14 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/45

Devrimci Gençlik Birliği 30 Kasım’da kuruluyor
Polise sınırsız yetki!
Düzen partileri Alevi oylarının peşinde
Sefalet ücreti dayatmasına karşı birleşik mücadele!
2015 hedefi: Daha fazla sömürü ve kölelik
Ermenek’te AKP-patronlar göçük altında
Yırca’da yürütme durdu, direniş sürüyor!
9 ayda 5 milyar lira ciro! Nasıl mı?
Sömürünün yolu Ülker’den geçer
GOP’ta örgütlenme tartışıldı
Metal TİS’lerinde 'uyuşmazlık'
GÜRMAK’ta kıyım ve eylem
Mersin Belediyesi işçi ve emekçi düşmanı
Sermaye işçi kanıyla besleniyor
Kürt sorunu, “çözüm süreci” ve devrimci çözüm
Kobanê direnişi 2. ayında
Şimdi bir savaş var ya yüzyıllardır... - G. Umut
Emekçi kadınlar 25 Kasım’a hazırlanıyor!
Kadına yönelik şiddetin son bir yılı
“Demokrasi tehdidi“ ve bitmeyen anti-komünist histeri - A. Eren
Kudüs’te intifada rüzgarı
Meksika’da öfke dinmiyor
Gençlik hareketine müdahale olanakları
DGB genel kurula hazırlanıyor
Savaşımız aynı...
Sverdlov’dan Habipler'e, Habipler'den Alaattin’e!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Mersin Belediyesi
işçi ve emekçi düşmanı

 

MHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi, işçi ve emekçi düşmanı saldırılarını sürdürüyor.

DİSK/Genel-İş Sendikası üyesi yaklaşık 2 bin taşeron belediye işçisini işten çıkaran ve bu işçi kıyımına parça parça devam eden MHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi, şimdi de KESK’e bağlı Tüm Bel Sen üye ve yöneticilerini sürgün etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nda biri Tüm Bel Sen Yönetim Kurulu üyesi ve üçü sendika üyesi olmak üzere 4 emekçi 20 Ekim tarihi itibariyle Mersin içine sürgün edildiler.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin emekçi düşmanlığını sürdürmesi üzerine 12 Kasım’da KESK’e bağlı sendikalar eylem gerçekleştirdi. Tüm Bel Sen Mersin Şube binası önünde toplanan kamu emekçilerinin eylemine, işten atılan DİSK Genel-İş Sendikası’na üye taşeron belediye işçileri de pankartlarıyla katılarak destek verdiler.

 Büyükşehir belediyesi önüne yapılan yürüyüşe yaklaşık 250 işçi ve emekçi katıldı. Emekçiler belediyeye yaklaştıklarında polis barikatıyla karşılaştılar. Yapılan pazarlıklar sonucu polis barikatının az da olsa geriye çekilmesiyle basın açıklamasına geçildi.

KESK Mersin Şubeler Platformu adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu’nun ardından KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Tüm Bel Sen Genel Merkez yöneticisi konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda, belediye yönetiminin işçi ve emekçi düşmanlığına dikkat çekildi. Saldırılara karşı direnileceği ifade edilerek eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / Mersin

 

 

 

 

 

Birlikte hareket edilmeli”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi son dönemde 2 bine yakın işçiyi işten atmasıyla gündeme gelmişti. Ocak ayında da yine kitlesel bir işçi çıkarımı olacağı ifade ediliyor. Zira bu süre taşeron firmalarla belediye arasında yeni sözleşme dönemi. İşsizlik sopasıyla sürekli tehdit edilen işçilerin çalışma koşulları ise oldukça kötü. Konu hakkında park-bahçeler bölümünde çalışan DİSK/Genel-İş üyesi bir işçiyle konuştuk.


- Çalışma koşullarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

- Normalde 1,5 gün hafta tatilimiz var. Onu da almak istiyorlar. Tatillerde de tam gün çalıştırıp mesai yazmıyorlar. Resmi tatillerde zorunlu olarak çalıştırılıyoruz. Gelmezsek tutanak tutuluyor, tehdit ediliyoruz, baskı yapılıyor. Park-bahçeler bölümünde müdürler de sıklıkla değişiyor. Çalıştığımız taşeron firma tam bir mafya. Hal ve tavırları ürkütücü. Seçkin, Çağrı gibi firmalar ya AKP yanlısı ya da onu destekliyor. İşçileri sürekli işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Mesela tişört giyme baskısı var. Tişört giyilmezse işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. İşçiyi sürekli küçümsüyor, bir hiçmiş gibi davranıyorlar.

