14 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/45

Devrimci Gençlik Birliği 30 Kasım’da kuruluyor
Polise sınırsız yetki!
Düzen partileri Alevi oylarının peşinde
Sefalet ücreti dayatmasına karşı birleşik mücadele!
2015 hedefi: Daha fazla sömürü ve kölelik
Ermenek’te AKP-patronlar göçük altında
Yırca’da yürütme durdu, direniş sürüyor!
9 ayda 5 milyar lira ciro! Nasıl mı?
Sömürünün yolu Ülker’den geçer
GOP’ta örgütlenme tartışıldı
Metal TİS’lerinde 'uyuşmazlık'
GÜRMAK’ta kıyım ve eylem
Mersin Belediyesi işçi ve emekçi düşmanı
Sermaye işçi kanıyla besleniyor
Kürt sorunu, “çözüm süreci” ve devrimci çözüm
Kobanê direnişi 2. ayında
Şimdi bir savaş var ya yüzyıllardır... - G. Umut
Emekçi kadınlar 25 Kasım’a hazırlanıyor!
Kadına yönelik şiddetin son bir yılı
“Demokrasi tehdidi“ ve bitmeyen anti-komünist histeri - A. Eren
Kudüs’te intifada rüzgarı
Meksika’da öfke dinmiyor
Gençlik hareketine müdahale olanakları
DGB genel kurula hazırlanıyor
Savaşımız aynı...
Sverdlov’dan Habipler'e, Habipler'den Alaattin’e!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

GÜRMAK’ta kıyım ve eylem

 

İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan GÜRMAK, bir ay önce yaklaşık 100 işçinin çalıştığı fabrika. Çalışma koşullarının ağırlığı ve düşük ücretlere tepki gösteren işçilerden ikisinin işten çıkarılmasının ardından 3 Kasım tarihinde bir işçi kıyımı daha yaşandı. Bunun üzerine işten çıkarılan işçiyle aynı vardiyada çalışan işçiler biraraya gelerek patron temsilcisi ile konuştu. Patron temsilcisi, arkadaşlarının neden işten çıkarıldığını soran işçilere ‘küfür edildiği’ bahanesini öne sürdü. İşçiler, bunu inandırıcı bulmadı.

Bu görüşmede bulunan işçilerden biri de 7 Kasım’da yönetime çağrılarak işten çıkarıldığı söylendi. Fabrika yönetimi işçiye görüşmede “Amire küfür ettin” gerekçesini sundu ve işçinin itiraz etmesini engellemek amacıyla “Biz yine de senin tazminatını ödeyeceğiz” dedi. İşten çıkarılan işçi ise yönetimin kendisini aldatma çabasına karşı önüne konulan kağıtları imzalamadı ve hakkını arayacağını söyledi.

İşten atma saldırısına eylemli yanıt

İşten atılan Gürmak işçisi 12 Kasım’da fabrikanın önünde vardiya giriş-çıkışında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Keyfi olarak işten çıkarıldığını belirten işçi, fabrikada yaşanan sorunları ve bu sorunlar karşısında yapılan yemek ve çay boykotlarını anlattı. İşten çıkartılırken sessizce çekip gitmesi için kendisine para teklif edildiğini ancak kendisinin bunu kabul etmeyerek haksızlığa karşı sessiz kalmayacağını vurguladı.

Açıklamada, fabrikada yıllardır çalışan işçilerin asgari ücrete yakın bir maaş aldığı belirtilerek patronun işçilerin emeğini sömürerek büyüdüğüne dikkat çekildi. Her yıl zam döneminde önlerine konulan evrakları imzalamalarının dayatıldığını belirten işçi, bunları imzalamadıkları için zam verilmediğini belirtti. Getirilen ucuz yemeklerin işçilerde karın ağrısı vb. rahatsızlıklar oluşturduğunu söyledi.

Son olarak işçilerin tepkileri sonucunda bazı iyileştirmeler yapıldığını belirten işçi, bunun örgütlü mücadelenin kazanımı olduğunun altını çizdi.

