17 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/41

“Yeni Türkiye” halklara düşmanlık, işçi ve emekçilere katmerli kölelik ve baskıdır
Kürt halkı emperyalist kıskaç altında
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Kobanê düşmedi,
direniyor!
Kobanê’nin sesi her yerde!
Polise misliyle katletme yetkisi
Hukukçular, AKP’nin ‘Vur emri’ni değerlendirdi
Kobane rüzgarında savrulanlar - K. Toprak
Aleviler Ankara mitinginde buluştu
Bingöl’de saldırı bahanesiyle kanlı infaz
Tekstil işçileri
Kobanê direnişinin yanında!
Kobanê için
dayanışma faaliyetleri
Almanya’da yaygın
Kobanê eylemleri
Ekim Devrimi neden güncel? - E. Eren
İşçi sınıfının mücadelesini büyütmek için devrimci sınıf sendikacılığı - B. Seyit
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Girişimi’nin kuruluş deklarasyonu
MESS-Türk Metal’den toplu sözleşme oyununda son perde
Sermayenin yıkım ve
talanına geçit vermeyelim!
Türk-İş ağaları sermaye ve AKP’nin hizmetinde!
Patronlara küresel uyarı
Gençlik Kobanê için direnişte!
Gericiliğe karşı,
gençlik Denizler’in yolunda!
İzmir’de işgal davası ertelendi
Ölümünün 32. yılında büyük Kürt şairini saygı ile anıyoruz...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Aleviler Ankara mitinginde buluştu

 

Haftalardır hazırlıkları sürdürülen Alevi mitingi 12 Ekim’de Ankara Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleştirildi. Gar önünden buluşmayla birlikte planlanan yürüyüş programı bir önceki günün akşam saatlerinde iptal edildi ve katılım doğrudan Sıhhiye Meydanı'nda toplanmayla sağlandı.

Üç örgütleyici kurumdan biri olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) mitinge birkaç gün kala çekildiğini duyururken, diğer iki bileşen Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı mitingi gerçekleştirmekte kararlı olduklarını ilan ettiler.

Saat 11.00’den itibaren meydanda toplanmaya başlayan örgütleyici kurumlara bağlı şubeler, devrimci ve ilerici kurumlar sloganlarla bekleyişlerini sürdürdüler. Mitinge katılanlara beyaz bayrak dağıtan tertip komitesi, pankart ve flamalarıyla mitinge desteğe gelen devrimci ve ilerici kurumlara da herhangi bir müdahalede bulunmadı. BDSP’li sınıf devrimcileri kızıl flamaların yanı sıra halkların birleşik mücadelesini vurgulayan dövizlerle katılım sağlarken HDP-HDK bileşenleri, SDP, ESP, SODAP, EMEP, Halkevleri, Partizan, DHF, PDD, Mücadele Birliği, SDH, SYKP de mitinge flama ve pankartlarla katılan kurumlar arasındaydı. Ayrıca Abdi İpekçi Parkı’nda direnmeye devam eden İŞKUR işçileri de mitinge katılarak destek verdiler.

Binlerce kişinin katıldığı mitingde eğitimdeki dinci-gerici uygulamalara yönelik öfke ve Kobanê’deki militan direniş ve halkların kardeşliği vurguları öne çıktı. Kürsüye çıkan hemen hemen tüm konuşmacılar Kobanê halkının direnişini selamlarken mitinge yönelik karalama ve engelleme girişimlerini kınadılar. Miting öncesi yapılan bir açıklama ile sessiz bir biçimde oturma eylemi yapılacağı duyurulmasına rağmen mitingde sloganlar hiç susmadı. “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Bijî berxwedana Kobanê!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Kobanê’de düşene dövüşene bin selam!” sloganları hem kürsüden hem de kitle tarafından sık sık atıldı.

İlk konuşmacı olarak kürsüye çıkan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Riya, ihanet ve ispiyonculuğa rağmen yürüyüşümüzü sürdürdük ve bugün bu mitingi gerçekleştiriyoruz. Medya yürüyüşümüzü bir kez dahi vermedi. Sosyal medyada mitingi karalama kampanyası yaptılar. Kendilerine sol, sosyalist diyen kimi Aleviler mitinge katılımı azaltmak için korku yaydılar” diyerek başladığı konuşmasında her şeye rağmen mitinge katılanları selamladı. AKP’nin eğitim alanında “dini faşizm” uyguladığının altını çizen Geçmez, zorunlu din derslerinin derhal kaldırılmasını istedi. Ayrıca IŞİD karanlığının Türkiye sınırına dayandığını belirten Geçmez, IŞİD’e yönelik yardım ve destekleri teşhir ederek Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu adına konuşan Turgut Öker ise mitinge yönelik gerici propagandaları eleştirdi. Mazlum halkların kaderinin ortak olduğunu söyleyen Öker, Kobanê halkının direnişini sahiplendi. Önemli bir tarihsel moment içinde olunduğunu vurgulayan Öker, “böyle dönemlerde doğru tutumları almak yaşamsaldır” diyerek “bu dönemde tutum almayıp korkup kaçanların kaybettiğini” söyledi.

