17 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/41

“Yeni Türkiye” halklara düşmanlık, işçi ve emekçilere katmerli kölelik ve baskıdır
Kürt halkı emperyalist kıskaç altında
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Kobanê düşmedi,
direniyor!
Kobanê’nin sesi her yerde!
Polise misliyle katletme yetkisi
Hukukçular, AKP’nin ‘Vur emri’ni değerlendirdi
Kobane rüzgarında savrulanlar - K. Toprak
Aleviler Ankara mitinginde buluştu
Bingöl’de saldırı bahanesiyle kanlı infaz
Tekstil işçileri
Kobanê direnişinin yanında!
Kobanê için
dayanışma faaliyetleri
Almanya’da yaygın
Kobanê eylemleri
Ekim Devrimi neden güncel? - E. Eren
İşçi sınıfının mücadelesini büyütmek için devrimci sınıf sendikacılığı - B. Seyit
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Girişimi’nin kuruluş deklarasyonu
MESS-Türk Metal’den toplu sözleşme oyununda son perde
Sermayenin yıkım ve
talanına geçit vermeyelim!
Türk-İş ağaları sermaye ve AKP’nin hizmetinde!
Patronlara küresel uyarı
Gençlik Kobanê için direnişte!
Gericiliğe karşı,
gençlik Denizler’in yolunda!
İzmir’de işgal davası ertelendi
Ölümünün 32. yılında büyük Kürt şairini saygı ile anıyoruz...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kobanê düşmedi, direniyor!

 

Rojava’nın Kobanê Kantonu’nda IŞİD çetelerine karşı YPG/YPJ güçleri ile Kobanê halkının direnişi birinci ayını geride bıraktı. Türk sermaye devletinin, Kobanê’nin çok kısa bir süre içerisinde düşmesi hevesi ise direnişin kararlılığı nedeniyle kursaklarında kaldı. Tüm bunların üzerine, IŞİD çetelerinin Kobanê’ye saldırılarını yoğunlaştırdığı 6 Ekim’de Kuzey Kürdistan’da başlayan sokak eylemleri de sermaye devletinin Kürt halkının direnişi karşısında dizginsiz devlet terörüne başvurmalarını beraberinde getirdi.

Kobanê’deki bir aylık savaşın bilançosu ise hayli ağır. YPG kaynaklarının bildirdiğine göre; çatışmalarda 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında 1294 çete üyesi öldürüldü. 10 tank ve birçok askeri araç imha edilirken çetelere ait çok sayıda da askeri malzemeye el konuldu. Çatışmaların birinci ayında yapılan açıklamaya göre, şiddetli çatışmalar sırasında 138 savaşçı yaşamını yitirdi.

Tüm güçlerini Kobanê’ye yığdılar

Bir ayı aşkın süredir devam eden IŞİD saldırıları ve kuşatmasına rağmen kararlı bir savaş yürüten YPG/YPJ güçleri, çetelerin Kobanê’yi ele geçirme girişimlerini her seferinde karşı operasyonlarla engelledi.

Irak Kürdistanı’nda yüzölçümü olarak Kobanê’den kat kat büyük şehirleri çok kısa bir süre içerisinde teslim alan IŞİD çeteleri Kobanê’ye, Minbiç, Rakka, Cerablus, Til Hamis ve daha birçok bölgeden güçlerini toplayıp saldırdılar.

Ceza, Şengal, Til Hemîs ve Rabia’da aldıkları darbelerin ardından tüm güçlerini Kobanê’yi işgal etmek üzere seferber eden gerici çeteler, haftalardır Kobanê Kantonu’na batı, güney ve doğu cephelerinden girmenin hesabını yapıyorlar.

Suriye ve Irak ordularından elde ettikleri silahlar ve Türk sermaye devletinin desteğiyle Kobanê’ye saldırılarını arttıran çeteler, halihazırda sokak sokak, ev ev süren direniş karşısında büyük bir zorlanma yaşıyorlar. Ancak yine de Kobanê Savaşı’nın kazanması için kritik eşik aşılabilmiş değil. Kobanê’nin bir kısmı IŞİD’in elinde. Yine Kobanê’nin bütün köyleri IŞİD tarafından işgal edilmiş durumda.

Kobanê Kantonu Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı İdris Nassan’ın verdiği bilgiye göre, kenti terk etmeyen çok sayıda sivil cephelerde YPG güçleriyle birlikte savaşıyor.

Kobanêli binlerce kişi de Türkiye sınırı ile Kobanê arasındaki ara bölgede bekliyor. Nassan, kentin yüzde 25’inin IŞİD’in kontrolünde olduğunu belirtiyor.

IŞİD çetelerine darbe

Özellikle 14 ve 15 Ekim günlerinde IŞİD çetelerine büyük darbeler vuruldu. Üç cepheden Kobanê’ye saldıran çetelere karşı direniş, çetelerin eline geçen bazı yerlerin geri alınmasıyla moral kazandı.
Doğu cephesinde, çetelerin direniş nedeniyle ilerleyemediği belirtilirken YPG, çetelerin 14 Ekim günü, 3 ayrı bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıları etkisiz hale getirdi.

Aynı gün güney cephesinde de çeteler bomba yüklü 1 kamyon ve 1 motorsikletle iki ayrı saldırı düzenledi. YPG güçleri, bomba yüklü kamyon ve motorsikleti çeteler içindeyken patlatarak imha etti. Batı cephesinde YPG güçleri, çetelerin işgal ettiği Til Şair Köyü’ne yönelik bir operasyon düzenledi. Operasyonda Til Şair Köyü ve köy yakınında bulunan stratejik bir nokta çetelerden geri alındı.

Son günlerde, Kobanê ve Suruç Sınır Kapısı'nı ele geçirmek üzere saldırılarını yoğunlaştıran IŞİD çeteleri YPG gerillaları tarafından engellendi. Sınır kapısına saldıran çetelere karşı koalisyon güçleri, hava saldırısı düzenledi. Kobanê halkı da silahlanarak, YPG/YPJ gerillaları ile birlikte çetelerin saldırılarına yanıt verdi.

6 Ekim akşamından beri ‘kent savaşı’ biçiminde devam eden Kobanê direnişinde 11 Ekim günü, Serêkaniyê’nin güney batısındaki El Dehma ve El Rawiya köyleri arasında çetelere düzenlenen operasyonda Ebu Cemal adlı çete şefi ile 22 çete üyesi öldürüldü.

Koalisyon da bombalıyor

Diğer yandan, koalisyon güçlerinin de hava saldırılarında IŞİD mevzilerini hedef aldığı ancak bombardımanların sonuçlarına dair net bilgilerin yer almadığı belirtiliyor.

Koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik bombardımanlarına ilişkin bilgi veren YPG Sözcüsü Polat Can, uluslararası koalisyonla resmi olarak işbirliğine başladıklarını ve uluslararası koalisyonun ortak komuta merkezinde YPG temsilcisinin de bulunduğunu söyledi. Koalisyonun bombaladığı mevzilerin koordinatlarının YPG tarafından koalisyon güçlerine iletildiği belirtildi.

Ayrıca, IŞİD’in ağır silahları YPG güçleri tarafından imha edilmesine rağmen ikmal yolları vurulmadığı için yeni takviyeler engellenemiyor.

Kuzey Kürdistan ve batı illerinde Kobanê’yle dayanışma kampanyaları ve eylemleri devam ederken direniş de tüm kararlılığıyla sürüyor.

 
§