İşçilerden ve kurumlardan destek

Basın açıklaması boyunca, işbaşı yapmaya gelen işçiler içerden alkışlarla destek verdiler. Ayrıca basın açıklaması bitene kadar açıklamayı dinlediler. Eylemde okunan basın metni ayrıca bildiri olarak dağıtıldı.

Eylemde konuşan ÇHD üyesi Av. Yemen Cankan, iş cinayetlerine değindi. Cankan, işçi sınıfının ve ezilenlerin yanında olacaklarını belirtti.

Basın açıklamasına Metal İşçileri Birliği, Karşıyaka Halk Forumu, DGB ve BDSP destek verdi.

Sendikalı olmak isteyen işçiler atılmıştı

İşçileri adeta köle gibi çalıştırarak büyüyen GÜRMAK’ta işçi kıyımı son bir ayda yaşananlarla sınırlı değil. GÜRMAK yönetimi 2007-2008 yıllarında da sendikalaşmak isteyen işçilerin işine son vermişti. Kölece çalışma koşulları ve düşük ücretler sebebiyle bazı işçiler işten ayrılırken bazı işçiler ise mücadele yolunu tutarak sendikalaşma girişiminde bulundu. Ancak işçilerin örgütlenme girişimi patron tarafından duyuldu ve işçi kıyımına gidildi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

 

ARMSAN işçileri direnişte!

 

İstanbul Ümraniye’de kurulu bulunan ARMSAN Silah San. ve Tic. AŞ. fabrikasında çalışan işçiler, bir süre önce Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendiler.

Fabrikada üye çoğunluğunu sağlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuran sendikaya 28 Ekim’de yetki belgesi geldi.

Fabrikadaki örgütlenmenin farkına varan ARMSAN patronu ise, sendika üyesi 7 işçiyi işten attı. İşten atma saldırısının ardından işçiler 6 Kasım Perşembe gününden itibaren fabrikanın önünde direnişe başladılar.

Direnişteki işçileri Dudullu ABB ve Mert Akışkan fabrikalarından Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ziyaret ederek destek verdiler.

 

 

 

 

 

İşçi aidatlarıyla
Sheraton’da genel kurul

 

Metal işçisinin “patron sendikası” adını verdiği Türk Metal’in Bursa 3 No’lu Şubesi’nin genel kurulu 9 Kasım Pazar günü Sheraton Hotel’de yapıldı.

Üye işçilerin köle gibi çalışıp üç kuruşluk ücretlere talim ederken Sheraton’da yapılan Türk Metal Bursa 3 No’lu Şubesi Genel Kurulu, işçinin aidatlarının nereye gittiğini gösterdiği gibi, Türk Metal’den işçiye bir hayır gelmeyeceğini bir kez daha teyit etti.

Genel Kurul’da konuşan Genel Başkan Pevrul Kavlak MESS Toplu İş Sözleşme sürecine değinerek “İşi masada bitirelim. Biz sözümüzü söyledik, Elimizi uzattık, şimdi sıra sizde… Siz karar vereceksiniz. Ya uzlaşacağız… Ya uzlaşacağız. Karar sizin” dedi.

Patron temsilcileri de Türk Metal çetesini yalnız bırakmadı. Genel kurula Componenta İK Müdürü Cem Beyaz, Tofaş Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Cem Temizarabacı, Tofaş İK Direktörü Burhan Çakır, Şahince İK Müdürü Bülent Derindere de katılarak MESS’in “partneri” Türk Metal’le kurdukları ortaklığı gösterdiler.

Türk Metal çetesinin genel kurulunu gerçekleştirdiği Bursa Sheraton Hotel’de DİSK’e bağlı Devrimci Turizm-İş Sendikası’na üye olan üç işçi, geçtiğimiz eylül ayında işten atılmıştı. Sendika, Sheraton Hotel önünde gerçekleştirdiği eylemle sendika düşmanlığını protesto etmişti.

 
§