26 Eylül 2014
Sayı: KB 2014/39

Direnen halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Kobanê için topyekûn direniş ve seferberlik!
IŞİD saldırıyor, Kürt halkı direniyor
Huzursuzluk yaratanların “huzur operasyonları!”
İşçilerin Birliği Derneği mevzidir!
Rıdvan Budaklar ve suç ortakları hesap verecek!
Hema’da madencilerin öfkesi büyüyor!
Termikel’de çocuklara “işkence” yapılıyor
Renault işçisi: Disiplinli ve örgütlü hareket etmeliyiz!
Sütaş işçiyi köleleştirerek büyüyor
Brzezinski’nin "Stratejik Vizyonu" ve Ukrayna - A. Eren
İskoçya bağımsızlık referandumu ve kapitalizmin çözümsüzlüğü
Cengiz Baysoy’un “cahil cesareti” üzerine… - K. Toprak
Erich Mühsam: Devrimci yazar Bavyera (Münih) Devrimi’nin neferi - E. Eren
Torbadan bir kez daha ölüm çıktı
Belediye işçilerinin taşeron sınavı
Eğitim emekçileri rotasyona, kadrolaşmaya karşı grevdeydi
Ulucanlar Direnişi’nden, direnişin önderlerinden öğrenmek! -S. Soysal
DGB Türkiye Meclisi Sonuç Bildirgesi
Ankara’da ulaşım çilesine karşı eylemler
Jesca Nankabirwa’nın ölümü sömürü sisteminin aynasıdır
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kobanê için topyekûn direniş ve seferberlik!

 

Ortadoğu halklarına kan kusturan IŞİD çetelerinin 15 Eylül’de Rojava’nın Kobanê Kantonu’na yönelik üç koldan başlattığı saldırılar, Kürt halkı ve gerilla güçlerinin güçlü direnişiyle karşılandı. Kürt hareketi ise, Kobanê direnişinin kazanması için Kuzey Kürdistan ve Kürdistan’ın diğer parçalarında seferberlik ilan etti.

Türk sermaye devletinin askeri ve lojistik anlamda tam desteğini alarak Rojava’da katliam yapmaya kalkan bu çetelere karşı Kürt halkı, tüm yalnızlaştırma çabalarına ve direnişi boğma girişimlerine rağmen kararlı bir direniş ortaya koyuyor. Diğer yandan, Türk devletinin gerici çetelere verdiği açık desteği Kürt halkına savaş ilanı olarak gören Kürt hareketi, “çözüm süreci”nin bittiğini, Türk devletine karşı her türlü yol ve yöntemle direnişini büyüteceğini ilan etti. Kobanê direnişi, Kürt sorununda da yeni bir sürecin başladığına işaret ediyor.

Üç cephede kararlı direniş

Son bir haftadır Kobanê’nin doğu, batı ve güney cephelerinde gerici çetelerle yaşanan çatışmaların tablosuna bakıldığında YPG/YPJ gerillalarının halkın desteğini alarak çete saldırılarını gerilettiği ve onlarca çete üyesini öldürdüğü görülüyor. Murat Karayılan’ın ifadesiyle, YPG, Rojava’nın tamamında savaşı yayan bir politika uyguluyor. Ağır ve donanımlı silahlara sahip olmalarına rağmen IŞİD çetelerinin direniş karşısında yaşadığı zorlanma, çeşitli bölgelerde gerilla eylemleri karşısında kaçmalarıyla da kendini gösteriyor.

YPG’nin Serêkaniyê bölgesinde başlattığı operasyon ise devam ediyor. Kobanê ve Cizre Kantonu’nu bağlayan bir alan olması açısından hayli stratejik bir öneme sahip olan bölgede büyük ve geniş bir harekat başlatan YPG ile IŞİD çeteleri arasındaki savaşın genişleyerek devam edeceği görülüyor. YPG güçleri, IŞİD çetelerinin ağır silahlar ve takviye güçlerle ilerlemesinin önüne geçmeye çalıştığı bölgedeki çatışmalarda şimdiye kadar onlarca çete üyesini öldürdü.

