenlerin büyük çoğunluğu bu uygulamayı reddetmişti. Grev nedeniyle bazı bölgelerde okullar kapalı kalırken, birçok yerde ise eğitim hizmeti minimum düzeyde kaldı.

Avustralya

Neredeyse tüm Avustralya üniversiteleri Abbot hükümetinin üniversite reformu planlarına karşı hafta ortasında yapılan protesto eylemlerinde yer aldılar.

Hükümetin gerici reformu bir yandan devletin eğitim yardımlarını kısıtlamayı hedefliyorken, aynı zamanda öğrenci haraçlarının da yükseltilmesini amaçlıyordu. Hükümetin gerici reformlarına karşı yapılan bu ikinci eylem olma özelliğini taşıyordu. Eylemler karşısında eğitim bakanı Pyne, yapmak istedikleri değişikliği durdurduklarını açıklamak zorunda kaldı.

 
§