14 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/45

Devrimci Gençlik Birliği 30 Kasım’da kuruluyor
Polise sınırsız yetki!
Düzen partileri Alevi oylarının peşinde
Sefalet ücreti dayatmasına karşı birleşik mücadele!
2015 hedefi: Daha fazla sömürü ve kölelik
Ermenek’te AKP-patronlar göçük altında
Yırca’da yürütme durdu, direniş sürüyor!
9 ayda 5 milyar lira ciro! Nasıl mı?
Sömürünün yolu Ülker’den geçer
GOP’ta örgütlenme tartışıldı
Metal TİS’lerinde 'uyuşmazlık'
GÜRMAK’ta kıyım ve eylem
Mersin Belediyesi işçi ve emekçi düşmanı
Sermaye işçi kanıyla besleniyor
Kürt sorunu, “çözüm süreci” ve devrimci çözüm
Kobanê direnişi 2. ayında
Şimdi bir savaş var ya yüzyıllardır... - G. Umut
Emekçi kadınlar 25 Kasım’a hazırlanıyor!
Kadına yönelik şiddetin son bir yılı
“Demokrasi tehdidi“ ve bitmeyen anti-komünist histeri - A. Eren
Kudüs’te intifada rüzgarı
Meksika’da öfke dinmiyor
Gençlik hareketine müdahale olanakları
DGB genel kurula hazırlanıyor
Savaşımız aynı...
Sverdlov’dan Habipler'e, Habipler'den Alaattin’e!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kobanê direnişi 2. ayında

 

Emperyalistlerin Ortadoğu’daki maşası AKP’nin şeflerinin “iki günde düşer” dedikleri Kobanê direnişi 2. ayını geride bıraktı.

Batı Kürdistan’da Rojava’nın Kobanê Kantonu’nda 15 Eylül’de IŞİD çetelerinin saldırılarıyla başlayan direniş, gelinen aşamada işgalci ve katliamcı çetelere kan kaybettiriyor. Ağır silahlar ve takviye desteklerle savaşı sürdürmeye çalışan gerici çetelere vurulan darbelerle çetelerin elinde bulunan birçok mevzi yeniden YPG’nin denetimine geçiyor.

İnisiyatif YPG’ye geçti

YPG Sözcüsü Polat Can’ın, 12 Kasım günü Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama, çetelere vurulan darbeleri özetliyor.

Kobanê için stratejik öneme sahip Miştenur Tepesi’ni kontrol altına aldıklarını duyuran YPG sözcüsü Can, bu gelişmenin dengeleri değiştireceğini belirtti. Can’ın açıklamalarıyla paralel açıklamalarda bulunan bir diğer isim ise PYD Eşbaşkanı Salih Müslim.

IŞİD çetelerinin Kobanê’den atılmasına çok kısa bir süre kaldığını söyleyen Müslim, IŞİD’in Kobanê’nin güneyinde gerilediğini aktarırken, YPG’nin ‘sokak sokak ilerlediğini‘ ve 'kenti çok kısa süre içinde geri alacaklarını' duyurdu. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, Kobanê’deki bu gelişmeyi doğruladı. Gözlemevi’nden yapılan açıklamada, “YPG, IŞİD’le pazartesi gecesi çetin bir çatışmanın ardından Kobani’nin güneyindeki sokak ve binaları geri aldı” denildi.

Çatışmaların tablosuna dair bilgilendirmede bulunan YPG Basın Merkezi ise, çetelerin işgal ettiği noktalarda ilerlemeye devam eden YPG güçlerinin Kobanê dışında eylemlerinin sürdüğünü belirtti. YPG Kobanê Komutanlığı, IŞİD çetelerinin saldırılarında en önemli takviye hattı olarak kullandığı Rakka ve Til Ebyad’dan gelen ve Helinc’den geçen yolun denetimini aldıkları bilgisini verdi.

YPG’nin açıklamalarında, 6 Ekim’den beri kent içerisine çekilen çatışmaların, çetelere vurulan darbelerle Kobanê’nin köylerine doğru genişlediği ve direnişçilere yeni alanlar açıldığı görülüyor. YPG güçlerinin Kobanê’nin batısındaki Minaze Köyü ile Fırat Nehri’ne yakın bir bölgede bulunan Dügmetaş Köyü’nde çetelere yönelik eylemleri, IŞİD kuşatmasının yarılmaya başlandığına işaret ediyor.