Batıda çetelere karşı eylem

Kobanê’nin batısında ise YPG güçleri çetelere ait araçları ve ağır silahları imha ederken sivil elbiselerle sızma girişiminde bulunan çete üyelerini de öldürdüler.

YPG savaşçıları Kobanê’nin batısındaki köylerde de çetelere ağır kayıplar verdiriyorlar.

Güney’de çatışmalar

Çeteler güney cephesinde ağır kayıplar vererek bazı yerlerde geri çekilmek zorunda kaldılar. Kobanê’nin güneyinde bulunan Halinc Köyü’nde şiddetli çatışmalar yaşanmış, çatışmalar sonucunda köy çetelerden kurtarılmıştı. Yine YPG güçleri Halinc Köyü’nün güneyindeki Savama Rovi ve Kulilke tepelerinde konumlanan çetelere eylem düzenleyerek tepeleri de çetelerden almıştı. Çatışmalarda onlarca çete üyesi öldürülürken 3 doçka silah imha edilmişti. YPG, 22 Eylül günü güney cephesindeki feda eylemde 29 çete üyesi olmak üzere her üç cephede toplam 84 çetecinin öldürüldüğünü duyurdu. Açıklamaya göre, fedai eylem yapan 5 savaşçı yaşamını yitirdi.

Çeteler doğuda durduruldu

YPG Basın Merkezi’nin son açıklamasına göre, doğu cephesinde ilerlemesi durdurulan çeteler ağır kayıplar veriyorlar.

Kanton hükümeti de silahlandı

Rojava’nın Kobanê kantonu hükümeti de IŞİD çetelerine karşı silahlandı. Halk cephelerde yerlerini alırken, Kanton Hükümeti Başbakanı Enver Müslim ve tüm bakanlar ellerine silahlarını alarak direniş hattına dahil oldu. “Direneceğiz, direnişimiz başarıyı getirecektir” diyen Müslim, IŞİD çetelerinin Kobanê’yi düşürme planlarını boşa çıkaracaklarını belirtti.

Diğer yandan, Kobanê Kantonu yöneticileri Kobanê’nin mahalelerinde düzenledikleri halk toplantılarında IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı yapılması gerekenler konusunda halka bilgilendirmede bulunuyorlar. Halk toplantıları ile saldırılara karşı yapılması gerekenler konusunda halk bilinçlendiriliyor. 

Çetelere karşı sınırda etten duvar

Kobanê’nin üç koldan kuşatılmasıyla eşzamanlı olarak Türk sermaye devleti saldırılarda adeta dördüncü kol görevini üstleniyor.

Kobanê’deki şiddetli çatışmalar nedeniyle ağırlıklı olarak kadın ve çocukların akın ettiği sınır bölgesinde devletin terörü eksik olmuyor. Halkın burayı da direniş alanına çevirmesi karşısında sermaye devleti, asker ve polis gücünü Rojavalı ve Kuzey Kürdistanlı Kürt halkının üzerine salıyor. Gaz bombaları, tazyikli su ve yer yer mermilerin kullanıldığı saldırılarla Kürt halkı üzerinde terör estiriliyor. Çocuklar da devlet terörünün hedefi oluyor. Kobanê’nin batısından Birecik’e geçmek isteyen 13 yaşındaki Fatme İzettin Hesen, Türk askerleri tarafından silahla vuruldu. Ağır yaralanan çocuk, Birecik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bakanlara taş yağmuru

Sınırda bekleyen binlerce kişi, Suruç’taki sınır bölgesine gelen AKP’li bakanları tepkiyle karşıladı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Tarım Bakanı Mehdi Eker halk tarafından taş yağmuruna tutuldu. Halkın tepkisi üzerine AKP’li bakanlar bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Binler sınıra akın ediyor