Mitingin son konuşmasını Alevi Kültür Dernekleri adına Doğan Demir gerçekleştirdi. Demir, mitingden çekilen PSAKD’yi kastederek “Yuh olsun, lanet olsun içimizdeki çürük elmalara, hiç mi vicdan yok sizde?” diye seslendi. 12 Ekim mitinginin eğitimdeki hak ihlallerine karşı örgütlendiğini, mitingin Kobanê’de katledilen Kürtlerin, evleri işaretlenen Alevilerin mitingi olduğunu söyledi. Ayrıca “Kobanê gündeminin daha iyi işlenmesi için mitingi ertelemeyi önerdik, kabul edilmedi, bu nedenle çekiliyoruz” açıklaması yapan PSAKD’nin yalan söylediğini, asıl nedenin karanlık güçlerin yaydığı “Yeni bir Sivas olayı olacak!” provokasyonu olduğunu belirtti. Pir Sultan’ın yolundan dönmediğini belirten Demir, yolundan dönmeyenleri selamlayarak kürsüden indi.

Miting tüm konuşmaların ardından Mehmet Turan Dede’nin söylediği deyişlerle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

 

Hekimlerden Kobanê’yle dayanışma!

 

Kobanê direnişiyle dayanışma için hekimler de sokaktaydı.

Hekimlerden sınırda insan zinciri

TTB Merkez Konseyi üyeleri ve farklı illerden hekimler 12 Ekim’de Suruç’ta Kobanê sınırına giderek sorunları ve ihtiyaçları yerinden gözlemledi. Hekimler, Kobanê sınırında bir basın açıklaması gerçekleştirdi, dayanışma için hekim zinciri oluşturdu.

Suruç’a sığınan Kobanêlileri kaldıkları kamplarda ziyaret eden hekimler, ihtiyaçları ve sorunları yerinde gözlemleyerek yetkililerden bilgi aldılar.

Heyet, buradaki ziyaretin ardından Suruç’a giderek Kobanê sınırında bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Açıklama öncesinde Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Dr. Özden Şener yaptığı konuşmada, TTB olarak toplumsal sorunlarda daha önce olduğu gibi IŞİD vahşetinden kaçarak Suruç'a sığınan mülteciler sorununa da duyarsız kalmadıklarını belirtti.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen ise “Kobanê’de vahşete dönüşen drama sessiz kalmamak, onların yarasına bir parça merhem olmak üzere buradayız” dedi.

Kobanê Sağlık Bakanı Mahzem Ahmed de Kobanê halkının yaşadığı drama dikkat çekmek üzere gelen TTB heyetinin çabasının büyük anlam taşıdığını ifade ederek TTB’ye ve destek için eylem gerçekleştiren herkese teşekkür etti.

Hekimler Kobanê için ışık yaktı

TTB ve İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla 11 Ekim akşamı bir araya gelen hekimler, İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’na yürüdü. Hekimler, herkesin sağlıklı, laik ve demokratik bir ülkede yaşama talebini dile getirmek için mum yakarak oturma eylemi yaptılar.

Hekimlerin eylemine çevrede bulunan emekçiler de alkışlarla destek verdiler. Hekimler adına basın açıklamasını, Bahar Tekin okudu. Tekin, her savaşın arkasında ölüm, yaralanma, tecavüz ve sosyal yıkım bıraktığını belirterek, savaşa karşı olduklarını dile getirdi. Sadece savaşın tahribatını önlemek değil, acil ihtiyaçların sağlanması için de harekete geçmek gerektiğini belirten Tekin, aynı zamanda savaş ve karşıtlık politikası üreten politikacılara ve odaklara karşı güçlü bir tepki ortaya çıkarmanın sorumluluğuna da dikkat çekti.

Ardından Suruç’a giderek gönüllü sağlık hizmeti veren hekimlerden İncilay Erdoğan bir konuşma yaptı.


 
§