17 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/41

“Yeni Türkiye” halklara düşmanlık, işçi ve emekçilere katmerli kölelik ve baskıdır
Kürt halkı emperyalist kıskaç altında
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Kobanê düşmedi,
direniyor!
Kobanê’nin sesi her yerde!
Polise misliyle katletme yetkisi
Hukukçular, AKP’nin ‘Vur emri’ni değerlendirdi
Kobane rüzgarında savrulanlar - K. Toprak
Aleviler Ankara mitinginde buluştu
Bingöl’de saldırı bahanesiyle kanlı infaz
Tekstil işçileri
Kobanê direnişinin yanında!
Kobanê için
dayanışma faaliyetleri
Almanya’da yaygın
Kobanê eylemleri
Ekim Devrimi neden güncel? - E. Eren
İşçi sınıfının mücadelesini büyütmek için devrimci sınıf sendikacılığı - B. Seyit
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Girişimi’nin kuruluş deklarasyonu
MESS-Türk Metal’den toplu sözleşme oyununda son perde
Sermayenin yıkım ve
talanına geçit vermeyelim!
Türk-İş ağaları sermaye ve AKP’nin hizmetinde!
Patronlara küresel uyarı
Gençlik Kobanê için direnişte!
Gericiliğe karşı,
gençlik Denizler’in yolunda!
İzmir’de işgal davası ertelendi
Ölümünün 32. yılında büyük Kürt şairini saygı ile anıyoruz...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Patronlara küresel uyarı

 

Dünya genelinde 141 ülkedeki tekstil ve giyim sektörleri dahil, tüm tedarik zinciri üretimlerini de içine alan, 50 milyondan fazla işçiyi temsil eden Küresel Sanayi İşçileri Federasyonu IndustriALL, Türkiye’de sendika üyelerine baskı uygulayan şirketleri uyardı.

IndustriALL, Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için sistematik baskı uygulayan ve 10 işçiyi işten atan Kros Otomotiv yönetimine uyarı mektubu yazdı. IndustriALL, Kütahya Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Kros Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ’nin patronları Deniz Özgür ve Genel Müdür Hikmet Demir’e uyarı mektubu göndererek, sendikal örgütlenme hakkını kullanan 10 işçinin işten çıkarılmasını kınadı.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina’nın imzası ile gönderilen mektupta, Kros yönetiminin sendika düşmanı uygulamalarına vurgu yapılarak, sendikal örgütlenmeyi engellemek için işçilere baskı uygulandığı ve 10 işçinin sendikal nedenlerle işten atıldığı ifade edildi.

IndustriALL, İstanbul Tuzla’da kurulu CPS Automotiv Tekstil fabrikasında Türk-İş’e bağlı DERİTEKS Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerle ilgili CPS yönetimine de mektup gönderdi.

Sendikaya üye oldukları ve sendikal faaliyetlere katıldıkları gerekçesiyle 9 işçinin işten atılmasına ilişkin Genel Sekreter Jyrki Raina adına gönderilen mektupta, IndustriALL, konuyu uluslararası düzeyde takip ettiklerini ve CPS’nin işçileri işe geri almasını ve sendikayla diyaloğa girmesini beklediklerini aksi durumda konuyu üretim yapılan Volkswagen ve Daimler Gruplarına taşıyacaklarını iletti.

 

 

 

 

Kros Otomotiv’de sendika düşmanlığı

 

Kütahya Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Kros Otomotiv fabrikasında çalışırken Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler işten atıldı. İşten atmalarla ilgili açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Yönetim Kurulu, işten atmalara son verilmesini ve işten atılan işçilerin geri alınmasını talep etti.

400’ü aşkın işçinin çalıştığı fabrikada, bayram öncesi sendikalaşmadan haberdar olan Kros patronu, bir toplantı yaparak işçileri işten atmakla tehdit etti. Ardından, bayram dönüşü örgütlenmenin öncülüğünü yapan, biri kadın iki sendika üyesi gündüz vardiyası sonunda, “işlerin daralması” gerekçesiyle işten atıldı. İşten çıkarmalar bir sonraki vardiyada da devam etti. Sendikal nedenle işten atılanların sayısı 10’a ulaştı.