IŞİD çetelerinin Türkiye sınırlarını kullanarak Rojava’daki saldırılarının önüne geçmek için Kuzey Kürdistan’ın kentlerinden binlerce kişi ise sınıra akın ediyor. Kobanê’ye sınır olan Suruç’ta başlayan sınır direnişi 160 km’lik sınır hattına yayılıyor. Suruç’a ulaşan binlerce kişi sınır hattında Kobanê halkına destek amacıyla sınır boyunca 10 köyde direniş nöbetleri tutmaya hazırlanıyor. Türk devletinin IŞİD çetelerini, sınırdan tren, otobüs ve araçlarla Rojava’ya geçirdiği haberlerinin basına yansımasının ardından, nöbet eyleminin de kapsamı büyütülüyor. Kürdistan Halk İnisiyatifi’nin 24 Eylül günü aldığı karar üzerine, binlerce kişi sınır hattına dağılmaya başladı. 

Eşleri ve çocuklarını Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Suruç'a getiren çoğunluğu genç yüzlerce Kobanêli de gerici çetelere karşı savaşmak için yeniden Kobanê’ye geçiyor. Geçmeleri Türk sermaye devleti tarafından engellenen halk, kapıları geçerek sınırı aşıyor.

Gerillalara kitlesel uğurlama...

Gazetemiz yayına hazırlandığı sıralarda YPG Basın Merkezi’nin açıkladığı son bilançoya göre, Kobanê direnişinin ilk 8 gününde 30’u aşkın YPG/YPJ gerillası çatışmalarda yaşamını yitirmiş bulunuyor.

Rojava’nın Qamışlo kentine bağlı Şermûx ve Ebû Qesayîb köylerinde IŞİD ile girilen çatışmada hayatını kaybeden 7 YPG ve YPJ gerillasının cenazeleri 24 Eylül günü Silopi’de binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenazeler “Kürdistan IŞİD’e mezar olacak” sloganları ile Amed’e uğurlandı.

Çözüm süreci bitmiştir”

Türk devletinin IŞİD çetelerine verdiği açık desteğin Kürt halkına savaş ilanı olduğuna dikkat çeken Kürt hareketinin temsilcileri ise, “çözüm süreci” diye adlandırılan fakat Kürt hareketinin tasfiyesini amaçlayan bu sürecin gelinen aşamada sona erdiğini, AKP’nin izlediği politikaların çatışmasızlık durumunu sona erdirdiğini belirttiler.

Kobanê’ye yönelik saldırıların sadece IŞİD saldırısı olmadığını belirten Halk Savunma Merkezi komutanı Murat Karayılan, bu planda AKP ve Türk devletinin de yer aldığının görüldüğünü söyledi. Karayılan, buna karşın mücadelenin yükseltileceğini belirterek çözüm sürecinin de AKP’nin bu hamlesiyle anlamını yitirdiğini söyledi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, Türk devleti ve AKP Hükümeti’nin süreci anlamsızlaştıran ve boşa çıkaran her şeyi yaptığına dikkat çekerek çatışmasızlık durumunun kalmadığını ilan etti.

Kongra Gel ara dönem toplantısındaki kararları da hatırlatan KCK, “Yürütme Konseyimiz AKP’nin halkımıza karşı her yerde çok boyutlu yürüttüğü savaşa karşı mücadeleyi her alanda ve her türlü yöntemle yükseltme kararı almıştır” diye belirtti.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan KDP ve YNK’ye çağrıda bulunarak Kobanê’ye, Güney Kürdistan’daki IŞİD güçlerine karşı topyekün savaşarak destek verilebileceğini belirtti. Kalkan, Kürt halkının karşı karşıya kaldığı tehditler karşısında artık parçacı düşüncelerin terk edilmesi gerektiğini ifade etti

Cenevre’de açlık grevi

HDP’li vekiller Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Kemal Aktaş ve DTK İcra Kurulu üyesi Feleknas Uca ise, 21 Eylül Pazar günü Cenevre’de BM binası önünde açlık grevine başladı, Kobane direnişine dikkat çekmek ve batılı devletleri harekete geçirmek amacıyla başlatılan açlık grevi, gazetemiz yayına hazırlandığı sırada devam ediyordu.