Kobanê’deki son duruma ilişkin bilgilendirmede bulunan KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ise, doğu ve güney cephelerinde ilerlediklerini söyledi.

3 bin çete üyesi öldürüldü

YPG, YPJ Kobanê Komutanlığı ile peşmerge güçleri 8 Kasım’da düzenledikleri ortak basın toplantısı ile Kobanê’deki son durum hakkında basına bilgi verdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan YPG komutanı Dijwar Xebat, saldırıların başladığı ilk günden bu yana yaklaşık 3 bin çete üyesinin öldürüldüğünü belirtti.

Çeteler sivilleri katlediyor

Kenti işgal planları suya düşen çeteler ise son günlerde sivillere yönelik bir dizi katliam gerçekleştirdi.

Kobanê şehir merkezi ve Kader Ortakaya’nın askerlerce katledildiği Tilşeîr sınır hattında bulunan sivillere de havan toplarıyla saldıran çeteler 10-11 Kasım tarihlerinde 3’ü çocuk 8 kişiyi katlederken 19 kişiyi de yaraladı.

IŞİD çeteleri, Kobanê’nin batısında, Kobanê-Pirsus sınırı üzerinde yer alan Til Şeîr Köyü’nde konumlanmış olan Kobanêli halka 8 Kasım günü havan toplarıyla saldırdı. Çete saldırısında 27 yaşındaki Egîd Nebo ile 35 yaşındaki Nebo Elî katledilirken, İbrahim Bozan (34), Mehmûd Ebas, Agirî İbrahim ile Diber Mihemed İbrahim (3) isimli çocuk da yaralandı.

Kadın gerillalar ön saflarda...

YPG güçleriyle birlikte en ön saflarda savaşan Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ise yer yer sadece kadın gerillalardan oluşan birliklerle çetelere yönelik etkili eylemler düzenliyorlar.

4 gün boyunca kaldığı Kobanê’deki izlenimlerini paylaşan NBC televizyonunun muhabiri ABD’li gazeteci Richard Engel de kadın savaşçıların direnişteki rolüne vurgu yapıyor.

Kobanê’de kaldığı süre içerisinde şehirdeki birçok mevziyi ziyaret edip, savaşçılarla kalan Engel, direnişte en ön mevzilerde kadınların yer aldığını yazdı. Viyan adlı bir gerillanın “Bizler Ortadoğu’daki tüm kadınların güçlerinin sembolü olarak ayaktayız” sözlerini aktaran Engel, iki defa yaralanmasına rağmen mevziisine dönen Peyman adlı bir YPJ gerillasının hikayesini de anlattı.

Çetelere yönelik eylemlerde ağır silah desteği vererek yer alan peşmerge güçlerinin yanısıra YPG’ye destek amacıyla yeni bir birliğin bölgeye gönderilmesi gündemde. Suriye Kürt Ulusal Kongresi’nden (ENKS) bir heyetin, IŞİD’e karşı savaşa katılmak üzere askeri birlik göndermek için Kobanê’de temaslarda bulunduğu bildirildi. ENKS heyetinin Kobanê’ye geçerek PYD ve YPG ile görüşmeler yaptığı ifade ediliyor.

Afrin’de kuşatma tehdidi

Diğer yandan, Rojava’nın üç kantonundan biri olan Afrin de gerici çetelerin işgal tehdidi altında. Kobanê’de istediği sonuçları alamayan çetelerin destekçisi El Nusra çeteleri Afrin Kantonu'na yöneldi.

Afrin Kantonu Başbakanı Hevi Mustafa, “Uluslararası koalisyonun Kobanê için göstermiş olduğu çaba biraz geç kalınmış bir hamleydi. Biz de aynı desteği beklemekteyiz. Böylece Kobanê’deki durum tekrarlanmaz” diye konuştu. Nusra çetelerinin, Kobanê’den gelen 200 bin insanla birlikte nüfusun bir milyona yaklaştığı Afrin’in merkezine yaklaşık 25 kilometre uzakta olduğu belirtildi.

Serêkaniyê

YPG güçleri Serêkaniyê’de de eylemler düzenledi. Serêkaniyê’deki operasyonlarda Doğu ve Batı Kaço, Birqa, Asfurîya, Siwediya, Kûa Şilah isimli 6 köyde hakimiyet sağlandığı belirtildi.

 
§