İlk işe girdiğim zamanlarda kendileri AKP çizgisinde olduğu için CHP’li olanları işten çıkarmışlardı. Belediye MHP’ye geçtiği zaman da işçiye karşı onunla hareket ediyorlar. Kendilerine muhalif kesimleri işten çıkarıyorlar.


- Çalışma koşullarınızda ne gibi değişiklikler istiyorsunuz?

- Birçok şey yapılabilir. İşçilerin çalışma şartları iyileştirilebilir. Asgari ücret arttırılabilir. İnsanlar yeteneklerine göre işlerde çalıştırılabilir. Hangi parti gelirse gelsin işçiler işten çıkarılmamalı. Çünkü onların siyasal çıkarları gereği hangisi gelirse gelsin işçiler işten çıkarılıyor.


- Peki işçiler ne yapmalı?

- İşçilerin örgütlenmesi lazım. Sendikanın da işyerlerine gidip ya da en azından mesaj atıp işçiyi bilinçlendirmesi lazım. Daha çok işçilerin bir olması lazım. Düşüncesi farklı olabilir ama birlikte hareket edilmesi gerekiyor.

Kızıl Bayrak / Mersin

 

 

 

 

 

Taşeron köleliğine karşı faaliyet

 

Ümraniye İşçilerin Birliği Derneği, taşeron köleliğine ve iş cinayetlerine karşı başlattığı kampanyanın çalışmalarına devam ediyor.

Taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine ve düşük ücretlere karşı mücadele çağrısı işçi ve emekçilere çeşitli araçlarla ulaştırılıyor.

İMES A Kapısı’nda 12 Kasım sabahı işe giriş saatinde “Taşeronlaştırmaya ve iş cinayetlerine karşı mücadeleye!” başlıklı bildiri ve kampanyanın gündemiyle uyumlu başlatılan imza kampanyası İMES işçilerine ulaştırıldı.

Akşam iş çıkış saatleri arasında ise Sancaktepe Belediye Durağı’nda stand açıldı. Standda ajitasyon konuşmaları eşliğinde yüzlerce bildiri işçi ve emekçilere ulaştırılırken imzalar toplandı. 10 Kasım’da ise Demokrasi Caddesi girişinde stand açıldı.

"Taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine, düşük ücretlere karşı İşçilerin Birliği Derneği’nde örgütlenmeye, mücadeleye!" şiarlı afişler ise Sultanbeyli ve Madenler yoluna yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

 

 

BTS Ankara’ya yürüyor

 

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), demiryollarına dönük özelleştirme saldırılarına karşı Ankara yürüyüşü başlatacağını, sonunda ise Ankara’da eylem gerçekleştireceğini duyurdu.

Taşımacılık çalışanlarının isteği dışında ünvanının, işyerinin ve statüsünün değiştirilmesine tepki gösteren sendika, bu uygulamalarla kuralsız ve esnek çalışmanın önünün açıldığına dikkat çekti.

TCDD yöneticileri ile yapılan görüşmelerde, yöneticilerin kimseye bir şey olmayacağını ifade etmesine rağmen söylemlerin aksi uygulamaların hayata geçirildiğini belirten sendika, optimizasyon adı altında yüzlerce çalışanın görev yerinin kendi istekleri dışında değiştirildiği, kimi işyerlerinin birleştirildiği ve kimilerinin ise kapatıldığı bilgisini verdi.

BTS yürüyüş programı için şu açıklamayı yaptı: “Yürüyüşümüz 17 Kasım 2014 tarihinde Balıkesir, İstanbul (Halkalı), Van, Antep ve Zonguldak Garlarından başlayacaktır. Yürüyüşe genel merkez ve şube yöneticilerimiz ile üyelerimiz katılacaktır.”

24 Kasım günü de saat 11.30’da Ankara Garı’nda toplanılacak.

 
§