 

 

 

 

 

Kobanê’ye destek eylemleri

Gerici IŞİD çetesinin Kobanê’de yoğunlaşan saldırıları ve AKP’nin çetelere desteği İstanbul, Ankara ve Mersin’de protesto edildi.

İstanbul

HDK İstanbul İl Meclisi’nin çağrısıyla 21 Eylül günü biraraya gelen örgütler gerici çete saldırılarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Taksim Tünel’de toplanan kitle AKP-IŞİD işbirliğini teşhir etti.

Eylem Taksim’in yoğun polis ablukası altına alındığı bir ortamda gerçekleştirildi. Başlangıçta kitlenin önünde oluşturulan polis barikatı yürüyüş öncesinde kaldırıldı. YPG bayrakları ve katılımcı kurumların flamalarının taşındığı yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde açıklama gerçekleştirildi.

Eylem devrim ve Kürdistan mücadelesinde şehit düşenler şahsında saygı duruşuyla başladı. Konuşmalar ve açıklamanın ardından kitle Tarlabaşı’na yürüyerek eylemi bitirdi.

Eyleme Halkevleri, ÖDP, 78’liler girişimi, EHP, Kaldıraç, DİP, Alınteri, Mücadele Birliği ve İstanbul Tabip Odası da destek verdi.

Ankara

Ankara HDK, 22 Eylül’den itibaren her gün saat 18.00 ile 19.30 arası Güvenpark’ta oturma eylemi yapacağını açıkladı. İlk iki eylemini de gerçekleştirdi. Eylemlerde IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları teşhir ediliyor.

22 Eylül’de bir eylemde Ankara Dayanışması’nın çağrısıyla gerçekleştirildi. Güvenpark’ta toplanan dayanışma bileşenleri Kobanê halkının direnişini selamladı. KESK Ankara Şubeler Platformu Ziya Gökalp Caddesi’nden yürüyüşle Güvenpark’a girdi. Kobanê’deki saldırıları ve direnişi anlatan konuşmalardan sonra basın açıklaması okundu.

Eylem sonunda, HDK’nin oturma eylemine destek verildi. Kitle sloganlarla Yüksel Caddesi’ne yürüdü ve burada eylemi sonlandırdı.

Mersin

DÖKH, Kobane halkına destek için yürüdü. 23 Eylül günü İstasyon’da buluşan kitle sloganlarla Özgür Çocuk Parkı’na yürüdü. Parkta, Demokratik Özgür Kadın Hareketi Dönem Sözcüsü Taybet Adıyaman basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, Kürt halkı ile devrimci ve ilerici güçlerin emperyalistlere karşı birleşik mücadele etmesi gerektiği vurgulandı. Eylem Rojava direnişini sahiplenme çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Mersin




IŞİD’e destek MİT raporunda

 

Türk sermaye devletinin IŞİD çetelerinin ülke içindeki faaliyetlerini seyretmekle yetinmesi, MİT’e ait olduğu iddia edilen rapora da yansıdı.

Sözkonusu iddia Alman Bild gazetesi tarafından ortaya atıldı. Gazetenin iddiasına göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), hazırladığı 100 sayfalık raporla AKP hükümetini IŞİD tehlikesine karşı uyardı.

IŞİD’in Türkiye’deki yapılanmasına ilişkin MİT tarafından hazırlandığı öne sürülen raporda, “IŞİD’i kontrol altına alamıyoruz” ifadeleri yer alıyor. Öne sürülen istihbarat raporunun iç sayfalarında IŞİD’in yeni savaşçılarının Türkiye’nin güneyinden Suriye’ye girdiği belirtiliyor.

IŞİD çetelerinin bölgedeki hareketlerinin serbestliğine dikkat çekilen raporu duyuran Bild, haberini “Tecavüz, kafa kesmeler ve yeni katılımcılar. Türk istihbaratının korkutucu raporunda Türkiye’deki IŞİD teröristlerinin nasıl ilerlediği gözler önüne serildi” sözleriyle duyurdu.

 
§