Kros fabrikası, pek çok ünlü araba firmasına yedek parça (esnek hortum) üretimi yapıyor. Bunların başında Volkswagen geliyor. Üretimin dörtte üçünü gerçekleştiren Almanya kökenli çokuluslu şirketin, ilgili küresel sendika ile 2002 yılında imzaladığı Volkswagen Küresel Çerçeve Sözleşmesi’nin ilk maddesi “Volkswagen bütün çalışanların sendikalaşma hakkını tanır” idi. Petrol-İş bu maddenin, Volkswagen, BMW, Porsche gibi dünya ünlüsü markalara üretim yapan Kros yönetimi tarafından da yerine getirilmek zorunda olduğunu ifade etti.

 

 

 

 

 

Deva işçilerine destek

 

İşten atılan Deva İlaç işçileriyle dayanışma büyüyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Deva İlaç Çerkezköy Fabrikası’nda sendikalaştıkları için işten atılan işçilerle dayanışmak için imza kampanyası başlatıldığını duyurdu.

Meclis, Deva’da yaşanan işçi kıyımı ve sendikal baskıya ilişkin yazılı açıklamada bulunarak, devletin kamu hastanelerine ilaç temininden çekilmesine, SSK İlaç Fabrikası’nın kapatılmasına ve düzenlenen yeni protokollerle birlikte ilaç sektörünün özel sermayenin hakimiyetine girdiğine dikkat çekti.

Ayrıca 10 Ekim günü basın toplantısı düzenleyen sağlık emekçileri işçilere desteklerini ilan etti.

İstanbul Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısına İstanbul Eczacı Odası’ndan Murat Durmaz, Kimya Mühendisleri Odası’ndan Onur Gökulu, İstanbul Tabip Odası’ndan Samet Mengüç’ün yanı sıra Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Yılmaz Akay katıldı.

Üç kurum adına hazırlanan ortak metni Murat Durmaz okudu. Durmaz, ilaç üretim sürecinde yer alan meslek odaları olarak; DEVA ilaç firmasının, işçileri sendikaya üye olduğu için işten çıkartmasının sadece haksız ve hukuksuz değil, sağlık ortamının kendi ahlak ve değerlerine aykırı olduğunu da söyledi.

Durmaz, “Yani ilacın kendisi de üretim süreci de herhangi bir malın üretim süreci olarak görülemez” dedi.

Petrol-İş adına söz alan Yılmaz Akay ise şirketin uzun zamandır sendikalı işçilere yönelik kıyımı sürdürdüğünü ve son aldıkları duyumlara göre yeni çıkışların yapılacağını kaydetti.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Sendikalı işçilerin listesi
ME-PAR patronunda

 

TÜMTİS’in üst federasyonu olan uluslararası ITF tarafından “Herkes için insana yakışır iş / Güvencesiz çalışmaya son!” talebiyle ilan edilen 10 Ekim uluslararası eylem ve etkinlik gününde, TÜMTİS üyesi ME-PAR işçileri de işyerinde artan baskılara karşı eylem yaptı.

Yetkiye itiraz eden ME-PAR patronu, arkasına devleti de alarak içerdeki işçiler üstünde baskıyı arttırıyor. Sendikalı işçilerin listesini eline geçiren ME-PAR patronu, işçilerle tek tek konuşarak istifaya zorluyor. İşçilerin hangi gün, hangi saat üye olduklarının yer aldığı belgenin patronun eline nasıl geçtiği ise muamma. Bu liste ile işçileri istifaya zorlayan patron, işçileri işten atmakla tehdit ediyor.

Eylemde TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz patrona ve içeride çalışan işçilere seslenen bir açıklama yaptı. İşçilerden dik durmasını isteyen Yılmaz, bu iş yerine sendika girmezse bir işçi kıyımı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Patronun bu belgeyi nasıl ele geçirdiğini bilmediklerini fakat işçiler üstünde baskı yaparak suç işlediklerini söyleyen Yılmaz, basını da eleştirdi. İşçiler İngilizce ve Türkçe hazırladıkları dövizlerde IŞİD terörünü de protesto ettiler.

TÜMTİS’in örgütlü olduğu DHL, UPS işçileri ile diğer işyerlerinden işçiler de direnişçi işçileri yalnız bırakmadı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 
§